Székelyudvarhelyről Budapesten át a tokiói olimpiára

Zátyi Tibor 2020. január 14., 14:22

Bő fél év múlva kezdődik a nyár egyik legjobban várt sporteseménye, a tokiói olimpia. Az már korábban eldőlt, hogy birkózásban a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter lesz a verseny technikai igazgatója. Tavaly év végén derült ki, hogy a székelyudvarhelyi születésű, Budapesten élő Pál Szabolcs bekerült a nemzetközi szövetség szűkített birkózóbírói keretébe, így ő is készülhet a nyári ötkarikás játékokra.

Székelyudvarhelyről Budapesten át a tokiói olimpiára
galéria
Pál Szabolcs nem szakadt el szülőföldjétől, napirenden van az itthoni birkózással Fotó: Beliczay László

– Első komoly nemzetközi versenye 2013-ban az Universiade volt Kazanyban. Mi történt azóta?

– Rengeteg munka. 2016-ban kerültem bele ebbe a bírói kategóriába. Ha nemzetközi szintű bíró leszel, akkor előbb a nemzetközi harmadosztályba kerülsz, majd jön a másodosztály, az első osztály, és végül az úgynevezett szuper első osztály, ahol most is vagyok. Ebből a kategóriából mennek a bírók a felnőtt Európa-bajnokságokra, innen kvalifikálnak a felnőtt világbajnokságokra, olimpiákra. 2019-ben 97 ilyen ún. szuper első osztályos bíró volt, ebből hatvanöt került be a világbajnokságra, és közülük válogatták ki, hogy kik mennek az olimpiára. Aki nem vett részt a tavalyi vébén, annak már esélye sincs kvalifikálni az olimpiára.

– Ön ott volt.

– Persze, már ezelőtt három évvel a párizsi felnőtt világbajnokságra beválogattak, a 2018-as budapesti vébén, illetve a tavalyi nur-szultánin is ott voltam, és mindegyiken vezettem döntőt is. A legutóbbi vébén egy szabadfogású súlycsoportban vezettem döntőt, amelyen egy amerikai egy iránival találkozott.

Még mosolyogtunk is, hogy egy amerikai–iráni konfliktust egy székelyre bíztak.

– Hogyan zajlik az olimpiai kvalifikáció, miként áll össze a bírói mezőny?

– Vannak országok, amelyeknek nincs bírójuk ebben a kategóriában. Például ott van Grúzia, amely nagyhatalomnak számít birkózásban, a vébén viszont nem volt bírójuk, így nem lesz képviselőjük az olimpián sem. Nem egyszerű ide bekerülni. Számunkra is hasonló a kvalifikáció, mint a versenyzőknek, ám sokkal hosszabb, nekünk a budapesti vébén kezdődött. Ez abból áll, hogy minden mérkőzésen, amin szerepet kapsz, lehetsz pontozó, a meccset vezető bíró vagy szőnyegelnök. A bírói asztalnál ülő instruktorok – akik egyben oktatnak minket –

öt kritérium szerint osztályoznak: miként alkalmazod a szabályokat, mozogsz a szőnyegen, mutatod fel a pontokat, alkalmazod a passzivitást, milyen a megjelenésed.

2019-ben elő volt írva, hogy kötelező részt venni egy rangsorversenyen, ezeken döntik el, hogy ki lesz kiemelt a következő vébén, elkerülvén azt, hogy a két legjobb rögtön a verseny elején összekerüljön. Legalább egy ilyen rangsorversenyen a bíróknak is kötelező részt venniük, továbbá a felnőtt kontinensbajnokságon. Elméletileg Nur-Szultánban zárult a bírók kvalifikációja az olimpiára, ám igazából mégsem. Összesen negyvenöt bíró lesz ott az olimpián, eddig harmincnyolcnak mondták, hogy utazik. A szuper első osztályból még hét bekerülhet a mezőnybe. Én már novemberben, a budapesti U23-as világbajnokság után nagyjából tudtam, hogy bekerültem.

Amikor egy székelyre bízzák az amerikai–iráni konfliktus megoldását Fotó: Martin Gábor/UWW

– Az olimpián a versenyigazgató is magyar lesz.

– Így van, Bacsa Péter. Erre már korábban volt példa, hiszen Pekingben és Londonban Hegedűs Csaba volt a birkózás versenyigazgatója. Bacsa tavaly bekerült a nemzetközi birkózószövetség elnökségébe is, ahol komoly pozíciót tölt be. Pekingben és Londonban még bíróként szerepelt. Ő már rendezett pár világversenyt, a 2018-as budapesti vébét minden idők legjobbjának tartják, ő volt a szervezőbizottság elnöke. A nur-szultáni olimpiai kvalifikációs vébén Bacsa volt a versenyigazgató, akárcsak az olimpián is, továbbá ő felel a bírókért is. Rióban volt pár érdekes dolog, azt próbálják megoldani, hogy ezek ne történjenek ismét meg.

– Mik voltak azok?

– A kvalifikációk után olyan bírók is bekerültek az olimpiai keretbe, akik nem voltak a helyzet magaslatán.

Voltak olyan tévedések, hibák, amelyek nem tettek jót a birkózásnak. De biztosra nem lehet tudni, mi is történt ott. Ezt próbálják most helyrehozni.

Aki dolgozik, az hibázik. Ám erre egyre kisebb a lehetőség, hiszen nagyon komoly technika is a bírók rendelkezésre áll, például öt kamera van szőnyegenként, így bármikor vissza lehet nézni a történéseket.

– Szóval akkor benne van a keretben, de még nem biztos semmi.

– A bíróknak kötelezően részt kell venniük a felnőtt kontinensbajnokságon, ez Rómában lesz február végén, majd Budapesten az európai kvalifikáción, április végén és május elején pedig Szófiában világkvalifikáción. Ezeken kötelezően részt kell venni, és nem szabad hibázni.

– Komoly nyomás van önökön.

– Hát nem egyszerű ez a műfaj. Én úgy mentem fel a ranglétrán, hogy először kadett Eb-n voltam, majd vébén, jött a junior Eb és vébé, illetve világkupa, aztán a felnőtt Eb és vb. Ha ezeken végigmegy az ember, beleszokik a rendszerbe. Most is előfordul olyan, hogy bekerül az olimpiai kategóriába pár fiatal bíró, aki korábban csak ifjúsági olimpián szerepelt. Ott 15–17 éveseknek vezettek meccseket, a felnőttek között pedig összeroppantak. Hiába jó bíró, nem találja a helyét. Én annak örülök, hogy lassan, fokozatosan mentem felfelé a ranglétrán, megszereztem minden tapasztalatot.

A marosvásárhelyi Gyarmati Ferenc nagyon sokat segített nekem, ő jelenleg a világ egyik legjobb bírója, Nur-Szultánban Aranysípot kapott.

Az instruktorok döntötték el, ki az a három bíró, aki kap, és mindegyiknél Gyarmati volt az első, toronymagasan.

Fotó: Beliczay László

– Mind a három fogásnemben kell teljesíteni?

– Természetesen. Párizs óta a vébéken csak apró módosítások történtek a szabályzatban. Főleg a kötöttfogásnál volt inkább probléma, hogy van-e vagy nincs akció, ki a passzív, bírók döntötték el a mérkőzéseket. Párizs óta sok minden változott itt is, ami jó irányba vitte el a kötöttfogást. Volt arról is szó, hogy az olimpián csak férfi és női birkózás lesz, a szabadfogás maradna, mivel nagy hagyományai vannak.

A kötöttfogás kiesésével azonban meg is ölnék az európai birkózást, hiszen a legtöbb helyen, így a magyaroknál is ebben a fogásnemben vannak többen.

Lassan kötöttben több induló van, mint szabadfogásban. Nur-Szultánban például olyan erős mezőny volt, hogy tíz emberből bárki megnyerhette volna az adott súlykategóriát. Például az előző két olimpián győztes orosz Roman Vlaszovnak nincs még kvótája Tokióba, akárcsak a koreai Kimnek, akitől Lőrincz Tamás kikapott a londoni olimpia döntőjében, vagy a vajdasági világbajnok Nemesnek sincs még.

– Tehát az elmúlt években sok minden változott a birkózásban.

– Igen, sok minden fejlődött, ezek közé tartozik a technika is. A bíróknak pedig minden évben tanfolyamaik vannak, vizsgázni kell.

Az elmúlt három évben több vizsgám volt, mint középiskolás koromban.

Én szabadfogású birkózó voltam, az elején nehéz volt észrevenni, hogy láb vagy nem láb volt, gáncsolás történt stb. Most, hogy Magyarországon jobb a kötöttfogás, sok komoly mérkőzést vezethettem. A világon pedig úgy tartanak számon, mint kötöttfogású specialista bíró. Az Európa Játékokon én voltam az első, Magyarországot képviselő magyar bíró. Magyar bírók vannak még, például az olasz birkózóbizottság elnöke, Dózsa Edit, vagy a román bírók elnöke, Gyarmati Ferenc. Ők már voltak Európa Játékokon, én voltam az első magyar színeket képviselő bíró.

– Meg lehet élni a birkózóbíráskodásból?

– Sajnos ez nem foci. Szerintem mindegyik focibíró sem tud megélni a bíráskodásból, mindenkinek van más munkahelye is. A birkózás messze elmarad a focitól. Mi sokáig ingyen jártunk a nemzetközi versenyekre.

Én szeretem ezt a sportágat, hiszen nem mindenki kerül barátságba olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal, vezet meccseket nekik.

Minden világversenyen megfordultam már, csak az olimpia hiányzik. Magyarországon másfél éve én vagyok a bíróbizottság elnöke, onnan már nincs fennebb.

Maximális koncentrációt igényel, nem szabad hibázni Fotó: Martin Gábor/UWW

– A hazai történéseket követi?

– Természetesen. Attól, hogy nem vagyok itthon, érdekel, hogy mi történik. Örülök, hogy lett felnőtt csapat, remélem, fenn is tudják tartani, mivel nem egyszerű a működtetése. Úgy látom, keményen próbálkoznak, az utánpótlás pedig továbbra is jól működik. Aranyév volt a 2019-es, ebben is nagy szerepe volt Gyarmatinak. Ő próbálja összefogni a magyarokat, hogy minél jobb eredmények legyenek. 

A székely összefogásnak köszönhetően mind a három korosztályban sikerült aranyérmet nyerni. Mindig is ez volt a régió erőssége, hogy összefogtak.

Még az én időmben is így volt, hogy a közös cél érdekében Zetelaka, Farkaslaka, Korond, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely összefogott. Most is ez a legfontosabb, hogy együtt folytassák a munkát, hiszen akár a következő szezonban is kimagasló eredményeket érhetnek el. A birkózás egy olyan sport, ahol nagyon sokat kell dolgozni, és nincs akkora elismerés és pénz benne, mint a fociban.

Magyarországon szerencse, hogy kicsivel több a pénz, egyelőre csak az olimpia utánig. Hogy aztán mi lesz, majd meglátjuk. Egy biztos, jelenleg mindenben 100 százalékban támogat a Magyar Birkózószövetség. Amúgy nemcsak a sportágfejlesztésre kell nagy hangsúlyt fektetni, hanem a reklámokra is, hogy így a gyerekek kedvet kapjanak ahhoz, hogy kipróbálják. Ezért jó, ha jönnek az eredmények, mert akkor nagyobb publicitást kap a sportág. 2018-ban Dagesztánban volt az Európa-bajnokság, ott bármerre mentél, bármilyen reklámot láttál, csak birkózó szerepelt rajta. Hiába van ott az Anzsi Mahacskala focicsapat, ott a birkózók az elsők.

– Mik a remények Tokióval kapcsolatban?

– Nagyon remélem, hogy a magyar csapat érmet, érmeket szerez. Hogy a románok mit fognak elérni, azt nem tudom, de bízom benne, hogy ők is sikeresek lesznek.

Most megkezdődött a honosítás, ez eléggé elviszi egy irányba a sportágat, de nincs mit csinálni.

A románoknak is egy dagesztáni szerezte Rióban az érmet, de nem azt nézik, hogy ki szerezte az érmet, hanem azt, hogy van vagy nincs. A lengyeleknél a szabadfogású válogatott edzője dagesztáni. Érdekes volt, amikor az Eb-n egy orosz egy lengyellel birkózott, és az egész csarnok a Dagesztánból honosított lengyelnek drukkolt, mivel az orosz valahonnan északról jött. Egy másik példa egy olaszé, kadett Eb-t nyert, de nem azért, mert Olaszországban tanult meg birkózni, hanem Dagesztánban gyűjtötte a tudást.

Vagy ott van a kubai származású, de már olasz színeket képviselő világbajnok, olimpiai bronzérmes Frank Chamizo Marquez, aki jelenleg Dagesztánban edz. Mahacskalában van négy-öt birkózóklub, és több mint ezer gyerek jár edzésekre, van kiből válogatni. Egyik tehetségesebb, mint a másik, és azért kezdenek más országokba eligazolni, mert nem tudnak bekerülni az orosz válogatottba. Így jutott Magyarországra Iszmail Muszukajev is, aki bronzérmes volt a vébén és kvótát szerzett Tokióba.

Fotó: Beliczay László

– Ahol két székely ott lesz, hiszen Gyarmati is utazik Tokióba.

– Ennek a harmincnyolc bírónak azt mondták, 99 százalék, hogy ott lesz az olimpián, de nem szabad hibázni. Elég nehéz. Január végén megyek Krasznojarszkba, Szibériában rendezik a világ egyik legnagyobb szabadfogású versenyét. Én felelek az Ivan Jarigin Emlékversenyért, nem szabad hibáznom, mindennek rendben kell lennie.

– Lehet tudni, hogy hány kvótánk van?

– A magyaroknak jelenleg négy kvótájuk van, a Lőrincz testvérek, Viktor és Tamás, szabadfogásban Iszmail Muszukajev és a nőknél Sastin Mariann. A románoknál egyelőre egy kvóta van, ez a világbajnoki ezüstérmes Alina Vucé.

A kvóták zöme úgyis tavasszal dől majd el, remélem, három-négy további kvótájuk lesz a magyaroknak és a románok is szereznek párat.

Van rá esély, de nehezebb, mint négy évvel ezelőtt, hiszen 2016-ban súlycsoportonként húsz ember kvalifikált, most csak tizenhat. Hat-hat szabad-, kötöttfogású, illetve női birkózó súlycsoport lesz Tokióban.

– Sűrű a program. A család hogyan viseli?

– Nem egyszerű, például Antalyából húsvét hétfőjén jövök haza, a május 1-jei hosszú hétvégén pont világkvalifikáción leszek Szófiában. Nem viselik könnyen, de élvezem a támogatásukat. Sokat köszönhetek a barátnőmnek, hogy kitart mellettem, mivel az elmúlt pár év nagyon húzós volt. Hiába volt ünnep vagy bármi, ha menni kellett versenyre, hát menni kellett.

Rettenetes a tempó, ha kimaradsz valahonnan, akkor megszakad a vonal.

Ahová kiküld a nemzetközi szövetség, oda kell menni. 2018-ban az egyetemi világbajnokságot Brazíliában rendezték. Mindenki mondta, hogy milyen jó nekem. Pedig a vébé az ország közepén, egy kis városban volt megrendezve. Nem is kívántam oda elmenni, de ha már beválogattak, nem mondhattam, hogy nem megyek, mivel akkor legközelebb nem hívnak. 2018-ban négy világversenyen voltam, ami 4x10 napot jelentett.

Fotó: Martin Gábor/UWW

– Mi a véleménye a női birkózásról?

– Amikor elkezdődött a női birkózás, én nem voltam oda érte. Az ökölvívás, birkózás nem nőknek való sportágak.

Az utóbbi években sokat fejlődött a női birkózás is, de továbbra is nagyon oda kell figyelni a mérkőzéseken, mert még húzzák egymás haját, mezét, csípnek, harapnak, ám egyre kevesebbszer fordulnak ezek elő, és egyre látványosabb meccsek vannak.

A japánok még mindig fényévekre vannak a világ birkózásától, lassan azonban a többi ország is kezd felzárkózni. De azért továbbra is a Kelet uralkodik. Sokat fejlődött és változott ez a szakág is.

Interjúnk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot január 14-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport