Ellenáll az ukránosítási törekvésnek a magyar közösség Munkácson, Budapest Zelenszkijtől is állásfoglalást vár

Ellenáll az ukránosítási törekvésnek a magyar közösség Munkácson, Budapest Zelenszkijtől is állásfoglalást vár

Piros-fehér-zöld színű gyertya a feszület mellett a munkácsi iskola tanévnyitóján

Fotó: Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola/Facebook

A nemzeti szimbólumok használatát és a magyar nemzeti himnusz eléneklését is megtiltotta a tanintézet új ukrán vezetősége a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola idei tanévnyitóján; Potápi Árpád János államtitkár elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

Krónika

2023. szeptember 03., 15:352023. szeptember 03., 15:35

2023. szeptember 03., 16:182023. szeptember 03., 16:18

Idén a sokéves hagyományoktól jelentősen eltérően zajlott a tanévnyitó a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában: pénteken reggel a tanintézet udvarán az ukrán állami lobogó és az oktatási intézmény zászlaja mellől hiányzott a magyar zászló, nem csendült fel a magyar himnusz és a csengőről is lekerült a nemzeti színű szalag. Mint ismeretes, a város ukrán vezetősége előbb a munkácsi várban álló Turul-szobrot döntötte le tavaly októberben, majd a munkácsi magyar középiskolát vette célba: idén nyáron menesztették Schink Istvánt, a Rákóczi-iskola igazgatóját, helyére pedig Pauk Mariját nevezték ki, akinek semmi kötődése nincs a magyar közösséghez vagy magához az iskolához.

A szeptember elsejei tanávnyitó előtt nem sokkal a kinevezett igazgató és helyettese közölte, rövidtávú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként oktatása, már most szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul oktatása.

A magyar tantestület határozott tiltakozása és egységes kiállása eredményeképpen Paukék részben visszakoztak, most még nem indul új, ukrán tannyelvű osztály és egyelőre a tanítás nyelve is marad a magyar, de a magyar pedagógusok szerint egyértelmű, hogy a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése a tanintézetben. A Kárpátaljalap.net portál tudósítása szerint a pénteki tanévnyitón az iskola magyar tantestülete, valamint egykori tanárok és szülők egy szál nemzeti színű gyertyával az udvar közepére vonultak és csöndben, szinte farkasszemet néztek az új iskolavezetéssel ‒ ilyen csendes tiltakozással fejtették ki véleményüket a kialakult helyzetről. Popovics Zente végzős tanuló elszavalta Reményik Sándor Templom és iskola című versét, végül a tömegből kivált egy diáklány, és piros-fehér-zöld színű gyertyát helyezett el a feszület mellé az asztalra, az iskola ukrán vezetői elé.

Galéria

Csendes, de határozott kiállást tanúsítottak a magyar pedagógusok és szülők a II. Rákóczi Ferenc Középiskola ceremóniáján

Fotó: Kárpátalja.net

Popovics Béla, az iskola egyik pedagógusa szomorúságának és felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Munkács vezetése cinizmus, agresszív módon el akarja törölni a magyar oktatást a Latorca-parti városban. „Gyorsan akartak ukránosítani, de nem számítottak a kollektívánk ellenállására, ez az egyértelmű ellenállás lelassította az ukránosítási folyamatot, de egyértelmű a cél, hogy a magyar iskolát megszüntessék. A szülők eleve azért íratják ebbe az iskolába a gyerekeket, hogy magyarul tanuljanak, sok nem magyar szülő is szeretné, ha gyermekét magyarul oktatnák, és ezek a jogok sérülnek, meg az a hagyomány, ami nagyon régen megvan a város gyönyörű, fantasztikus hangulattal, hagyományokkal, tradíciókkal rendelkező iskolájában. S ami számomra döbbenetes, hogy ugyan Ukrajna minden szinten deklarálja, hogy az Európai Unió tagja akar lenni, s az EU-ban alapérték a kisebbségeknek a védelme, ehhez képest, ami most történik, ez a legsötétebb sztálini időket idézi. Az, hogy a nemzeti szimbólumainkat nem tudjuk használni, hogy a csengőről leveszik a piros-fehér-zöld szalagot, hogy a nemzeti imánkat nem tudjuk elénekelni, ez döbbenet a számunkra” – nyilatkozta a Kárpátalja.netnek Popovics Béla.

korábban írtuk

Ukrán igazgatót neveztek ki a munkácsi magyar iskola élére, tiltakozik a KMKSZ
Ukrán igazgatót neveztek ki a munkácsi magyar iskola élére, tiltakozik a KMKSZ

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozik amiatt, hogy a munkácsi magyar iskola élére ukrán nemzetiségű, a magyar közösséghez nem kötődő igazgatót nevezett ki a Munkácsi Városi Tanács.

A tanévnyitót követően a tantestület az iskola közösségi oldalán is elítélte, hogy a rendezvényen megtiltották a magyar himnuszt, tilos volt a magyar zászló és nemzeti színek használata, az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el.

Idézet
Viszont volt békés, csendes de határozott kiállás, ima, vers és gyertyagyújtás. Mert nem hagyjuk a templomot és az iskolát! Kitartunk!” – szögezték le a magyar pedagógusok.

Koroly Mária, az iskola egykori pedagógusa, a szülői tanács elnöke elmondta, váratlanul ért mindenkit, hogy indokolatlanul leváltották a magyar iskolaigazgatót, aki 17 éve példásan vezette az iskolát. „Mindenki, akinek a gyereke ide jár, sokkolva van ettől az egésztől. Teljesen igazságtalannak tartjuk, ami történik, úgy érezzük, hogy a jogainkat, a magyarság jogait meg akarják nyirbálni. Nagyon szeretnénk, ha ez változna, s ami tőlünk telik, mindent megteszünk ennek érdekében” – nyilatkozta Koroly Mária. Ismertetése szerint aláírásokat gyűjtöttek, és indítványt terjesztettek be a munkácsi városházán, hogy indokolják meg a leváltást, amit be is iktattak, de érdemleges választ nem kaptak.

A Kárpátaljalap.net munkatársa megkérdezte Marija Pauk megbízott igazgatót, hogy a magyar közösség miért nem gyakorolhatta a jelképek használatára vonatkozó alkotmány által garantált jogait az ünnepségen. „Jelenleg mi Ukrajnában élünk. Az állami szimbólum, a címer, a zászló és a himnusz ukrán, ezért Ukrajna-szerte csak ilyen zászlók lesznek. Mi csak a törvényeket alkalmazzuk, Ukrajnában élünk és ukrán szimbólumokat használunk” – válaszolta a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola ukrán vezetője.

Eközben a szintén kárpátaljai Aknaszlatina (Szolotvino) román oktatási nyelvű iskolájában, az Eminescu Líceum gond nélkül használhatták a román nemzeti zászlót is a tanévnyitón, ahogyan a helyi magyar iskolában is a piros-fehér-zöld lobogót.

A budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik. Potápi Árpád János vasárnap szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta, a munkácsi kistérségben sajnálatos módon folyamatossá váltak a magyarellenes megnyilvánulások, és ami még sajnálatosabb, „önkormányzati hatáskörre” hivatkozva ez ellen sem a megye vezetése, sem pedig az ukrán kormányzat nem lép fel. Úgy fogalmazott: a munkácsi városvezetés „cinikus intézkedéseivel próbálja ellehetetleníteni a közel 150 éves múltra visszatekintő magyar oktatási intézmény működését”.

Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy Magyarország 32 éve elsőként ismerte el az újonnan létrejött, független Ukrajnát. „Ukrajna pedig most a jogszűkítő ukrán törvényekkel asszimilációra vagy távozásra kényszerítené az 1100 éve a szülőföldjén élő magyarságot” – írta az államtitkár. Potápi szerint egy, az Európai Unióba és NATO-ba igyekvő ország esetében az ukrán önazonosság megerősítése és a háborús helyzet nem szolgálhat alapul az ukrán alkotmányban, nemzetközi és kétoldali szerződésekben vállalt kisebbségi jogok szűkítésére. „Határozott gyakorlati intézkedéseket várunk Kárpátalja megye vezetésétől és Zelenszkij elnöktől” – szögezte le a nemzetpolitikai államtitkár.

korábban írtuk

Felavatták a turult váltó ukrán címert Munkácson – A város polgármestere szerint a kisebbségeknek nem szabad mindent
Felavatták a turult váltó ukrán címert Munkácson – A város polgármestere szerint a kisebbségeknek nem szabad mindent

Nem tartott sokáig a teljes „hatalomátvétel” a munkácsi várban: miután október 13-án eltávolították a magyar turulszobrot, kedden felavatták helyette az ukrán címert.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 12., szerda

Fokozódik a feszültség, Izrael szerint a Hamász valójában elutasította a tűzszüneti tervezetet

Izrael értékelése szerint a Hamász palesztin terrorszervezet elutasította a legújabb, fegyverszünetről és a túszok szabadon engedéséről szóló tervezetet.

Fokozódik a feszültség, Izrael szerint a Hamász valójában elutasította a tűzszüneti tervezetet
2024. június 12., szerda

Ukrajna orosz, Oroszország ukrán célpontokat támadott, Zelenszkij szerint Putyin elveszíti a háborút

Robbanások hallatszottak a megszállt Krím több városában, valamint az oroszországi Krasznodari terület egyik településén szerdára virradó éjjel – jelentette a Crimean Wind (Krími Szél) Telegram-csatorna.

Ukrajna orosz, Oroszország ukrán célpontokat támadott, Zelenszkij szerint Putyin elveszíti a háborút
2024. június 11., kedd

Iohannis cáfolta, hogy a Bukaresti Kilencek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag „rendszeresen szembehelyezkedik” a partnerek döntéseivel.

Iohannis cáfolta, hogy a Bukaresti Kilencek államai Magyarország kizárását fontolgatnák
2024. június 11., kedd

Moszkva azt állítja, hogy az ukrán katonai hírszerzés részese volt a krasznogorszki terrortámadásnak

Megállapították az orosz különleges szolgálatok az ukrán katonai hírszerzés részességét a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen márciusban történt terrortámadásban.

Moszkva azt állítja, hogy az ukrán katonai hírszerzés részese volt a krasznogorszki terrortámadásnak
2024. június 11., kedd

Kizárhatják Magyarországot a Bukaresti Kilencek közül Ukrajna miatt egyes értesülések szerint

Az Észak-atlanti Szövetség keleti szárnyának tagállamai fontolgatják, hogy kizárják Magyarországot a Bukarest Kilencek néven ismert csoportból – közölte a Financial Times a csoporton belüli forrásokra hivatkozva.

Kizárhatják Magyarországot a Bukaresti Kilencek közül Ukrajna miatt egyes értesülések szerint
2024. június 11., kedd

Jobbközép összefogást ajánl a győzelemre esélyes Le Pen, a szocialisták a kommunistákkal fognak össze ellene

A megosztott francia baloldali pártok hétfő este bejelentették, megállapodást kötöttek arról, hogy közös jelölteket indítanak minden választókerületben az előrehozott nemzetgyűlési választások három hét múlva esedékes első fordulójában.

Jobbközép összefogást ajánl a győzelemre esélyes Le Pen, a szocialisták a kommunistákkal fognak össze ellene
2024. június 11., kedd

Az ENSZ BT felszólította a Hamászt a tűzszüneti javaslat elfogadására, Izrael nem áll le a gázai hadművelettel

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában támogatta a gázai tűzszünetről szóló megállapodás-tervezetet hétfőn, és arra szólította fel a Hamászt, hogy fogadja azt el.

Az ENSZ BT felszólította a Hamászt a tűzszüneti javaslat elfogadására, Izrael nem áll le a gázai hadművelettel
2024. június 11., kedd

Washington ismét engedélyezi, hogy a náci szimpátiával gyanúsított Azov-dandár amerikai fegyvereket használjon

Az Egyesült Államok engedélyezni fogja, hogy az ukrán Azov-dandár az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket használhassa a teljes körű orosz invázió elleni harcban – jelentette be az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

Washington ismét engedélyezi, hogy a náci szimpátiával gyanúsított Azov-dandár amerikai fegyvereket használjon
2024. június 10., hétfő

Nézőpont: újabb kétharmadot érne a Fidesz-KDNP eredménye, ha országgyűlési választást rendeztek volna

A Fidesz-KDNP nyerte a szavazatok 44,61 százalékos arányával az európai parlamenti (EP-) választásokat, mely teljesítménnyel egy országgyűlési választáson a parlamenti mandátumok kétharmadát (135 mandátumot) is megszerezhette volna.

Nézőpont: újabb kétharmadot érne a Fidesz-KDNP eredménye, ha országgyűlési választást rendeztek volna
2024. június 10., hétfő

Lemondott Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter

Lemondott tisztségéről Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter. Ezt hétfőn ő maga erősítette meg a Mandinernek.

Lemondott Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter