Új zenei utak várnak a Bagossy Brothers Companyra: a népszerű zenekar tagjai az elmúlt évtized sikereiről, terveiről

Deák Szidónia 2022. december 05., 08:03 utolsó módosítás: 2022. december 05., 20:32

Megalakulásának tizedik évfordulójára készül a Bagossy Brothers Company, a jubileumi szülinapot nagyszabású koncerttel ünnepli a gyergyószentmiklósi zenekar jövő tavasszal a budapesti MDM Dome-ban. A kezdetektől változatlan összetételű, öttagú fiúbanda az elmúlt években Erdélyben és Magyarországon is bejárta a zenei rendezvényeket „a pincétől a padlásig”,  jelenleg ötödik nagylemezükön dolgoznak. Az elmúlt közel egy évtized sikereiről, kihívásairól, zenei díjakról, a közönséggel való kapcsolatról és további tervekről Bagossy Norberttel, az együttes frontemberével és Tatár Attilával, a formáció gitárosával, énekesével beszélgettünk.

Új zenei utak várnak a Bagossy Brothers Companyra: a népszerű zenekar tagjai az elmúlt évtized sikereiről, terveiről
galéria
Nagyszabású koncerttel ünnepli Budapesten tizedik születésnapját a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company Fotó: Bagossy Brothers Company/Facebook

 – Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli hamarosan a Bagossy Brothers Company, a születésnap kapcsán pedig nagyszabású koncertet tart a zenekar jövő márciusban Magyarország legnagyobb, hipermodern csarnokában, az MVM Dome-ban. Hogyan értékelitek az elmúlt évtizedet?

– Tatár Attila: Az elmúlt évtized számai azt mutatják, hogy sikeres volt a zenekar, de ami ennél is fontosabb, hogy mi magunk is úgy érezzük. Nagyon sok szép emlékünk van, és számos pozitív visszajelzést kaptunk mind a közönség, mind a szakma részéről, úgyhogy sikersztoriként nyugtázzuk ezt az időszakot, és a jövőben is azon dolgozunk majd, hogy folytatódjon ez a történet. Megalakulásakor minden zenekar azt a célt tűzi maga elé, hogy összejöjjön az a bizonyos első nagylemez. Nekünk ezt sikerült összehozni az első két évben, és most, a jubileumi évfordulóhoz közeledve, az ötödik nagylemezünkön dolgozunk, ami azt jelenti, hogy szakmailag is van kontinuitás, folyamatosan íródnak a dalok. Röviden nehéz lenne ezt a kilenc és fél évet összegezni, ami a legfontosabb, hogy mi nagyon jól érezzük magunkat ebben a történetben, és reméljük, lesz lehetőség egy újabb évtizedre.

– Bagossy Norbert: Számomra is zseniális évek voltak, rengeteg szép emlék, együtt töltött idő, zenélgetések, átborozgatott éjszakák jellemezték az elmúlt évtizedet. Igazából egy család jött létre, és bízom benne, hogy még sok éven keresztül ugyanígy fogunk működni.

Fotó: Bagossy Brothers Company/Facebook

– Hosszú utat tettetek meg nemcsak időben, hanem Gyergyószentmiklóstól Budapestig is több száz kilométert, sőt ha a turnékat is beleszámoljátok, több tízezer kilométert. Mennyit változott az együttes célja, illetve stílusa a 2013-as megalakulás óta?

– T. A.: A céljaink nem változtak, a legelső pillanattól kezdve nagyot álmodtunk, még ha nem is volt konkrétan a szemünk előtt, hogy mikor tízévesek leszünk, az MVM Dome-ban fogunk játszani. Lépcsőfokonként haladtunk előre, mindig előre terveztünk egy fél–másfél évet. Voltak rövid távú céljaink, amiket szépen lassan értünk el, és soha nem dőltünk hátra, amikor sikerült valamit megvalósítani, hanem már meg is született egy újabb ötlet, legyen az dal, klip, koncert, újabb meghódítani való közönség.

Annak idején megírtuk az első két-három dalunkat, és elmentünk Kolozsvárig, ami kétszáz kilométerre van Gyergyószentmiklóstól. Ott sikerült egy olyan koncertet adnunk egy silent party keretében, hogy kihívták a rendőrséget csendháborításért, annyira hangosan énekelte a közönség a dalaink refrénét.

Aztán körbejártuk egész Erdélyt, majd Magyarországot is, miután felvettük az első lemezünket. Úgy gondolom, mai napig is ugyanezt az utat járjuk, mindig keresünk új lehetőségeket és kihívásokat, amiket igyekszünk megvalósítani.

– B. N.: Stílus szempontjából mindig változunk, de ez teljesen normális folyamat. Nem hiszem, hogy le kellene ragadni egy bizonyos szinten, és csak olyan stílusban alkotni, ami nagyon hatásos a közönségnél.

Az a jó mind a zenében, mind az életben, ha az ember mindig talál valami újdonságot. Zenei stílust illetően mindannyian mindenevők vagyunk, mindenféle műfajt kedvelünk, a mai napig hallgatunk új dalokat, fedezünk fel új előadókat, inspirálódunk új helyekről.

Természetesen jön, hogy kísérletezgessünk, és a ne a bevált utat kövessük. A már megírt akusztikus dal számára próbáljuk megtalálni azokat a formákat, amik leginkább ráillenek, amibe szépen fel lehet öltöztetni. Minden dalba igyekszünk belerakni valami olyat, ami a korábbiakban nem volt, mert arra vagyunk kíváncsiak, hogy mire képes az a bizonyos szám.

Fotó: Bagossy Brothers Company/Facebook

– Egy zenekar életében több mérföldkő van, lehet ez egy koncert, egy album vagy valami más esemény. Nálatok melyek voltak ezek? 

– T. A.: Esetünkben is voltak mérföldkövek, de annyira lépcsőzetes és fokozatos volt a fejlődésünk, hogy nagyon nehéz megemlíteni bizonyos pillanatokat, inkább időszakokról beszélhetünk. Mindenképpen mérföldkő volt számunkra 2015, amikor megnyertük az induló zenekarok számára kiírt Cseh Tamás-programot, ami keretében megjelent az első nagylemezünk. Akkor találkoztunk a mentorunkkal is, aki később a menedzserünk lett. Ezek mind olyan mozzanatok voltak, amelyek szakmai szempontból meghatározóak egy zenekar életében. Aztán ott vannak az első telt házas koncertjeink, amelyek szintén óriási élmények voltak, legyen az egy gyergyói klub vagy akár Tusványos-sátor.

Aztán jöttek a nagyszínpadok, a budapesti A38-as hajó, és elkezdtünk olyan ikonikus helyeken játszani, amelyeket elérhetetlennek tart a legtöbb induló zenekar, például a budapesti Akvárium Klub vagy a kolozsvári Form Space,

illetve az olyan neves erdélyi rendezvények nagyszínpada, mint a Kolozsvári Magyar Napok, a Vásárhelyi Forgatag, a Tusványos vagy a Szent György Napok. Nagyon jó visszatekinteni ezekre az időkre, és jó érzés, hogy  szinte mindenik erdélyi vagy magyarországi színpadról van emlékünk, körbejártuk ezeket a helyeket pincétől a padlásig.

– Voltak-e kihívások, buktatók az elmúlt tíz évben, valamint mit tekintetek pályátok csúcspontjának? 

– T. A.:  Buktatók nem voltak, kihívások viszont mindig voltak, most is vannak, ezek éltetik a zenekart, ösztönzőleg hatnak a munkánkra. A nagykoncertek pedig egy zenekar számára mindig csúcspontok, a mi esetünkben ez megkoronázodott idén januárban a Papp László Sportarénában tartott fellépésünkkel.  Ugyanilyen csúcspont volt az első Budapest Park-koncertünk is, ahol 11 ezer ember előtt játszottunk, vagy akár az idei kolozsvári magyar napos fellépésünk, amikor sikerült megtölteni a Mátyás-szobor előtti teret.

Fotó: Bagossy Brothers Company/Facebook

– Említetted az Aréna-koncerteteket, ahol  több mint tízezres közönség előtt adtátok elő dalaitokat. A legtöbb zenekar számára az arénás koncert a cél, amit megalakulásakor kitűzhet, ti ezt kipipálhatjátok. Ezek után mi következik, mi lehet a cél a Bagossy Brothers Company számára?

– T. A.:  

Az Aréna-koncert volt számunkra is az a cél, ameddig elláttunk, innentől már másfajta kihívás elé nézünk. Már nem egy mintának tekintett utat kell bejárnunk többé-kevésbé ismert forgatókönyv szerint, hanem meg kell találnunk a saját utunkat.

Kreatívnak kell lennünk, és olyan dolgokat csinálnunk, amelyre nincsenek példák. Egy ilyen lépésünk a MDM Dome-os fellépésünk lesz, ugyanis mi leszünk az első magyarországi zenekar, amelyik önálló koncertet ad ezen a helyen, így kíváncsian várjuk a tavaszt.

– Nemcsak Erdély, hanem Magyarország meghatározó zenekara vagytok. Az egész magyar nyelvterületen ismerik zenéteket, dalaitokat tele torokból énekli a közönség, ezenkívül rendszerint telt házas koncertjeitek vannak a legnagyobb fesztiválokon. Mi a sikeretek titka?

– T. A.:  Nincs egy konkrét recept, nagyon sok minden kell a sikerhez. Mindenképp nagyot kell álmodni, és gitárt venni a kézbe. Szükség van továbbá olyan dalokra, amelyeket a közönség befogad, és magáénak érez, de ezek vagy jönnek, vagy nem. Nekünk óriási szerencsénk van, hogy Norbi tollából olyan dallamok és szövegvilág születik, amelyből slágerek lesznek.

Ezenkívül szükség van csapatkohézióra, ami segít abban, hogy az energiák egy irányba mutassanak, továbbá kell a jó menedzsment, a kreatív gondolkodás és egy jó adag szerencse.

Minden korszaknak megvannak a maga zenei trendjei, és valószínű, hogy amikor a zenekar alakult, épp arra a zenei világra volt fogékonyság, amit mi képviseltünk. Hogy erre most is van igény az a hozzánk hasonló zenekarok megvalósításainak is köszönhető. Jó dalok, egy adag szerencse, jó menedzsment, és ha ezek megvannak, van rá lehetőség, hogy népszerű lesz a zenekar, de semmi nem biztos. Mi borzasztóan hálásak vagyunk a sorsnak, az életnek, hogy ezt megélhettük.

– Dalaitok nemcsak zeneileg komplexek, hanem üzenetük szempontjából is mélyek, főleg az utóbbi időben megjelent számok többféle értelmezésre adnak lehetőséget. Honnan inspirálódtok, mennyire viszitek bele saját életeteket zenétekbe?

– B. N.: Nem tudatosan, de belevisszük saját életünket is, mert általában az ember arról ír, amit megél, átél vagy gondol. Én legtöbbször érzéseket fogalmazok meg, képeket írok le vagy történeteket mesélek el úgy, ahogy azok összeállnak a fejemben. Ezeknek biztosan van valóságalapja, de sok esetben számomra sem nyilvánvaló. Vannak olyan dalok, amik csak akkor nyerik el jelentésüket, amikor az utolsó sor is a helyére kerül. Ezek jelentése évről évre változik épp azért, mert olyan érzéseket jelenít meg, amelyeket bárki megélhet, történeteket, amelyek egy adott élethelyzetben bárkivel megtörténhetnek. A koronavírus-járvány időszakában íródtak mélyebb szövegű dalok, és az akkor megjelent lemezünk is olyanra sikeredett, amilyen épp akkoriban volt a világ.

Fotó: Bagossy Brothers Company

– Idén a Csillag az égen és a Balaton című dalotok után ősszel napvilágot látott Álljunk össze című számotok. Meséljetek erről a dalról, hogyan keletkezett?

– B. N.: Nem emlékszem pontosan, mikor írtam a számot, talán egy éve. Ez a dal is egy képnek a leírása, a kíváncsiságról szól, az igent mondásról, boldogságról, kitartásról. Közös ötletelés után barátaink, a What's in the Box Productions készített hozzá videóklipet különleges képi világgal. A klipben a gyerekek találnak a barlangban egy kis zsákocskát, amiben különleges energiával rendelkező pillangók vannak bezárva. Ezt elmondják társaiknak, és mindannyian kimennek a hegyoldalba, hogy szabadon engedjék szállni a lepkéket, majd a gyerekeknek is nyoma vész. Kissé misztikus a végkifejlet, de sok értelmezési lehetőséget hordoz a dal, az emberek azt látnak bele, ami épp foglalkoztatja őket.

– T. A.:

A közösségi felületeken a bejegyzéseket olvasva azt látjuk, hogy eltérőek a reakciók, ami nagyon jó, mert az embereket megszólítja a dal szövegvilága, ezenkívül maga a videóklip is hordoz egy olyan értelmezési lehetőséget, amely egy bizonyos irányba viheti el a jelentést.

A dal képi világa még számomra is hozott új gondolatokat: sokkal nagyobb a világunk, mint ahogy a legtöbbször látom, és azt veszem észre, hogy széthullóban van, ezért is aktuális az üzenet, hogy álljunk össze. Úgy gondolom, akiknek szüksége van üzenetekre, inspiráló mottókra, valószínűleg megtalálja ezeket a dalainkban annak ellenére, hogy nem minden esetben ezzel a szándékkal íródtak.

Fotó: Bagossy Brothers Company

– Említettétek, hogy a pandémia alatt íródtak mélyebb üzenetű dalaitok, amelyek a világ akkori helyzetére, a bezártságra, eltávolodásra reflektáltak. Ez az időszak a legtöbb zenekar működését visszaszorította, elmaradtak a koncertek, közönségtalálkozók. Ti hogyan vészeltétek át ezt a periódust? 

– T. A.: Az első időszakot, a három hónapos leállást mindenki pihenésre használta hét év pörgés után: kertészkedtünk, főztünk, kenyeret sütöttünk. Magyarországon azon a nyáron engedélyeztek 500 fős koncerteket is, így egész októberig mi is ötven-valahány koncertet adtunk. Ez épp jó volt arra, hogy ne veszítsük el a lendületet, és sikerült valamennyi pénzt is keresni, amivel aztán átvészeltük a következő hét hónapot, amikor nem zenéltünk. Talán ez volt a legnehezebb időszak számunkra, mert a zenekar megalakulása óta ez volt a leghosszabb periódus, amikor nem léptünk színpadra. Ekkor készült el a következő nagylemezünk, ami megint energiát adott, majd következett 2-3 hónap, amikor éreztük, ha nem ér véget hamar a járvány, azt nagyon megszenvedi az egész projektünk.

– Nemcsak a közönség visszajelzése, hanem a szakmai elismerések is jelzik, hogy jó úton haladtok. Négy Petőfi Zenei Díj, két Fonogram-díj és Erdély legnagyobb zenei elismerése, a Legszebb Erdélyi Magyar Dal címe is a tiétek. Hogyan értékelitek ezeket a díjakat?

 – T. A.: A közönség visszajelzése és a szakmai elismerések jelzik, hogy jó úton járunk, legalábbis azon az úton, ami szerintünk a jó. Örülünk, amikor jelölnek bizonyos díjakra, és meghívnak egy díjátadóra, az meg külön öröm, ha nyerünk is. Jó érzés, ha elismerik a munkánkat, ugyanis kínos lenne, ha tíz éven keresztül csak jelölnének, és sosem nyernénk.

Volt egy kiemelkedő évünk, amikor három Petőfi Zenei Díjat is elhoztunk, azonban az is teljesen rendben van, ha a későbbiekben ritkábban jönnek majd az elismerések, mert az sem lenne a realitás, ha minden díjat mi nyernénk meg.

Ugyanúgy a szakma visszajelzésének tekintjük, és örülünk, ha koncert után vagy az utcán egy zenésztársunk odajön, és elismerően nyilatkozik a munkánkról. Jólesik, ha a szakma megerősít abban, hogy jó az, amit csinálunk, viszont nem száz százalékban ez a fontos.

– A Bagossy Brothers Company a zenélés mellett számos más projektben is részt vesz. Az erdélyi értékeket népszerűsítette tavaly Norbi a Highlights of Hungary nagyköveteként, majd road movie-ban és a forgatási helyszínekről pecsétgyűjtős kihívással is felhívtátok a rajongók figyelmét az erdélyi látnivalókra. Könyvetek is megjelent Otthontól fűtött tél címmel, amelyben a székelyföldi karácsonyok hangulatát idézitek meg. Miért tartjátok fontosnak ezeket a projekteket, kezdeményezéseket?

– T. A.: Manapság változott a világ a tekintetben, hogy a rajongók vagy a zenére kíváncsi emberek miként viszonyulnak egy zenekarhoz.

A közösségi médiának köszönhetően a rajongók nemcsak hogy beleláthatnak adott esetben a zenészek életébe, hanem igénylik is, hogy betekintést kapjanak a mindennapokba. Ehhez az elváráshoz mi is némileg alkalmazkodtunk, de nem úgy, hogy a napi teendőinket osztjuk meg velük. Inkább azt a világot mutatnánk be, ami minket létrehozott, formált, és ahol igazán otthon érezzük magunkat.

Érdekesebb lehet a rajongók számára is, ha a világunkat kreatívabb formában ismertetjük meg, legyen az könyv vagy outdoor kihívás, de ide sorolnám a faültetési akciónkat is. Amellett, hogy megmutatjuk azt a vidéket, ami számunkra a szülőföldet jelenti, szeretnénk népszerűsíteni a szabadban való időtöltést, a környezettudatos gondolkodást is.

– B. N.: Nekünk a zene a szerelmünk, és nagyon hálásak vagyunk, hogy azt csináljuk, amit szeretünk. Ennek része az is, hogy számos olyan dolgot meg tudunk mutatni a közönségünknek, amik számunkra fontosak. Ezek a pluszok még egyedibbé teszik a projektünket, számunkra is izgalmas, hogy milyen formában tudunk megújulni.

 – Jelenleg dolgoztok-e új dalon, albumom? Hogy áll a munkafolyamat?

– B. N.: Általában két koncert között íródnak az új dalaink, és amikor van időnk vagy ihletünk rá, akkor az adott nótát felöltöztetjük, a hangszerelést öcsém ( Bagossy László, basszusgitár, vokál – szerk. megj.) szokta végezni a kísérletezőstúdiójában. Tavaszra, a tizedik születésnapunkra tervezzük az ötödik nagylemezünket. Nagyon jól haladnak a munkálatok, pár dal meg van már írva, van, amelyik meg is van hangszerelve, tervezzük hozzá a videóanyagokat, ugyanis azt szeretnénk, hogy még a nagykoncert előtt kiadjuk. Most visszavonulunk a színpadtól, a következő nyilvános koncertünk március 11-én lesz a budapesti MDM Dome-ban. 

– Hogyan készültök erre a nagyszabású koncertre?

– T. A.: Nyilván az eddigi repertoár mellett az említett nagylemez dalai is elhangzanak majd a koncerten. Emellett nagy erőkkel azon dolgozunk, hogy egy olyan látványvilágot hozzunk létre, ami fény- és vizuáltechnikailag is lenyűgöző élményt nyújt a közönségnek. A munkálatok most folynak, rengeteg egyeztetésre van szükség grafikusokkal, látványért felelős szakemberekkel, de azt szeretnénk, hogy mind a közönségnek, mind nekünk maradandó élmény legyen a tízéves jubileumi fellépésünk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport