Idén is sötétségbe vész a napelemprogram – Hol segíteni, hol korlátozni akarják a házi áramtermelést

Páva Adorján 2023. szeptember 27., 18:36

Nincs új a nap alatt: idén is váratlanul leállt a napelemes áramtermelő rendszerek lakossági beszerzését támogató Zöld ház program. Ám a korábbi kiírásokkal ellentétben ezúttal nem a rosszul megtervezett informatikai rendszer, a pályázatokat feldolgozó hatóságnál tapasztalt munkaerőhiány vagy a mindent lefékező bürokrácia miatt „adta be a kulcsot” a projekt, hanem egy bírósági ítélet következtében. Miközben a kormány egyik kezével ezerrel nyomatja a lakosság körében is a megújuló energiaforrásokat, röviddel a csökkentés után adóemelést eszközöl a napelemek terén, az energetikai szabályozó hatóság pedig a termelés korlátozását kéri. Közben hamarosan a prosumereket segíteni kívánó RMDSZ-es törvénytervezet kerül a parlament elé.

Idén is sötétségbe vész a napelemprogram – Hol segíteni, hol korlátozni akarják a házi áramtermelést
galéria
Leállás. Meghatározatlan ideig felfüggesztették a napelemprogramot egy bírósági döntés miatt Fotó: Pixabay.com

Felfüggesztették a napelemes áramtermelő rendszerek lakossági beüzemelését támogató Zöld ház program lebonyolítását, miután a nagyváradi fellebbviteli bíróság helyt adott egy szerelőcég keresetének. A vállalkozás azok után perelte be a napelemes programot kezelő Környezetvédelmi Alapot (AFM), hogy a hatóság elutasította a cég jelentkezését a projektbe.

Az AFM keddi közleménye szerint a Dhelectric Systems Kft. megóvta azt a határozatot, melynek értelmében nem került fel a hitelesített cégek augusztus 28-án az igazgatóság honlapján közzétett listájára. A nagyváradi fellebbviteli bíróság kedden úgy döntött, hogy helyt ad a szerelőcég keresetének, és a vitás ügy megoldásáig felfüggeszti a programot.

A Környezetvédelmi Alap jelezte: megfellebbezi a bírósági döntést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb újrainduljon a Zöld ház program.

Fenntartják: a hivatalos útmutató előírásai szerint jártak el, amikor kizárták a panaszt emelő céget. Az AFM tájékoztatása szerint májusban jelezték a vállalkozásnak, hogy hiányzik egy dokumentum jelentkezési iratcsomójából, és felkérték, hogy öt napon belül pótolja a megadott internetes felületen. Ám mivel ez nem történt meg, elutasították a csatlakozási kérelmet.

A Dhelectric Systems Kft. megóvta a határozatot, de az állami hatóság fellebbviteli testülete is megalapozottnak ítélte a döntést, amelyet augusztus 28-án közöltek. A szerelőcég azonban bírósághoz fordult az ügyben, mondván: rendelkeznek a szükséges dokumentummal, csak későn látták az értesítést.

A váradi táblabíróság megalapozottnak találta a panaszt, és amíg nem születik tisztázó ítélet, felfüggesztette a jóváhagyott szerelőcégek teljes listájának érvényességét.

Amelyet így is hosszas késlekedés után, szeptember 6-án hozott nyilvánosságra a Környezetvédelmi Alap, ráadásul egy hiányos verziót: olyan vállalkozások sem szerepeltek rajta, amelyek jóváhagyást kaptak; ezt utólag pótolták.

Amint arról beszámoltunk, a Zöld ház program lakossági kedvezményezettjei – akik a májusban indult, júniusban lezárult jelentkezési szakaszok során percek alatt kimerítették a régiójuk számára sorra felkínált összeget – 20 ezer lejes támogatásban részesülnek, amelyet legkevesebb 2000 lejes önrésszel kell kipótolni. Az idei program költségvetése 1,75 milliárd lej, a pályázati keretből 87 ezer házra kerülhet napelem.

A jelentkezési szakasz júniusi lezárultát követően a programot lebonyolító Környezetvédelmi Alapnak kellett közölnie a hatóság által jóváhagyott szerelőcégek listáját. Az első hírek arról szóltak, hogy ez július 15-ig megtörténik, ám szeptember 6-ig kellett várni – azaz a korábbi kiírásokhoz hasonlóan máris megrekedt a folyamat.

Ezek után a pályázati anyagot sikeresen feltöltő személyeknek az AFM internetes felületén, szeptember 6-tól számolva legtöbb 90 napon belül kell megnevezniük az általuk kiválasztott céget, amelynek képviselői – 30 napon belül – ellenőrzik a kliens pályázati anyagát, és sikeresnek vagy sikertelennek minősítik azt. Kedvező válasz esetén az AFM-nek is láttamoznia kell a vállalkozások által elfogadott jelentkezéseket.

Legalábbis ez volt a terv – még ha minden e szerint haladt volna, akkor is jó néhány hónapig elhúzódott volna a teljes jóváhagyási folyamat, most azonban a bírósági döntés jó esetben hetekre, a rosszabb verzió szerint akár hónapokra lefagyasztja a programot.

Miután valahogy lezárják ezt a szakaszt, a szerelőcégeknek egy évük lesz arra, hogy telepítsék, beüzemeljék a pályázó által megrendelt napelemrendszert. Egyébként a jelentkezők az Inscrierionline.afm.ro internetes felületen választhatták-választhatják ki szerelőcégüket. Az AFM útmutatót is közölt.

A nagyváradi táblabíróság döntése hallatán egyelőre bizonytalan, hogy valóban az állami környezetvédelmi hatóság hibázott, esetleg rosszul állították össze a program szabálykönyvét, amely támadófelületet hagy a megsértődött cégeknek, vagy végül a bíróság is minden rendben talál, csupán a panaszos szerelőcég jogainak védelmében járt el ennyire „körültekintően” – több mint félezer más, hitelesített cég és több tízezer pályázó magánszemély kárára.

Fotó: Pixabay.com

Azonban kijelenthető, hogy az állami hatóságok és döntéshozók szintjén eleve igen nagy a káosz, amikor a megújuló energia hasznosításának lakossági népszerűsítéséről van szó.

Köztudott, hogy – az uniós elvárásoknak, klímacéloknak, illetve az erre a célra biztosított óriási pénzforrásoknak „megfelelve” – Bukarest nagy ívű támogatást nyújt környezetvédelmi, energiahatékonyságot, zöldenergia-termelést növelő projektek révén. Viszont egyre inkább bebizonyosodik, hogy fejetlenül teszi.

Például a korábbi években is meghirdetett, valami oknál fogva mindig akadozó Zöld ház program – ha döcögősen is, de – végeredményben óriási löketet ad a lakossági napelemes áramtermelésnek. Miközben 2018-ban még egyetlen prosumer, azaz termelő-fogyasztó sem volt Romániában (akik az országos hálózatra vannak csatlakoztatva, a pillanatnyi otthoni fogyasztáson túl termelt áramot pedig oda táplálják), most, öt évre rá már több mint 77 ezren vannak. És ugye ott toporog több mint 80 ezer újabb, államilag támogatott pályázó, miközben sokan saját szakállra szereltetnek házukra napelemes rendszert.

Erre az óriási „robbanásra” azonban kísérő (óriás)beruházásokkal kellene felkészülni, hiszen az országos villamosenergia-átviteli hálózat sok helyen nem bír el ekkora „forgalmat”. A szakemberek által régóta hangoztatott, más esetek, például a magyarországi történések láttán egyre valószínűbbnek tűnő veszélyeket immár a hatóságok képviselői is „mormolni” kezdték.

George Niculescu, az Országos Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke a minap kijelentette: korlátozni kell a leendő prosumerek által felszerelhető napelemes rendszerek teljesítményét, attól függően, mekkora megtermelt mennyiségre van szükségük saját felhasználás érdekében.

Az állami hatóság vezetője szerint a lehetőségekkel költségcsökkentés, az energiahatékonyság növelése érdekében kell élni, olyan körülmények között, amikor nagyon megugrottak az energiaárak, nem pedig pénzszerzés céljából – mert ugye elméletileg a betáplált áramért fizet a szolgáltató valamilyen formában.

„Látok olyan eseteket, hogy bár egy házban 5 kilowattos a fogyasztás, ha a háztető megengedi, akkor 20 kW-os rendszert telepítenek, mert nem tudnak ellenállni a kísértésnek. És ezáltal oda jutunk, hogy a tőlük tizedik szomszéd már nem tud becsatlakozni, vagy ha igen, akkor problémáink lesznek a kisfeszültségű elosztóhálózattal. Éppen ezért korlátozni kellene a telepítendő teljesítményt a fogyasztáshoz mérten, egy bizonyos százalékban” – nyilatkozta George Niculescu. Aki amúgy hangsúlyozta: szerinte sem kell leállítani a prosumerré válás folyamatát, nem elbátortalanítani akarja az ezen gondolkodókat, csupán „korrekt” megoldásokat szeretne.

Fotó: Pixabay.com

Ehhez képest kifejezetten bátorító intézkedés volt az a törvény, amely révén idén 19-ről 5 százalékosra csökkentették többek között a napelemek után fizetendő általános forgalmi adót. A jogszabályt pontosító módosításokat júliusban hirdette ki az államfő, tehát nem sokkal azelőtt, hogy a nagy bevásárlási láz megindulhatott volna az AFM programján keresztül.

Azonban alig telt el azóta két hónap, az óriási költségvetési lyukak betömésén ügyködő kormány a napelemekre kivetett áfa megemelését is kiötlötte a deficitcsökkentő intézkedéscsomag részeként. Ez egyes számítások szerint mintegy 1000 lejjel megnövelheti a költségeket, tehát például a Zöld ház program pályázóinak önrészét is.

Ezek csak a friss fejlemények: számos más, régóta megoldatlan probléma révén az állam bizony nem törődik a prosumerek gondjaival, sőt egyenesen akadályozza a folyamatot. Közismert, hogy a szolgáltatók bizonyos, egymásnak ellentmondó jogszabálypasszusok miatt régóta nem állítanak ki számlát a termelő-fogyasztóknak, vagy ha igen, akkor érthetetlenül számláznak, nem működik az egy az egyben kompenzáció (a nyáron pluszban megtermelt mennyiséget télen használhassa el a prosumer) vagy a betáplált energiáért nagyon keveset „fizetnek” (és leszámolják az esténként a hálózatból drágán elhasznált áram alapján kiállított összegből).

Emellett a szerelőcégek arra panaszkodnak, hogy az állam rendkívül nehézkesen fizeti ki nekik a Zöld ház program 20 ezer lejes támogatásait, amelyeket eleve saját zsebből kell állniuk, amikor felszerelik a rendszereket. Az AFM a napokban azt válaszolta a Pressone.ro portálnak, hogy még az első, 2019-2020-as kiírásból is maradt még 226 kifizetni való rendszer, míg a 2021-2022-es idény 20 711 jóváhagyott pályázatából csak 6819 esetében utaltak már, a többi még várat magára.

Valamelyest rendet tenne a prosumerekkel szembeni eljárások háza táján az a törvénytervezet, amelyet az RMDSZ dolgozott ki és iktatott a parlamentben. A jogszabály három fontos változást hozna.

Egyrészt lehetővé tenné, hogy a prosumer más fogyasztónak „adományozza” a pluszban megtermelt mennyiséget; másrészt utóbbit arra is felhasználhatná, hogy például gázszámlát egyenlítsen ki vele, ha a szolgáltató ugyanaz;

harmadrészt előírná, hogy a szolgáltatók ne csak 24 hónap múlva legyenek kötelesek kifizetni a betáplált mennyiséget (ahogyan a jelenlegi szabályozások szólnak), hanem már a rá következő hónapban, ha több a megtermelt, mint az elfogyasztott energia.

Antal Lóránt szenátor, a felsőház energiaügyi szakbizottságának elnöke, a módosítások egyik kezdeményezője kedden, egy energiaügyi rendezvényen úgy fogalmazott, jövő héten kezdődhet a palamenti vitája a tervezetnek. Amelyet amúgy 13 honatya látott el kézjegyével: az RMDSZ mellett a jelenleg is kormányzó Szociáldemokrata Párt, illetve a Nemzeti Liberális Párt két-két képviselője is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport