Európa a közel-keleti konfliktus eszkalációjától tart, egymást érik a politikusok állásfoglalásai

Európa a közel-keleti konfliktus eszkalációjától tart, egymást érik a politikusok állásfoglalásai

Az izraeli légelhárítás a legmagasabb hatásfokon működött az iráni támadás elhárításában

Fotó: Izraeli védelmi minisztérium

Hatalmas nemzetközi reakciót váltott ki a szombat éjszakai, iráni légitámadás Izrael ellen. A megszólaló politikusok kivétel nélkül a konfliktus eszkalációjától tartanak, és megfontolt lépésekre kérik a konfliktusban álló feleket.

MTI

2024. április 14., 18:232024. április 14., 18:23

2024. április 14., 18:312024. április 14., 18:31

A vasárnap kora reggeli órákban kiderült, hogy Izrael legközelebbi szövetségeseinek – az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának oroszlánrésze volt a támadások sikeres elhárításában. Ezt Rishi Sunak brit miniszterelnök is megerősítette, aki szerint a brit királyi légierő (RAF) számos iráni drónt lelőtt.

Vasárnapi sajtónyilatkozatában Rishi Sunak elmondta: az összehangolt nemzetközi akcióban, amelynek Nagy-Britannia is részese volt, csaknem az összes iráni légi támadóeszközt sikerült megsemmisíteni, és ez Izrael mellett a szomszédos országokban, köztük Jordániában is emberéleteket mentett meg. A konzervatív párti brit miniszterelnök hozzátette:

az iráni támadás esetére kidolgozott cselekvési tervről már pénteken döntött a brit kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA).

A brit védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatásában beszámolt arról, hogy az Izrael elleni iráni támadások nyomán London megerősítette a brit királyi légierő jelenlétét a Közel-Keleten, több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel kiegészítve a térségben tevékenykedő RAF-kontingenst.
A tárca úgy fogalmazott, hogy ezek a gépek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában zajló, Operation Shader nevű brit hadművelethez nyújtanak segítséget, emellett azonban kérés esetén, jelenlegi műveleti hatósugarukon belül részt vesznek légi támadóeszközök elfogásában is.

Galéria

Rishi Sunak szerint az összehangolt nemzetközi akcióban csaknem az összes iráni légi támadóeszközt sikerült megsemmisíteni

Fotó: Videófelvétel/Sky News

Sunak veszélyes és felesleges eszkalációnak nevezte az Izrael elleni iráni támadást. Úgy fogalmazott: ,,nehéz lenne túlbecsülni”, hogy milyen hatást gyakorolt volna a térség stabilitására, ha az iráni támadás sikerrel jár. A brit kormányfő szerint Irán saját szomszédságának destabilizálására törekszik, és ez mostani akciójából is egyértelműen látszik. Sunak szerint a történtek után a helyzet nyugodt megfontolására van szükség.

Izrael minden forgatókönyvre felkészült

Avi Haiman izraeli kormányszóvivő a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Izrael az ellene intézett iráni támadás után minden lehetséges forgatókönyvre felkészült, beleértve védelmi és támadó jellegű lépéseket egyaránt.

Haiman hangsúlyozta, hogy a további izraeli intézkedésekről jelenleg tárgyalások folynak, de a lehetséges tervekről Izrael ,,nem fog egyenes adásban beszámolni”.

Arra a kérdésre, hogy elismeri-e Izrael szerepét az Irán damaszkuszi konzulátusa elleni támadásban, a szóvivő megerősítette azt a többször hangoztatott álláspontot, hogy Izrael nem reagál közvetlenül az e támadásról szóló hírekre. Hozzátette ugyanakkor, hogy a damaszkuszi épület nem diplomáciai képviselet volt, hanem az iráni Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott Kudsz alakulatának katonai létesítménye, ahol a Kudsz aktív tagjai tartózkodtak, és Izrael elleni terveket szőttek.

korábban írtuk

Légiháború: Irán több hullámban drónrajokat indított Izrael ellen, készül a támadásra a zsidó állam
Légiháború: Irán több hullámban drónrajokat indított Izrael ellen, készül a támadásra a zsidó állam

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka – jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari is megerősítette televíziós sajtótájékoztatóján.

Olaszországban tovább emelték a nemzetbiztonsági készültséget

Olaszországban a legmagasabb fokozatra emelték a nemzetbiztonsági készültséget az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadást követően vasárnap. Giorgia Meloni rendkívüli egyeztetést hívott össze a G7-csoport államaival.

Giorgia Meloni korábban közösségi oldalán hangsúlyozta ,,erős aggodalmát a közel-keleti térség további destabilizációja miatt (..) azon dolgozunk, hogy ezt elkerüljük – írta a római kormányfő, aki a G7-ek soros elnöke.
Matteo Piantedosi belügyminiszter közölte, hogy közvetlen és folyamatos kapcsolatban áll a városok biztonságáért felelős prefektusokkal. Maximálisra emelték a kiemelt helyszínek, épületek, intézmények védelmét. Az országban közel 30 ezer ilyen helyszín van, közülük 250-et övez úgynevezett terrorizmus ellenes biztonsági gyűrű.

Figyelem kíséri az oktatási intézmények, kiemelten az egyetemek biztonságát, miután az utóbbi hónapokban több alkalommal palesztinbarát tüntetések helyszínei voltak, illetve hallgatói csoportok foglalták el az egyetemi épületeket.

A belügyi tárcavezető hétfőre nemzetbiztonsági egyeztetést hívott össze az érdekelt minisztériumok és hatósági szervek részvételével.

Galéria

Giorgia Meloni közösségi oldalán hangsúlyozta ,,erős aggodalmát a közel-keleti térség további destabilizációja miatt"

Fotó: Facebook/Georgia Meloni

A védelmi miniszter Guido Crosetto elítélte Irán támadását, amelyet precedens nélkülinek nevezett, hangoztatva, hogy a konfliktushelyzet ,,drámai elmérgesedéséhez” vezethet. A miniszter arról biztosított, hogy a térségben szolgáló több mint ezer olasz katonát biztonságba helyezték.

Moszka Izrael Kijevet támogató nyilatkozatait kéri számon

Önmérsékletre szólítja fel Moszkva a közel-keleti konfliktusban részes feleket és aggodalmát fejezi ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt – közölte az orosz külügyminisztérium az Izraeli elleni iráni rakéta- és dróntámadással kapcsolatban.

,,Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet. Minden érintett felet önmérsékletre szólítunk fel” – olvasható az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett állásfoglalásban.

Simona Halperin moszkvai izraeli nagykövet vasárnap kijelentette: hazája elvárja, hogy Oroszország elítélje az iráni támadást.

Reagálásában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte: nem emlékezik olyan esetre, amikor az izraeli vezetés így tett volna az orosz területet ért ukrán csapások esetében.

Galéria

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő önmérsékletre szólította fel a feleket

Fotó: Oroszország romániai nagykövetsége

,,Simona, emlékezhetne arra, hogy Izrael mikor ítélt el akár egyetlen csapást is, amelyet a kijevi rezsim mért orosz területekre. Nem emlékszik ilyenre? Én sem. De arra emlékszem, hogy izraeli tisztviselők rendszeresen nyilatkoztak (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) lépéseinek támogatásáról” – írta Zaharova a Telegram-csatornáján.

Az orosz szóvivő arra emlékeztetett, hogy Kijev ,,bűnös, terrorista akciói" következményeként évek óta civilek halnak meg és pusztul a polgári infrastruktúra.

Iránt figyelmeztették az Európai Unió vezetői

Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást, és önmérsékletre, valamint a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalán közzétett üzenetében indokolatlannak és példa nélkülinek nevezte Irán támadását Izrael ellen, és arra szólította fel az iráni vezetést, hogy ,,haladéktalanul hagyjon fel az ellenségeskedéssel”.
,,Minden szereplőnek tartózkodnia kell a további eszkalációtól, és a régió stabilitásának helyreállításán kell dolgoznia” – fogalmazott az uniós bizottság elnöke.

Galéria

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében indokolatlannak és példa nélkülinek nevezte Irán támadását Izrael ellen

Fotó: X/EPP

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: mindent meg kell tenni a regionális helyzet elmérgesedésének megelőzésére. ,,A további vérontást el kell kerülni” – jelentette ki.
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében arra figyelmeztetett, hogy Irán ,,példátlan drón- és rakétacsapása” Izrael ellen komoly eszkalációt jelent, ami újabb ellenségeskedést robbanthat ki a Közel-Keleten.
Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elfogadhatatlannak nevezte az Izrael elleni iráni támadást, ami a helyzet példátlan eszkalációját jelenti, és súlyos fenyegetést hordoz a regionális biztonságra nézve.

A NATO önmérsékletre szólított fel annak érdekében, hogy a közel-keleti konfliktus ne váljon ellenőrizhetetlenné. Farah Dakhlallah, a NATO illetékes szóvivője közleményében azt írta, a szövetség elítéli Irán éjszakai támadását Izrael ellen, és szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. ,,Létfontosságú, hogy a közel-keleti konfliktus ne fajuljon el, és ne kerüljön ki az irányítás alól” – fogalmazott a NATO szóvivője.

Ferenc pápa az erőszakhullám leállítását sürgette

Álljon le minden olyan cselekvés, amely az erőszakhullámot táplálja, és ami azzal a veszéllyel jár, hogy a Közel-Keletet még nagyobb háborús konfliktus felé sodorja – hangsúlyozta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

Ferenc pápa kijelentette, hogy imával, aggodalommal és fájdalommal követi az utóbbi órákban érkező híreket az izraeli helyzet súlyosbodásáról az Irán részéről indított beavatkozást követően. Mint mondta: a szívekhez szóló felhívást tesz az erőszak leállításáért.

Idézet
Senkinek sem szabad mások létezését fenyegetnie. Az összes nemzet inkább a béke oldalán sorakozzon fel, és segítsenek izraelieknek és palesztinoknak, hogy két államban éljenek, egymás mellett, biztonságban.

Ez a mély és törvényes vágyuk, és joguk! Két szomszédos állam” –hangsúlyozta Ferenc pápa.

Galéria

Ferenc pápa kijelentette, hogy imával, aggodalommal és fájdalommal követi az utóbbi órákban érkező híreket az izraeli helyzet súlyosbodásáról

Fotó: Vatican News

Minél előbbi tűzszünetet szorgalmazott a Gázai övezetben, valamint határozottságot a tárgyalások megkezdéséhez. A pápa a ,,humanitárius katasztrófahelyzetbe zuhant” lakosság megsegítését, és a hónapokkal ezelőtt elrabolt túszok szabadon bocsátását sürgette.

,,Mennyi szenvedés! Imádkozzunk a békéért. Elég a háborúból, elég a támadásokból, elég az erőszakból! Mondjunk igent a párbeszédre és a békére!” – mondta Ferenc pápa szokásos vasárnap déli beszédében.
Emlékeztetett, hogy május 25-én és 26-án a Vatikánban megtartják a gyermekek világnapját. Megjegyezte, imádkozni kell a háborúk miatt szenvedő oly sok gyermekért Ukrajnában, a palesztin területeken, Izraelben, Mianmarban és a világ más részein.

korábban írtuk

Izrael megnyitotta légterét az iráni légitámadás után
Izrael megnyitotta légterét az iráni légitámadás után

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét az éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után – jelentette a reptéri hatóság. A magyar és a román hivatalosságok is szolidaritásukat fejezték ki Izrael mellett.

korábban írtuk

A nyugati világ háborús forgatókönyvekre készül a SRI volt igazgatója szerint
A nyugati világ háborús forgatókönyvekre készül a SRI volt igazgatója szerint

Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője szerint a Nyugat a legrosszabb forgatókönyvekre készül, miután a diplomáciai lehetőségek kimerültek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 16., csütörtök

Fegyvereseket filmeztek egy gázai ENSZ-létesítményben, közben vita robbant ki az izraeli kormányban

Az izraeli hadsereg felszólította az ENSZ-t, hogy vizsgálja ki, hogy fegyveresek tartózkodnak-e az ENSZ egyik dél-gázai létesítményében, miután nyilvánosságra hoztak egy videót, amelyen fegyveresek láthatóak a létesítményben.

Fegyvereseket filmeztek egy gázai ENSZ-létesítményben, közben vita robbant ki az izraeli kormányban
2024. május 16., csütörtök

Irány a csíksomlyói búcsú: elindult Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat

Elindult csütörtök reggel a 11. Boldogasszony zarándokvonat Budapestről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

Irány a csíksomlyói búcsú: elindult Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat
2024. május 16., csütörtök

Kijev szerint sikerült visszaszorítani az oroszokat a Harkivi fronton

Az ukrán erőknek az elmúlt nap folyamán sikerült stabilizálniuk a helyzetet Harkiv területen az orosz áttörési kísérletek közepette – közölte Volodimir Zelenszkij elnök szerda esti beszédében.

Kijev szerint sikerült visszaszorítani az oroszokat a Harkivi fronton
2024. május 16., csütörtök

Megműtötték, túl van az életveszélyen Robert Fico

Közel négy órás életmentő műtétet követően stabilizálták a merénylet áldozatává vált szlovák miniszterelnök állapotát, Robert Fico túl van az életveszélyen – jelentették be szerda éjjel szlovákiai illetékesek.

Megműtötték, túl van az életveszélyen Robert Fico
2024. május 15., szerda

Felvidéki elemző a Krónikának: a Fico-merénylet nem része a szlovákiai politikai kultúrának, de azért voltak előjelek

A Robert Fico elleni merénylet nem része a szlovákiai politikai kultúrának, ám azért voltak előjelek, ugyanakkor a maffia- vagy orosz/ukrán kapcsolat nem valószínű – így értékelt a Krónika megkeresésére Tokár Géza felvidéki politológus.

Felvidéki elemző a Krónikának: a Fico-merénylet nem része a szlovákiai politikai kultúrának, de azért voltak előjelek
2024. május 15., szerda

Idős író sebesíthette meg életveszélyesen a szlovák miniszterelnököt, megdöbbent a nemzetközi közvélemény

Sajtóértesülések szerint egy 71 éves lévai író lőhette meg szerdán az életveszélyes állapotban kórházba szállított Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A merénylet megdöbbentette a világ vezető politikusait.

Idős író sebesíthette meg életveszélyesen a szlovák miniszterelnököt, megdöbbent a nemzetközi közvélemény
2024. május 15., szerda

Rálőttek Robert Ficóra, a szlovák kormányfőt több lövés is eltalálta

Rálőttek szerdán Robert Fico szlovák miniszterelnökre a kormány nyitrabányai kihelyezett ülését követően. A feltételezett tettest a helyszínen őrizetbe vették.

Rálőttek Robert Ficóra, a szlovák kormányfőt több lövés is eltalálta
2024. május 15., szerda

Szorult helyzetben van az orosz offenzíva miatt Ukrajna, Zelenszkij lemondta külföldi útjait

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken hivatalos látogatást tett volna Madridban, lemondta spanyolországi látogatását – erősítette meg a spanyol sajtó a spanyol királyi palota által kiadott hivatalos program alapján.

Szorult helyzetben van az orosz offenzíva miatt Ukrajna, Zelenszkij lemondta külföldi útjait
2024. május 15., szerda

Több mint 30 ezres orosz haderő vesz részt a harkivi offenzívában, Blinken további amerikai segítséget ígér az ukránoknak

Több mint 30 ezer orosz katona vesz részt az újabb offenzívában Harkiv területen – közölte Olekszandr Litvinyenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára az AFP-nek adott, kedden megjelent interjújában.

Több mint 30 ezres orosz haderő vesz részt a harkivi offenzívában, Blinken további amerikai segítséget ígér az ukránoknak
2024. május 15., szerda

Izrael: ENSZ által működtetett iskolában rendezett be katonai parancsnoki központot a Hamász

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy kedden csapást mértek a Hamász „háborús irányítószobájára”, amely az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete, az UNRWA által a Gázai övezet központjában működtetett iskolában volt berendezve.

Izrael: ENSZ által működtetett iskolában rendezett be katonai parancsnoki központot a Hamász