Egyedül nem megy: török segítséggel dolgozhatják fel Erdélyben Románia világszerte vadászott altalajkincsét

Páva Adorján 2023. augusztus 25., 09:56

Romániában található Európa legnagyobb kitermelhető rézérctartalékja, ám az ország globális szinten a sereghajtók között kullog saját altalajkincsének értékesítése tekintetében. A kiaknázatlan rézérc javarésze Erdélyben bújik meg a föld alatt, a teljes becsült mennyiség 60 százalékát a veresvölgyi rézbánya rejti. Bár a Fehér megyei kitermelést irányító abrudbányai Cupru Min Rt. azon kevés állami vállalatok egyike, amely nyereséges, csak megmunkálatlanul képesek eladni külföldre az új technológiákban nélkülözhetetlen, világszerte egyre inkább hiánycikknek számító altalajkincset, holott feldolgozott formában sokkal többet érne. A gazdasági minisztérium most török segítségben bízik.

Egyedül nem megy: török segítséggel dolgozhatják fel Erdélyben Románia világszerte vadászott altalajkincsét
galéria
Kész „aranybányává” válhat a rézbánya. Egyre inkább felértékelődik a veresvölgyi kincs Fotó: Cuprumin.ro

Ștefan Radu Oprea gazdasági miniszter hétfőn Gyulafehérváron ismét felmelegítette egy rézércfeldolgozó üzem létesítésének ötletét, amely az elmúlt évtizedekben rendre napiendre került az egymást váltogató kormányok valamely képviselője révén. Oprea most egy török vállalat társulásával képzeli el a kombinát létrehozását. Amelyet nem nevezett meg, viszont jelezte, hogy az újmoldovai (Krassó-Szörény megye) rézkitermelésben érdekelt Moldomin korábbi állami vállalat részvényeit felvásárló cégről, azaz az Eti Bakır A.Ş-ről van szó, amely Törökország legnagyobb bányavállalata.

A román miniszter szerint már több találkozót szerveztek a témában, a törökök képviselői Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és az abrudbányai Cupru Min Rt. vezetőivel is egyeztettek egy romániai rézércfeldolgozó üzem létrehozásáról. A tárcavezető szerint

a román vállalat „egyedül nem képes” arra, hogy a világpiaci elvárásoknak megfelelően növelje a kitermelést, és közben hozzáadott értéket is adjon a nyersanyag feldolgozása révén.

A mostani tárgyalások célja, hogy jó befektetést eszközöljön Románia, és nyerjenek belőle a „részvényesek”, azaz az ország polgárai.

Fotó: Cuprumin.ro

Bár a jelenlegi gazdasági miniszter azt sem nevezte meg, hol tervezik a kombinát létrehozását, amint az Economedia.ro portál beszámolójában emlékeztet: a terv öt éve szerepel a Szociáldemokrata Párt (PSD) programjában, és

a szintén Fehér megyei Zalatnán egykoron működő üzem feltámasztását fedi, amelyet két évtizeddel ezelőtt zártak be (néhány évvel azelőtt még 2500 embernek adott munkát).

Nemcsak a PSD szeretné ugyanezt. Tavaly júliusban Nicolae Ciucă akkori kormányfő személyesen ellátogatott a veresvölgyi rézbányához, illetve az üzemeltető abrudbányai Cupru Min Rt.-hez, ahol a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke kijelentette: támogatni kell a beruházásokat, hogy a Romániában kitermelt rézércet belföldön lehessen feldolgozni. Megjegyezte, hogy ennek az állami vállalatnak „hatékony gazdálkodással” sikerült nyereséget termelnie és műszaki újításokat végeznie, miután a nyeresége egy részét erre a célra fordította.

„Amint én láttam, a rézbányában lehetőség van hatékonyabb kitermelésre. Az érc mennyisége lehetővé teszi a további kitermelést még jó néhány évtizedig. Megbocsáthatatlan lenne, ha nem lennénk képesek oly módon támogatni a beruházásokat, hogy a rézércet fel lehessen dolgozni az országban. Szakértők már mutattak be megoldásokat, beszéltek az előnyökről” – mondta Ciucă.

Emlékeztetett egy európai projektre, amelynek célja az iparág fejlesztése, és a réz felhasználása vezetők, félvezetők és mikrochipek fejlesztéséhez. Arra a kérdésre, hogy meghatározták-e már a feldolgozó üzem helyét, Nicolae Ciucă azt mondta, a Fehér megyei hatóságok azt szeretnék, hogy Zalatnán hozzanak létre egy ilyen üzemet, ahol már régebben is zajlott ilyen tevékenység, és a kormány komolyan figyelembe veszi ezt a lehetőséget.

Fotó: Cuprumin.ro

Mindez persze nem jelent garanciát arra, hogy a közeljövőben valóban nekifognak a rézfeldolgozó üzem építésének. Főleg annak ismeretében, hogy a mindenkori román kormány viszonyulása a stratégiai nagyberuházásokhoz igencsak „képlékeny”. Magyarán: egyet mond, majd mást vagy semmit nem csinál. Jó példa erre maga a Cupru Min Rt. esete is, amelyet – többek között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) unszolására – sokáig privatizálni akartak, 2008 és 2012 között három versenytárgyalást is kiírtak e célból.

Sőt 2012-ben győztest is hirdettek: maga a gazdasági minisztérium számolt be arról, hogy kanadai cég vásárolja meg az abrudbányai Cupru Min rézbányát, Románia réztartalékjának 60 százaléka így a vállalat tulajdonába kerül a részvények teljes átvételével.

A bányát több mint 200 millió euró értékben „vásárolta meg” a Roman Cooper cég, a versenykiírásban szereplő kikiáltási ár ezzel szemben mindössze 57,3 millió euró volt.

Ám két hét sem telt el, és az akkori miniszter már arról számolt be: a nyertes cég nem teljesítette valamennyi feltételt, így esik az üzlet. Az egyik egy 32 millió eurós garanciaalapról szólt, amelyet az esetleges környezetvédelmi beruházások fedezésére kellett volna létrehozni, illetve magát a felvásárlási összeget sem utalták volna időben.

Fotó: Cuprumin.ro

Bár akkoriban csalódottan nyilatkoztak a hatalom képviselői, manapság örülhetnek, hogy nem történt meg a magánosítás, hiszen a térség legnagyobb foglalkoztatója az elmúlt években pénzt is hozott az államkasszába – de persze nem a hozzáadott értéknek, hanem nagyrészt a réz világpiaci ára fokozatos növekedésének köszönhetően. Tavalyi látogatásakor Nicolae Ciucă kilátásba helyezte, hogy a Cupru Min állami vállalat nyereségének a fele ne az állami büdzsébe kerüljön, hanem további műszaki felújításokra fordítsák azt az összeget. Akkor úgy fogalmazott, mintegy 43 millió lejről van szó, amely a környezetkímélő kitermelést fogja biztosítani a vállalat számára.

Egyébként a gazdasági minisztériumnak alárendelt Cupru Min vállalat fő tevékenysége a veresvölgyi bányászati körzet rézérckészleteinek kitermelése és szállítása. A Cupru Min által kitermelt koncentrátum egy porfír típusú lelőhelyről származik, amely a réz mellett más fémeket is tartalmaz. A Fehér megyei veresvölgyi lelőhelyen található Románia rézérckészleteinek mintegy 60 százaléka.

Ez több száz millió tonnát jelenthet, ugyanakkor egyes becslések szerint akár a kétmilliárd tonnát is elérheti az ország nyersanyag-össztartalékja – ekkora megmunkálatlan, kitermelhető mennyiséggel egyetlen már európai állam sem rendelkezik.

Ehhez képest Romániában évente csupán mintegy 55 ezer tonna rézércet hoznak felszínre, ebből 50 ezret a Cupru Min a veresvölgyi bányában (amit Kínának adnak el). A mennyiség már csak azért is kevés, mert például egy feldolgozó üzem kifizetődő működtetéséhez szakértők szerint legalább 120 ezer tonna nyersanyagra lenne szükség. Amit persze „helyben” elő lehetne teremteni a kitermelési kapacitás növelésével. Ám Románia eddig e téren is rosszul állt – nem véletlen, hogy a kanadai Fraser Intézet egy korábbi jelentése szerint 2021-ben a 112 vizsgált országból Románia a 109. helyre szorult a bányászati üzleti lehetőségeket, a saját meglévő altalajkincsei kiaknázását, értékesítését tekintve.

Fotó: Cuprumin.ro

Pedig csak az egykori nagybányai Phoenix kombinát évente 40 ezer tonna rezet (emellett 12 tonna aranyat és 120 tonna ezüstöt) termelt, a zalatnai Anpelumban pedig 15 ezret – ám ezek a feldolgozó üzemek már jó ideje nem léteznek, akárcsak a kiskapusi Sometra gyár. Ami már csak azért is nagy kár, mert a rézérc feldolgozása, finomítása során más értékes kémiai elemek, például szelén és tellúr is kinyerhető.

Ugyanakkor az iparág fellendítése irányában tett hatósági lépésként könyvelhető el az újmoldovai Moldomin vállalat eladása, amelyet bár a román állam nem volt képes feltámasztani – bő egy évtizede becsődölt –, legalább 2021-ben lemondtak róla az Eti Bakır javára. A törökök a kitermelés gyors beindítását, ezer ember alkalmazását ígérték, de a felvásárlás után nem várt akadályokba ütköztek: ugyan a terület tulajdonjoga tiszta volt, azt csak más földeken keresztül lehet megközelíteni, utóbbiak tulajdonosai pedig természetesen bőséges jusst kértek. Szintén átverés kategóriába sorolható, hogy a jelzettnél jóval több környezetvédelmi beruházást kell eszközölni a terepen, amely Románia réztartalékainak mintegy 30 százalékát rejtheti magában.

Fotó: Cuprumin.ro

Minden esetre a török nagyvállalat nem véletlenül lát lehetőséget az újmoldovai helyszínben, illetve most a Cupru Minnel létesíthető együttműködésben:

az új technológiák elengedhetetlen nyersanyagaként a réz egyre inkább hiánycikké válik a világpiacon, ezért folyamatosan nő az ára, tehát bőven kifizetődő lehet a befektetés.

Amint a Világgazdaság portálján közölt összeállításból is kiderül, a réz kulcsfontosságú nyersanyag a gazdaság számára, mivel rengeteg helyen használják az elektronikai felszerelésektől kezdve az ipari gépekig, jelenleg azonban globális hiány van belőle a növekvő kereslet és a dél-amerikai ellátási láncok egyre súlyosbodó zavarai miatt.

Szakértők szerint a súlyos rézhiány egészen 2030-ig fennmaradhat, nagyrészt a Peruban zajló lázadások és a növekvő kereslet miatt. Ráadásul a világ legnagyobb rézszállítója, a globális kereslet 27 százalékát szolgáltató Chilében éves bázison 7 százalékkal visszaesett a kitermelés novemberben. A Goldman Sachs előrejelzése szerint az ország egészen 2025-ig kevesebb rezet állít majd elő, mint korábban.

A keresletet a kínai nyitás, de még inkább az autóipar, valamint a zöldenergiára való átállás hajtja

– olvasható a Vg.hu portálon közölt cikkben. Nagy mértékben generálja a keresletet az elektromos autók fokozódó népszerűsége, és a töltőhálózat kiépítéséhez különösen sok rézre van szükség. De maga az elektromos járművek gyártása, illetve a nap- és szélenergia felhasználása, valamint az energiatárolásra szolgáló akkumulátorok is egyaránt „rézfüggők”.

Fotó: Cuprumin.ro

Eközben elemzők arra számítanak, hogy az évtized hátralévő részében összesen mintegy 50 millió tonnányi rézhiány „halmozódhat fel”, ha nem történik előrelépés, a következő évtizedben pedig évente 10 millió tonnányival többre lenne szüksége az iparnak, mint amennyi rendelkezésre áll majd. A „lyukat” bányanyitásokkal lehetne betömni, de ezek rendkívül költségesek és időigényesek, akár másfél évtizedet is eltarthat egy új egység beindítása. Másik verzió a meglévő bányák kitermelési hatékonyságának növelése, illetve az újrahasznosítás, ami járhatóbb út, viszont a hiány így is jelentős maradhat. Ez pedig ellehetetlenítheti a 2050-re kitűzött klímacélok teljesítését is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport