Meddig maradunk az előszobában? Elképzelhető, hogy januártól lassítás nélkül kelhetünk át a román–magyar határon

Meddig maradunk az előszobában? Elképzelhető, hogy januártól lassítás nélkül kelhetünk át a román–magyar határon

Még göröngyös a schengeni térség felé vezető út, de kedvező decemberi döntés esetén a közúti határátkelőknél már január elsején megtörténne a csatlakozás

Fotó: Beliczay László

Több mint egy évtizede várakozik Románia – Bulgáriával egyetemben – arra, hogy bekerüljön a schengeni övezetbe és ezzel megszűnjön a polgárok számára leginkább kellemetlen, a vállalkozások esetében pedig veszteséggel járó határellenőrzés. A technikai feltételeket már rég teljesítette mindkét ország, így a folyamatot sürgető eddigi és elkövetkező lobbitevékenység elsősorban arra irányul, hogy Románia a politikai szinten megfogalmazott elvárásoknak is eleget tudjon tenni. Az Unió „belső köréhez” való csatlakozás nemcsak olyan gyakorlati szempontok alapján fontos előrelépés, mint a személy- és áruforgalom, hanem a befektetők és a nemzetközi piacok Romániába vetett bizalmát is erősíti.

Simon Virág

2022. november 09., 20:082022. november 09., 20:08

Elvileg 2022. végéig eldől, hogy 11 évnyi várakozás után Románia tagja lehet-e végre a schengeni övezetnek. Mint Winkler Gyula európai parlamenti képviselő rámutatott: az ország már rég eleget tett a technikai kritériumoknak, egyes tagországok mégis akadályozzák a folyamatot, így most a politikai szintű lobbitevékenység a legfontosabb ebben a témában. A schengeni csatlakozásról egyébként egy adott európai intézmény dönt: az Európai Tanács, egészen pontosan az ezen belül működő belügyi és igazságügyi miniszterek tanácsa.

Bár a schengeni térségbe való belépés nem jár kéz a kézben az euróövezethez való csatlakozással, arról is érdeklődtünk, hogy Románia esetében mikor lehet időszerű erről beszélni. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha már most elmondjuk: az euró bevezetése minden bizonnyal még egy jó évtizedig nem lesz aktuális Románia számára. De ez talán nem is akkora baj, mint ahogy az elsőre egyeseknek tűnhet.

A schengeni övezetet illető tudnivalókkal kapcsolatban

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő emlékeztetett: Románia Bulgáriával együtt már 2011-ben szerepelt egy olyan európai bizottsági jelentésben, amely megállapította, hogy a két ország teljesíti a schengeni egyezmény technikai követelményeit.

Azaz eleget tesz a schengeni informatikai rendszer használatára, a határvédelemre, a rendőri együttműködésre, illetve a személyi adatok kezelésére vonatkozó elvárásoknak.

„Személyre szabott” csatlakozási feltételek

Ennek – és az Európai Bizottság pozitív döntésének – ellenére 2011-ben mégsem csatlakozhatott az ország a schengeni térséghez, és ez azóta sem változott. Winkler Gyula rámutatott: akkor két tagállam fogalmazott meg fenntartásokat: Németország és Finnország. Azzal érveltek, hogy a korrupció, illetve az igazságszolgáltatás helyzete és a jogállamiság szilárdságának hiánya befolyásolhatja a schengeni kötelezettségeink teljesítését. Az EP-képviselő szerint egyértelműen kettős mércéről volt szó, amely ellen egyébként ők több rendben is felszólaltak.

Idézet
„A schengeni szerződés nem fogalmaz meg politikai kritériumokat, a mi csatlakozásunkat mégis összekapcsolták a hírhedt MCV-vel, azaz az ellenőrzési és együttműködési mechanizmussal. Ezt az EU két országának találták ki: Romániának és Bulgáriának, amikor a két állam csatlakozott az Unióhoz.

Az utólag belépett Horvátország esetében a mechanizmust nem alkalmazták. Bár az elmúlt évek alatt az Európai Bizottság többször megerősítette, hogy a két ország teljesíti a feltételeket, előbb Németország és Finnország, majd Franciaország, most pedig Hollandia fogalmazott meg politikai feltéteket. Annak ellenére, hogy az intézmények elismerik, teljesítjük a technikai feltételeket, politikai feltételekhez kötik a csatlakozást” – magyarázta Winkler.

Paradigmaváltás a háború hatására

Az orosz–ukrán háború hatására paradigmaváltás történt az ügyben: míg korábban Románia, illetve a romániai képviselők azt hangoztatták, hogy az ország teljesíti a feltételeket és joga van csatlakozni, a háború nyomán az került előtérbe, hogy az EU-nak is érdeke Románia és Bulgária belépése. Hiszen a szabad forgalom, a személyek, a szolgáltatások, az áru és a tőke szabad áramlása növelné a belső piac egységét, és ma ez prioritás az EU számára. A háború vonatkozásában azt is látjuk, hogy az ukrajnai gabonaimport Románián keresztül megy a Nyugat irányába, és ezt a folyamatot is felgyorsítaná a schengeni csatlakozás.

Idézet
„Az elmúlt időszakban az Európai Parlament szintjén, de diplomáciai szinten is offenzívát indítottunk annak érdekében, hogy a csatlakozást újra napirendre tűzzek”

– hangsúlyozta Winkler Gyula. Nemrég a román és a bolgár kormány kezdeményezésére egy technikai ellenőrző bizottság járt Romániában. A 15 tagállam által delegált 25 szakértő megvizsgálta a határátkelők állapotát, az informatikai rendszer biztonságát, a rendőri együttműködést – a schengeni egyezmény legfontosabb követelményeinek helyzetét.

Galéria

Az orosz-ukrán háború hatására paradigmaváltás történt a schengeni csatlakozás ügyében: míg korábban Románia hangoztatta, hogy joga van csatlakozni, a háború nyomán az került előtérbe, hogy az EU-nak is érdeke Románia és Bulgária belépése.

Fotó: Európai Tanács

A tapasztalatokat összegző jelentésnek a napokban kell elkészülnie, Winkler elmondása szerint pedig bíznak benne, hogy pozitív lesz az elbírálás, és ez egy újabb lépés lesz annak érdekében, hogy a december 8-án összeülő belügyi és igazságügyi miniszterek tanácsa napirendre tűzze a csatlakozás kérdését.

A neheze ezután jön

Az EP-képviselő szerint addig is, amíg erre sor kerül, kemény munka áll előttük, elsősorban lobbizniuk kell a siker érdekében. Ennek a lobbitevékenységnek része egyébként az a nemrég történt szavazás is, melynek során az Európai Parlament állást foglalt amellett, hogy az év végén szülessen végleges döntés az ügyben, 2023 elején pedig Románia és Bulgária csatlakozzon a schengeni övezethez.

A politikai szintű elvárások ettől függetlenül továbbra is fennállnak, elsősorban Hollandia részéről. A holland miniszterelnök romániai látogatásán el is mondta: nem ellenzi a romániai csatlakozást, de azt várja el, hogy a politikai feltételek is teljesítve legyenek.

Ehhez kapcsolódik a holland parlamenti szavazás is – melynek során egy olyan állásfoglalást fogadtak el, amely szerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását –, ami Winkler Gyula szerint inkább egy belpolitikai csatározás eredménye. Úgy véli, a holland politikai pártok aduászként használják az ilyen és ehhez hasonló döntéseket, hogy bizonyítsák, szigorúak a kelet-európai országokkal. „De most nem a keserű kommentárok ideje van.

Idézet
A Romániát képviselő európai parlamenti képviselők találkoztunk nemrég Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, és abban állapodtunk meg, hogy lobbizni fogunk annak érdekében, hogy decemberben kedvező döntés szülessen.

Most minden eszközt meg kell ragadni, hiszen a nemzetközi piacok bizalma is fontos, amire a schengeni csatlakozás jó hatással lenne. A külföldi beruházásoknak is pozitív löketet adna Románia csatlakozása” – szögezte le a politikus.

Milyen előnyökkel jár a csatlakozás?

Azt talán nem is kell magyarázni, hogy az áruforgalom szempontjából milyen előnyökkel járna a schengeni térséghez való csatlakozás. Az ágazatban végzett becslések szerint egy áruval feltöltött kamion egynapos várakozása a határnál 800–1000 eurójába is kerülhet a szállítmányozónak. Az elmúlt 11 évre visszatekintve akár eurómilliárdos veszteségről is beszélhetünk.

Winkler Gyula ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy mindez a magyar közösségnek is előnyös. A csatlakozás jócskán megkönnyítené a román–magyar határ mentén élő nagyszámú magyar közösségek mindennapjait.

Temes, Bihar, Arad és Szatmár megyében több mint tíz olyan határátkelő van, amely teljesen ki van építve, de vagy egyáltalán nem működik, vagy csak időszakosan, jellemzően hétvégén használható. „Amikor Schengen lesz, az akadályok elhárulnak, ami azt jelenti, hogy újból egyszerűen találkozhatnak a családok, ismerősök, barátok” – tette hozzá.

Galéria

A határátlépés és az áruforgalom szempontjából hozná a legtöbb előnyt a csatlakozás. Ágazati becslések szerint jelenleg egy áruval feltöltött kamion egynapos várakozása a határnál 800-1000 eurójába is kerülhet a szállítmányozónak.

Fotó: Beliczay László

A csatlakozás emellett a határ menti gazdasági és mezőgazdasági együttműködést is hatékonyabbá teszi.

Idézet
„Magyar nemzeti érdek ez, a mi határ menti közösségeink kiemelt érdeke, hogy Románia is része legyen a schengeni övezetnek. Magyarország is folyamatosan támogatja Románia csatlakozását”

– hangsúlyozta. Winkler szerint ugyanakkor a schengeni térség kiterjesztésével megszűnne a hátrányos megkülönböztetés az uniós állampolgárok között, és a turizmus területén is fellendülés következne be.

Az EP-képviselő arra is kitért, hogy Románia már 11 éve megfelelően védi a határait, a szükséges beruházásokat is elvégezték, így a csatlakozás nem jelentene pluszköltséget. Amennyiben a decemberi találkozón napirendre tűzik a kérdést, az uniós belügyi és igazságügyi minisztereknek egyöntetű választ kell adniuk.

A javaslat szerint a közúti határátkelők esetében január elsejétől történne meg a csatlakozás, március 26-ától pedig a légi- és tengeri kikötőknél is bevezetnék.

Márciusban módosul ugyanis a légitársaságok menetrendje, technikailag ekkortól lehet bevezetni a változtatásokat.

Miért fontos Székelyföld számára?

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint a schengeni csatlakozás a mindennapi életben elsősorban a külföldre utazáskor fogja éreztetni hatását. De a vállalkozások számára sem mindegy, hogy a határnál mennyi időt kell várakozniuk az áruszállítóknak – különösen azok esetében, amelyek import-export tevékenységgel foglalkoznak.

Idézet
„Nekünk ez mindenképp jó lenne. Hiszen minden határ valamilyen szinten lassítja a személyek és az áru mozgását. Ha nincs határ, akkor a turisták és a cégek is nagyobb bizalommal jöhetnek hozzánk. 

De azt is mondhatjuk, hogy eltűnnek azok a határok, amelyek elválasztják a magyar közösségek tagjait. Szimbolikussá válik a határ, ami elválaszt az anyaországtól” – fogalmazott az elöljáró.

Galéria

Fotó: Facebook/Poliţia de Frontieră Română

Hosszú az út az euróig

Ha megvalósul a schengeni csatlakozás, akkor gyakorlatilag már csak egy lépés választja el Romániát attól, hogy teljes értékű tagja legyen az EU-nak: az euró bevezetése. Addig viszont az országnak egy sor kritériumot kell teljesítenie. Szabó Árpád közgazdász, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója elmondta, az egyik ilyen feltétel, hogy az infláció nem haladhatja meg több mint két százalékkal az euróövezet tagállamai közül a legkisebb inflációval rendelkező három ország átlagát. Tehát ha az eurózónában Németországnak, Franciaországnak és Hollandiának a legkisebb az inflációja, amelynek átlaga 5 százalék, akkor Romániában az érték nem lehet magasabb 7 százaléknál. Ezt Románia eddig nem tudta teljesíteni.

Hasonló módon figyelembe veszik a munkanélküliségi rátát, illetve az államadósságnak a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított értékét – előbbi nem lehet több, mint a GDP 3 százaléka.

A csatlakozás további feltétele, hogy az összadósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát, amiben az a különös, hogy például Görögországban az összadósság néha eléri a 200 százalékot is, ehhez képest ők már tagjai az eurózónának.

Egy másik kritérium, hogy az országnak pénzügyileg stabilnak kell lennie, vagyis az éves árfolyamingadozás nem haladhatja meg a 10 százalékot. Ezt nagyjából sikerül betartania Romániának: ha az eurót 4,9 lejre értékeljük, ennek a 10 százaléka 49 bani, ebben a sávban nagyjából sikerült benne maradni. Ha mindezeket a feltételeket teljesíti egy ország, akkor bekerül egy „előszobába”, ahol két évig monitorozzák, hogy stabilan betartja-e a kritériumokat, és ha ez megtörténik, akkor lehet bevezetni az egységes fizetőeszközt.

Szabó Árpád úgy tudja, Románia egyszerre soha nem tudta teljesíteni az összes feltételt.

Egy-egy kritérium betartása még sikerül időnként, van, amikor a költségvetési hiányt be tudják szorítani 3 százalék alá, és akadnak jó inflációs adatok is, de most mindezt nagyon megnehezíti az orosz–ukrán háború. „Nem hiszem, hogy a következő két évben be tudunk kerülni az előszobába” – fogalmazott a közgazdász.

De nem is biztos, hogy – egyelőre legalábbis – kifejezetten előnyös volna Románia számára az euró bevezetése. Mint Szabó Árpád rámutatott: ennek egyik legnagyobb hátránya, hogy az ország nemzeti bankja elveszti a kontrollt a monetáris politika felett.

Vagyis nem a Román Nemzeti Bank fog dönteni arról, hogy mennyire legyen erős az ország fizetőeszköze, hanem Frankfurtban, a központi bank fog erről határozni. Ezzel az állam kezéből kiesik az egyik eszköz, amivel szabályozni tudja az ország gazdaságát. Hátrányos lenne az is, hogy a vállalkozásoknak, intézményeknek le kellene cserélniük a könyvelési rendszerüket.

Előnyös lenne viszont abból a szempontból, hogy megszűnne az árfolyamkockázat.

Idézet
„Gondoljunk arra, hogy valaki felvette svájci frankban a lakáshitelét, és amikor ennek az árfolyama megugrott, akkor sokan elveszítették a lakásukat Romániában és Magyarországon is. Ha két országnak különböző valutája van, és egyiknek az árfolyama nagyon változékony, akkor a másiknak gondjai lehetnek”

– részletezte a szakember. Egy másik példában azt magyarázta: importszállítmányok esetében megeshet, hogy a vevőnek két hónap múlva kell kifizetnie az árut, de addig az árfolyam annyit változhat, hogy az egyik fél veszteségesen fog kijönni az üzletből. „Ha mindkét ország euróban kereskedik, akkor nincsenek árfolyamkockázatok, ez olajozottabbá teszi a kereskedelmi üzleteket és csökkenti a kockázatokat” – tette hozzá.

Na és a fizetés?

A közgazdász arról is beszélt, hogy ha két szomszédos országban eurót használnak, akkor az embereknek nem kell fejben elvégezniük a szorzást, egyből össze tudják hasonlítani az árakat, ez a határ menti régiókban különösen előnyös lenne.

Viszont „ha euróban meglátjuk, hogy mekkora a fizetésünk, akkor sírni fogunk” – fogalmazott Szabó Árpád.

Az euró bevezetése alapvetően mindent megbolydítana az egyének, a családok és az egész ország számára.

„Az első sokkok után mindenképpen jó lenne. A kis- és középvállalkozók, amelyek termelnek, azok tudnának tervezni, hosszú távra is. Már most a kis- és középvállalkozások biztosítják az ország jövedelmének jelentős részét, számukra az euró bevezetése előnyös lenne” – tette hozzá a szakember.

Összegzésként Szabó Árpád elmondta, hogy jelen állás szerint minimum két-három évre van szüksége az országnak, hogy beengedjenek az előszobába, de ha hosszas lesz a háború, akkor eltelhet még tíz év is, míg teljesíteni tudjuk a feltételeket. És akkor még két évet maradunk az előszobában, de ha nem tartjuk be a kritériumokat, akkor kikerülhet az előszobából, és kezdődik minden elölről.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot október 31-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba