A kormányfőbuktatás ára: soha nem volt ilyen gyenge a lej az euróhoz viszonyítva

MTI 2018. január 16., 14:18 utolsó módosítás: 2018. január 16., 14:35

Történelmi mélypontra esett kedden a román lej az euróval szemben, egy euró 4,6599 lejbe került – közölte a Román Nemzeti Bank.

Fotó: Barabás Ákos

A román jegybank által megállapított árfolyam szerint a lej soha nem volt ilyen gyenge az euróval szemben az európai fizetőeszköz bevezetése óta.

Elemzők szerint a román valuta gyengülése összefüggésben áll a belpolitikai válsággal, amely azt

követően alakult ki, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnök hétfőn este bejelentette lemondását a kormányfői tisztségből, amit kedden meg is tett.

Legutóbb december végén, azelőtt november közepén volt még történelmi mélyponton a lej. A román fizetőeszköz gyengüléséhez nem csak a belpolitikai válságok, hanem a román jegybank is hozzájárult. Mugur Isărescu jegybankelnök ugyanis korábban bejelentette: a központi bank rugalmasabban viszonyul az árfolyamhoz, és

nem fogja megakadályozni minden eszközzel a lej gyengülését.

A román valuta értéke az euróval szemben november első felében lépte át az addig pszichológiai határnak tekintett 4,6 lejt.

A központi bank illetékesei többször emlékeztettek, hogy 2017-ben 3 százalékkal gyengült a lej az euróval szemben, ami álláspontjuk szerint nem számít túl nagy kilengésnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat