Pénteken rajtol a jégkorong-Erste Liga: márciusig szinte mindennap lesz erdélyi érdekeltségű hokimeccs

Dobos László , Gergely Imre 2019. szeptember 10., 12:57 utolsó módosítás: 2019. szeptember 10., 16:49

Az erdélyi csapatok közül a Gyergyói HK és a Brassói Corona számára pénteken kezdődik a jégkorong Erste Liga 2019–2020-as idénye. A Csíkszeredai Sportklub első mérkőzése egy nappal később lesz, a csíki kék-fehérek szombaton a Vasast fogadják a Vákár Lajos Műjégpályán.

Bemelegítettek. A Gyergyói HK (vörös mezben) és a Csíkszeredai Sportklub a Gyilkos-tó Kupán főpróbázott Fotó: Gábos Albin

A küzdelmekben a címvédő FTC-Telekom és a legutóbb döntős Csíkszeredai Sportklub mellett a Brassói Corona, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Fehérvári Titánok, az Újpesti TE, a Budapesti Schiller-Vasas HC, a Debreceni EAC, a Gyergyói HK és a Hokiklub Budapest vesz részt.

Az Erste Liga ezüstérmese, a romániai bajnokságban viszont csupán a csalódást jelentő bronzérmet megszerző Csíkszeredai Sportklub nem hosszabbított Vaclav Novakkal, akivel a múlt évet zárták, helyére a kanadai Jason Morgan érkezett.

A másodedzői poszton Hozó Levente biztosítja a folytonosságot. A kék-fehéreknél élénk volt a játékosmozgás. A legnagyobb visszhangot előbb Részegh Tamás távozása keltette, aki egy minőségibb bajnokságban, a szlovákiai extraligában, a DVTK Jegesmedvék csapatánál folytatja. Vjacseszlav Belov és Andrej Taratuhin maradt, Székesfehérvárról hazatért Láday Tamás, és komoly nevek érkeztek a légióskeretbe is. Hármat mindenképp érdemes kiemelni, ők a fehérorosz Makszim Szamankov kapus, az orosz, nagy KHL-es tapasztalatú Gyenyisz Kuljas hátvéd, valamint az NHL-ben hasonló karriert befutott kanadai csatár, Rod Pelley.

Hozó Levente, a Csíkszeredai Sportklub edzője szerint kiegyensúlyozott, nehéz pontvadászat vár a mezőnyre, minden csapat megpróbálta erősíteni keretét és minden szempontból a lehető legjobban felkészülni a hosszú bajnokságra.

„Úgy érzem, az apró dolgok, a pillanatnyi forma fog dönteni a fontos meccseken. Teljesen más lesz, mint a tavalyi bajnokság. Más fejezet kezdődik, kicserélődtek a keretek, és az eddigi felkészülési találkozók alapján nehéz megjósolni az erősorrendet. Úgy érzem, jó keretünk van. Az újonnan érkezett játékosokról két-három hét után korai lenne véleményt mondanom, remélem, a jégen bebizonyítják, hogy megérdemlik a bizalmat. Teljes a keretünk, velünk edz már az orosz hátvéd, Gyenyisz Kuljas is, akit még nem láthatott a közönség. Köztudott, hogy van egy csellengőnk, az ő helyzete tisztázatlan.

Tavaly ezüstérmesek lettünk, idén egyet előre szeretnénk lépni, célunk az Erste Liga megnyerése”

– nyilatkozta Hozó a Székelyhonnak.

A Csíkszeredai Sportklub kerete

Kapusok: László Arnold, Adorján Örs és Makszim Szamankov (fehérorosz).
Hátvédek: Papp Szabolcs, Flinta Botond, Salló Alpár, Gecse Hugó, Györfy Tihamér, Farkas Tamás, Láday Tamás, Gyenyisz Kuljas (orosz), Vjacseszlav Belov (orosz).
Csatárok: Becze Tihamér, Bíró Tamás, Eduard Căsăneanu, Fodor Csanád, Részegh Zsolt, Rokaly Szilárd, Rokaly Norbert, Sándor Zoltán, Horváth László, Andrej Taratuhin, Radim Valchar, Evan Brophey (kanadai), Kurtis McLean (kanadai), Josh Shalla (kanadai), Rod Pelley (kanadai).
Edzők: Jason Morgan (kanadai) és Hozó Levente.
A GYHK szintet akar lépni

A Gyergyói Hoki Klub kerete az előző szezon óta alaposan átalakult.

A szakvezetés kicserélődött. Miután Mikael Tisell vezetőedző jelezte, hogy családi okok miatt nem vállal újabb megbízatást, az ő ajánlására érkezett a svédországi élvonalban és második ligában komoly eredményeket elért Leif Strömberg,

míg a másodedzői tisztségben nemrégiben történt változás, amikor is Vitalij Donika helyére Christopher Hamellt nevezte ki a klubvezetés. Gyergyószentmiklóson tehát folytatódik a svéd irányzat.

A játékoskeretben is számos változás történt, míg első Erste-ligás évükben az orosz, KHL-es vonal volt az uralkodó, most sokkal színesebb az öltöző összetétele. Hosszabbítottak a házi gólkirály Pavel Vorobjevvel és a liga talán legjobb előkészítőjével, Dmitrij Pesztunovval, melléjük pedig kanadai, cseh, svéd, szlovák, lett és más orosz jégkorongozók is jöttek. Riválisoktól is vittek el játékosokat, Csíkszeredából szerződött át Antal Zsombor, Brassót pedig Jereme Tendler elvesztése érintheti érzékenyen, de a korábban Galacon bizonyított Albert Zagidullin is jó fogás a gyergyóiaknak. Jelenleg egy külföldi kapus és hét légiós mezőnyjátékos tagja a GYHK keretének, és több honosított, valamint hazai jégkorongozóval is bővült a keret.

Cél a felsőház

„Mindig a következő mérkőzés a legfontosabb, azt kell megnyernünk, arra koncentrálunk, hogy éppen az adott kihívást teljesítsük. Olyan csapatot igyekeztünk összeállítani, amely többre lehet képes, mint amit az első szezonunkban elértünk az Erste Ligában. A szakvezetés is olyan szintű, amely képes a csapattal megvalósítani a kitűzött céljainkat, és a játékoskeret is jobb minőséget képvisel, mint amilyennel a múlt szezonban szerepeltünk. Mi, a klubvezetés, és játékosaink is sokat tanultunk a múlt év tapasztalatából, minden tekintetben előrébb tartunk, mint egy éve, Így nyilván nem is szeretnénk beérni annyival, amennyit a GYHK a 2018–2019-es évben elért.

A közvetlen cél az, hogy az alapszakasz után a felsőházban folytassuk, a rájátszásban pedig minél messzebb jutni.

Ehhez számítunk szurkolóink segítségére, arra, hogy a mérkőzéseken hangjukkal győzelemhez segítik a csapatot, itthon és az ellenfelek csarnokaiban is, akárcsak eddig” – fogalmazott Bereczky Szilárd, a GYHK menedzsere.

A Gyergyói HK kerete

Kapusok: Jordon Cooke, Ruczuj Gellért, Szakács Szabolcs.
Hátvédek: Igor Bobcek (szlovák), Florin Creangă, Ferencz-Csibi Róbert, Góga Attila, Kozma Zsolt, Imants Lescovs (lett), Nagy Csaba, Orbán Szilárd, Timur Raszulov (orosz/romániai honosított).
Támadók: Antal Zsombor, Barabás László, Benedek Roland, Phil Bushbacher (amerikai/romániai honosított), Mircea Constantin, Csergő Hunor, Daradics Csaba, Elekes-Darabont Hunor, Ivácson Roland, Dmitrij Pesztunov (orosz), Péter Zsolt, Sára Tibor, Jereme Tendler (kanadai), Tódor Csaba, Andreas Valdix (svéd), Pavel Vorobjev (orosz), Albert Zagidullin (orosz).
Brassó: teljes légióscsere

A Brassói Corona az Erste Ligában nem jutott tovább a negyeddöntőből – a Csíkszeredai Sportklub állta útját –, ellenben a romániai bajnokságot megnyerte, miután az elődöntőben éppen a csíkiakon vett revansot. Ez azonban nem volt elég a kék-sárgáknak, Julius Penzes vezetőedző ugyan a helyén maradt, és jött Onrej Rusnak másodedzőnek, a játékoskeret alaposan megváltozott. Mihály Árpád visszavonult, ám továbbra is segíti a brassói klubot. A Corona egyetlen légiósával sem hosszabbított szerződést. Helyükre viszonylag ismeretlen, feltörekvő fiatalok érkeztek, jelentősebb tapasztalattal az AHL-ig és norvég első ligáig jutott Vacey Rabbit, illetve a Japánból érkező Logan Stephenson rendelkezik.

Ránézésre nem érik el a csíki vagy gyergyói légiósok szintjét, majd kiderül, milyen csapatot farag ebből a keretből Penzes. Mindenesetre az edző nyilatkozatai szerint az elődöntőnél ők sem szeretnék alább hagyni az Erste Ligában.

A Brassói Corona kerete

Kapusok: Patrik Polc, Cosmin Agapie és Tőke Zoltán.
Hátvédek: Pavlo Boriszenko, Szabó Dávid, Andrei Haraga, Gajdó Balázs, Gajdó Tamás, Bors Huba Ferenc, Chase Harrison (kanadai), Nelson Armstrong (kanadai) és Logan Stephenson (kanadai).
Csatárok: Roberto Gliga, Trancă Dániel, Molnár Zsombor, Molnár Zoltán, Péter Balázs Szabolcs, Mihály Ede, Zsók Levente, Bíró Gergő, Bíró Mátyás, Bíró Ottó, Iulian Chițac, Cody Fowlie (kanadai), Wacey Rabbit (kanadai) és Jean Francois Plante (kanadai).
Stáb: Julius Penzes (szlovák, vezetőedző) és Ondrej Rusnák (szlovák, másodedző).
Komoly izgalmak várhatók

A Vienna Capitals II. kiválásával tízcsapatosra szűkült Erste Liga új szezonja minden eddiginél izgalmasabbnak ígérkezik. Egyedül a Schiller-Vasas nem jelentett be jelentős légiósigazolásokat, ők továbbra is a magyar fiatalokra építenek. Ellenben a Hokiklub Budapesthez Michal Satek mellé kanadai, svéd és amerikai játékosok is érkeztek, arra törekednek, hogy alaposan megnehezítsék a nagyobbak dolgát, és nem lesz nagy meglepetés, ha sikerül is nekik.

A Fehérvári Titánok ezúttal is túlestek a minden évi fiatalításon, elengedték az őket tavaly erősítő külföldieket. Debrecennél egyben maradt a múlt évben éppen a GYHK kárára elődöntőbe jutott keret gerince. Legfontosabb erősségük, Hetényi Zoltán változatlanul ott lesz a kapuban. Elveszítették viszont gólkirályukat, Hugo Turcotte-t. Az Újpest elődöntőt játszott a múlt évben, azt követően pedig ott is nagytakarítás történt, minden külföldi játékosukat elengedték. A helyükre érkezők közül a fiatal kora ellenére jelentős EBEL-tapasztalatot gyűjtött Stepan Csamango, valamint az olasz–kanadai Devin DiDiomete teljesítménye sokat nyomhat a latban.

A múlt év legnagyobb csalódását a Dunaújvárosi Acélbikák szenvedték el, akik még rájátszásba sem jutottak be. Idén viszont másként gondolják.

A szezon végén még az is felmerült, hogy megszűnik a csapat, de erről szó sincs. Nagyot erősítettek: Hugo Turcotte, Keegan Dansereau, vagy Kovács Bronson Zoltán neve garancia arra, hogy jobbak lesznek, mint tavaly voltak. A címvédő Ferencváros célja nem lehet más, mint a megszerzett bajnoki elsőség megőrzése. Fodor Szabolcs csapatából néhány kiegészítő játékos távozott, valamint a visszavonuló Marcus Perrier, akit már pótoltak is a finn Jere Pulli személyében. Nem nehéz kijelenteni, hogy ebben az évben is a legjobbak között lesznek Kiss Gergőék.

Rajt pénteken

Az első fordulóban az FTC-Telekom–Gyergyói HK összecsapás mellett lesz budapesti és Fejér megyei összecsapás is, hiszen az UTE a Hokiklub Budapesttel, míg a Fehérvári Titánok a Dunaújvárosi Acélbikákkal találkozik.

A Vasas lesz az első csapat, amely erdélyi túrára érkezik, a Brassói Coronával pénteken (szeptember 13.), a tavalyi döntős Csíkszeredai Sportklubbal pedig szombaton (szeptember 14.) játszik.

Az új idény első derbije lesz az első tévés mérkőzés is, szeptember 16-án, hétfőn az UTE fogadja az FTC-t. Az M4 Sport továbbra is minden hétfőn közvetít találkozókat a bajnokságból.

A péntektől hétfőig tartó játéknap mellett rendszeresen lesznek mérkőzések hét közben is. Ezúttal is nagyüzem lesz az év végén: december 26-ától 30-áig mindennap rendeznek meccseket.

A tervek szerint az alapszakasz 2020. január 17-én zárul. A csapatok négyszer találkoznak egymással, kétszer otthon, kétszer idegenben.

Az első öt helyezett a középszakasz felső házában, az utolsó öt pedig a középszakasz alsó házában folytatja majd. Ez az etap 2020. január 21-étől február 19-éig tart majd. A középszakaszban a felsőházban érdekelt csapatok 6–3–2–1–0 bónuszponttal kezdenek, az alsóházban pedig 6–4–2–1–0 a bónuszpontok száma.

Az alap- és középszakaszban ha döntetlennel zárul a mérkőzés, a csapatok három a három ellen folytatják a küzdelmet, a rájátszásban pedig négy a négy ellen. A rájátszás a negyeddöntővel február 22-én indul. Az egyenes kieséses szakaszban (negyeddöntő, elődöntő, döntő) a párharcok négy nyert mérkőzésig tartanak.

Az erdélyi csapatok szeptemberi programja

Szeptember 13. Brassó–Vasas és Ferencváros–Gyergyó
Szeptember 14. Sportklub–Vasas
Szeptember 15. Dunaújváros–Gyergyó és Sportklub–Brassó
Szeptember 16. Debrecen–Gyergyó
Szeptember 20. Sportklub–Újpest, Gyergyó–Hokiklub Budapest és Vasas–Brassó
Szeptember 21. Gyergyó–Újpest és Sportklub–Hokiklub Budapest
Szeptember 22. Ferencváros–Brassó
Szeptember 23. Fehérvári Titánok–Brassó
Szeptember 27. Brassó–Titánok és Ferencváros–Sportklub
Szeptember 28. Gyergyó–Titánok
Szeptember 29. Gyergyó–Brassó és Hokiklub Budapest–Sportklub
Szeptember 30. Debrecen–Sportklub
Az eddigi győztesek

A regionális jégkorongbajnokság, Erste Liga – korábban MOL Liga – eddigi bajnokai:
2008/09 HC Csíkszereda
2009/10 Vasas Budapest Stars
2010/11 HSC Csíkszereda
2011/12 Dab.Docler
2012/13 Dab.Docler
2013/14 HC Nové Zámky (Érsekújvár, szlovákiai)
2014/15 Miskolci Jegesmedvék
2015/16 DVTK Jegesmedvék
2016/17 DVTK Jegesmedvék
2017/18 MAC Budapest
2018/19 FTC–Telekom
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot szeptember 10-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat