Főügyész: nincs bizonyíték arra, hogy sérülnének Romániában a korrupció miatt elítélt szökevény Pál herceg emberi jogai

Főügyész: nincs bizonyíték arra, hogy sérülnének Romániában a korrupció miatt elítélt szökevény Pál herceg emberi jogai

Jogi vita. A máltai főügyész szerint a bíróság jogtalanul döntött Pál herceg kiadatásának megtagadása mellett

Fotó: Wikipédia/Flickr

Fellebbezést nyújtott be a máltai legfőbb ügyész a szökésben lévő román herceg, Paul Lambrino kiadatásának elutasításáról szóló döntés ellen, mivel megalapozatlannak tartja azt.

Krónika

2024. május 27., 10:312024. május 27., 10:31

2024. május 27., 10:342024. május 27., 10:34

A máltai főügyész hangsúlyozta, hogy nem nyújtottak be olyan bizonyítékot, amely valós és komoly kockázatot mutatna arra vonatkozóan, hogy sérülnének a herceg alapvető jogai – számol be a Times of Malta.

A főügyész még csütörtökön nyújtotta be a fellebbezést, miután – mint arról beszámoltunk – egy máltai bíróság május 20-án elutasította Románia kiadatási kérelmét, mert a bíró úgy ítélte meg, hogy fennáll a valós kockázata annak, hogy Paul Lambrino alapvető jogai sérülnének.

Az ügyésznek három napja volt arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen. Ez idő alatt a herceg előzetes letartóztatásban volt.

A főügyész azzal érvelt, hogy a kiadatási eljárásnak helyt adó bíróságnak nincs hatásköre arra, hogy döntsön Pál herceg alapvető jogainak állítólagos megsértéséről. A bíróság részletes tájékoztatást kért a román hatóságoktól a romániai börtönökben uralkodó körülményekről, és garanciát kért arra, hogy a hercegnek nem kell embertelen és megalázó bánásmóddal szembesülnie.

A főügyész szerint ebben a kérdésben csak a polgári bíróság első tanácsa hozhat döntést az alkotmány értelmében. Egy ilyen határozat ugyanis különleges elemzést igényel az illetékes bíróság részéről, tekintettel a kiadatás megtagadásának „különleges és technikai” jellegére.

Az elsőfokú bíróság „olyan hatáskörrel élt, amelyet nem ruháztak rá” a Pál herceg esetében

– érvelt a főügyész.

Az ügyészség azonban nem javasolta a jogsérelmekre vonatkozó állítások figyelmen kívül hagyását, és nem ellenezte a bíróság kérését, hogy a román hatóságoktól további tájékoztatást kérjenek a börtönkörülményekről, és a herceg jogainak védelmére vonatkozó garanciát igényeljenek.

Az ügyészség ugyanakkor azzal érvel, hogy a kiadatási kérelmet a Pál herceg ügyvédjei által szolgáltatott információk alapján utasították el, és hogy ezek az információk nem erősítették meg, hogy a herceg személyesen ilyen jogsérelmet szenvedne el, ha visszakerülne Romániába.

Gyakorlatilag semmilyen bizonyítékot nem mutattak be, amely valós és komoly kockázatot mutatna

– állítja a főügyész, aki a bíróságtól a határozat hatályon kívül helyezését és Paul Lambrino kiadatásának elrendelését kéri.

korábban írtuk

Hiába a kiadatás elutasítása, minden áron hazahozatná Románia a korrupció miatt elítélt Pál herceget Máltáról
Hiába a kiadatás elutasítása, minden áron hazahozatná Románia a korrupció miatt elítélt Pál herceget Máltáról

Nem hagyja annyiban Románia, hogy az illetékes máltai bíróság elutasította a Romániában korrupció miatt szabadságvesztésre ítélt Pál herceg kiadatását.

A máltai bíróság döntését, miszerint elutasítják Pál herceg kiadatási kérelmét, több okra, többek között emberi jogi aggályokra és fogva tartási körülményekre alapozva hozták meg. A bíróság aggodalmát fejezte ki Paul Lambrino alapvető jogainak tiszteletben tartásával kapcsolatban, tekintettel életkorára és státuszára. Hangsúlyozta továbbá a megkülönböztetés elkerülésének szükségességét, többek között Románia monarchikus múltjához fűződő kapcsolatával összefüggésben.

Mint arról beszámoltunk,

Pál herceget 2022 júniusában vették őrizetbe Párizsban, mivel nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene, ugyanis nyoma veszett, miután 2020 decemberében jogerős börtönbüntetést kapott.

Pál herceg három év és négy hónap letöltendő börtönbüntetést kapott egy romániai korrupciós ügyben, amelynek vádlottjai lefizették a visszaszolgáltatási hatóság tagjait. Az ügy kiindulópontja a 75 éves Pál herceg, aki a román királyi család tagjaként követelte vissza Bukarest határában a kommunizmus idején elkobzott băneasai királyi farmot (növénytani kutatóállomást) és a snagovi erdő egy részét. A terület a román főváros északi részén fekszik, amely a legértékesebbnek számít az ingatlanpiacon.

A herceg jogtalanul követelte vissza az ingatlanokat, visszaszolgáltatási kérelmére négy éven át nem kapott választ. Ekkor felbérelte Remus Truicát, Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadóját, hogy „intézkedjen”. Utóbbi bevonta Tal Silberstein és Benyamin Steinmetz izraeli üzletembereket, akik

kenőpénzt fizettek a román restitúciós hatóság tagjainak, hogy Pál javára döntsenek. A herceg cserébe a visszakövetelt ingatlanok értékének 50–80 százalékát fizette ki nekik. Pál megkapta az ingatlanokat, amivel több mint 145 millió eurós kárt okoztak a román államnak.

A vádirat szerint mindez 2006 és 2013 között történt. A 2020 decemberében hozott bírósági döntés – mellyel Truicát hét év szabadságvesztésre ítélték, a két izraeli üzletember 5–5 év börtönbüntetést kapott – érvénytelenítette a visszaszolgáltatást, és visszahelyezte a román állam tulajdonába az ingatlanokat. A három év és négy hónap letöltendő börtönbüntetést kapó Pál herceget nem találta otthon a rendőrség, akkori értesülések szerint Portugáliába szökött. A hatóságok másfél évvel később bukkantak a nyomára Párizsban.

Azonban idén áprilisban a francia igazságszolgáltatás jogerősen elutasította a kiadatását Romániának.

„A franciaországi elsőfokú bíróság a román bíróság törvénytelen összetételére hivatkozva utasította el az átadást. Pontosabban arra, hogy az egyik bíró nem tette le a hivatali esküt, amikor beiktatták” – mondta akkor Alina Gorghiu igazságügyi miniszter, aki azóta jelezte, hogy a román illetékes igazságügyi szervek panasszal fordultak a francia igazságügyhöz, illetve az EU bíróságától is kérik a kiadatási eljárásra vonatkozó jogszabályok tisztázását és egyértelművé tételét.

Pál herceg a kiadatás elutasítása nyomán szabadon mozoghatott, ennek nyomán április végén Máltára utazott, ahol a román és a máltai rendőrség közötti együttműködés nyomán, egy üdülőben vették őrizetbe a szigetország rendőrei.

A herceget a Máltai Lovagrend tagjává való fogadás ígéretével csalták lépre.

korábban írtuk

A román rendőrségtől kapott információk alapján foghatták el a máltai hatóságok Pál herceget
A román rendőrségtől kapott információk alapján foghatták el a máltai hatóságok Pál herceget

A román rendőrségtől kapott információk alapján sikerült elfogniuk a máltai hatóságoknak a nemzetközi körözés alatt álló Pál herceget – jelentette be hétfőn Benone Matei, a román rendőrség vezetője.

A beszámolók szerint egy luxusüdülőben vették őrizetbe, ahol a Máltai Lovagrend tartotta rendezvényét, amelyen az előzetes ígéretek szerint őt is lovaggá ütötték volna.

Erre nem került sor, hiszen a román rendőrség előzetes információk alapján tudott az érkezéséről, és értesítette a máltai rendőri szerveket, amelyek aztán elfogták Pált.

Ügyvédje, Jason Azzopardi utólag felrótta, hogy védencét az őrizetbe vétellel „Európa minden szegletéből érkezett tisztségviselők előtt alázták meg”.

Az ügyvéd szerint Pált a Máltai Lovagrend rendezvényére hívták meg, a szervezők azonban a máltai sajtónak azt mondták, hogy nem is ismerik a román királyi család állítólagos tagját.

A herceg kíséretének tagjai a Gândul hírportálnak azt mondták, Pál azért vállalta be, hogy Franciaországból Máltára utazzon, mert biztosítékot kapott arra, hogy szavatolják a biztonságát.

A jelek szerint azonban az egész a román hatóságok közreműködésével felállított csapda volt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Zelenszkij: Oroszország újabb támadásra készül északi irányból Ukrajna ellen

Oroszország újabb csapatösszevonást hajt végre Ukrajna északi határa közelében a Harkivi területen zajló offenzíva közepette – közölte Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap a világ vezetőihez intézett videóbeszédében.

Zelenszkij: Oroszország újabb támadásra készül északi irányból Ukrajna ellen
2024. május 27., hétfő

Palesztinok tucatjai haltak meg egy Rafah elleni csapásban, Izrael szerint Hamász-vezetőket is megöltek

Legalább harmincöt palesztin meghalt és sokan megsebesültek egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este – jelentette a gázai egészségügyi minisztérium és palesztin orvosi források.

Palesztinok tucatjai haltak meg egy Rafah elleni csapásban, Izrael szerint Hamász-vezetőket is megöltek
2024. május 27., hétfő

Macron: nem szabad felhagyni Ukrajna katonai támogatásával

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap óva intett attól, hogy felhagyjanak Ukrajna katonai támogatásával.

Macron: nem szabad felhagyni Ukrajna katonai támogatásával
2024. május 26., vasárnap

Borrell: egy erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség, ami izraeli érdek is

Kollektív erőfeszítésekre van szükség az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításához, amelyhez egy erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség, ami egyben izraeli érdek is – jelentette ki Josep Borrell vasárnap Brüsszelben.

Borrell: egy erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség, ami izraeli érdek is
2024. május 26., vasárnap

A brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot

A kormányzó brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot.

A brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot
2024. május 25., szombat

Borrell: Izraelnek le kell állítania a rafahi offenzívát a Nemzetközi Bíróság határozata szerint

Izraelnek végre kell hajtani a Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteki határozatát, és azonnal le kell állítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatott katonai offenzíváját – hangsúlyozta Josep Borrell.

Borrell: Izraelnek le kell állítania a rafahi offenzívát a Nemzetközi Bíróság határozata szerint
2024. május 25., szombat

Imára buzdítja a fiatalokat Ferenc pápa a gyermekek világnapján, amelyet először tartanak a katolikus egyházban

Első ízben tartják a katolikus egyházban a gyermekek világnapját: Ferenc pápa üzenetet írt a gyermekeknek a május 25-én és 26-án tartott ünnep alkalmából.

Imára buzdítja a fiatalokat Ferenc pápa a gyermekek világnapján, amelyet először tartanak a katolikus egyházban
2024. május 25., szombat

Az EU és a NATO elfogadhatatlannak tartja az észt–orosz határon történt incidenst

Elfogadhatatlan Oroszország azon lépése, hogy csütörtök éjjel a határőrök az észt fél által elhelyezett világító bójákat eltávolítottak a két ország határát képező Narva folyóról.

Az EU és a NATO elfogadhatatlannak tartja az észt–orosz határon történt incidenst
2024. május 24., péntek

Uniós elnöksége alatt a magyar kormány gazdabarát irányba fordítaná az agrárpolitikát

Az európai gazdáknak versenyképes és gazdabarát uniós agrárpolitikára van szüksége, Magyarország ezeket a szempontokat fogja képviselni uniós elnöksége idején – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Uniós elnöksége alatt a magyar kormány gazdabarát irányba fordítaná az agrárpolitikát
2024. május 24., péntek

Putyin szerint megszűnt Zelenszkij legitimitása

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában.

Putyin szerint megszűnt Zelenszkij legitimitása