Átláthatóbbá tenné a földek adás-vételét a kormány, de így is kiskapuk segítik az idegen „földesurakat”

Átláthatóbbá tenné a földek adás-vételét a kormány, de így is kiskapuk segítik az idegen „földesurakat”

Aki megdolgozza a földjeit, tovább szeretné bővíteni a birtokát

Fotó: Makkay József

Országos regisztert hoz létre a földeladások nyomon követésére a bukaresti mezőgazdasági minisztérium. Az RMDSZ szakpolitikusa szerint az elővásárlási jogtól függő romániai földkereskedelmet ez nem változtatja meg, hanem átláthatóbbá teszi. Ezzel együtt megvannak a kiskapuk, hogy a helyi földterületek más vidékről vagy országból érkező vállalkozók kezébe kerüljenek.

Makkay József

2024. március 11., 19:122024. március 11., 19:12

A termőföldeladások nyomon követésére hozott létre egységes elektronikus regisztert a bukaresti mezőgazdasági minisztérium. A 2014/17-es számú törvény arról rendelkezik, hogy milyen feltételek mellett lehet külterületi besorolásban levő mezőgazdasági földeket értékesíteni. Előírásai szerint a földtulajdonosnak elsőként a polgármesteri hivatalt kell értesítenie annak érdekében, hogy a helyben elővásárlási joggal rendelkező potenciális vásárlók értesülhessenek a földeladás szándékáról. Az új elektronikus regisztert létrehozó szakminisztériumi döntés szerint az eladási szándékot egy évig a polgármesteri hivatal és az országos nyilvántartó párhuzamosan hirdeti meg, 2025. március 1-től viszont a mezőgazdasági minisztérium adatbázisa lesz az egyetlen hely, ahol a minisztérium honlapján bárki nyomon követheti a tranzakciókat.

Garancia az elővásárlási jog

A változással kapcsolatban Könczei Csaba RMDSZ-es képviselő, a román parlament mezőgazdasági szakbizottságának tagja a Krónikának leszögezte, hogy az országos regiszter létrehozásával nem változnak meg a 2014-ben elfogadott 17-es számú törvény előírásai.

,,Eddig is az volt a gyakorlat, hogy a földeladás szándékát a polgármesteri hivataloknak 15 napon belül kellett jelezniük a megyei mezőgazdasági vezérigazgatóságok felé, ahonnan a végleges tranzakciók felkerültek a szakminisztérium nyilvántartásába. Most annyi változik, hogy mindenki számára áttekinthetőbb lesz az az út, amíg egy földdarab gazdát cserél” – magyarázza a székelyföldi agrárszakember.

A törvény előírásai szerint az eladásra kerülő termőföldre elsőként a társulajdonosnak, utána a bérlőnek, a szomszédnak, a településen élő fiatal gazdának, illetve a román államnak van elővásárlási joga.

Ha az eladó által kért árat az elővásárlási joggal rendelkezők közül senki nem fizeti meg, akkor szabad a piac, és a más településen élők vagy külföldiek is meg tudják vásárolni. Amennyiben a felsorolt személyek közül valaki élni szeretne elővásárlási jogával, a megyei mezőgazdasági vezérigazgatóság igazolást bocsát ki a vásárló számára, aki közjegyzővel irathatja át és telekelheti a saját nevére.

Könczei Csaba szerint a törvény meglehetősen jó garanciákat nyújt arra, hogy a földterületek a településen élők tulajdonában maradhassanak. Háromszéki tapasztalatai alapján a jogszabály életbe lépése óta kevés olyan esetet ismer, amikor más településről, más megyéből vagy külföldről érkező vásárló jutott volna mezőgazdasági területekhez. Ez 2014 előtt gyakoribb jelenség volt, habár a megye összterületéhez képest akkor is elhanyagolható aránynak számított a nem helybéliek által megvásárolt földterületek nagysága.

Galéria

Földmérés. Telekkönyvezés nélkül nem lehet földet eladni

Sokan szeretnék bővíteni birtokaikat

Az országban nem mindenhol ennyire megnyugtató a helyzet, a törvénynek ugyanis léteznek kiskapui. Az egyik ilyen a földadományozás: aki ezt a tranzakciót választja, és hivatalosan átadja valakinek ,,ingyen” a földterületét, az megkerülheti az elővásárlási joggal rendelkezőket. Ez viszont nem gyakori jelenség.

Elterjedtebb kiskapu, hogy más vidékről vagy a külföldről betelepülő vállalkozó legalább egy évig bérli a mezőgazdasági területeket, utána pedig a törvény értelmében elővásárlási joga van.

Néhány uniós országban legalább tíz évet kell helyben gazdálkodnia a külföldinek életvitelszerűen, hogy termőföldet vásárolhasson, Romániában viszont ehhez elegendő egy esztendő.

Az ország legjobb minőségű bánsági mezőgazdasági területeiből így került külföldi tulajdonba több falu szántóterülete, de ugyanez a jelenség a Kárpátokon túli, déli megyékben is elterjedt. Székelyföldön és Erdély más részein az emberek jobban ragaszkodnak saját földjeikhez, itt a birtokok jórészt helyi vásárlók között cserélnek gazdát.

„A földkoncentráció, a tagosítás irányába létezik egy hangsúlyos »földmozgás«.

Idézet
A tőkeerősebb vállalkozók igyekeznek növelni birtokaikat. Jellemző, hogy a helyileg kiöregedett gazdáktól, illetve azok örököseitől vásárolják meg a szántóterületeket.

Aki a földjét megdolgozza, az nem adja el, hanem arra törekszik, hogy még vásároljon hozzá” – fogalmaz az RMDSZ-es képviselő.

Galéria

A jó minőségű erdélyi termőföldekért hektáronként több mint tízezer eurót kérnek

Fotó: Makkay József

Veszélyes megoldás a zsebszerződés

Kiss Júlia földügyekben jártas kolozsvári jogász szerint az elmúlt években kialakult a törvény szerinti hatékony adás-vétel. Inkább az okoz nagyobb gondot, hogy sok termőföld tulajdonjoga nincs tisztázva, így az örökösök nem tudják értékesíteni, amíg nem oldják meg a telekkönyvezésé. Ennek ellenére többen ma is zsebszerződéssel próbálkoznak, hogy elkerüljék az örökösödési eljárás és a telekkönyvezés költségeit. A szakember szerint ez viszont igen kockázatos vállalkozás.

„A zsebszerződést elvileg kétféle bírósági eljárással lehet érvényesíteni, de hosszú időbe telik, és nem mindig sikeres. Több példa van rá, amikor a vásárló a kárral maradt, mert nem sikerült átíratnia, telekelnie a korábban kifizetett mezőgazdasági területet” – nyomatékosítja az ügyvéd.

Az európai uniós és román állami támogatással megvalósuló kataszteri program igyekszik ugyan rendet teremteni a tengernyi rendezetlen földtulajdon-kérdésben, ám a jogász szerint ez csak részben sikerül.

Ezen a téren azok a mezőgazdasági termelők és agrárvállalkozók vannak némileg helyzeti előnyben, akik tulajdonjogi szempontból rendezetlen földterületet használnak – megdolgozzák és fizetik az adóját –, így kérhetik, hogy a telekkönyvbe a nevük alatt vezessék be a föld használati jogát. Ha három esztendeig ezt a státust senki nem bolygatja, a birtokot saját nevükre telekelhetik. Ez a fajta ,,földszerzés” nem érvényes a bérleti szerződéssel rendelkező területekre, de olyan esetben sem, ha előkerül egy örökös, akinek jogos követelése van az újdonsült földtulajdonostól.

„Romániában a földtulajdonosok számára nem vonzó a földek éves bérleti díja. Ezeket a szerződéseket csak azok vállalják, akik ragaszkodnak földtulajdonukhoz, és el akarják kerülni, hogy gazban álljon, amiért bírságot is kaphatnak a polgármesteri hivataltól. Akinek pénzre van szüksége, az inkább eladja” – hívja fel a figyelmet a romániai tapasztalatokra Kiss Júlia kolozsvári ügyvédnő.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 16., kedd

Drogdílernek állt a hivatásos katona, vizsgálati fogságba került

Az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni (DIICOT) főosztályának munkatársai őrizetbe vettek, a kolozsvári katonai törvényszék pedig előzetes letartóztatásba helyezett egy katonát, akit tetten értek pszichoaktív szerek forgalmazása közben.

Drogdílernek állt a hivatásos katona, vizsgálati fogságba került
2024. július 16., kedd

Eltúlzottnak bizonyultak a herkulesfürdői tömeges ételmérgezésről szóló hírek a Krónikának nyilatkozó idegenvezető szerint

Mint megírtuk, a román média arról számolt be, hogy hétfőn ételmérgezési tünetekkel került kórházba több mint 40 magyarországi turista Herkulesfürdőn.

Eltúlzottnak bizonyultak a herkulesfürdői tömeges ételmérgezésről szóló hírek a Krónikának nyilatkozó idegenvezető szerint
2024. július 16., kedd

Szerdán sem találkoznunk kamionokkal napközben az ország nagy részében

A rendkívüli hőség miatt szerdán is korlátozza a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) a 12 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát.

Szerdán sem találkoznunk kamionokkal napközben az ország nagy részében
2024. július 16., kedd

Ételmérgezési tünetekkel került kórházba több mint 40 magyarországi turista, miután egy erdélyi fürdővárosban étkeztek

Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési tünetekkel, miután herkulesfürdői szálláshelyükön ettek – közölte kedden az Adevărul hírportál.

Ételmérgezési tünetekkel került kórházba több mint 40 magyarországi turista, miután egy erdélyi fürdővárosban étkeztek
2024. július 16., kedd

Hetes tanulmányi átlagot elérő és beteg diákok részesülhetnek újfajta ösztöndíjban a következő tanévtől

Átalakította a közoktatásban résztvevő diákok számára kiírt ösztöndíjrendszert az oktatási minisztérium, így a 2024/2025-ös tanévtől az eddigi hathoz képest hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek a tanulók.

Hetes tanulmányi átlagot elérő és beteg diákok részesülhetnek újfajta ösztöndíjban a következő tanévtől
2024. július 16., kedd

Németh Zsolt: a „békemisszió” fontos állomása lesz Tusványos

Jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh Zsolt: a „békemisszió” fontos állomása lesz Tusványos
2024. július 16., kedd

Ketten szenvedtek halálos áramütést egy úszómedencében az egyik erdélyi megyében

Halálos áramütés ért az éjszaka két személyt Brassó megyében; az incidens körülményei egyelőre nem ismertek.

Ketten szenvedtek halálos áramütést egy úszómedencében az egyik erdélyi megyében
2024. július 16., kedd

A TikTokon élő közvetítésben verte meg a feleségét egy Máramaros megyei férfi, a rendőrség eljárást indított

A Máramaros megyei rendőrség családon belüli erőszak miatt büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki a TikTokon élő közvetítésben verte meg a feleségét.

A TikTokon élő közvetítésben verte meg a feleségét egy Máramaros megyei férfi, a rendőrség eljárást indított
2024. július 16., kedd

Kidöntötte a nagyváradi repülőtér vadonatúj kerítését a 120 kilométer/órás szélvihar

Heves vihar csapott le hétfőn este Nagyváradra és környékére, a tomboló elemek a nemrég felújított repülőtér új kerítésének egy darabját is kidöntötték.

Kidöntötte a nagyváradi repülőtér vadonatúj kerítését a 120 kilométer/órás szélvihar
2024. július 15., hétfő

Huszonnyolcezer hely várja a jelentkezőket a nyári felvételi időszakban a kolozsvári BBTE-n

Alap-, magiszteri és doktori képzésen összesen 28 ezer helyre várják a jelentkezőket a hétfőn kezdődött nyári felvételi időszakban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) – tájékoztatta az MTI-t az erdélyi felsőoktatási intézmény.

Huszonnyolcezer hely várja a jelentkezőket a nyári felvételi időszakban a kolozsvári BBTE-n