Üres csarnokban furcsán szól a síp

Székelyhon 2020. október 18., 11:31 utolsó módosítás: 2020. október 18., 11:35

Hét hónapja tombol a koronavírus-járvány, ami az egész világot megbénította. A sportélet márciusban egyik pillanatról a másikra teljesen leállt, a nyár folyamán kezdtek ismét életet lehelni belé. Egymás után jelentek meg a minisztériumi rendeletek, hogy különböző sportágakban a csapatok és a sportolók milyen szigorú követelményeknek kell megfeleljenek ahhoz, hogy ismét pályára léphessenek. De mi a helyzet a játékvezetőkkel? A teremsportágakban közreműködő játékvezetőkkel beszélgettünk: mindannyian egyetértettek abban, hogy óriási volt a több hónapos kihagyás, és nézők nélkül nem az igazi mérkőzést irányítani.

A hokibírók futóedzésekkel és elméleti felkészüléssel próbálnak napirenden lenni Fotó: Pinti Attila

Reménykedéssel telt a pandémia Gál László kézilabda-játékvezetőnek. Halmozottan hátrányos sportágról lévén szó –  teremben játsszák, sok testi kontakttal – sokat kellett várniuk, míg újraindulhatott a kézilabdaélet. Azóta a második teremtornát tudta le a férfi élvonalbeli mezőny Sepsiszentgyörgyön, az elsőn jutott szerephez az udvarhelyi sípmester, akinek párosbeli társa a fővárosi Alexandru Constantin.

A nyári időszak úgy telt el, hogy várták, talán megrendezhetik az országos ifjúsági döntőket. Többszöri halasztást követően aztán erről le kellett mondania a szakszövetségnek. „Folyamatosan kérdőjelek közepette éltünk. Amikor eldőlt, hogy lezártnak tekintik az elmúlt idényt, akkor arra vártunk, hogy mikor kezdődhet el a jelenlegi. Arra kértek bennünket, hogy amennyire tudjuk, tartsuk formában magunkat” – mondta el megkeresésünkre Gál László.

Végül július utolsó hétvégéjén tudták megtartani a sípmesterek éves gyűlését – online. Szeptember elején pedig el tudták végezni mind a fizikai, mind az elméleti vizsgákat, betartva a szigorú előírásokat. Itt ismertették velük, hogy teljesen más lesz a versenykiírás, tornarendszerben zajlik majd a bajnokság.
Szeptember közepén a Bölények Ligájával, azaz a férfi szakággal indult újra a kézilabdaélet Romániában. Gál László és társa ott voltak a tornán, amikor arról kérdeztük, milyen tapasztalatokat tud megosztani, akkor rávágta:

Úgy fújtuk az első meccsünket, nemcsak mi, hanem a többi kolléga is, hogy előzőleg egy felkészülési mérkőzésen sem lehettünk ott, hiszen ilyeneket nem rendeztek. Iszonyúan nehéz volt, rögtön bedobtak a mély vízbe.”

A kézilabda-találkozókra úgy érkeznek, hogy nekik is negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk – ezeket a szövetség fizeti. Hozzátette, a zárt kapus, nézők nélküli összecsapások számukra sem jók: „A kongó sportcsarnokban úgy szól a síp, mintha a mezőn fütyörésznél. Jobb, amikor telt ház előtt bíráskodsz, mert az a koncentrációdra is jobb hatással van, így viszont elmarad az igazi meccsérzés.”
Ezen a héten a női szakág is elkezdi a pontgyűjtést, a Virágok Ligájában nem számíthat küldésre a székelyudvarhelyi játékvezető, mint elmondta, a román szövetség azt az elvet követi, amit az európai, vagyis amennyiben lehetséges, akkor a nők mérkőzésein hölgy bírók működjenek közre.

Nem csak a szokások változtak, a szabályzat is

Csíkszeredában az elmúlt hétvégén rajtolt el a teremlabdarúgó 1. Liga 2020–2021-es idénye. Az előző kiírás úgy ért véget, hogy nem tudtak bajnokot hirdetni. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) egyetlen párharcot rendezett volna meg: a Csíkszeredai Imperial Wet és a Galaci United közötti páros meccs arról döntött volna, ki képviseli az országot a Bajnokok Ligájában. A pandémia ezt meghiúsította, végül a Duna-partiakat nevezte a versenybizottság a BL-re.

Nem rendeztek egyetlen mérkőzést sem, így a játékvezetők is álltak és vártak. Az országos keretben találunk egy székelyudvarhelyi duót, a Bálint Attila–Benedek András párost. Ők éppen túl vannak az első találkozóikon, először ezeken szerzett tapasztalataikat osztották meg: „Az igazság az, hogy vártuk, hogy bíráskodhassunk. 2014 óta a sportág szabályzatát jó pár pontban megváltoztatták, olyan módosításokat hoztak, amelyek közelebb hozzák a nagyobbik testvéréhez, a nagypályáshoz. Ez mind a csapatoknak, mind nekünk újdonságot jelent, amit minél gyorsabban meg kell szoknunk, alkalmaznunk kell” – fogalmazták meg.

A bajnokság találkozóit teremtornarendszerben játsszák, zárt kapus meccseken.

Valamivel könnyebb így a játékvezetés, nincs akkora nyomás rajtad”

– jelentette ki Benedek András. Felvázolta, az orvosi protokoll szerint átöltözve érkeznek a sportcsarnokba, nem használhatják az öltözőket, ahogy a mérkőzések végén sem tartanak itt kiértékelőt a megfigyelővel – mint ez régebben volt. Arra figyelnek, hogy a meccsen minél kevesebb kontaktus legyen, illetve minél hamarabb elhagyják a sportlétesítményt a legvégén.

Az idényre való felkészülés is teljesen más volt: a játékvezetői testület vezetői egy hétig esténként videókonferencia keretében vázolták fel az új szabályokat. Ezt követte egy fizikai teszt, amit ebben az évben nem egy helyszínen, hanem három városban (Bukarest, Kolozsvár és Galac) tartottak. Az elméleti vizsgát is online teljesítették a sípmesterek. Számukra is kötelező, hogy a teremtornák előtt koronavírustesztet végezzenek, negatív mintával.

Pesszimista a szezonkezdet kapcsán

Gyarmati Ferenc, a Marosvásárhelyi ISK klubigazgatója birkózó-játékvezetőként, de edzőként is tevékenykedik. Az elmúlt több mint fél évben egyáltalán nem bíráskodott, az utolsó verseny, amelyen részt kellett volna vennie, tavasszal az óceániai–afrikai olimpiai kvalifikációs rendezvény lett volna, de ezt törölték. Elmondása szerint a klubnál zajló edzéseken természetesen vezetett mérkőzéseket, csak azért, hogy ne essen ki a gyakorlatból.

Gyarmati zárt megmérettetéseken készül az év végére tervezett világversenyekre Fotó: Facebook/Gyarmati Ferenc

Múlt hét végén a hazai szakszövetség zárt körben megrendezte az első versenyét Târgoviștén, ahol a strandbirkózók országos döntői zajlottak. Amennyiben nem lesznek újabb korlátozások az országban, ezen a héten folytatódhat a hazai birkózószezon zárt térben, Bákóban ifjúsági, Resicabányán felnőtt döntőket tartanának. „Ezeken már részt veszek játékvezetőként, hogy gyakoroljak a nemzetközi versenyekre, mivel egyelőre az a terv, hogy decemberben megrendezik az ifjúsági és felnőtt világbajnokságot Belgrádban” – mondta Gyarmati Ferenc. Hozzátette, mindenkinek, aki bemegy a csarnokba, kötelező lesz a tesztelés, ez a sportolóktól kezdve az edzőkre, a csapatvezetőkre, a játékvezetőkre és az elnökökre is vonatkozik. A negatív teszteredménynek 48 órával az esemény előtt kell elkészülnie.

Elég pesszimista vagyok a következő versenyeket illetően, mert naponta azt halljuk, hogy egyes városokban különböző helyiségeket zárnak be.

Már attól is tartok, hogy ezen a hétvégén nem tudunk elmenni az első versenyre. Mi, a sportolók, edzők és bírók továbbra is készülünk, mentálisan rendben vagyunk, aztán ha a járvány közbeszól, nem tudunk mit tenni. Nagy problémát jelent az is, hogy a klubnál nincsenek meg a lehetőségek arra, hogy a gyerekektől kezdve az ifjúságiakon keresztül egészen a felnőttekig minden korosztályt elkülönítsünk. A Marosvásárhelyi ISK-nál van két-három birkózónk, akik részt vennének az ifjúsági vb-n, és azon gondolkodunk, hogyan találjunk megoldást arra, hogy kellően fel tudjanak készülni” – zárta a nemzetközi szinten elismert birkózóbíró.

Nagyon várta a visszatérést

Bukuresti László marosvásárhelyi kosárlabda-játékvezető múlt héten több mint féléves kihagyás után ismét bíráskodott, a nagyszebeni Tordai Elemér Emléktornán fújta a sípot. „Ekkora kihagyás rég nem volt a pályafutásomban, nagyon vártam már, hogy mérkőzést vezessek, és nagyon jólesett visszatérni a csarnokba.

Ellenben az érzés szurkolók nélkül nem ugyanaz, de mindenki pozitívan állt hozzá, a csapatok nagyon szeretnének játszani, és mi, játékvezetők is azt akarjuk, hogy folytathassuk a tevékenységünket”

– jelentette ki a férfi élvonalban bíráskodó Bukuresti. Mint mondta, mivel a kosárlabda-játékvezetés egyelőre nem profi szakma és nem lehet megélni belőle, mindenkinek van mellette egy másik munkahelye, ő személy szerint autóvezetést oktat. A kényszerszünet ideje alatt az erőnléti edzés nem maradt ki a programjából, továbbá online felkészülést is tartottak a bíróknak, hogy ne essenek ki a formából.

Bukuresti László online felkészülésen vett részt, hogy ne essen ki formából Fotó: Beliczay László

Ezen a héten a Román Kupával elkezdődik az új szezon, három-öt napos zárt körű tornák keretében játszanak a csapatok, az elsőt Nagyváradon rendezik, ahol bíráskodni fog. A bajnokságban a tervek szerint hétvégenként, péntektől hétfőig rendeznék a mérkőzéseket, és olyan városok lennének a helyszínek, ahol két csarnok található. Elmondása szerint a klubok és a játékvezetők egy nappal a torna előtt a helyszínen lesznek, mindenkitől negatív koronavírusteszt szükséges. Három labdával indulnak a mérkőzések, a szabályzat szerint ezeket három-négy percenként fertőtleníteni kellene. A csarnokban a cserepadon ülőknek és az asztalbíróknak kötelezően maszkot kell viselniük.

Bukuresti László úgy véli, a kosárlabda azért indul ilyen későn, mert megvárták, hogy a többi sportágban milyen hibákat követnek el, és igyekeznek itt minimalizálni ezeket. A kézilabdában például sok az elégedetlenség, ami abból adódik, hogy mivel több csapat van egyszerre egy helyszínen, nagyobb az esélye annak, hogy megfertőződnek a játékosok, mint ha heti fordulókat rendeznének, ahol csak két csapat találkozik. „Nekünk is könnyebb lenne egy-két nap alatt elvégezni a dolgunkat, mint hogy négy-öt napot eltöltsünk valahol, mert amelyik játékvezetőnek komolyabb munkahelye van, elég nehezen tudja megoldani, hogy szabadnapokat vegyen ki.”

Nincs megoldva a hokibírók helyzete

Galusnyák Leventével, a Hargita Megyei Jégkorong-játékvezetői Kollégium vezetővel beszélgettünk. Megtudtuk, hogy a játékvezetőkre a hokisokhoz hasonló szabályok érvényesek, a mérkőzések előtt koronavírusteszteket kell elvégezni. „Hargita megyében a zsűriasztalnál ülőkkel együtt összesen harmincan vagyunk a hokibírói csapatban, közülük tízen jégre is lépnek. Senki sem főállású játékvezető. Mindenki a munkahely vagy az iskola mellett vállal bírói feladatot.

Egy mérkőzésen a főbíró kereshet 200 lejt, a zsűriasztalnál ülő személy 50 lejt, a koronavírusteszt viszont 300 lejnél drágább. Valamilyen megoldást kell találni, mert nem lesz majd, aki bíráskodjon a romániai meccseken.

Egy másik gond, hogy kevés a hokibíró, annak ellenére, hogy minden évben tanfolyamokat hirdetünk, toborzókat tartunk az ificsapatoknál, kluboknál” – mondta el Galusnyák.

Gergely Lehel az egyik legismertebb erdélyi jégkorong-játékvezető. Nem kintről érkezett a sportágba, hiszen gyerekként és ifjúságiként magas szinten hokizott, tagja volt a Gyergyószentmiklósi ISK egykori kiváló generációjának, amely a néhai Basilides Csaba tanár-edző vezetésével román bajnoki címet nyert az 1990-es években. Ennek a csapatnak a gerincére épült a Progym, a jelenlegi Gyergyói HK elődje. A gyergyói hokibíró végigjárta a szakma lépcsőfokait, jelenleg az Erste Ligában kellene mérkőzéseket vezetnie. „Erre a hétre Debrecenbe kaptam küldést, de lemondtam. Elég bonyolult a kijutás, koronavírusteszteket kell végezni, de nem lehet tudni, ki fogja ezeket kifizetni. Egy teszt többe kerül, mint amennyi pénzt lehet keresni az adott mérkőzésen. Szeretjük a hokit, teszünk érte, de a Román Jégkorongszövetség (FRHG) vezetőségétől még nem érkezett semmilyen értesítés arra vonatkozóan, hogy ki fizetné ki a teszteket.”

Fotó: Pinti Attila

Gergely elmondta, hogy a világjárvány megjelenése óta, hét hónap alatt egyetlenegyszer sikerült közös jégedzést végezniük a székelyföldi hokibíróknak, ezt Galusnyák Levente szervezte Csíkkarcfalván. „Rendszeresen járok egy baráti társasággal focizni, amióta engedik, hokizni is. Folyamatosan tartok futóedzéseket, és az elméleti felkészüléssel is próbálok napirenden lenni. A romániai szakszövetség öt éve nem tartott felkészítőt a játékvezetőknek, tavaly és tavalyelőtt a magyar szövetség meghívására kimehettünk az anyaországba, azok a felkészítők nagyon sokat jelentenek számunkra. Gebei Péter, a magyarországi játékvezetők főnöke rendszerint küld videókat, szakmai anyagokat, ezeket megvitatjuk az internetes csoportunkban” – tudtuk meg a székely hokibírótól.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot október 13-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport