„Hullanak” a munkakerülők, jóval több rászoruló kapja az új szociális segélyt

„Hullanak” a munkakerülők, jóval több rászoruló kapja az új szociális segélyt

Van kiút? Az új segélyezési rendszer a valóban rászorulókon kíván segíteni

Fotó: Barabás Ákos

Több tízezerrel nőtt a szociális segélyben részesülők száma a régi rendszert idén januárban váltó, úgynevezett társadalmi befogadás minimumjövedelmének bevezetése óta. A korábbinál sokkal több rászorulót megcélzó járadék feltételei ugyanakkor az első hónapokban már több ezer munkakerülőt kirostáltak.

Páva Adorján

2024. április 29., 09:302024. április 29., 09:30

Romániában 2024. január elsején vezették be a szociális kirekesztést meggátolni hivatott, a be- vagy visszailleszkedést ösztönző társadalmi befogadás minimumjövedelmét (románul venit minim de incluziune – VMI). A reform során gyakorlatilag egyesítettek kétféle járadékot: a szociális segélyt és a családtámogató ellátást. Az újítást javarészt nemzetközi nyomásra vitték véghez: az Európai Unió és a Világbank is évek óta sürgeti a romániai szociális támogatási rendszer újragondolását, mely immár megvalósult, január óta érvényben van.

„Ez alapvetően fontos, hogy valóban a legszegényebb embereken segítsenek. A VMI a két korábbi rendszer egyesítésével a leginkább rászoruló családokra összpontosít. Kevéssel kezd, azaz eleinte nem minden olyan személy kap segítséget, akinek szüksége van rá, de konkrét tervek vannak az intézkedés fokozatos kiterjesztésére: azt hiszem, most, az elején 160 ezer emberről beszélhetünk, de terveink szerint egymillióra nőhet a számuk” – nyilatkozta tavaly ősszel Michal Rutkowski, a Világbank regionális szociális és munkaügyi igazgatója.

Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter akkor megerősítette, hogy 2023 szeptemberében 160 ezer, szociális segélyt kapó polgárt tartottak nyilván, számuk pedig szerinte hamarosan 400 ezerre nőhet a társadalmi befogadás minimumjövedelmének bevezetésével.

A társadalmi befogadás fogalma évek óta beépült az európai uniós szakpolitikákba. Az Európai Bizottság honlapján olvasható leírás szerint az Európai Unió támogatja és saját intézkedésekkel egészíti ki a szociális védelemmel és a társadalmi befogadással kapcsolatos tagállami tevékenységeket.

Ez a szakpolitikai intézkedések széles körét foglalja magában, melyek a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelmet, a szociális védelmi rendszerek korszerűsítését, valamint meghatározott csoportok, köztük a gyermekek, a fogyatékossággal élők és a hajléktalanok társadalmi befogadásának előmozdítását szolgálják.

Hányan jogosultak?

Csaknem négy hónappal az új járadék bevezetése után a bukaresti munkaügyi minisztérium arról tájékoztatta az Adevărul hírportált, hogy április 23-án 236 864-en szerepeltek a haszonélvezők nyilvántartásában, tehát egyelőre mintegy 76 ezerrel nőtt az állami támogatásban részesülők száma tavaly őszhöz képest.

Miközben a szám várhatóan folyamatosan növekedni fog, már az első három hónapban több ezren „kirostálódtak”:

összesen 6582 jogosult elvesztette az államilag folyósított minimumjövedelmet, ugyanis nem volt hajlandó közmunkát végezni, és havonta ellátogatni a munkaerő-elhelyező ügynökséghez, ahol állást keresnek-ajánlanak a rászorulóknak.

Ugyanis a vonatkozó jogszabály szerint a társadalmi befogadás minimumjövedelmében részesülő munkaképes jogosultaknak kötelességük havonta valamilyen közösségi akcióban vagy közmunkában részt venniük, illetve állást kell keresniük a helyi munkaerő-elhelyező hatóság közvetítésével.

Hol él a legtöbb kedvezményezett?

Egyébként idén februárban a legtöbb felkaroltat Dolj (12 923 személy), Bákó (11 831), Buzău (9951), Suceava (9875), Iași (9800), Teleorman (9744) és Vaslui (9544) megyében tartották nyilván, tehát az „élbolyban” nincs erdélyi megye. A legkevesebben Bukarestben (386), illetve Ilfov (999) és Temes megyében (1630) kapják az új állami segélyt.

A szociális jogok európai pillére húsz kulcsfontosságú alapelvet és jogot határoz meg, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a munkaerőpiacok és a szociális védelmi rendszerek méltányosak legyenek és jól működjenek. Az erre vonatkozó cselekvési terv az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést célzó Európa 2020 stratégiára építve három célkitűzést irányoz elő a 2030-ig tartó időszakra vonatkozóan a foglalkoztatás, a felnőttoktatás és a szegénység területén.

A szegénység elleni fellépés terén kitűzött cél értelmében 2030-ig legalább 15 millióval csökkenteni kell a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett emberek számát, és gondoskodni kell arról, hogy ezen belül legalább egyharmadot tegyen ki a gyermekek aránya.

A bukaresti szakminisztérium az Adevărul szerint úgy próbálja ösztönözni, elősegíteni a társadalmi be- vagy visszafogadást, hogy állásbörzéket szervez azokban a térségekben, ahol sok a VMI-kedvezményezett. Másrészt a helyi hatóságok is részt vesznek a formálásban és informálásban, például más települések munkaerő-kereséséről, távmunka-lehetőségekről is értesítik a támogatottakat: „a lényeg, hogy dolgozzanak”.

Mennyi pénz jár?

A társadalmi befogadás minimumjövedelmét azok kaphatják meg, akiknek egyedülálló rászorulóként havi jövedelme nem haladja meg a 346 lejt, ha pedig 65 év feletti igénylőről van szó, akkor az 504 lejt. Gyerekes családok esetében az egy főre jutó jövedelem nem lehet több 879 lejnél.

A minisztérium tájékoztatása szerint azok esetében, akik semmilyen jövedelemmel nem rendelkeznek, személyenként (az egyedülállók, illetve a családtagok fejenként) legtöbb 346 lej minimumjövedelemben részesülhetnek, a 65 év felettiek esetében ez az összeg 504 lej. Ha az igénylő vagy a család valamely tagja rendelkezik valamiféle, az említett határértékeknél kisebb jövedelemmel, akkor azt arányosan levonják a megkapható összegből.

Simona Bucura-Oprescu szakminiszter tavaly ősszel úgy számolt, hogy ha a régi rendszerben egy család 529 lejes családtámogató ellátást és 226 lej szociális segélyt, azaz 785 lejes össztámogatást kapott, a társadalmi befogadás minimumjövedelme esetükben összesen 944 lej lehet, tehát több pénz juthat a rászorulóknak, mint amennyi korábban.

korábban írtuk

Hétfőn kezdik az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető támogatás utalását a szociális kártyákra
Hétfőn kezdik az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető támogatás utalását a szociális kártyákra

Az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium hétfőn elkezdi az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető újabb 250 lejes támogatás utalását a szociális kártyákra, az összegből mintegy 2,6 millió személy részesül.

korábban írtuk

Különös oka van a munkanélküliség növekedésének
Különös oka van a munkanélküliség növekedésének

Hónapok óta enyhén, de folyamatosan növekszik a munkanélküliség Hargita megyében, és ugyan volt egy több mint százfős elbocsátás Székelyudvarhelyen, valójában jórészt nem a leépítések miatt növekszik az állástalanok száma.

korábban írtuk

Változó munkaerőpiaci viszonyok: kevesebb álláshirdetés, több álláskereső
Változó munkaerőpiaci viszonyok: kevesebb álláshirdetés, több álláskereső

2023 első három hónapjához képest az idei év első negyedében közel 10 százalékkal, 75 ezerre csökkent az eJobs munkaerőtoborzó platformra feltöltött új álláshirdetések száma, és ezeknek majdnem egyharmadát a kiskereskedelmi ágazat munkáltatói adták fel.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 30., csütörtök

Akár 20 000 eurós támogatás is igényelhető az induló Roncstraktor programban

Traktorvásárlás támogatására indít roncsprogramot a kormány – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés kezdetén.

Akár 20 000 eurós támogatás is igényelhető az induló Roncstraktor programban
2024. május 30., csütörtök

Enyhén nőtt a munkanélküliség, a fiatalok körében továbbra is nagy az állástalanok aránya

A szezonálisan kiigazított adatok szerint áprilisban 5,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta Romániában, 0,1 százalékponttal nagyobb, mint márciusban – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Enyhén nőtt a munkanélküliség, a fiatalok körében továbbra is nagy az állástalanok aránya
2024. május 29., szerda

Tovább drágult a román tengerparti nyaralás, de még így is nő a foglalások száma

A Fekete-tenger román partszakasza továbbra is nagy népszerűségnek örvend: az első két havi foglalások száma a tavalyi év azonos időszakához képest átlagosan 25 százalékkal magasabb, még akkor is, ha az árak 10–15 százalékkal emelkedtek – közölte az ANAT.

Tovább drágult a román tengerparti nyaralás, de még így is nő a foglalások száma
2024. május 29., szerda

Ezúttal nyugdíjalapot vásárolt az egyre nagyobb piaci szeletet magáénak tudó BT csoport

A BT pénzügyi csoport megvásárolta a BRD Pensii-t, vagyis a Groupe Societe Generale tulajdonában levő egykori Román Fejlesztési Bank (BRD) nyugdíjalapját – derül ki a Bukaresti Értéktőzsdének (BVB) küldött tájékoztatásból.

Ezúttal nyugdíjalapot vásárolt az egyre nagyobb piaci szeletet magáénak tudó BT csoport
2024. május 29., szerda

Nincsenek megrendelések, csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen – írta az Economedia.ro.

Nincsenek megrendelések, csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen
2024. május 29., szerda

100 millió eurót veszíthet Románia, miután dugába dőlt a hidrogénvonatok beszerzésére kiírt harmadik tender is

Kudarcba fulladt a 12 hidrogénvonat megvásárlására kiírt harmadik tender is – licitet kiíró vasúti reformért felelős hatóság (ARF) ezúttal egyetlen ajánlatot sem kapott a gyártóktól.

100 millió eurót veszíthet Románia, miután dugába dőlt a hidrogénvonatok beszerzésére kiírt harmadik tender is
2024. május 28., kedd

Akad megye, ahol több mint 20 százalékkal, máshol szerényebben nőttek a fizetések

Tíz megyében több mint 20 százalékkal, öt megyében viszont 10 százaléknál is lassúbb ütemben nőtt a nettó átlagbér 2024 februárjára az egy évvel korábbi szinthez képest – irányította rá a figyelmet friss elemzésében a Zf.ro gazdasági és pénzügyi portál.

Akad megye, ahol több mint 20 százalékkal, máshol szerényebben nőttek a fizetések
2024. május 28., kedd

Túl drágák a szervizek és autókölcsönzők? Eltér a biztosítók és a fuvarozók véleménye

A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) szerint egyes szervizek és autókölcsönzők túlzottan magas árakat alkalmaznak, amit a biztosítással rendelkező 10 millió járművezető biztosítási díjaiból fizettetnek meg.

Túl drágák a szervizek és autókölcsönzők? Eltér a biztosítók és a fuvarozók véleménye
2024. május 28., kedd

Teszári Zoltán cége vásárolhatja meg a Telekom Romániát, de nem lesz egyszerű a Versenytanács elnöke szerint

„Versenyjogi szempontból sokkal bonyolultabb, mert a Digi Romania nagy szereplő a piacon” – így reagált Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke arra a bejelentésre, ami szerint Teszári Zoltán cége vásárolhatja meg a Telekom Romániát.

Teszári Zoltán cége vásárolhatja meg a Telekom Romániát, de nem lesz egyszerű a Versenytanács elnöke szerint
2024. május 28., kedd

„Drágult az élet”: a nyugdíjak adómentességi küszöbének korrekcióját ígéri a miniszterelnök

Szeptember 1-jétől a nyugdíjak újraszámításával a nyugdíjak jelenleg 2000 lejes adómentességi küszöbe is megváltozik – jelentette ki hétfő este Marcel Ciolacu kormányfő.

„Drágult az élet”: a nyugdíjak adómentességi küszöbének korrekcióját ígéri a miniszterelnök