Egy román diplomata elhunyt, egy másik megsebesült a Románia kabuli nagykövetsége elleni terrortámadásban

Krónika 2019. szeptember 03., 21:03 utolsó módosítás: 2019. szeptember 03., 21:19

Románia kabuli diplomáciai képviseletének egyik tagja meghalt, egy másik súlyosan megsebesült abban a terrortámadásban, amelyet keddre virradóra hajtottak végre Afganisztán fővárosában – közölte kedden este a bukaresti külügyminisztérium.

A 21 áldozatot és több mint száz sebesültet követelő merényletet a tálibok vállalták Fotó: Afghanistantimes.af

Az afgán főváros külföldiek lakta negyedének közelében autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn este. A merényletben, amelynek elkövetőjeként a tálib lázadók jelentkeztek, a legfrissebb adatok szerint 21-en vesztették életüket és 119-en sebesültek meg. Naszrat Rahimi afgán belügyi szóvivő közölte, a halálos áldozatok között van az öt elkövető is, velük a biztonsági erők végeztek.

A terrortámadás célpontja a szigorúan őrzött Green Village nevű városrész volt, ahol nemzetközi, illetve segélyszervezetek képviseletei mellett külföldieknek fenntartott vendégházak vannak. A térséget hatalmas robbanás rázta meg, amelyet több kilométerrel távolabb is hallottak. Ezt egy kisebb detonáció követte.

Ramona Mănescu román külügyminiszter kedden este úgy nyilatkozott, hogy a merénylet célpontja Románia kabuli nagykövetsége volt.

A tárcavezető a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy a több órán keresztül tartó támadás során a diplomáciai képviselet biztonsági szolgálatának egyik román állampolgárságú tagja életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. „Tragikus pillanat ez Románia számára, hiszen életét vesztette a kabuli kirendeltség 43 éves munkatársa. A biztonsági szolgálat tagja az életét áldozta a munkatársai mentése, a terrortámadás visszaverése közben. A merénylet célpontja a román nagykövetség volt” – nyilatkozta a külügyminiszter.

Ramona Mănescu szerint a támadás idején 12 román diplomata tartózkodott a kirendeltségen, a többieket – beleértve a sebesült férfit – reggel sikerült kimenekíteni a helyszínről, és biztonságba helyezni. A külügyminiszter szerint a történtekről tájékoztatták Klaus Johannis államfőt és Viorica Dăncilă miniszterelnököt. Mănescu hozzátette: a román nagykövetségnek otthont adó épület használhatatlanná vált.

Az MTI jelentése szerint az afgán rendőrség legalább 400 külföldit menekített ki a helyszínről és helyezett biztonságba. A biztonsági erők hajnalra tisztították meg a területet. Zabiulla Mudzsáhid tálib szóvivő kijelentette, hogy támadásuk a külföldi erők ellen irányult. Mint mondta, egy merénylő robbantotta fel autóba rejtett pokolgépét, majd fegyvereseik több irányból megrohamozták a Kabul keleti részén található területet. A kabuli kormány belügyi szóvivője ugyanakkor cáfolta az összecsapásokról szóló közlést, és hozzátette, hogy a második robbanás egy lángra lobbant benzinkútnál történt.

A merénylet éppen aznap történt, amikor Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja ismertette az amerikai-tálib megállapodás tervezetének részleteit az afgán vezetőkkel. A nap folyamán egy interjúban Khalilzad pedig éppen arról beszélt, hogy mintegy ötezer amerikai katonát vonnának ki Afganisztánból, ha az iszlamista tálibok tartani fogják magukat a tervezett megállapodáshoz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat