Elemző a Krónikának: Románia is Oroszország kiemelt célpontja, Şoşoacă és Simion kapcsolatban áll az orosz szolgálatokkal

Balogh Levente 2023. április 01., 09:16

Románia is kiemelt célpontja az oroszok moldovai tevékenységének – jelentette ki a Krónikának az elmúlt hetek Pruton túli, illetve romániai orosz hírszerzési tevékenységéről szóló híradásai kapcsán Barabás T. János, a budapesti Külügyi és Külgazdasági intézet vezető elemzője. A szakértő szerint nem alaptalanok a vádak, miszerint a két szélsőséges román politikus, George Simion és Diana Şoşoacă kapcsolatban áll az orosz titkosszolgálatokkal, és hogy az orosz hírszerzési tevékenység továbbra is intenzív a térségünkben.

Elemző a Krónikának: Románia is Oroszország kiemelt célpontja, Şoşoacă és Simion kapcsolatban áll az orosz szolgálatokkal
galéria
George Simiont és Diana Şoşoacát egyaránt hírbe hozták az orosz titkosszolgálatokkal Fotó: Diana Sosoaca/Facebook

Az utóbbi hetekben egyre több hír szól arról, hogy az orosz titkosszolgálatok aktívak a térségünkben. Miközben a napokban olyan vádak láttak napvilágot, hogy George Simion, a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, valamint Diana Şoşoacă, az AUR színeiben mandátumhoz jutott, azóta független szenátor az orosz titkosszolgálatok utasításait hajtják végre, szintén orosz titkosszolgálati aknamunkát sejtetnek azon akciók mögött, amelyek a Nyugat-barát moldovai kormány megbuktatását célozzák.

A téma kapcsán többek között azt kérdeztük Barabás T. Jánostól, a budapesti Külügyi és Külgazdasági intézet vezető elemzőjétől: lehet-e valamilyen valóságalapja annak, hogy Simion és Şoşoacă az orosz hírszerzésnek „dolgozik”?

A korábban diplomataként Magyarország bukaresti és chişinăui nagykövetségén is tevékenykedő, kolozsvári születésű szakértő lapunknak elmondta:

nem lehet pontosan tudni, hogy milyen jellegű a viszony Şoşoacă, Simion és az orosz szolgálatok között, de az bizonyos, hogy kapcsolatban vannak.

Barabás T. János emlékeztetett, hogy Diana Şoşoacă szenátor rendszeres vendége a bukaresti orosz nagykövetségnek, kommunikációs tanácsadója pedig kapcsolatban van Iurie Roşca moldovai újságíróval, aki a Szputnyik orosz hírportál moldovai képviselője volt. George Simion AUR-pártelnök pedig Anatol Şalaru volt moldovai védelmi miniszter szerint évekkel ezelőtt az ukrajnai Csernovicban találkozott az orosz hírszerzés, az FSZB ottani ügynökével. „Şoşoacă üzenetei össze vannak hangolva az orosz szolgálatok tevékenységével, így például azzal, hogy lengyel közéleti személyiségeknek (influenszer) álcázott orosz ügynökök Nyugat-Ukrajna Lengyelországhoz való csatolásáról cikkeztek az interneten. Şoşoacă nemrég törvénytervezetet nyújtott be a román szenátusban az ukrajnai románlakta területek visszacsatolását követelve. Simion egy másfajta, kifinomultabb retorikát képvisel, például az ukránok háborús felelősségét hangsúlyozza – ezt a Kreml a nyugati demokratikus érzelmű hírfogyasztóknak szánja, míg Şoşoacă a nyugatellenes nacionalistákat szólítja meg. Simionék az EP konzervatív frakciójának tagjai szeretnének lenni” – állapította meg az elemző.

Sok orosz kémet kiutasítottak, változnak a módszerek

Annak kapcsán, hogy mindezek fényében mennyire kell aggódni az orosz hírszerzés fedett akciói miatt a közép-európai térségben, Barabás T. a Krónikának kifejtette, háborús időkben megnő a kémtevékenység, és a nagyhatalmak értékelésében az elmúlt évtizedekben is kifizetődött a minőségi hírszerzés, aknamunka.

„Tavaly mintegy 750, orosz diplomatának álcázott kémet utasítottak ki az EU-ból, így az FSZB legális hálózata (vagyis akik diplomáciai fedéssel dolgoznak) a minimálisra zsugorodott. Maradt viszont a nagyszámú orosz katonai titkosszolgálat illegális (vagyis álnéven, civil mesterséggel működő) ügynöki hálózata, magánvéleményem szerint Şoşoacă a GRU-val van összekapcsolva. A GRU igen aktív Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban, ahol merényleteket is elkövettek fegyvergyárak, vagy személyek ellen, így egy bolgár fegyverkereskedő ellen is.

A GRU durvább, primitívebb eszközökkel dolgozik, mint a polgári szolgálat, a FSZB, így propagandája egy szűkebb, nacionalista körnek szól.

A hibrid hadviselés részeként a Nyugat-ellenes online propaganda is felfutott, amit szintén az orosz szolgálatok irányítanak, de ennek hatékonysága kérdéses, az internetes orosz csatornák jó részét blokkolták, így a Szputnyik hírportál román, illetve moldáv kiadását is, de például a Facebookon, YouTube-on, Twitteren sok az orosz troll, akik kommentáradatot és álhíreket zúdítanak az olvasókra. A trollok (azaz szélsőségesen kommentelő személyek) helyét lassan átveszik a botok, amelyek mesterséges intelligenciát (AI) használó számítógépprogramok. Számomra furcsa jelenség, hogy a térségünkbeli internetezők még azokat az oroszbarát kommenteket, álhíreket is megosztják, amelyeket nem hisznek el. Az orosz szolgálatok dezinformációs, propagandakampánya Romániában még mindig erős, vagy két-három országos tévécsatorna is helyet ad nekik.

Magyarországon inkább csak egyes újságírók és önjelölt politológusok oroszbarátok, nem kiemelt célpontja az orosz információs hadviselésnek”

– ecsetelte a volt diplomata.

Lapunk kérdésére, hogy hatékonyak-e a helyi elhárítások, az elemző kifejtette, hatékonyak, a NATO-tagországok és partnereik, így Moldova és Georgia együttműködnek ezen a területen, és ez hatékonyabbá teszi az elhárítást.

„Az AI lényegi áttörést hozott a kémelhárításban, az arcfelismerő kamerák és a totális gépi lehallgatás miatt hamar lebukik az orosz kémek többsége. Az EU közvéleménye is az oroszok ellen fordult, így az orosz kémtevékenység ellenséges környezetben zajlik. Jól jelzi ezt a folyamatot Szerbia, amely már igyekszik távolodni a Kremltől, és például elhatárolódik az orosz tulajdonú, szerbiai NIS energiavállalat oroszbarát hírszerző tevékenységétől.

Ismeretes, hogy a romániai bánsági gázkészlet feltárása alkalmából tavaly a NIS adatokat adott át a román energiaiparról Oroszországnak – utóbbi műveletet a román elhárítás buktatta le.

Az orosz kibertámadások még mindig veszélyesek térségünkben, de amerikai segítséggel javul ezen a területen is a védekezés. Az orosz befolyás háttérbe szorításaként könyvelhetjük el az orosz bankok, energia- és fémipari cégek háttérbe szorulását, így a román sodronyiparban, alumíniumgyártásban már alig van orosz működő tőke. A kínai high tech ipar jelenlétével más a helyzet, még Németország is ellentmondásosan viselkedik ebben az ügyben” – hívta fel a figyelmet.

A Krónika kérdésére, hogy segíthet-e megelőzni a gondokat a térség országainak illetékes szervei közötti együttműködés, illetve egyáltalán tudni-e ilyen együttműködésről, Barabás T. János elmondta, az együttműködés jelentősen javítja az elhárítást. Emlékeztetett, a két évvel ezelőtti csehországi lőszergyárrobbantás orosz tetteseit cseh, magyar, bolgár, román, és montenegrói együttműködéssel kapták el.

„A kemény struktúrákat, a katonai és titkosszolgálati intézményeket kevésbé befolyásolja a napi politikai retorika, együttműködésük kitűnő. Több szinten is vannak közös adatbankok, a csempészeket is ennek segítségével kapják el”

– ismertette az elemző.

Moldovában egyértelműen orosz provokáció zajlott

Azt is felvetettük, hogy Moldovában az elmúlt hetekben szárnyra kelt hírek szerint az orosz titkosszolgálatok helyi erők részvételével próbáltak puccsot szervezni, de mivel az amerikai és az ukrán hírszerzés előre tájékoztatta őket, sikeresen megakadályozták. Valóban ennyire súlyos a helyzet a volt szovjet tagköztársaságban?

Kormánypárti megmozdulás Chișinăuban. Moszkva belpolitikai válságot gerjesztene a Moldovai Köztársaságban Fotó: Șor Párt/Facebook

Barabás T. János szerint igen, egyértelműen orosz provokáció zajlott, aminek a lényege az volt, hogy utcai rendzavarást keltsenek beépített ügynökeikkel Chișinăuban, amiből az oroszbarát ellenzéki pártok segítségével belpolitikai válságnak kellett volna kerekednie, majd előrehozott választásokkal oroszbarát kormánynak kellett volna alakulnia. „Ne feledjük, háború van, mindegyik fél használ ilyen eszközöket, bár a demokráciák igyekeznek szem előtt tartani a törvényességet, a humanitárius megfontolásokat is. Az oroszoknak nem sikerült belpolitikai válságot kiteljesíteni Moldovában. Értékelésem szerint

hamarosan újabb hibrid eszközökkel támadnak Moldovában, amelyek között az oroszbarát többségi moldovai egyház használata is ott lesz”

– vetítette előre a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

Ennek kapcsán rákérdeztünk: az oroszok már „a spájzban” vannak, vagy azért volt egy kis hibrid információs hadviselési elem is az erről szóló tájékoztatásokban. Illetve mekkora a kockázata annak, hogy sikerrel járhat egy oroszpárti puccskísérlet Moldovában?

„A moldovai politikai küzdelem éles, de nem várható katonaivá való elfajulása, hiszen a Donbasz messze van. Maia Sandu elnöknek és a hozzá közel álló moldovai kormányzatnak már megvannak a politikai küzdelemhez való eszközei, a SIS titkosszolgálat, a legfelsőbb bíróság (amerikai mintára ez egyben az alkotmánybíróság is) már a nyugati típusú demokráciának vannak elkötelezve. És nem utolsósorban a lakosság többsége nyugati integrációt akar. Így kevés esélyét látom egy oroszbarát hatalomváltásnak, de a Kremlnek a zavarkeltés is hasznos lehet” – vázolta fel a helyzetet az elemző.

A moldovai orosz tevékenység egyik fő címzettje Románia

A Krónika kérdésére, milyen hatása lenne Romániára nézve egy sikeres orosz puccskísérletnek Moldovában, illetve ebben az esetben hogyan kellene reagálnia Bukarestnek, Barabás T. János rámutatott: a moldovai orosz tevékenység fő címzettje Románia és a Balkán, ebben az irányban szeretne a Kreml befolyást erősíteni.

„Az orosz cél a nyugati szövetségi rendszerek gyengítése, a mediterraneum keleti térségében lévő orosz érdekek elősegítése, hiszen a Boszporusz, az Égei- és a Fekete-tenger blokkolása Oroszország elszigeteléséhez vezethet. Moszkva változtat eszközein, mert a gazdasági kapcsolatok csökkennek, a médiapropaganda nehezebben ér célba, ügynökeik működését háttérbe szorítják. Meglátásomban előre tör majd a kiberhadviselés, az egyházi-ideológiai befolyásolás, az internetes dezinformáció, és a klasszikus operatív tevékenység egy durvább formában.

Románia kitett lesz ezeknek a veszélyeknek, de a román ellenállási képesség is erősödik, így például a kibervédelemben Románia élen jár.

Bukarest főleg amerikai és francia segítséggel erősíti biztonságát, és sikeresen reagál a kihívásra. A román nyilvánosság talányos számomra, még a Nyugat-barát nagypártok is ellenjátékot űznek időnként, részben a nacionalista választóik miatt – de Romániában az össze-vissza beszélés hagyomány, inkább egy Fellini-filmre emlékeztető latin fatalista közönynek fogható fel. Összefoglalva: van mitől tartani, de nem kell félni” – mutatott rá Barabás T. János.

Az elemző azon vádakra is kitért, amelyek Magyarországot megpróbálják Moszkva-pártiként, illetve Románia ellenségeként feltüntetni. „Magyarország biztos, hogy nem akarja Románia gyengülését, sőt egy erős, virágzó szomszédot szeretne” – szögezte le a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője a Krónikának.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport