Légiháború: Irán több hullámban drónrajokat indított Izrael ellen, készül a támadásra a zsidó állam

Légiháború: Irán több hullámban drónrajokat indított Izrael ellen, készül a támadásra a zsidó állam

Riadókészültségbe helyezték az izraeli légierőt

Fotó: Izraeli védelmi minisztérium

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka – jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari is megerősítette televíziós sajtótájékoztatóján.

Hírösszefoglaló

2024. április 13., 23:452024. április 13., 23:45

2024. április 14., 02:432024. április 14., 02:43

„Nemrég Irán drónokat indított területéről Izrael területére” – közölte a katonai szóvivő. A pilóta nélküli légi eszközök több óra után érik el Izraelt. „Fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét” – tette hozzá a szóvivő.

Daniel Hagari hozzátette, az izraeli hadsereg (IDF) figyeli az összes célpontot.

„Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat” – idézte az MTI a hadsereg illetékesét. Az izraeli közlekedési minisztérium bejelentette, hogy helyi idő szerint éjfél után fél órával lezárják Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől. A biztonságiak becslése szerint az első, Sahid-136 kamikaze drónok helyi idő szerint hajnali 2 körül érnek Izraelbe.

Galéria

Fotó: Izraeli védelmi minisztérium

A 12-es kereskedelmi televízió értesülése szerint robotrepülőgépeket, valamint drónok második hullámát is elindítottak Izrael irányába. A védelmi szervek attól tartanak, hogy mintegy két óra utazási idejű robotrepülőgépeket és 12 perc alatt Izraelbe érő ballisztikus rakétákat is útnak indítanak olyan ütemezésben, hogy egyszerre érjék el Izrael légterét.

Frissítés

Teherán megerősítette a megtorló csapásokat
Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette szombat éjszaka, hogy „drónok és rakéták tucatjait” indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen. Teherán az akciónak az „igaz ígéret” nevet adta, az iráni rezsim szerint ez megtorlás „Izrael korábbi bűneiért”. Ali Hamejeni ajatollah, Irán legfőbb vezetője az X platformon közzétett felvételen leszögezte: Irán megfogadta, hogy megbünteti Izrael „rosszindulatú, cionista rezsimjét”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat éjszaka rövid nyilatkozatban bejelentette, hogy Izrael készen áll az iráni légitámadásra. „Az elmúlt években, és főleg az elmúlt hetekben Izrael felkészült a közvetlen iráni támadás lehetőségére. Védelmi rendszereink kiépültek, minden forgatókönyvre felkészültünk védekezésben és támadásban egyaránt. Izrael állam erős, az izraeli hadsereg (IDF) erős, a lakosság erős” – mondta a kormányfő.

„Nagyra értékeljük, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, s hasonlóképpen az Egyesült Királyság, Franciaország és sok más ország támogatását” – tette hozzá Netanjahu. „Egyértelmű elvet fogalmaztam meg: aki minket bánt, azt mi is bántjuk. Megvédjük magunkat minden fenyegetéstől, és ezt hidegen és határozottan tesszük. Tudom, hogy Önök, izraeli polgárok is megőrzik a hidegvérüket. Arra kérem Önöket, hogy kövessék a polgári védelem utasításait” – zárta szavait.

Az izraeli hadikabinet szombat éjszaka helyi idő szerint 23 órától ül össze a tel-avivi főhadiszálláson, majd 00:30-tól a kibővített biztonságpolitikai kabinet is ülésezik.

Korábban, szombat este korlátozásokat jelentett be a polgári védelem. Vasárnap és hétfőn, noha munkanapok, zárva lesz az összes oktatási intézmény, és mivel tavaszi szünet lenne, nem tartják meg a napközis táborokat és a kirándulásokat, s zárva lesznek a felsőoktatási intézmények is. Az ezer főnél kisebb rendezvényeket megrendezhetik, de a veszélyesebbnek minősített térségekben háromszázban, s bizonyos helyeken tíz főben korlátozzák a gyülekezők számát. Vannak térségek, ahol csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő közelségben óvóhelyek.

korábban írtuk

Biden szerint Irán hamarosan megtámadja Izraelt
Biden szerint Irán hamarosan megtámadja Izraelt

Joe Biden időben közeli támadást vár Irán részéről Izrael ellen – az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.

A térség számos országa óvintézkedéseket foganatosított az Irán és Izrael között elmérgesedett viszony hatására, Jordánia és Irak egyaránt bejelentette, hogy lezárja légterét a konfliktus miatt. Légtérzárat rendelt el Libanon is, Jordánia egyúttal szükségállapotot hirdetett.

Az amerikai hadsereg elkezdte elfogni az Iránból Izrael területére indított drónokat Szíria és Jordánia felett – jelentette az izraeli 12-es televízió katonai forrásokra hivatkozva. A tájékoztatás szerint az eddig három hullámban elindított több mint száz kamikaze drónt katonai célpontok ellen szánták, s ezeken a helyeken is felkészülnek a fenyegetés elhárítására. Irán azt jelentette, hogy ballisztikus rakétákat is kilőtt Izrael ellen, melyek repülési ideje tizenkét perc. A becslések szerint Irán további hullámokban várhatóan összesen mintegy ötszáz drón és robotrepülőgép küldését tervezi Izrael ellen.

Az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah szervezet is rakétákat indított Izrael északi határvidéke ellen, de ezek nagyságrendje nem haladta meg jelentősen az elmúlt hónapok mértékét. A jemeni húszik is rakétákkal és drónokkal tüzelnek Izrael déli, vörös-tengeri kikötővárosa, Eilat felé. Izrael légterének lezárása miatt a korábban Tel-Avivba indult járatok egy része visszafordult, más része más országok légikikötőibe tart.

Galéria

Izrael számos részén megszólaltak éjszaka a légvédelmi szirénák, az embereket a hatóságok arra kérik, hogy menjenek az óvóhelyekre

Fotó: Izraeli védelmi minisztérium

Ezzel egy időben Joe Biden hétvégi pihenését megszakítva visszatért a Fehér Házba, hogy az Irán és Izrael közötti feszültségről egyeztessen adminisztrációjának nemzetbiztonsági illetékeseivel – közölte az elnöki hivatal szombaton. A tanácskozáson részt vesz Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetői. Pénteken Joe Biden újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy egy Izrael elleni támadás Irán részéről „inkább előbb, mint utóbb” várható. Az elnök újságírói kérdésre Iránnak annyit üzent, hogy „Ne tegyék!”, amivel az egybehangzó hírszerzési információk szerint küszöbön álló támadásra utalt.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a közösségi médiában közzétett bejelentése szerint az Egyesült Államok „sziklaszilárd” elkötelezettségéről biztosította Izrael biztonsága iránt a szövetséges ország nemzetbiztonsági tanácsadóját, Cahi Hanegbit.

A Pentagon közölte, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter szombaton beszélt Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel – a bejelentés szerint – „sürgős regionális fenyegetésről”, valamint megerősítette az Egyesült Államok kiállását Izrael mellett. „Izrael számolhat az Egyesült Államok teljes támogatásával abban, hogy megvédje Izraelt bármilyen támadástól Irán, és regionális proxijaival szemben” – hangoztatta Pat Ryder, a védelmi minisztérium szóvivője.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szombaton közleményben szólította fel Iránt, hogy engedje el a Forradalmi Gárdája egységei által a Hormuzi-szorosban lefoglalt, részben izraeli érdekeltségű, portugál zászló alatt közlekedő konténerszállító hajót és annak nemzetközi legénységét. Adrienne Watson hangsúlyozta, hogy a cselekményt határozottan el kell ítélni, az Egyesült Államok pedig mindent elkövet partnereivel közösen, hogy Iránt felelősségre vonja a cselekmény miatt.

Az Izrael és a Hamász között zajló háború közepette az izraeli-iráni feszültség azután fokozódott háborús eszkalációval fenyegető helyzetté, hogy izraeli légitámadás végzett az Iráni Forradalmi Gárda több magas rangú tisztjével a szíriai fővárosban, Damaszkuszban. A katonai akcióban összesen 12-en vesztették életüket, akik közül hat iráni katonai vezető volt. A feszültség növekedésére reagálva az Egyesült Államok felülvizsgálta a régióban állomásozó katonaságának elhelyezkedését, bizonyos haditengerészeti egységeket közelebb vezényelt Izrael partjaihoz, valamint erősítést is küldött a Közel-Keletre.

korábban írtuk

Nő a feszültség, Irán továbbra is Izrael „megbüntetésével” fenyeget – Izrael jelezte: megtorolja az esetleges támadást
Nő a feszültség, Irán továbbra is Izrael „megbüntetésével” fenyeget – Izrael jelezte: megtorolja az esetleges támadást

Elkerülhető lett volna, hogy Teherán „megbüntesse” Izraelt a múlt heti, a damaszkuszi iráni konzulátus elleni halálos csapásért, ha a támadást elítélik az ENSZ-ben – közölte csütörtökön Irán ENSZ-képviselete.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették az orosz védelmi tárca egyik magas rangú tisztségviselőjét

Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Jurij Kuznyecov altábornagy, a védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetője ellen.

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették az orosz védelmi tárca egyik magas rangú tisztségviselőjét
2024. május 14., kedd

Orosz drónokat lőtt le az ukrán légvédelem – Az amerikai fegyverek egy része már megérkezett Ukrajnába

Az ukrán légvédelmi rendszerek megsemmisítették mind a 18 támadó drónt, amelyet Oroszország az éjszaka folyamán ukrán területre indított – közölte kedden az ukrán légierő.

Orosz drónokat lőtt le az ukrán légvédelem – Az amerikai fegyverek egy része már megérkezett Ukrajnába
2024. május 14., kedd

EP-választás: Romániában a legnagyobb a fiatalok szavazókedve

Románia az első helyen áll az Európai Unióban a fiatalok szavazókedve tekintetében a június 9-i európai parlamenti választásokon – derül ki egy, az Európai Bizottság által közzétett felmérésből.

EP-választás: Romániában a legnagyobb a fiatalok szavazókedve
2024. május 14., kedd

Szórakozásból ölhetett meg egy román kamionost öt belga fiatal

Bíróság elé állítanak kedden öt belga fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megöltek egy román kamionost – írja a namuri ügyészség hétfői közleménye szerint az AFP.

Szórakozásból ölhetett meg egy román kamionost öt belga fiatal
2024. május 14., kedd

Bármikor megindulhat a Rafah elleni teljes körű offenzíva

Az Egyesült Államok becslése szerint Izrael elegendő katonát gyűjtött össze a Gázai övezet legdélibb városának, Rafahnak a környékén ahhoz, hogy a következő napokban teljes körű inváziót indítson.

Bármikor megindulhat a Rafah elleni teljes körű offenzíva
2024. május 14., kedd

A cél az, hogy az ukránok visszavegyék a kezdeményezést a csatatéren: Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter

Kijevbe érkezett kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A cél az, hogy az ukránok visszavegyék a kezdeményezést a csatatéren: Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter
2024. május 13., hétfő

Elhúzódó háborúra és a NATO-val való összecsapásra készülhet Putyin minisztere leváltásával

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy elhúzódó ukrajnai háborúra és a NATO-val való esetleges jövőbeni konfrontációra való felkészülést alapozta meg azzal, hogy leváltotta Szergej Sojgu védelmi minisztert, és Andrej Belouszovot nevezte ki a helyére.

Elhúzódó háborúra és a NATO-val való összecsapásra készülhet Putyin minisztere leváltásával
2024. május 13., hétfő

Lavrov: ha a Nyugat a harctéren akarja rendezni az ukrajnai válságot, állunk elébe

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter.

Lavrov: ha a Nyugat a harctéren akarja rendezni az ukrajnai válságot, állunk elébe
2024. május 13., hétfő

Zajlik a Hamász elleni offenzíva Rafahban, a palesztinok szerint összeomolhat az egészségügyi ellátás

Órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben a harcok sújtotta térséget ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet hétfői bejelntése szerint, melyben az üzemanyaghiánnyal indokolták a katasztrofális állapotokat.

Zajlik a Hamász elleni offenzíva Rafahban, a palesztinok szerint összeomolhat az egészségügyi ellátás
2024. május 13., hétfő

Romániából Barcelonába akart hamisított ruhákat, zárjegy nélküli cigarettát, alkoholt vinni, de a NAV lekapcsolta

Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban – közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn.

Romániából Barcelonába akart hamisított ruhákat, zárjegy nélküli cigarettát, alkoholt vinni, de a NAV lekapcsolta