Magukra bízták a káposztát: sikeresen fogtak össze a zöldségtermesztő gazdák Aranyosegerbegyen

Makkay József 2021. november 22., 12:40

Az ország legnagyobb káposztatermesztő szövetkezete a Kolozs megyei Egerbegyen élő magyar gazdák által indított Agrocom közösségi vállalkozás. A több romániai üzletláncot ellátó aranyosszéki szövetkezet három év alatt számos uniós pályázatot nyert el, terveik között szerepel a zöldségfeldolgozás is. Az Aranyos menti faluban jártunk, ahol a napokban fejezik be a káposztabetakarítást.

Magukra bízták a káposztát: sikeresen fogtak össze a zöldségtermesztő gazdák Aranyosegerbegyen
galéria
A Kolozs megyei faluban sokan foglalkoznak zöldségtermesztéssel, és minden gazdaságba kell ilyenkor a munkáskéz, de kevés a napszámos Fotó: Makkay József

A fagyos, nyirkos novemberi reggelen a Kolozs megyei Aranyosegerbegy környéki káposztaföldeken javában tart a betakarítás, az egyik parcelláról napszámosok szedik a tömör káposztafejeket. A gyökérről levágott zöldséget a munkások rutinosan egy-két mozdulattal letakarítják a külső levelektől, és a traktoros utánfutóhoz szerelt szállítószalagra teszik. A betakarítást egy nagyobb csapat mezőgazdasági munkás végzi, a gépesített műveletben mindenkinek megvan a helye. Mire a káposztafejek futószalagon feljutnak az utánfutó rakodóterébe, a telephelyen leemelhető fémketreceknél dolgozó munkások a megtisztított zöldséget műanyag hálókba pakolják.

Lengyel Lajos, az Agrocom mezőgazdasági szövetkezet elnöke szerint ma ez a legmodernebb, kereskedelmi célra történő káposztabetakarítási eljárás. Van ugyan emberi munkát alig igénylő, teljesen gépesített betakarítás is, de az csak a káposzta ipari feldolgozására alkalmas: a kombájn kései nem tudják megfelelő magasságban levágni a fejeket, a megtépázott káposztát pedig nem lehet eladni.

Az Aranyosgyérestől két kilométerre, az Aranyos folyó bal partján fekvő, 4500 lélekszámú, kétharmad részt román és egyharmad magyar lakosságú aranyosszéki községközpontban, Egerbegyen most folyik a káposztabetakarítás utója. A szövetkezetben dolgozók szerint már egy-két hete végezniük kellett volna, de közbeszólt a munkaerőhiány: 170 lejes napszám mellett sem áll össze mindennap a betakarító csapat.

A Kolozs megyei faluban sokan foglalkoznak zöldségtermesztéssel, és ilyenkor minden gazdaságba kell a munkáskéz, de napszámosból kevés van. A korábbi években Lengyel Lajos Bangladesből származó idénymunkásokkal is próbálkozott, de nem sok sikerrel. A csapat fele egy reggelre eltűnt: nagy valószínűséggel átszöktek Olaszországba, ahol rokonaik élnek. A szövetkezet tagjai is csak a helyi és a környékbeli falvak napszámosaira támaszkodhatnak.

Fotó: Makkay József

Jól együttműködnek az áruházláncokkal

A 2018-tól termelő Agrocom mezőgazdasági szövetkezet irodája egy konténer. A szövetkezet közel kéthektáros telephelyét Lengyel Lajos 2010-ben vásárolta meg cége számára Erdély egyik legnagyobb állami disznóhizlaldájától, a rendszerváltás után csődbe ment bonchidai Agrofliptől, amelynek Egerbegyen is nagy birtokai voltak. Körös-körül üresen álló, lerobbant sertésistállók sorakoznak, egyedül a szövetkezet telephelyén van élet. Lengyel Lajos a közösségi vállalkozásnak ötven évre adta koncesszióba a telephelyet, amelyen a régi gabonatárolók napjai meg vannak számlálva. Ha az elnyert legújabb uniós pályázatok megvalósulnak, a régi szocialista éveket idéző lerobbant építmények helyett modern csarnokok, hűtőházak és irodák épülnek.

A három éve alakult szövetkezetnek nagy tervei vannak, hiszen árui ma már eljutnak a legtöbb multinacionális üzletlánc romániai áruházaiba. A több mint száz hektáron korai, közepes tenyészidejű, valamint őszi és téli káposztafajtákat termesztő aranyosszéki szövetkezet jelenleg a legnagyobb káposztatermesztő közösségi vállalkozás az országban, amelyik májustól februárig szállít zöldséget elsősorban a Kaufland, a Profi és a Carrefour áruházaknak. Mivel Egerbegyen a korai káposztát csak júniusban kezdik betakarítani, a kieső egy-két hónapos periódusra a dél-romániai káposztatermesztő faluból, a Dolj megyei Moțățeiról szerzik be a szükséges árumennyiséget.

„Az áruházláncok folyamatos áruszállítást kérnek a szövetkezettől, amiért cserébe rendszerint jó árakat kapunk. Tavaly például egész évben a zöldségpiaci árak felett 20–30 banival fizették ki a káposztánkat még az akciós termékek esetében is, ami nagyon megérte. Volt olyan hét, amikor a Kaufland 170 tonna káposztát rendelt tőlünk, de csak 150-et tudtunk szállítani” – összegzi a nagyáruházakkal kiépített jó kapcsolatukat a szövetkezet elnöke.

Káposztacsomagoló gépsor Fotó: Makkay József

A közösségi vállalkozásban sincs egyenlősdi

Az ide vezető út nem volt könnyű. Az előzmények közé tartozik, hogy a Lengyel család a kilencvenes évek végén váltott, és az építőanyag-forgalmazásról áttért mezőgazdasági termelésre. A bő húsz hektáron elkezdett káposzta-, újburgonya- és karfioltermesztés az első években sikeres volt. A nagybani piacokon értékesíteni lehetett minden árut, sőt, egy idő után nem is kellett piacra menni, mert a nagy viszonteladók „házhoz” jöttek.

A nagy mennyiségű zöldség számára ez az értékesítési lehetőség mégsem bizonyult biztonságosnak, ezért Lengyel Lajos elkezdett érdeklődni nagyáruházaknál. Sorozatos e-mail-váltások során derült ki, hogy huszonvalahány hektáros termelőként túl kicsi ahhoz, hogy az áruházláncok komolyan vegyék. Ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy jó volna helyi termelőkkel egy szövetkezetet létrehozni, így nagyobb mennyiségű árut tudnának eladni. A faluban a többi termelő is hasonló gondokkal küszködött.

„Az elmúlt 10–15 évben többször megfordultak nálunk szakemberek a mezőgazdasági igazgatóságtól és a vidékfejlesztési ügynökségtől, hogy alakítsunk szövetkezetet. Az előadások után a gazdák hazamentek, és nem történt semmi. Az elképzelésnek nem lett folytatása, mert nem volt helyi kezdeményező. Ezt a szerepet végül én vállaltam, és sikerült meggyőzni 12 gazdát, hogy vágjunk bele” – magyarázza a szövetkezet indulásának körülményeit vendéglátóm, akit a közgyűlés elnökké választott.

Fotó: Makkay József

A bejegyzést nehezítette, hogy az alapító gazda a román mezőgazdasági szövetkezeti törvényt egy kommunista ízű jogszabálynak tartja. A gazdák tulajdonrészétől függetlenül mindenki egyforma szavazati joggal rendelkezik. Lengyel Lajos előrelátó volt, ezért szétnézett az országban, hogy néhány bejegyzett szövetkezet miért jutott csődbe.

Rájött, hogy a jogszabály előírásai szerint nem lehet orvosolni a kis- és a nagytermelők közötti érdekkülönbségeket. A kistermelő nem hajlandó bizonyos ár alatt értékesíteni termékeit, mert neki akkor is megéri, ha zöldségpiacon adja el, miközben a nagyobb területen magasabb hektárátlagot elérő gazdák érdeke az, hogy folyamatosan legyen piacuk alacsonyabb értékesítési ár mellett is.

Egyenlő szavazat mellett a többségben levő kisgazdák diktálnak. Az elnök szerint ilyen érdekellentétek mellett a szövetkezet nem tudna fejlődni, nem lenne pénze beruházásra. Végül megtalálta a kiskaput: a közösségi vállalkozást egy másik szövetkezeti törvény alapján jegyezték be, amely a más gazdasági területeken működő szövetkezeteket szabályozza. A jogszabály lehetőséget biztosít a tagságnak a tőkerészesedés szerinti érdekérvényesítésre. Aki a faluban ezzel egyetértett, 2017-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, és 2018-ban elkezdtek közösen értékesíteni.

Káposztapalántázó gép a telephelyen Fotó: Makkay József

Lengyel Lajos szerint indulásuk szerencsés volt, mert 2017-ben a nagy szárazság miatt káposztahiány keletkezett az országban, a nagyáruházak áruszükségletük kis részét tudták beszerezni. Amikor az új szövetkezet megkereste ajánlatával az üzletláncokat, egymás után születtek a beszállítói szerződések.

Elégedett gazdák

A szövetkezet ügyvezető igazgatója, Kis Lehel utolsó éves egyetemista a kolozsvári agrártudományi egyetem élelmiszer- feldolgozói szakán. Az aranyosszéki Bágyonból Egerbegyre ingázó fiatalember szülei is zöldségtermesztéssel foglalkoznak, így az otthon tanult szakmát folytathatja főállásban is. Végigjárjuk a nagy átalakítások előtt álló telephelyet. Uniós pályázataikból öt palántaültető gépet vásároltak eddig. Az egyik helyiségben korszerű magvető gépet is beállítottak a tagság számára. A gépsor összekeveri a palántaneveléshez szükséges tápföldet, tálcákba teszi, elveti a magot, megöntözi, a futószalagról pedig a gazdák hazaviszik.

A szövetkezet ügyvezető igazgatója, Kis Lehel utolsó éves egyetemista a kolozsvári agrártudományi egyetem élelmiszerfeldolgozói szakán Fotó: Makkay József

Az egerbegyi szövetkezeti káposztatermesztésben ma már minden művelet gépesített, a modern technológia pedig jelentősen megnövelte a hektáronkénti termésátlagot, ami jó évben 80 tonna is lehet.

A szövetkezet vezetői szerint ilyen körülmények között ma káposztát termelni a legkifizetődőbb zöldségtermesztési foglalatosság. Kis Lehel és Lengyel Lajos szerint ezek a beruházások csak a kezdetet jelentik. A most elindított uniós projektjük szerint két hűtőkamrával üzemelő új csarnokot építenek 1,5 millió euróból, ahova zöldségválogató, tisztító, mosó és csomagoló gépsort vásárolnak. Az új berendezéssel mindenféle megrendelői igényt ki tudnak majd elégíteni. Próbálkoztak már azzal is, hogy aranyosszéki falvakból gyökérzöldséget forgalmazzanak, de ez egyelőre nem valósult meg, mert nincs hozzá elegendő nagytermelő, akik biztosítani tudnák az áruházi beszállításokat.

Következő beruházásként zöldségfeldolgozó gépsort is beüzemelnének, amely salátának vágna össze zöldségeket, illetve sütni vagy főzni való friss burgonyát. Kérdésemre, hogy a tagság mennyire elégedett, Lengyel Lajos azt válaszolja: folyamatosan vannak viták, hiszen nem mindenki elégedett az árral, mert a piac változik. De az a jó dolog, hogy amikor a szezonnak vége, és a tagok utánaszámolnak, rájönnek, idén is jó évet zártak a szövetkezettel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport