Energiafüggetlenség otthon: mennyit kell befektetni, hogy ne kelljen rezsit fizetni?

Energiafüggetlenség otthon: mennyit kell befektetni, hogy ne kelljen rezsit fizetni?

Kell az energia. Sokat kell befektetni, ha nulla rezsiköltséget kívánunk

Fotó: Pixabay.com

Az egymást követő válságok, klímaaggodalmak láttán egyre többen függetlenednének a földgáz és elektromos áram világpiaci árának érthetetlen váltakozásától, kiszámíthatatlanságától, így töretlen a megújuló forrásokat felhasználó energiatermelő berendezések népszerűsége Európában és Romániában is. Azonban nagy kérdés, mindez mennyibe kerül, van-e rá pénz. Friss elemzésekben kiszámították a hőszivattyús beruházások, illetve a nulla rezsiköltséget biztosító energetikai befektetések várható költségeit.

Páva Adorján

2024. július 09., 10:002024. július 09., 10:00

Az Energy Policy Group (EPG) nevű, bukaresti székhelyű független agytröszt (think-tank) kutatásában azt járják körül, milyen stratégiát kellene alkalmaznia Romániának 2030-ig a fűtésre, hűtésre, meleg víz előállítására alkalmas, környezetbarát hőszivattyúk gördülékeny térnyerése érdekében. A 2014-ben létrejött, energia- és klímapolitikai, energiastratégiai és piacelemző témakörökre, tevékenységekre szakosodott szervezet több szempontot vizsgáló elemzésében átlagárakat is kiszámolt hat típusú, az országban reprezentatívnak tartott, elégséges energetikai hatékonyságú lakóépületet, három-három fajta családi és társasházat vizsgálva.

Milyen típusú hőszivattyúk léteznek?
A hőszivattyúkat nagyjából három nagy csoportra osztják: levegő- (levegő-víz, levegő-levegő), talajvízzel működő (víz-víz) és geotermikus (talaj-víz) hőszivattyúk. A legnépszerűbbek a levegő-hőszivattyúk, ugyanis ezek a legköltséghatékonyabbak, a legkönnyebben beszerelhetők. A hővisszanyerés a környezeti levegőn keresztül történik. Ugyanakkor ezek a legkevésbé hatékony rendszerek, télen minél hidegebb van, annál több elektromos energiát igényel működtetésük. Ennél jóval hatékonyabb, alig függ a külső hőmérséklettől a víz-víz hőszivattyú, amely révén a talajvízből nyerik ki a fűtéshez szükséges hőt. Azonban ez a típus telepítés előtt sok előkészületet, több kútfúrást, és így többletköltséget igényel. A víz elapadása esetén a hőszivattyú nem működik. Szintén rendkívül hatékony, egyáltalán nem függ a külső hőmérséklettől, de rendkívül költséges is a talajszondás hőszivattyú beszerelése, amely a talaj geotermikus energiáját használja, azonban ez esetben még komplexebb fúrások szükségesek.

A családi házak közül az első típusú 1995 után épült, kertvárosi vagy vidéki, homlokzati hőszigetelő anyaggal burkolt, hőszigetelő nyílászárókkal ellátott, C osztályú energetikai besorolású ingatlan, a második pedig hasonló besorolású. városi, felújított, központi távfűtésre kapcsolt családi ház. A két esetben nagyjából megegyezik a kezdeti pénzbeli ráfordítás. Az EPG által közölt táblázat szerint

egy levegő-víz hőszivattyú megvásárlása és beszerelése mintegy 32 ezer lejbe kerül.

Ha azonban az országos áramhálózatra kapcsolt napelemes rendszerrel is ki szeretnénk egészíteni a beruházást, akkor már átlagosan 54 ezer lej körüli kiadással kell számolni. Abban az esetben pedig, ha az általunk megtermelt energiát akkumulátorokban szeretnénk tárolni, az összbefektetés értéke 66 ezer lej körülire ugrik.

Galéria

A legnépszerűbbek a levegő-hőszivattyúk, ugyanis ezek a legköltséghatékonyabbak, a legkönnyebben beszerelhetők

Fotó: Pixabay.com

A harmadik családi házas verziót egy újabb építésű, jobban hőszigetelt, B-s energetikai besorolású ingatlanra „szabták”, amelybe már hatékonyabb, de költségesebb talaj-víz hőszivattyút szerelnek. Ez esetben az alapköltség 56 ezer lej, de az összeg napelemes kiegészítéssel 78 ezer, akkumulátorokkal együtt pedig több mint 90 ezer lejre rúg.

Hogyan működik egy hőszivattyú?
A hőszivattyú működését egy fordított hűtőszekrényhez szokták hasonlítani. Az elektromos energiával működő hűtőszekrény ugyanis a belső teréből a külső környezetbe szivattyúzza a hőt, ezáltal a belseje lehűl. A hőszivattyúban ezzel szemben fordítva, a környezetből származó hőenergiát juttatjuk el a hőhordozó közeghez, ahol az elpárolog. Ezt a lehűtött gőzt ezután egy kompresszor összenyomja, és az ezáltal keletkező energiát a fűtési rendszer vizébe juttatja. A hőhordozó közeg cseppfolyóssá válik, és a folyamat újrakezdődik. A hőszivattyú segítségével fűthetünk, meleg vizet állíthatunk elő, illetve fordított eljárással hűthetünk is.

Jobban kifizetődik a nagy közös gép

Társasházak esetében jelentős a költségkülönbség aközött, hogy minden lakás külön-külön szeretne saját hőszivattyút szerelni, vagy pedig egy nagy teljesítményű közös rendszer mellett döntenek. Előbbi esetben egy régebbi, illetve egy újabb, jobban hőszigetelt tömbházban is hasonló, 30 ezer lej körüli befektetésre lehet számítani, ha saját levegő-víz hőszivattyút szeretnénk.

Viszont abban az esetben, ha egy tízemeletes tömbház lakóközössége a központi távfűtést felhasználva, víz-víz alapú, nagy teljesítményű közös hőszivattyúba fektetne be, egy háztartásra „csupán” mintegy 7700 lejes önrész jutna.

Az Energy Policy Group elemzéséből kiderül, a földgáz, illetve a villanyáram jelenlegi árát tekintve utóbbi négyszer drágább, így ma költségesebb egy hőszivattyús rendszert működtetni, mint egy gázkazánt. Viszont az országos hálózatba is áramot tápláló napelemes rendszerrel kiegészülve a hőszivattyú éves szinten már kevesebb rezsiköltséget generál, mint a földgázfogyasztás, a kiadás pedig tovább csökken, ha akkumulátort is beszerzünk. A különbség pedig tovább nőhet a következő években, miután az Európai Unió klímavédelmi irányelvei szigorítanak, drágítanak a környezetszennyező földgázhasználaton.

Az EPG szerint a környezetbarát hőszivattyúk beszerzésének népszerűsítése érdekében az államnak legtöbb 5000 lejes támogatást kellene nyújtania egy levegő-víz alapú berendezés megvásárlásához,

vagy maximum 15 ezer lejt a talaj-víz alapúra. Napelemes-akkumulátoros kiegészítőkkel a „csomag” legtöbb 30 ezer lejes támogatást élvezhetne, annál magasabbat csak a szociálisan rászorulók kaphatnának – vélik az energetikai szakemberek.

korábban írtuk

Melegen ajánlják a hőszivattyúkat – Tudnivalók a nálunk még kevésbé ismert energiatakarékos fűtésmegoldásról
Melegen ajánlják a hőszivattyúkat – Tudnivalók a nálunk még kevésbé ismert energiatakarékos fűtésmegoldásról

Nullás energiaszámla – sokak vágya ez manapság. Amely bizony egybevág Európa nagy közös álmával, a klímasemlegességgel: a kettő között a megújuló energiaforrások képeznek hidat.

Nő a kereslet, csökken az ár

A megújuló energiát otthon kiaknázó beruházások népszerűségére a minap egy ingatlanfejlesztő is felhívta a figyelmet. A Nexto Group elemzése szerint miközben az elmúlt években a legtöbben csak napelemeket telepítettek, ma már egyre többen döntenek amellett, hogy teljeskörű intelligens rendszerrel lássák el otthonukat, amely minimálisra csökkenti a rezsiköltségeket. A romániaiak több mint 30 százaléka szereltet napelemeket az áramtermelés érdekében, hőszivattyút fűtésre, hűtésre és meleg víz előállítására, illetve akkumulátorokat a megtermelt energia tárolására. Ugyanakkor fontosnak tartják az épületek megfelelő szigetelését is, hogy nőjön az energiahatékonyság.

A cég szerint az erre irányuló igény Bukarestben és Ilfov megyében, illetve Kolozsvár, Temesvár és Iași agglomerációjában a legnagyobb. Az ingatlanfejlesztő árbecslésekbe is bocsátkozott. Példájában egy 200 négyzetméter alapterületű emeletes ház szerepel, amely esetében egy akkumulátoros napelemes rendszer és hőszivattyú beszerelése munkadíjjal együtt legkevesebb 20 ezer euróba (100 ezer lejbe kerülhet), ha a nappali energiafogyasztás ellátására elegendő, 6 kilowattos rendszert választ a tulajdonos.

Ha viszont a teljes fogyasztást, nulla rezsiköltséget biztosító 10 kW-os rendszert szeretne, mintegy 35 ezer euróból (175 ezer lej) valósíthatja meg.

A cégcsoport közleményében kiemelik: a kereslet növekedése árcsökkenéshez vezet, ugyanis folyamatos fejlesztésekre készteti az iparágat.

korábban írtuk

Elérhetőek az alternatív fűtési megoldások – Otthonra szabottan kell vizsgálni, mit lehet, mit érdemes és mennyiért
Elérhetőek az alternatív fűtési megoldások – Otthonra szabottan kell vizsgálni, mit lehet, mit érdemes és mennyiért

A lakosságitól az ipariig valamennyi fogyasztót kihívás elé állítja Romániában a meredek energiaár-emelés, ami nemcsak pillanatnyilag ijesztő, hanem hosszú távú kérdéseket vet fel: meddig drágulhat az energiahordozó, van-e plafon, elfogyhat-e a földgáz? 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 09., kedd

2,5 millió eurós veszteséget okozhattak a Taromnak a bérükkel és munkakörülményeikkel elégedetlen pilóták

Mintegy 2,5 millió euró veszteséget okozott a Tarom légitársaságnak a pilóták hétfői tiltakozó akciója – közölte a romániai pilóták szakszervezete (SPLR).

2,5 millió eurós veszteséget okozhattak a Taromnak a bérükkel és munkakörülményeikkel elégedetlen pilóták
2024. július 08., hétfő

Hétfőtől ismét jegyezhet – akár online is – Tezaur államkötvényeket a lakosság

Hétfőtől ismét jegyezhetők a Tezaur program keretében kibocsátott lakossági állampapírok – közölte a pénzügyminisztérium.

Hétfőtől ismét jegyezhet – akár online is – Tezaur államkötvényeket a lakosság
2024. július 08., hétfő

Fejenként közel öt és fél gramm arany jut minden egyes román állampolgárra, viszonylag jelentős a román aranykészlet

Előkelő helyen áll Románia a volt kommunista országok között a felhalmozott aranykészlet tekintetében, csupán egy ország előzi meg – derül ki a friss kimutatásokból.

Fejenként közel öt és fél gramm arany jut minden egyes román állampolgárra, viszonylag jelentős a román aranykészlet
2024. július 08., hétfő

Szinte ötven százalékkal csökkent júniusban a forgalomba helyezett elektromos autók száma

Idén júniusban 61,7 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba Romániában, mint a tavalyi hatodik hónapban, és a környezetkímélő autók szegmensében is 27,4 százalékos növekedést jegyeztek.

Szinte ötven százalékkal csökkent júniusban a forgalomba helyezett elektromos autók száma
2024. július 08., hétfő

Az előzetesen becsültnél jobban teljesített a román gazdaság az első negyedévben

Az előzetesen becsültnél nagyobb volt az első negyedéves gazdasági növekedés Romániában – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az előzetesen becsültnél jobban teljesített a román gazdaság az első negyedévben
2024. július 08., hétfő

Jó hír sok hitelesnek: nagyot esett a ROBOR az alapkamat csökkentése nyomán

A pénteken jegyzett évi 6 százalékról 5,81 százalékra csökkent hétfőn a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR).

Jó hír sok hitelesnek: nagyot esett a ROBOR az alapkamat csökkentése nyomán
2024. július 08., hétfő

Háborúellenes akciótervről döntött a magyar kormány, védelmi hozzájárulást vetnek ki az extraprofitra

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten a Kormányinfón.

Háborúellenes akciótervről döntött a magyar kormány, védelmi hozzájárulást vetnek ki az extraprofitra
2024. július 07., vasárnap

Nyaralás elektromos autóval: nagyon eltérő az e-töltőállomás-sűrűség az európai országokban

Miközben gombamód szaporodnak az elektromos autók és velük együtt az e-töltőállomások, sokan még mindig városi autóként tekintenek az e-kocsikra. Mások viszont – tény, hogy nagy tervezgetéssel – a külföldi utazást is bevállalják.

Nyaralás elektromos autóval: nagyon eltérő az e-töltőállomás-sűrűség az európai országokban
2024. július 05., péntek

Brüsszelben 180 fokos fordulat várható az uniós zöldpolitika terén a romániai termelők elnöke szerint

Az uniós tagországok mezőgazdaságát érintő megszorítások gyors eltörlésében bízik Nicu Vasile, a LAPAR elnöke. A mezőgazdasági szakember szerint az uniós csúcsintézmények új vezetőtestületei számára az európai agrárágazatnak prioritást kell élveznie.

Brüsszelben 180 fokos fordulat várható az uniós zöldpolitika terén a romániai termelők elnöke szerint
2024. július 05., péntek

A várakozásoknak megfelelően csökkentette az alapkamatot a román jegybank

Romániában negyed százalékponttal csökkent a jegybanki alapkamat – közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).

A várakozásoknak megfelelően csökkentette az alapkamatot a román jegybank