Döcögve indul az e-számlázási rendszer, a kezdeti lépések sok fejtörést okoznak a vállalkozóknak

Döcögve indul az e-számlázási rendszer, a kezdeti lépések sok fejtörést okoznak a vállalkozóknak

Fotó: Képernyőmentés

Alig két hete vette kezdetét a 2024-es év, máris áll a bál az adózással kapcsolatok adminisztratív teendők, pontosabban az elektronikus számlák háza táján, melytől az adóhatóság az adócsalások jelentős hányadának kiküszöbölését reméli. Miközben a pénzügyminisztérium hatékonynak tartja a rendszert, sokan arra panaszkodnak, hogy nem tudnak belépni az országos adóhatóság (ANAF) online rendszerébe, vannak, akik a számla kiállításához (és fogadáshoz) szükséges felhasználói fiók létrehozásával nem boldogulnak rendszerhiba miatt, mások esetében pedig a rendszer egyes moduljai egyszerűen nem működtek.

Tóth Gödri Iringó

2024. január 16., 10:072024. január 16., 10:07

Ettől az évtől kötelező a romániai cégeknek és az engedélyezett természetes személyeknek (PFA) is áttérniük az elektronikus számlázási rendszerre (eFactura), azaz elektronikus formában kell kiállítaniuk a számláikat a jogi személyek számára. Ehhez szükséges pénzügyminisztérium által frissen útjára indított számlázó, számlafeldolgozó és rendszerező program használata, valamint egy elektronikus aláírás megvásárlása is.

Bár elméletben viszonylag egyszerűen hangzik a folyamat, már az év első napjaiban nehézségekbe ütköztek a vállalkozók.

Sajtóbeszámolók, illetve a különböző vállalkozói Facebook-csoportokban olvasható bejegyzések szerint egyáltalán nem indult zökkenőmentesen az elektronikus számlázási rendszer. Sokan arra panaszkodnak, hogy nem tudnak belépni az országos adóhatóság (ANAF) online rendszerébe, az ún. Privát Virtuális Térbe (SPV), vannak, akik a számla kiállításához (és fogadáshoz) szükséges felhasználói fiók létrehozásával nem boldogulnak rendszerhiba miatt, mások azt mondják, hogy a rendszer egyes moduljai egyszerűen nem működtek számukra.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor egyes számlák többször is megjelennek a rendszerben.

Az első hetek nehézségei, technikai problémái ellenére a bukaresti pénzügyminisztérium bejelentette, hogy az e-Factura rendszer hatékonynak bizonyul, hiszen működésének első napjaiban több mint 5 millió számla került sikeresen feltöltésre. Marcel Boloș, a pénzügyi tárca vezetője annak ellenére is bizakodó, hogy a rendszerben kitartóan fennáll egy probléma: egy-egy számla úgy jelenhet meg a rendszerben, mintha többször is feltöltötték volna. A Hotnews portál információi szerint

a hibát olyan nagy cégek is észlelték, mint például az Orange Romania mobil- és internetszolgáltató, amelyek információk szerint a probléma miatt felvették a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal a gyors megoldás reményében.

Boloș azt ígérte, hogy a többszörös számlázási problémát meg fogják oldani: olyan mechanizmusokat fognak beiktatni a rendszerbe, melyek automatikusan törlik majd a többször szereplő számlákat. Hozzátette, hogy a rendszer bevezetése akkor is fontos lépésnek számít, ha kezdetben kihívásokat generál. A tárcavezető leszögezte, hogy a számlázási platformok képviselőivel való rendszeres, heti technikai találkozók és szoros együttműködés révén igyekeznek orvosolni a problémákat. Rámutatott arra is, hogy az elektronikus számlázási rendszert az Európai Bizottság javaslatai nyomán vezették be annak reményében, hogy hatékony eszköz lehet az általános forgalmi adóval (áfa, TVA) kapcsolatos csalások kiküszöbölésére.

Galéria

Fotó: ANAF

A helyzetet nehezíti azonban, hogy az új rendszer bevezetése nem csak a nagy cégeket – amelyek rendelkeznek a témában jártas könyvelőkkel –, hanem az engedélyezett természetes személyeket is érinti. Már egy-két nappal a rendszer elindulása után tele voltak a fórumok és a közösségimédia-csoportok segélykérő üzenetekkel, bejegyzésekkel. Bár az országos adóhatóság kibocsátott egy PDF formátumú útmutatót és egy Youtube-videót is a rendszer tudnivalói kapcsán, a legtöbben csak honfitársaik tanácsai, segítsége által találnak megoldást a problémájukra – ha egyáltalán létezik megoldás.

Azt is tudni kell, hogy a legismertebb számlázószoftverek (Smartbill, Easybill, Oblio, stb.) integrálva vannak az állami rendszerbe.

Aki nem használt ilyen programot (amelyek néha ingyenesek, míg másoknak az éves előfizetése eléri az 500 lejt) a számlái kiállítására, az választja az ANAF rendszerét erre a célra – amit sokan bonyolultnak tekintenek. A folyamat nem ér véget a számla kiállításával, hanem azt még érvényesíteni kell az országos adóhatóság (ANAF) online rendszerében (SPV). Ez a lépés tűnik jelenleg a legproblematikusabbnak, és ezt segítenek kiküszöbölni számlázószoftverek, melyek közül a legtöbb össze van kötve az SPV-vel, így a számlák átküldése, érvényesítése az országos rendszerben automatikusan történik.

A számlák feltöltése kapcsán kiderült még, hogy számít például az is, hogy a felhasználó milyen böngészőben próbálja elvégezni a feltöltést, illetve a böngésző beállításain is múlik, hogy sikerül-e (sokaknak csak az Internet Explorerben, illetve az Edge-ben működik).

De akadnak olyanok is, akiknek például csak a böngészőjük inkognitó módjában működik a rendszer. Ezeket a „cseleket” a felhasználóknak maguknak kellett kitapasztalniuk. Sokan arra panaszkodnak, hogy a rendszer számukra érthetetlen (BT-110, BT-112, BR-CO-25) hibakódokat ad ki, és nincs olyan segédanyag, mellyel értelmezni tudnák azokat.

A Facebook-csoportokban jelzett problémák alapján az is kiderül, hogy

sokak számára a nehézségek sora nem is a feltöltéssel kezdődik, hanem a rendszer használatához szükséges elektronikus aláírás beszerzésével.

(A kevés számlát kiállító egyéni magánvállalkozók számára ez elméletileg nem szükséges). Le kell szögezni. hogy egyrészt az elektronikus aláírás megkövetel bizonyos anyagi kiadást – ára egy évre 100-150 lej körül mozog, de nagyon eltérők, változók a különböző cégek különböző időtartamú csomagjai, találni olyan ajánlatot is, ahol egy évre több mint 500 lejbe kerül. Az elektronikus aláírás online megvásárlása sok meglepetést okozhat, egyrészt a legtöbb honlapon csak standard munkaidőben, reggel 9-től délután 5-ig lehet lebonyolítani a tranzakciót, másrészt az online, kamerás azonosítás egyszerre okozhat sok bosszúságot és derűs pillanatot (a beszámolók szerint).

Vannak olyan cégek, amelyek csak tokenes opciót ajánlanak, azaz egy kis elektromos eszköz is szükséges az aláírás használatához, amit rendszerint gyorsfutárral küldenek el az ügyfélnek.

Emellett léteznek olyanok is, amelyek tokenmentest is (ehhez okostelefon szükséges).

A beszámolók alapján noha az eFactura rendszerével nem túl pozitívok az első tapasztalatok, a számlázó programokat, illetve az elektronikus aláírásokat értékesítő cégek esetében annál inkább. Nagyon sokan dicsérik a kedves, felkészült és gyors ügyfélszolgálatokat, amelyek munkatársai nagyon sok olyan tanáccsal tudnak segíteni az állami rendszer kapcsán is mindarról, amit a hatóságok nem közöltek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 07., kedd

Stagnált az új autók piaca, a Dacia és a Toyota volt a legnépszerűbb az első négy hónapban

Stagnált az új autók piaca Romániában az év első négy hónapjában – közölte kedden a romániai autógyártók egyesülete (ACAROM).

Stagnált az új autók piaca, a Dacia és a Toyota volt a legnépszerűbb az első négy hónapban
2024. május 05., vasárnap

Közel háromezer ukrán állampolgár vállalt munkát Romániában a háború kitörése óta

Közel 3000 ukrán állampolgár talált munkát Romániában a háború kitörése óta az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség (ANOFM) közvetítésével.

Közel háromezer ukrán állampolgár vállalt munkát Romániában a háború kitörése óta
2024. május 05., vasárnap

Enyhén csökkent áprilisban a nyugdíjasok száma; az átlagnyugdíj 2248 lej volt

Idén április végén 4 748 274 nyugdíjast tartottak nyilván Romániában, 4274-gyel kevesebbet, mint egy hónappal korábban; az átlagnyugdíj 2248 lej volt – közölte vasárnap az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) közzétett adataiból.

Enyhén csökkent áprilisban a nyugdíjasok száma; az átlagnyugdíj 2248 lej volt
2024. május 03., péntek

Késélen táncol a búza jövedelmezősége, de meglódult a repce és a napraforgó ára

Lassú emelkedésbe kezdtek a hónapokig mélyponton álló szalmás gabonafelvásárlási árak, de ennél látványosabb drágulás elé néz a két legkeresettebb olajos növény, a repce és a napraforgó.

Késélen táncol a búza jövedelmezősége, de meglódult a repce és a napraforgó ára
2024. május 03., péntek

A 25 ezer eurós de minimis agrártámogatás megduplázását kéri Brüsszeltől 15 uniós tagállam

Az Európai Bizottság 2024 végéig meghosszabbította az ukrajnai háború okozta válság miatt bajban levő mezőgazdasági farmoknak nyújtandó támogatást. Tizenöt tagállam viszont azt kéri, a kistermelőknek szánt de minimis támogatások összege megduplázódjon.

A 25 ezer eurós de minimis agrártámogatás megduplázását kéri Brüsszeltől 15 uniós tagállam
2024. május 03., péntek

Nemigen túlóráznak a romániai alkalmazottak

Nemigen túlóráznak a romániai alkalmazottak: amíg itt a 2 százalékot sem éri el azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik tavaly a rendes munkaidőn túl is dolgoztak, az éllovas országokban meghaladja a 10 százalékot.

Nemigen túlóráznak a romániai alkalmazottak
2024. május 03., péntek

A hús, a növényi olajok és a gabona drágulása miatt tovább nőttek az élelmiszerárak

Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, ezúttal elsősorban a hús, a növényi olajok és gabonafélék drágulása miatt, amit nem tudott ellensúlyozni a cukor és a tejtermékek árának csökkenése.

A hús, a növényi olajok és a gabona drágulása miatt tovább nőttek az élelmiszerárak
2024. május 03., péntek

Jócskán megnőtt a román államadósság, meghaladja a GDP felét

Idén februárban 841,292 milliárd lejre nőtt az államadósság az előző havi 801,687 milliárd lejről – közölte pénteken a pénzügyminisztérium.

Jócskán megnőtt a román államadósság, meghaladja a GDP felét
2024. május 02., csütörtök

Viszi a pénzt a hatalmas államadósság: zsugorodott a román jegybank devizatartaléka

Április végére a március végi 64,279 milliárd euróról 2,7 százalékkal 62,511 milliárd euróra csökkent a Román Nemzeti Bank (BNR) devizatartaléka.

Viszi a pénzt a hatalmas államadósság: zsugorodott a román jegybank devizatartaléka
2024. május 02., csütörtök

Amerikai pénzből épül újabb magasfeszültségű távvezeték Románia és a Moldovai Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és a Moldovai Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.

Amerikai pénzből épül újabb magasfeszültségű távvezeték Románia és a Moldovai Köztársaság között