Mesterséges intelligenciát és robotot is bevet, a járatkésések csökkentésére törekszik a Wizz Air

Mesterséges intelligenciát és robotot is bevet, a járatkésések csökkentésére törekszik a Wizz Air

Fotó: Beliczay László

Kiváló évet zárt tavaly a Wizz Air magyar diszkont légitársaság, amely Romániában 32 százalékkal növelte utaslétszámát, és a hazai repülőterek összforgalmának 51 százalékát biztosította. A világ ötven országában jelenlévő társaság képviselői a kincses városban ismertette többek között, miként vennék elejét az utazóközönségnek bosszúságot okozó járattörléseknek.

Makkay József

2024. március 13., 15:202024. március 13., 15:20

2024. március 14., 00:132024. március 14., 00:13

Radó András, a magyar tőkéjű diszkont légitársaság kommunikációs vezetője és a román nyelvű tájékoztatásért felelős Valeria Bragarenco sajtótájékoztatón számolt be a Wizz Air tevékenyégéről, tavalyi eredményeiről és terveiről kedden Kolozsváron. A grafikonok segítségével bemutatott utasszállítási adatok, az új Airbus repülőgépek beszerzése, az új úti célok beiktatása, illetve a járatok sűrítése terén a Wiz Air kiemelkedő eredményeket ért el a 2023-as évben.

A Chișinăuból származó Valeria Bragarenco, a cég romániai szóvivője a nyomottan tartott fapados jegyárak titkát azzal magyarázta, hogy a légitársaság teljes bevételének csupán a fele származik az alapösszegű jegyárakból.

A bevételek további ötven százalékát a Wizz Air által nyújtott egyéb szolgáltatások adják: nagyobb méretű poggyász és az ülőhely megválasztásának felára, valamint a repülőgépen felszolgált ételek és italok díja. A szóvivő ismertette azt is, miként alakulnak a jegyárak, továbbá mivel magyarázható, hogy olykor rövid idő alatt megdrágulnak, vagy olcsóbbak lesznek. A ,,rejtély” egyszerű: a Wizz Air-gépek legalább ötven százalékos kihasználtsággal szállnak fel. Amennyiben egy járatra nincs elég jelentkező, a jegyeladást kezelő számítógépes szoftver meghatározott algoritmus szerint csökkenti az árakat, amikor viszont nagy az érdeklődés, ellenkező tendencia jelentkezik, és a viteldíj drágul.

Környezetkímélő üzemanyagok

Az utasszállításnak 2004-ben belevágó magyar fapados légitársaság repülőgépein 2023 végéig összesen 60 millió utas repült a 180 fő befogadására alkalmas Airbus A320-as és a 230 fős Airbus A312-es gépmadarak fedélzetén. Az összesen 136 repülőből álló flottával rendelkező légitársaság további 252 Airbust rendelt az európai gyártótól, ezek leszállítása fokozatosan történik.

Radó András a kincses városban elmondta, hogy a légitársaság által üzemeltetett flotta ma az egyik legfiatalabb az európai légitársaságok között.

Összehasonlító táblázaton bemutatta, hogy tavaly a Wizz Air gépeinek károsanyag-kibocsájtása volt a legalacsonyabb az európai légitársaságok közül. Gépeik a környezetvédelmi célokat teljesítő SAF üzemanyagkeverékkel működnek, a környezetkímélő üzemanyaghasználat révén a légitársaság kevesebb környezetvédelmi adót fizet.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Radó szerint a költségeket leginkább azzal tudják csökkenteni, hogy járatonként egyre több utast szállítanak, ez a légitársaság legfontosabb célkitűzése. Ennek rendelik alá a flotta kihasználtságát, ami azt jelenti, hogy repülőgépeik napi négy rövidebb vagy két hosszabb utat teljesítenek.

Kedvezményes jegyek Kolozsvárról

A Wizz Air mintegy nyolcezer munkatársa egy olyan gépezet napi működéséért felel, amely ötven országba szállít utasokat. A jelenlegi 200 úti cél évről évre bővül, azaz folyamatosan kerülnek be új járatok a menetrendbe. A fapados légitársaság egyik kiemelten fontos európai telephelye Romániában működik, ahol a Wizz Air tavaly a piaci részesedés 51 százalékával rendelkezett.

2023-ban rekordméretű, 32 százalékos utasszámnövekedést értek el, és eddig összesen 13,7 millió utast szállítottak romániai légikikötőkre, vagy onnan különböző úti célok felé.

A Bukarest, Kolozsvár, Nagyszeben, Temesvár, Krajova és Jászvásár repülőterein légiflottát üzemeltető légitársaság a jelenleg Romániában állomásozó 35 repülőgépe mellé 23 újat rendelt.

Valeria Bragarenco érdekes statisztikát közölt a romániai utasok úti céljairól. Felmérseik szerint a Wizz Air légitársaság járataira jegyet váltók 51 százaléka külföldi munkavállalásból vagy állandó külföldi lakhelyéről tér haza Romániába. Ebben a statisztikai adatban azok is szerepelnek, akik külföldön élő családtagjaikat, rokonaikat látogatják meg. Az elmúlt évek felméréseiből viszont az is kiderül, hogy tavaly ez a szám két százalékkal csökkent, és ezzel párhuzamosan a korábbi 16 százalékról 18-ra nőtt a téli vagy nyári vakációjukat töltők aránya, akik a légitársaság gépein jutottak el úti céljuk felé.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A romániai telephelyek közül kiemelkedik a kolozsvári repülőtér teljesítménye, ahol a tavalyi összforgalom 63 százalékát a Wizz Air bonyolította le. A légitársaság március 13-án, szerdán ötezer kedvezményes jegy eladását hirdette meg, jegyenként 18.99 eurós árban. A kedvezményes jegyeket május 1-ig induló járatokra lehet lefoglalni.

Sokba kerül a járattörlés

A kolozsvári újságíróknak a járatok késésével, átütemezésével, illetve törlésével kapcsolatos kérdéseire válaszolva Valeria Bragarenco nyomatékosította, hogy a legtöbb késés oka a légitársaságtól független. Az utóbbi időben az európai reptereken történt sztrájkok okozták a legtöbb problémát, de az is gondot jelent, ha madár kerül a repülőgép hajtóművébe. Függetlenül attól, hogy okoz-e műszaki problémát vagy sem, a gépet alaposan átvizsgálják, ami több órás késést jelenthet.

A szóvivő szerint a társaság mindent elkövet a késések kiiktatásáért – például átszervezik az egymáshoz kapcsolódó úti célokon szolgálatot teljesítő személyzet munkáját –, az utasoknak bosszúságot okozó csúszások azonban így sem iktathatóak ki.

Idén április elsejétől még nagyobb hangsúlyt fektetnek az utasok időbeni tájékoztatására. A sms és email formájában történő értesítésen kívül a mesterséges intelligencia felhasználása révén robot fogja telefonhívás útján értesíteni az érintett utasokat. A szóvivő szerint ennek viszont az a feltétele, hogy az utasok közvetlenül a Wizz Airnél foglaljanak, hogy a légitársaság rendelkezésére álljon valamennyi utas telefonos elérhetősége.

Radó András szerint a légitársaság számára a késések kiiktatása jelenti a legnagyobb kihívást. „A három óránál hosszabb késés a légitársaságnak sokba kerül, de ha egy lehetőségünk van, nem mondjuk le a járatot, mert az még nagyobb költséget, kártérítést feltételez. Profi csapat dolgozik azon, hogy a rajtunk kívül álló okokat is figyelembe véve a késések minél ritkábban következzenek be, és rövidebbek legyenek” – hangoztatta Kolozsváron a fapados légitársaság kommunikációs vezetője.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 15., szerda

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára

„Miért dolgozunk?” – ez volt a címe a felmérésnek, amelyet fiatalok körében készítettek a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) politikai, közigazgatási és kommunikációtudományi karán (FSPAC).

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára
2024. május 15., szerda

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak

Szász évvel ezelőtt kerültek ki az első mérnökök a Temesvári Műszaki Egyetem padjai mögül. A jubileumi ünnepségek keretében interaktív beszélgetésen vesz részt és előadást tart a bánsági városban a világhírű Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok.

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak
2024. május 15., szerda

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat

A június 9-i választásokon való részvételre és a keresztény értékeket felvállaló jelöltek támogatására buzdította a hívőket szerdán közzétett felhívásukban a romániai katolikus püspökök.

Felelős szavazásra buzdítják a katolikus püspökök a romániai választópolgárokat
2024. május 15., szerda

Ismét a falué lesz a rejtélyes módon Budapestre került, majd feltárt erdélyi görögkatolikus harang

Az összefogást, a közösség újjászületését is szimbolizálhatja a Budapesten előkerült, majd a jogos tulajdonosának visszaszolgáltatott kolozsborsai görögkatolikus harang – jelentette ki az átadási folyamatban résztvevő Vákár István.

Ismét a falué lesz a rejtélyes módon Budapestre került, majd feltárt erdélyi görögkatolikus harang
2024. május 15., szerda

Magas árakra panaszkodtak, közben lehet, hogy lopták a vizet a PSD egyik erdélyi székházában

Illegálisan csatlakozott a vízhálózatra a Szociáldemokrata Párt (PSD) medgyesi székháza – a törvénytelenségről a helyi sajtó szerint egy ellenőrzés nyomán hétfőn rántotta le a leplet a területi vízügyi igazgatóság.

Magas árakra panaszkodtak, közben lehet, hogy lopták a vizet a PSD egyik erdélyi székházában
2024. május 15., szerda

Feltételezhetően két ukrán állampolgár holttestére bukkantak a Máramarosi-havasokban

Két holttestet találtak a román határrendészek a Máramarosi-havasokban, a Pop Iván-csúcs közelében – közölte Iulia Stan, a máramarosszigeti területi határrendészet szóvivője.

Feltételezhetően két ukrán állampolgár holttestére bukkantak a Máramarosi-havasokban
2024. május 15., szerda

Kidobott hét kiskutyát, rekordösszegű pénzbírságot kell lepengetnie egy Bihar megyei férfinak

Rekordösszegű bírságot kapott egy bihari férfi, aki hét kiskutyától szabadult meg a Bihar megyei Hegyközpályi településen. A férfi egy autóból dobta ki az állatokat, és azt hitte, hogy megússza. Nem így történt.

Kidobott hét kiskutyát, rekordösszegű pénzbírságot kell lepengetnie egy Bihar megyei férfinak
2024. május 15., szerda

Kritikus állapotban levő, egynapos csecsemőt szállítottak Temesvárról Bukarestbe a SMURD repülőjével

Egynapos, kritikus állapotban lévő csecsemőt szállítottak kedd este Temesvárról Bukarestbe egy SMURD repülőgéppel – számolt be a News.ro hírügynökség.

Kritikus állapotban levő, egynapos csecsemőt szállítottak Temesvárról Bukarestbe a SMURD repülőjével
2024. május 14., kedd

Etnikumok közti gyűlöletet szított Simion Szatmárban az RMDSZ szerint

Etnikumok közötti gyűlöletet szított George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, amikor vasárnap beszédet mondott hívei előtt Erdődön – foglalt állást az RMDSZ Szatmár megyei szervezete.

Etnikumok közti gyűlöletet szított Simion Szatmárban az RMDSZ szerint
2024. május 14., kedd

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján

Téves információk terjednek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsúval kapcsolatban, ezért a ferencesek arra kérik az érdeklődőket, hogy tájékozódjanak hivatalos forrásból – hívta fel a figyelmet az erdélyi ferences rendtartomány sajtószolgálata.

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján