Tovább kamatoztatná a részvényjegyzés során tapasztalt bizalmat a tőzsdére vitt Hidroelectrica

Tovább kamatoztatná a részvényjegyzés során tapasztalt bizalmat a tőzsdére vitt Hidroelectrica

Fotó: Bukaresti Értéktőzsde

Elindul szerdán reggel a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) a Hidroelectrica részvényeivel történő kereskedés, miután Románia eddigi legnagyobb részvényjegyzése keretében egy héttel ezelőtt lezárult a nyilvános ajánlattétel az energiavállalat papírjaira. A kisbefektetők valósággal tolongtak a 46,8 milliárd lejes tőzsdei kapitalizációja nyomán a legértékesebb romániai vállalatnak tekintett Hidroelectica részvényeiért, amelyek végül 104 lejes kibocsátási áron keltek el. Borbély Károly, a cég felügyelőbizottságának tagja a Krónikának elmondta, hosszú évek előkészülete áll a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése mögött, amely szerinte maga után vonja többek között a bukaresti börze felminősítését, vonzobbá teszi Romániát a befektetők számára.

Rostás Szabolcs

2023. július 12., 09:182023. július 12., 09:18

„A Hidroelectrica tőzsdére kerülésével eljön az igazság pillanata a vállalat számára. Eddig bármennyit lehetett filozofálni, most viszont valóban kiderül, mennyit ér a cég” – állapította meg Borbély Károly lapunknak annak kapcsán, hogy szerdán reggel kezdetét veszi a kereskedés a Hidroelectrica papírjaival a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB). A Románia, sőt a kelet-európai régió valaha volt legnagyobb tőzsdei bevezetése során több mint 78 millió Hidroelectrica-részvényt dobott piacra a társaság kisebbségi tulajdonosa, a Franklin Templeton vagyonkezelő által kezelt kárpótlási alap (Fondul Proprietatea) mintegy 8,8 milliárd lej értékben. A román pénzpiac eddigi legnagyobb részvénykibocsátása (IPO) július 4-én csaknem ötszörös túljegyzéssel zárult a kisbefektetők körében, akik – a nekik szánt 11,7 millió részvény helyett – 55,75 millió részvényre adtak be jegyzési igényt, 6,2 milliárd lej értékben.

Az intézményi befektetők is már az első napokban a nekik szánt részvénycsomag egészét lefedő vételi ajánlatot tettek.

Az ország áramellátásnak egyharmadát fedező Hidroelectrica 80,06 százalékban állami tulajdonban van, míg 19,94 százalékos részesedéssel a Franklin Templeton által kezelt, a kommunizmus idején államosított ingatlanok tulajdonosainak kárpótlására létrehozott Proprietatea Alap rendelkezik. A szerdán kezdődő tőzsdei kereskedés során ez a kisebbségi tulajdonrész fog gazdára találni.

Borbély Károly, a 182 vízerőművet és nyolc különböző telepen elhelyezett, 108 megawattóra kapacitású napelemparkot működtető társaság felügyelőbizottságának tagja lapunknak elmondta, tisztában voltak vele, hogy nagy lesz az energiavállalat részvényei iránti érdeklődés, mivel 2015 óta készítették elő a Hidroelectrica tőzsdére vitelét. Ami egyébként már több mint tíz évvel ezelőtt is a román kormány szándékában állt, ám egy 2013-ban született határozatban elhalasztották a nyilvános részvénykibocsátást.

korábban írtuk

Minden idők legnagyobb kelet-európai kibocsátásának ígérkezik a Hidroelectrica részvényeinek tőzsdére vitele
Minden idők legnagyobb kelet-európai kibocsátásának ígérkezik a Hidroelectrica részvényeinek tőzsdére vitele

A Hidroelectrica részvénykibocsátása Románia, sőt a régió valaha volt legnagyobb tőzsdei bevezetése lesz, ami globális viszonylatban is az egyik legjelentősebbnek ígérkezik – jelentette ki Adrian Tănase, a bukaresti értéktőzsde igazgatója.

„Az a hatalmas bizalom, aminek most a vállalat örvend, nem egyik napról a másikra lett felépítve, hanem az elmúlt hét-nyolc év munkája. Folyamatosan építettük a tőzsdére vitel folyamatát, évente három-négy konferencián vettünk részt Londonban, New Yorkban, ahol befektetési alapoknak ismertettük a cég üzleti, fejlesztési terveit” – idézte fel Borbély, aki szerint a társaság már jóval hamarabb szerette volna lebonyolítani a tőzsdei bevezetést.

A felügyelőbizottság stratégiáért és részvénykibocsátásért felelős albizottságának elnöke rámutatott, a Hidroelectrica tőzsdei bevezetésének volumene egyenértékű a korábban a tőzsdére vitt összes többi állami vállat – Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica – tőzsdei tranzakcióinak összegével.

(Egyébként a cég kapitalizációja elérte a 46,8 milliárd lejt, azaz több mint 9 milliárd eurót). Borbély szerint azért is tekinthető történelmi pillanatnak a mostani a román pénzpiac tekintetében, mert a Hidroelectrica a Bukaresti Értéktőzsde indexének mintegy 16-17 százalékét fogja kitenni, ezáltal a börze legnagyobb szereplőjével, a Transilvania Bankkal fog vetekedni. „Fantasztikus pillanat a román tőzsde számára, hogy ekkora volumenű beruházási szándékkal rendelkező befektetési alapok és magánszemélyek is részvényt vásároltak. Arra még nem volt precedens, hogy magánszemélyek 1,2 milliárd euró értékben jegyezni próbálnak részvényeket. Persze a hatalmas túljegyzés eredménye csak 0,32 százalékos pro rata lett, tehát aki 100 részvényt akart, az csupán 32-t tudott vásárolni. Ez hatalmas bizalmat jelent a beruházók részéről, amit mindenképpen kamatoztatni kell” – állapította meg Borbély Károly.

Hozzátette, a Hidroelectrica tőzsdére vitele egyúttal azt is feltételezi, hogy a vállalatnak eleget kell tennie az ottani szabályoknak, átláthatóságot kell biztosítania, állandó kapcsolatot kell fenntartania a befektetőkkel, akikkel mindent kommunikálni kell. Ami egy sokáig nehézkesen működő, a piaci változásokra nehezen reagáló állami vállalat esetében nem is olyan egyszerű feladat. „Az elmúlt években komoly fejlődésnek indult a társaság, privát menedzsment került a cég élére, a felügyelőbizottság immár a második négyéves mandátumát kezdte meg, a politikai szféra egyre kisebb befolyással bír. Ennek meg is lett az eredménye, az elmúlt hat-hét évben folyamatosan osztalékot fizetett a cég, ha volt víz, ha nem, sikerült megtartani, növelni a profitarányt, a hatékonyságot. Ez mind hozzájárult a mostani tőzsdei bevezetéshez” – jelentette ki a korábban a távközlési és informatikai miniszteri tisztséget betöltő Borbély.

Miután a cég részvénykibocsátása a lej erősödését is maga után vonta, megkérdeztük a társaság képviselőjét, milyen hatása lesz a tranzakciónak ezen túlmenően a román gazdaság, a tőzsdepiac szempontjából. A Hidroelectrica felügyelőbizottságának tagja úgy véli, a mostani tranzakció hozzájárul ahhoz, hogy a bukaresti tőzsde mutatói jobbak legyenek, kedvezőbb besorolást kapjon a nemzetközi hitelminősítőktől. Mindez azt vonná maga után, hogy a közepes és nagy befektetési alapok biztonságos piacnak tekintik Romániát, ezért a számukra előnyös tranzakció reményében be mernek ruházni az országban.

„Ez az egyik legnagyobb eredmény a romániai piac számára: több beruházás ígérkezik, nagyobb figyelem hárul az itteni pénzügyi piacra, és a mostanában nagyon aktív bankszektor még nagyobb lendületet kaphat. Nagyon sok pozitívuma van tehát a Hidroelectrica tőzsdére vitelének, ami utat nyit további romániai cégek részvénykibocsátása előtt” – nyilatkozta lapunknak Borbély Károly, aki optimista a tekintetben, hogy a szerda reggel 10 órakor startoló kereskedés során milyen ívet vesz majd a Hidroelectrica papírjainak görbéje.

korábban írtuk

Piacra dobták a Hidroelectrica kisebbségi részvénycsomagját, új távlatok nyíltak a román tőzsdén
Piacra dobták a Hidroelectrica kisebbségi részvénycsomagját, új távlatok nyíltak a román tőzsdén

Amint azt néhány nappal ezelőtt beharangoztuk, megkezdődött a legnagyobb román energiavállalat, a Hidroelectrica kisebbségi részvénycsomagjának tőzsdére vitele, július 4-éig tart a részvényjegyzési időszak a kis- és intézményi befektetők számára.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést

Nyáron 21 és 23 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szeretne otthonában a romániaiak több mint fele (57%), tízből négyen (42%) pedig szinte minden nap használják a légkondicionálót – derült ki az E.ON kedden közzétett felméréséből.

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést
2024. június 11., kedd

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag

Az EU tagállamai az uniós GDP 12,9 százalékának megfelelő összeget, összesen 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra 2021-ben – derül ki a Eurostat kedden közzétett adataiból.

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag
2024. június 11., kedd

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa

A Szállás.hu platform tulajdonosa, a Szallas Group felvásárolta a Litoralulromanesc.ro szállásközvetítő oldalt üzemeltető cég tulajdonjogának nyolcvan százalékát, ezzel a román tengerpart szálláskínálatának nagyrészét vonta be portfóliójába.

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa
2024. június 11., kedd

Másfélszer nagyobb a városiak havi jövedelme, mint a vidéken élőké

A múlt évben 7175 lej volt a romániai háztartások havi átlagjövedelme és 2872 lej az egy főre jutó bevétel; ez 11, illetve 11,5 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Másfélszer nagyobb a városiak havi jövedelme, mint a vidéken élőké
2024. június 10., hétfő

Tovább mélyült a román külkereskedelmi mérleg hiánya

Az idei első négy hónapban 9,320 milliárd euró volt a külkereskedelmi mérleg hiánya, 5 százalékkal (440,1 millió euróval) nagyobb, mint 2023 azonos időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

Tovább mélyült a román külkereskedelmi mérleg hiánya
2024. június 10., hétfő

Gyengíti az eurót az európai parlamenti választások eredménye

Az egységes európai fizetőeszköz 0,5 százalékkal 1,0751 dollárra, az elmúlt egy hónap legalacsonyabb szintjére gyengült hétfőn, miután Emmanuel Macron és Olaf Scholz német kancellár pártját legyőzték a vasárnapi európai parlamenti választásokon.

Gyengíti az eurót az európai parlamenti választások eredménye
2024. június 10., hétfő

Már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak májusban

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, mivel a gabona és a tejtermékek árindex-emelkedését nem ellensúlyozta teljes mértékben a cukor árának csökkenése.

Már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak májusban
2024. június 09., vasárnap

Közel 25 ezer lejes volt májusban a legnagyobb romániai különnyugdíj

Az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) vasárnap közölt adatai szerint 2024 májusában 11 541 különnyugdíjat fizettek ki, 70-nel többet, mint előző hónapban.

Közel 25 ezer lejes volt májusban a legnagyobb romániai különnyugdíj
2024. június 08., szombat

Közel hétszer több pénzt kap havonta a luxemburgi nyugdíjas, mint a romániai; csak Bulgáriában kisebb az időskori juttatás

Romániában a második legkisebbek a nyugdíjak európai uniós összevetésben, csak a bolgár nyugdíjasoknak kell kevesebből megélniük.

Közel hétszer több pénzt kap havonta a luxemburgi nyugdíjas, mint a romániai; csak Bulgáriában kisebb az időskori juttatás
2024. június 07., péntek

A romániai és a németországi szálláshelyeken volt a legkevesebb a külföldi turista uniós összevetésben

Az európai uniós tagországok szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal 452,6 millióra emelkedett 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

A romániai és a németországi szálláshelyeken volt a legkevesebb a külföldi turista uniós összevetésben