Robban az atombomba? Brüsszel határozott intézkedéseket ígért a román jogállamisági helyzet ügyében

MTI 2019. április 30., 18:54 utolsó módosítás: 2019. április 30., 18:59

Gyors és határozott intézkedéseket fog hozni az Európai Bizottság a friss romániai jogállamisági fejleményekre, egyebek között arra is reagálva, hogy a bukaresti képviselőház múlt héten elfogadta a büntetőjog vitatott módosításainak egy részét – jelentette ki kedden a brüsszeli testület szóvivője.

Margarítisz Szkínász újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy a bizottság korábbi figyelmeztetéseinek megfelelően minden rendelkezésre álló eszközzel fel fog lépni az ügyben. További részleteket nem árult el.

A szakemberek szerint ugyanakkor elsősorban kötelezettségszegési eljárásról vagy esetleg az alapszerződés hetes cikke szerinti, képletesen atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárásról lehet szó.

A széles körben bírált román módosítás egyebek mellett csökkenti az elévülési határidőket és megszünteti a hivatali gondatlanság büntethetőségét.

A reformok bírálói szerint a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) csak korrupt politikusainak megmentése érdekében próbálja „politikai pórázra” kötni az igazságszolgáltatást és enyhíteni a büntetőjog szigorát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat