„Azért játszunk, hogy együtt legyünk” – Sin Edina igazgató a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház helyzetéről

„Azért játszunk, hogy együtt legyünk” – Sin Edina igazgató a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház helyzetéről

Fotó: Facebook/Sin Edina

„Nem csak a színház léte vagy a személyes egyéni fennmaradásunk fontos, hanem hogy abban a régióban továbbra is legyen magyar közösség” – fogalmazott Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítvány igazgatója, aki a társulat jelenlegi helyzetéről és az utóbbi két hét nehézségeiről beszélt lapunknak.

Zoltán Ildikó

2022. március 12., 09:432022. március 12., 09:43

2022. március 12., 11:382022. március 12., 11:38

Február 24-én jelentették be a hadiállapotot Ukrajnában. Ugyanaznap hajnalban a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának egy része a magyarországi Tiszakécskére indult, Örkény István Tóték című darabját eljátszani.

Az előadás után már nem tudtak visszatérni otthonukba. 

„Amikor a társulat átkelt a határon, már jó néhány rakéta becsapódott Ukrajna területén. Ahogy haladtunk az előadás helyszínére, úgy súlyosbodott a helyzet otthon. Amikor elkezdtük a próbát, akkor hirdettek általános mozgósítást. Látható volt, hogy ebből baj lesz, mire visszatérünk az országba. Este, az előadás után már nem tudtunk visszamenni” – emlékezett vissza Sin Edina. Hozzátette: amellett, hogy átmeneti szállást kaptak a budapesti Jászai Mari Színészházban,

a magyar színházi élet azonnal a segítségükre sietett, több felkérés érkezett a Tóték című előadás megtartására vonatkozóan.

A felkéréseknek eleget téve a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának egy része Magyarországon maradt. A budapesti Nemzeti Színház tíz előadásra hívta meg a csapatot, és szinte mindegyik vidéki színház megmozdult.

„Rengeteg helyről kaptunk segítséget és szálláslehetőséget. Számtalan színházi alkotó felajánlotta lakását, nyaralóját. Mi elfogadtuk a segítséget, nem tehettünk mást, hiszen nagy a bizonytalanság, nem tudjuk, meddig tart ez a helyzet. Azt gondoltuk, hogy csak néhány napról lesz szó, de nem így alakult” – tette hozzá az igazgató. Továbbá azt is elmondta, arra törekszenek, hogy a társulat együtt maradjon, együtt dolgozzon. A munkába, a színházba kapaszkodva jobban át lehet vészelni ezt a törést.

Megkezdődött a háború, megszűntek a nemzetiségi ellentétek

Nagy a rémület, hogy mi lesz az otthonaikkal, az eddig megszokott életterükkel, ami fenekestől felfordult. Az igazgató arról is beszélt, hogy

gyakran hazautaznak, ingáznak. Megszervezik mikrobusszal a határon való átkelést, két-három napot Beregszászon töltenek, megnézik otthonukat, és egy utazótáskába összegyűjtik a szükséges személyes holmijukat.

Emellett a színház épületét is meglátogatják, ahol az első naptól kezdődően kijevi szakmabeli menekülteket fogadtak be. Olyan embereket, akikkel az elmúlt 30 évben jó szakmai kapcsolatot ápoltak. Színházigazgatót, színházmenedzsert, színészeket vagy családtagjaikat, akik az ostrom miatt menekültek el a fővárosból.

A beregszászi színházban ezeknek az embereknek nyújtanak menedéket. Körülbelül 30-35 személy tartózkodik stabilan az épületben. Egyesek saját családi házukat is felajánlották. A társulatból többen otthon maradtak, ők segítik a rászorulókat.

Idézet
Nagyon jó a kapcsolatunk, nyoma sincs semmilyen nemzetiségi ellentétnek. Az emberség és a humánum szólalt meg mindannyiunkban, amikor jelezték, hogy szükségük lenne szálláshelyre, biztonságos átmeneti otthonra”

– részletezte Sin Edina. Az otthon maradt színészeknek napi szinten adódik feladat a menekültek befogadásával kapcsolatban. Ha kell, fűtést, vízvezetéket javítanak, kazánt szerelnek be, kulcsokat másoltatnak. A stúdiótermet szálláshellyé alakították.

Segíteni és fennmaradni 

A hadiállapot bevezetésével Ukrajna területén minden leállt, mindent a katonai tanács irányít és alárendel a katonai működésnek. A kulturális és oktatási intézményeket bezárták, a gazdasági tevékenységeket csökkentett üzemmódban működtetik. Mindenki próbál fennmaradni, de a munkaerőhiány, szakemberek hiánya már most is elég súlyos terhet ró az emberekre. Az igazgató elmondása szerint az Ukrajna területén élő gyerekek jelenleg nem járnak iskolába, korábban pedig a koronavírus-járvány és a fűtési nehézségek akadályozták az oktatás optimális működését.

A mostani helyzetnek a gyakorlatban nagyon sok kihatása van, még akkor is, ha a fegyverek nem ropognak közvetlenül az emberek fejek fölött. A hétköznapi világ, a mindennapok megszokott rendje megszűnik. Minden igyekezet arra irányul, hogyan tudják segíteni a menekülteket, és ők hogyan tudnak élni, fenntartani a számukra fontos közösségeket, családot, munkát, egyházat, iskolát.

Idézet
Mi azért játszunk most előadásokat Magyarországon, hogy a beregszászi társulat egy része együtt legyen. A fő célunk, hogy mire elcsitulnak a harcok vagy lehetőség nyílik arra, hogy hazamenjünk, együtt legyen a társulat, ne széledjünk szét.

El szeretnénk kerülni azt, hogy az anyagiak előteremtése, a megélhetés arra kényszerítse a tagokat – körülbelül 25 embert és családjaikat –, hogy máshol vállaljanak munkát. Igyekszünk tenni azért, hogy munkalehetőségeket teremtve ebből a szakmából is meg tudjanak élni” – fogalmazott az igazgató. Elmondása szerint azok között, akik Beregszászon maradtak, vannak, akik elvből nem fognak átkelni a határon. Ha besorozzák őket, mennek harcolni és megvédeni a hazájukat.

Galéria

Jelenet Örkény istván Tóték című darabjából a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában

Fotó: Facebook/Arany János Művelődési Központ

Jövőbe vetett hit

Az előadásfelkérések mellett Vidnyánszky Attila rendező – a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító igazgatója, jelenleg a budapesti Nemzeti Színház direktora – egy új előadással készül a Magyarországon ragadt beregszászi társulat tagjaival. A héten kezdték el Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzának próbáit.

Idézet
Ez a jövőbe vetett hitről szól, hogy április közepén bemutatjuk a darabot és egy új előadással tudunk hazamenni és az otthoniaknak is bemutatni”,

viszont ha nem tudnak hazatérni, ezzel fogják bejárni a Kárpát-medencét. Nagyon sok felkérés érkezett Erdélyből is, az időpontok még egyeztetés alatt vannak.

„Igyekszünk párhuzamosan mindkét fronton megfelelni, teljesíteni, mivel az otthoni dolgokat, dokumentációkat, adminisztratív tevékenységeket is el kell látni, emellett pedig újra kell szervezni a hétköznapokat.

Idézet
Március 15-én a budapesti Kossuth téri ünnepi műsorban a beregszászi színészek lépnek színpadra. Ez a békéről, magyarságunkról fog szólni”

– fogalmazott Sin Edina. Azt is elmondta lapunknak, hogy a beregszászi színház a kárpátaljai magyar közösség egyik oszlopa. Annak a magyar közösségnek nagyon fontos, akárcsak az alkotóknak, hogy legyen színház és a társulat eszerint készül visszatérni.

Nem csak a színház léte vagy a személyes egyéni fennmaradásuk fontos, hanem hogy abban a régióban továbbra is legyen magyar közösség, és meglegyen minden olyan intézménye vagy kulturális csoportosulása, ami élővé, önállóvá szervezi az ottani magyarságot.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 20., szombat

Amikor színész faggat színészt: újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgetős, főzős, zenés sorozata

Újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház tíz éve kezdeményezett, egy időre abbamaradt beszélgetős-főzős sorozata, amelyben színészek faggatnak színészeket.

Amikor színész faggat színészt: újraindul a Kolozsvári Állami Magyar Színház beszélgetős, főzős, zenés sorozata
2024. április 19., péntek

Életnagyságú rekonstrukciók is láthatóak az Utolsó dinoszauruszok Erdélyben című marosvásárhelyi tárlaton

Négy életnagyságú rekonstrukciót is bemutat a kréta kor végén Erdélyben élt hüllőkről a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztályának új időszaki kiállítása, amely szeptember végéig tekinthető meg.

Életnagyságú rekonstrukciók is láthatóak az Utolsó dinoszauruszok Erdélyben című marosvásárhelyi tárlaton
2024. április 18., csütörtök

Kalkuttában nyílt tárlat Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból, több indiai helyszínen is emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra

A Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulójára szervezett indiai programsorozat keretében nyílt kiállítás Gazdáné Olosz Ella kovásznai textilművész alkotásaiból a kalkuttai Ázsiai Társaság székhelyén.

Kalkuttában nyílt tárlat Gazdáné Olosz Ella textilművész munkáiból, több indiai helyszínen is emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra
2024. április 18., csütörtök

Évfolyamtalálkozó is egyben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház új premierje

A kaukázusi krétakör című előadás bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a produkció évfolyamtalálkozónak is számít – közölte a társulat.

Évfolyamtalálkozó is egyben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház új premierje
2024. április 18., csütörtök

Hungarikum-pályázatokat hirdet a magyar agrárminisztérium, erdélyi szervezetek jelentkezését is várják

Idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat a budapesti Agrárminisztérium, amelyen határon túli szervezetek is részt vehetnek. A forrás célja a hungarikumok és nemzeti értékek népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatása.

Hungarikum-pályázatokat hirdet a magyar agrárminisztérium, erdélyi szervezetek jelentkezését is várják
2024. április 18., csütörtök

Közeleg a megfilmesíthetetlennek gondolt Száz év magányból készülő sorozat premierje

Hamarosan bemutatja a Netflix a Nobel-díjas Gabriel García Márquez Száz év magány című regényéből készült filmsorozatot – közölte a streaming szolgáltató.

Közeleg a megfilmesíthetetlennek gondolt Száz év magányból készülő sorozat premierje
2024. április 18., csütörtök

A század hamutartója: Mózes Attila életművére fókuszáló konferenciát tartanak Kolozsváron

Mózes Attila író, irodalomkritikus, szerkesztő életművére fókuszáló konferenciát tartanak április 25–26-án Kolozsváron.

A század hamutartója: Mózes Attila életművére fókuszáló konferenciát tartanak Kolozsváron
2024. április 18., csütörtök

Vakon és romaként is el lehet jutni a legnagyobb színpadokra: a Partiumban koncertezik Vaskó Makka

A sérült énekesekre épülő Nem adom fel Együttes tagjaként koncertezik a következő napokban partiumi városokban a látássérült Vaskó Makka. Előadásaira ingyenes a belépés

Vakon és romaként is el lehet jutni a legnagyobb színpadokra: a Partiumban koncertezik Vaskó Makka
2024. április 18., csütörtök

A világ csaknem hetven országából érkeztek pályaművek a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

Minden eddiginél több, csaknem ezer művész jelentkezett a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra – tájékoztattak a szervezők.

A világ csaknem hetven országából érkeztek pályaművek a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra
2024. április 17., szerda

Székelyföldi turnéra indult a kolozsvári Puck Bábszínház

A tavalyi évhez hasonlóan ismét székelyföldi turnéra indult a kolozsvári Puck Bábszínház magyar társulata.

Székelyföldi turnéra indult a kolozsvári Puck Bábszínház