Startupok Székelyföldön – álom vagy valóság?

Szőke László 2019. október 14., 17:01 utolsó módosítás: 2019. október 14., 17:03

Sokan a meggazdagodást tűzik ki célul, amikor nekifognak vállalkozni. Ez a legnagyobb hiba, amibe általában beleesnek az emberek – állítja Turcsán Tamás Péter startup-tanácsadó. De akkor hogyan is kell elkezdeni, mi vezethet sikerre? Egyáltalán Erdélyben van lehetőség arra, hogy egy jól működő céget indítsunk? Többek közt ezekre a kérdésekre kerestük a választ a vele készült beszélgetésben.

Startupok Székelyföldön – álom vagy valóság?
galéria
Turcsán Tamás Péter Fotó: Forrás: IT BUSINESS

– Startup-tanácsadóként tevékenykedsz. Mit kell ez alatt érteni?

– Mi úgy gondoljuk, hogy ez egy nemzetközi fogalom, Amerikában évtizedek óta óriási láz van ebben a startup-történetben. Alapvetően odáig érdemes definiálni a startupokat, hogy egy innovatív vállalkozás, amely globális jelenlétre próbál szert tenni, olyan változást létrehozva, bármilyen iparágban, bármilyen területen, ahol az addig használt megoldásokat teljesen új elemekre cseréli.

Hadd mondjak egy egyszerű, megmosolyogtató példát: Európa legnagyobb busztársasága jelenleg nem rendelkezik egyetlen busszal sem.

Tehát ez egy mulatságosnak tűnő dolog, de nézzük, miről is beszélünk pontosan. Lehet, hogy egy technológia, egy megoldás alapjaiban meg tudja változtatni a történetet.

– De mit kezdjen egy székelyföldi régió vagy kisváros, hogyan viszonyuljon ehhez a területhez? Egyáltalán lehet-e részese ennek a világnak egy székelyudvarhelyi vagy csíkszeredai kisváros?

– Mi évek óta járunk ide, Erdélybe, mikor Székelyudvarhelyre, máskor Tusnádfürdőre, de néha máshová. Én azt gondolom, nincs behatárolva, hogy ki az, aki ki fogja találni a következő Prezit (a Prezi.com egy internetes prezentáció-készítő szoftver – szerk. megj.). Sok éven keresztül a magyar startup-világban nem lehetett mást hallani, csak a Prezit, a Ustream-et, meg a LogMeIn-t, mert ezek voltak azok a vállalkozások Magyarországon, melyek a legelső hullámban nagyon sikeresek lettek.

Bizonyára használod a Skype-ot, és tudod, hogy azt Észtországban, egy olyan országban üldögélő emberek találták ki, ahol nem volt addig startup. Ennek sikerén mindenki felbolydult, vállalkozni kezdtek, megpróbálták kitalálni a következő ilyen sikeres ötletet.

Megjósolni nem fogom, hogy melyik lesz a következő ország, mely egy nagyon jól menő startupot fog összekovácsolni. Egyébként Romániának van unikornisa, ami a legmenőbb egymilliárd dollár értékelés fölötti startup, de Magyarországon még nincs ilyen.

– Te mentorálsz is ilyen vállalkozásokat, ötleteket. Hogy képzeljük ezt el? Ha például van nekem Székelyföldön egy üzleti ötletem, ami szerintem bejön, de nincs infrastruktúrám, anyagi forrásom stb., akkor hogyan kéne elinduljak, miként kéne kiderítsem, hogy az ötletem jó vagy sem, tudva, hogy tíz startupból egy jön be, vagy talán annyi sem?

– Tegyük hozzá, hogy ez egy városi legenda. Amikor ősszel, télen megírtam a könyvemet, nálam is belekerült, hogy tízből egy. Vajon miért állítjuk ezt? Szerintem még tízből egy sem. Ez a nagy számok törvénye alapján működő történet. A vállalkozás mindig rizikós dolog.

Ha én ma jönnék először Erdélybe – hála a jó Istennek nem először teszem –, nagyon nehéz dolgom lenne, mert akkor azt látnám, hogy de hát itt minden másképp működik, de hiszen itt nincsenek is igazán startupok, az IT máshol tart, mint Budapesten. De én már nem először jövök, és pontosan tudom, hogy mire számíthatok.

Ráadásul folyamatosan képezzük magunkat, és figyelünk az itteni trendekre is. Pontosan tudjuk, hogy az elmúlt két-három évben hány vállalkozás kapott nagyon-nagyon komoly összegeket, negyvenezer eurókat a különböző startup-programokban. Nem a pénzzel van baj. Mi mentorációnkban nem azt szoktuk mondani, hogy menj el a következő befektetőhöz, és hozzál el százezer eurókat. Ez nem megoldás.

Mi stratégiákat építünk. Mi azt szoktuk megnézni, hogy az a vállalkozás mit tett meg a sikeréért.

Ma mindent a piac határoz meg. Aki nem piacban gondolkozik, hanem a negyvenezer eurós befektetésben, nem fog eljutni sehová, mert csak a pénzre fog koncentrálni. Ha meg arra összpontosítok, hogyan tudom kiválóan kiszolgálni azokat a felhasználókat, akiket megcéloztam, egy olyan kiváló termékkel, megoldással, amire nekik szükség is van, akkor elég nagy esélyem van, hogy sikeres is lehessek. De a dolognak az a lényege, hogy a vállalkozói attitűdök között nagyon sok olyan van, aki azt mondja, én meg akarok gazdagodni. Ez nem elég egy startuphoz.

– Jellemző Székelyföldre és a ’89 után vállalkozást indító rétegre, hogy a klasszikus értelemben nem üzleti vagy piaci megfontolásból vállalkozott, hanem inkább személyiségének köszönhetően. Ez viszont ma már nem elég…

– Persze. Hát nem volt múltja ennek a történetnek. Mindenkinek fel kellett nőni a rendszerváltás után. Én is ekkor kezdtem el vállalkozni, 29 éve vagyok vállalkozó. Én egy számítógépes lapot, a Pcguru.hu-t alapítottam az egyetemről kilépve. Ez annak idején egy nagyon menő dolog volt, mindenki ismerte, még itt, Erdélyben is. Mi azért vágtunk bele, mert láttunk egy piaci rést. De egyébként őszinte leszek, fogalmunk nem volt, hogyan kell elkezdeni vállalkozni. Kertészeti egyetemre jártam, és ott senki nem tanított engem piacismeretre, marketingre. Meg kellett tanulni.

Most már az erdélyi régiónak is van egy elég erős vállalkozói gárdája, mely szépen beletanult, megdolgozott, és kiváló termékei vannak, kiváló munkahelyeket biztosít stb.

De az oktatásunknak vannak még bizonyos hiányosságai. Csak egy dolgot említsek, ami minden szinten hiányzik a világon, a mi országainkban meg különösen: egyetemi szinten elvárjuk a hallgatóinktól, hogy képesek legyenek prezentálni, megírni egy tanulmányt, miközben korábban nem tanítottuk meg erre őket. Képzeld el azt, amikor megmondom az egyetemistának, mondja el három percben az ötletét. És dermedten néz rám. Ezt meg hogyan? Amikor három percben nem tudsz mesélni az ötletedről, akkor nem érdemes fél órában sem. 

– Egyetértesz azzal, hogy Székelyföld digitális szempontból elmaradott? Nem biztos, hogy ez a jó szó, de nem kis szakadék van a világ és a régiónk között.

– Semmiképp sem mondjuk ezt, hogy elmaradott, mert vannak jó szakemberek. Tény és való, hogy van szakadék, de azt kell mondjam, hogy világhírű szakembereket adunk más országoknak „ajándékba”.

Jelen pillanatban mind Magyarországon, mind Erdélyben nagyon sok szakembert veszítünk, hogy elengedjük őket a világba.

– Hogy gondolod, a vállalkozói szféra öntörvényűen kellene itt tartsa őket, vagy külső hatással lehet megállítani ezt a migrációt?

– Lehetőségekkel kell megállítani a migrációt.

Nagyon sok olyan emberrel találkoztam, akik nem mennének el, ha ugyanolyan lehetőségei lennének, mint máshol, vagy ha csak egy kicsit lenne rosszabb, mint külföldön.

Volt egy barátom, aki elköltözött Londonba, keresett egy rakás pénzt, majd kivitte a családját, és csak akkor döbbent rá, nem elég az a pénz, hogy normális körülmények között megéljenek. Majd hazaköltözött Magyarországra, mert kapott egy lehetőséget, ami ugyan kevesebbet ígért, de a költségei sokkal kisebbek voltak, mint Londonban, ahol a lakást fenn kellett tartani, a gyerekek iskoláztatását megoldani. Ambíciók vannak, mert az ember el akar menni, fel akar fedezni. Ez régen is így volt, mert a mesterré válás útja az elmenetel, de kell arra lehetőséget adni, hogy visszajöjjön és azt mondjuk, itt mi tudunk adni opciókat.

– Beszéltünk a kompetenciahiányról. Megoldás lehet az inkubációs rendszer? Gondolok például az udvarhelyi inkubációs házra, ahol ez az interjú készül.

– Udvarhelyen éveken keresztül probléma volt ennek a hiánya. Került európai uniós pénz, felépítették, és egy ideig itt állt betöltetlenül. Amikor megnyílt, pillanatok alatt megtelt. Ma ez a ház nem csak tégla, fa és vakolat, hanem tudásközpont. Ezek a helyek felvállalják, hogy ilyen módon képesek konferenciákon, különböző rendezvényeken, mint például a Bizniszvitamin, átadni az aktuális tudást. A hasonló rendezvényeken kiváló szakemberek vannak. Ma már nem érvényes az a világban, hogy valamit nem lehet megtanulni, vagy elérhetetlen egy szakember.

Ha holnapután a székelyudvarhelyi inkubátorház kitalálja, hogy el akarja hívni Steve Wozniakot, az Apple egyik alapítóját, akkor ír egy emailt, és abban a pillanatban, amikor az Entert leütötte, meg is jelenik az ő számítógépén, miután eldöntheti, hogy eljön vagy sem.

Ma már nincs szakadék. Én egy budapesti inkubátorház vezetője vagyok, és hihetetlen kapcsolataim vannak ezáltal. Amikor megírtam a könyvemet, és azt mertem állítani, hogy rálátásom van erre a világra, akkor azt mertem magamban megfogalmazni, nekem van mit mondanom bárkinek. Képzeld el, ez mekkora bátorság, mekkora önbizalom. Mire alapozom? Arra, ha én gondolok egyet, akkor Ausztráliától Új-Zélandig, Amerikától Londonig bármit, bárkitől, bármikor megkérdezhetek, és fognak válaszolni. Mert ma már divat, hogy válaszolunk egymásnak…

Turcsán Tamás Péter startup-tanácsadó, közösségi média szakértő és társadalmi innovátor. A magyar Közgazdasági Társaság Startup Szakosztályának vezetője. A magyarországi startup ökoszisztéma véleményvezére, a magyar startup élet egyik meghatározó szereplője.

Jelenleg innovatív kezdővállalkozásokat segíti kapcsolati tőkéjével, PR-kommunikációval. Startup és mobilos események szervezője. Saját startupok indításával is foglakozik. A közösségi finanszírozás szakértője. Újságíró és blogger. A The Connect East Incubator alapítója, szakmai vezetője. Nevéhez kötődik a Hackathon-in-the-Box ötletverseny sorozat, amely 35+ rendezvényével a legnagyobb magyar tehetségfejlesztő program és a Magyar Tehetségtérkép alapjainak megtervezése. (digitalhungary.hu)
Interjúnk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő oknyomozó, háttérinformációs kiadványában, a Kilátó legfrissebb számában látott napvilágot október 14-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport