Tüntettek a Romsilva alkalmazottai

Kőrössy Andrea 2016. február 24., 20:03

Mintegy 1500 erdész tüntetett szerdán Bukarestben, a kormány épülete előtt a faanyag értékesítésére vonatkozó, 2015/924-es számú határozat miatt, amely állításuk szerint egyrészt korlátozza a Romsilva állami erdészet kitermelői és feldolgozói tevékenységét, egyes cikkelyei ugyanakkor ellentmondanak az alkotmánynak, illetve az erdészeti törvénynek.

Fotó: gandul.info

A tiltakozás résztvevői – akiknek többsége a Romsilva alkalmazottja – a kormányhatározat azonnali módosítását követelték a kabinettől, emellett állami támogatást kértek az erdőtulajdonosok számára a nem fenntartható kitermelés visszaszorítása érdekében.

A News.ro hírportál beszámolója szerint Marian Stoicescu, az erdők védelmével foglalkozó egyesület elnöke rámutatott: a határozat 74. és 75. cikkelye lehetőséget biztosít arra, hogy az állam tulajdonában lévő fenyveseket különböző érdekcsoportoknak szolgáltassák ki, ezzel pedig nem marad esély a hosszú távon fenntartható erdőgazdálkodásra.

A szakértő azt is elmondta: az említett előírások korlátozzák a Romsilva tevékenységét, ez pedig az erdészet 16 ezer alkalmazottjából közel hétezer elbocsátásához vezethet. A két cikkelyt egyébként az állami erdészetnek a határozat novemberi hatálybalépésétől számítva hat hónapon belül kell gyakorlatba ültetnie. Az előírások azt szabályozzák, hogy a Romsilva milyen feltételek mellett termelheti ki, valamint dolgozhatja fel az állami tulajdonban lévő faanyagot.

A megmozdulás résztvevői arra is felszólították a kormányt, hogy tartsa tiszteletben az erdészeti törvény 97. cikkelyét, amely állami támogatás biztosítását írja elő a 30 hektárnál kisebb, magántulajdonban lévő erdőket felügyelőknek. Stoicescu kifejtette: mivel évek óta nem folyósították a segélyt, országszerte több mint 600 ezer erdő maradt felügyeletlenül, ebből elmondása szerint már 400 ezer hektárnyi fát vágtak ki törvénytelenül, az okozott kár pedig eléri a 36 milliárd eurót.

A tüntetők azt kérték, hogy vonják felelősségre az erdők tönkretételéért felelős, a törvényt áthágó illetékeseket, ugyanakkor erősítsék meg a Romsilva pozícióját a fenntartható erdőgazdálkodás biztosításáért. A megmozduláson részt vevők „Dolgozni akarunk!\", „Mentsétek meg Románia erdőit!\" és „Leplezzétek le a famaffiát!\" feliratú táblákat tartottak a magasba.

A Romsilva tevékenységéről már jó pár hete kiélezett vita zajlik: január közepén ugyancsak Bukarestben fafeldolgozók, erdészek, erdőtulajdonosok és szakszervezeti tagok tüntettek, csakhogy az akkori megmozdulás résztvevői éppen az állami erdészetet bírálták. A faipari alkalmazottak azt kifogásolták, hogy a Romsilva által kiírt idei versenytárgyalásokon a tavalyihoz képest háromszoros áron hirdették meg az áruba bocsátott faanyagot, ugyanakkor amiatt is panaszkodtak, hogy az erdészet és a fafeldolgozók közötti keretszerződések egyoldalúak, ugyanis előbbinek kedveznek.

A tüntetés nyomán az ügyet a környezetvédelmi minisztérium és a Versenytanács is kivizsgálta, és mindkét intézmény arra jutott, hogy a Romsilva által megadott kikiáltási árak valóban túl magasak. A szaktárca nemrég a 2015/924-es számú kormányhatározat módosítását is elrendelte: az intézkedés szerint a faanyag értékesítésére szervezett versenytárgyalásokon ugyan továbbra is az állami erdészet, a Romsilva határozza meg a kiindulási árat, de a végső értéket a piac, azaz a tulajdonképpeni licit fogja szabályozni. A rendelkezés keretében azonban a minisztérium nem változtatott a tegnapi tiltakozáson kifogásolt 74. és 75. cikkelyen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat