Másfél évre jött, fél évszázada itt ragadt – Interjú Florea Ispirrel, az ASA focicsapatának egykori kapitányával

Szucher Ervin 2019. december 17., 13:16

Ha a marosvásárhelyi labdarúgás csúcskorában az első fél órában az ASA nem hoz össze legalább négy-öt tiszta gólhelyzetet, a nézők a szünetben hazamentek volna; ehhez képest ma kapura lövés nélkül végződik számos 1. ligás bajnoki mérkőzés – fájlalja Florea Ispir. A vásárhelyiek 70-es és 80-as évekbeli csapatkapitánya szerint össze sem lehet hasonlítani az akkori foci minőségét és a lelátók hangulatát a maival. A 485 A osztályos meccsen pályára lépő védő, aki valamennyi mérkőzését az ASA színeiben játszotta, úgy véli, a hajdani aranycsapat sikersorozatának titka az edző, Bóné Tibor pszichológusi munkája és a játékosok közti családias összetartás volt. 

Florea Ispir: néha az az érzésem, hogy a jelenlegi éllovasoknak semmi keresnivalójuk nem lett volna az akkori A divízióban Fotó: Szucher Ervin

– Mindössze a katonai szolgálatra jött Marosvásárhelyre, aztán végleg itt ragadt, és vérbeli marosvásárhelyi lett önből. Gondolt volna erre akkor, tizenéves fejjel?

– Semmiképp. Különösebb terveim nem voltak, jöttem, mert ideküldtek. Annyit tudtam, hogy azt a másfél évet Vásárhelyen kell lehúznom, de hogy mi következik utána, fogalmam sem volt. Itt viszont egy olyan kiváló edzőre találtam, mint Bóné Tibor, aki az első perctől megbízott bennem, bátorított, irányított, csiszolt. Leszerelésem előtt egy héttel a klub akkori elnöke, a szintén Bukarestből idehelyezett Florescu tábornok nekem szögezte a kérdést: „Mihez kezdesz? Hazamész, vagy itt maradsz?” Meg sem várta a választ, folytatta. Azt tanácsolta, maradjak, hiszen a csapat egyik kezdőemberévé váltam, a szurkolók megszerettek, én is megkedveltem a várost, állást, lakást ígért.

Ugyanakkor most rajtad a sor, hogy törlessz, hiszen az ASA-nak köszönhetően lettél A osztályos játékos”

– tette hozzá. Végül pedig azt mondta, hogy ha a helyemben lenne, ő biztosan maradna. Nem várt azonnali választ, pár napos gondolkodási időt adott. De erre már nem volt szükség, én már döntöttem, maradok – volt a válaszom. Miután kijöttem a parancsnok irodájából, átléptem a postára, vásároltam egy borítékot meg egy bélyeget, és levelet küldtem az apámnak. Megírtam, hogy néhány nap múlva leszerelek, de ne várjon haza, Marosvásárhelyen maradok.

– Miként fogadták a csapat nagy öregei?

– Érkezésem után néhány hétig az ifikkel edzettem és játszottam. Egy szép napon Bocsárdi mester azzal köszönt el, hogy holnaptól a nagy csapat edzésére kell mennem. Hogy én a felnőtteknél? A földszinti öltözőben? – értetlenkedtem. „Igen-igen, te, Florică” – válaszolta, mintha a világ legtermészetesebb dolgáról beszélne. El nem tudom mondani, mennyire meghatott. Amikor nagy izgatottan beléptem az öltözőbe, Şleam, Csutak, Sikó, Nagy Miki, Mureşan már a helyükön ültek.

Úgy fogadtak, mintha évek óta ott öltöznék-vetkőznék és jó ideje együtt játszottunk volna.

A két középhátvéd, Tóth Feri és Dondoş felajánlotta, hogy üljek be közéjük. Soha, de soha nem éreztették velem, hogy egy idegenből érkezett, tapasztalatlan kölyök vagyok mellettük. Edzésen is, mérkőzéseken is csak bátorítottak; ha hibáztam, elmagyarázták, mit kellett volna másként tennem. Szóval könnyű volt ilyen csapatban, ilyen légkörben beilleszkedni.

A 70-es évek közepén, amikor szárnyalt az ASA, háromszor egymás után játszott az UEFA-kupában Fotó: Constantin Mihu

– Manapság elképzelhetetlen, hogy valaki tizennyolc idényt és 485 első osztályos mérkőzést játsszon egy csapatban. Harminc-negyven esztendővel ezelőtt sem volt éppen mindennapos ez a kitartó klubhűség.

– Mint említettem, már az első perctől, amikor idekerültem a sorkatonai szolgálat teljesítésére, nagyon jól éreztem magam Marosvásárhelyen. Az idősebb, tapasztaltabb társak türelmet és tiszteletet tanúsítottak, a közönség megszeretett, az eredmények, különösképpen a ’70-es években, nagyon jók voltak, a lelátón meg a városban uralkodó hangulat fantasztikus volt…

Olyan közönségünk volt, amilyet szinte egyetlen romániai városban sem láttam.

Arról nem is beszélve, hogy aránylag hamar a kezdő tizenegy tagja lettem. Voltak olyan idények, amikor a 34 bajnoki mérkőzésből 34-et játszottam, rosszabb esetben mindössze egyet-kettőt kellett kihagynom. Hát kell ennél több?

– Soha nem vonzotta más hazai klub, ahol jobb fizetések voltak?

– Az UTA hívott, és az egyik társammal el is utaztunk Aradra tárgyalni az ottani vezetőkkel. Jó ajánlattal rukkoltak elő, többet ígértek, mint amennyit az ASA-nál kerestünk, de amikor felálltunk az asztaltól, én megmondtam a csapattársamnak, hogy ha akarsz, gyere Aradra, én Vásárhelyen maradok.

– És ha a hívás nevelő együttesétől, a nemzetközi porondon is jelen lévő Steauától érkezik?

– Nem is tudom… Mint említettem, az ASA-nál kezdőember voltam, Bukarestben ki tudja, mi történt volna. De a Steaua soha nem hívott, csak itt-ott rebesgették, hogy szükségük lenne rám.

– Úgy tudom, hogy bizonyos B divíziós csapatoknál is jobb kereseti lehetőség volt, mint az ASA-nál…

– Valóban, Vásárhelyen nem dobták utánunk a pénzt. Fizetésünk mellé jelképes meccsprémium társult, de amit megígértek, azt meg is adták. A három-négyszáz lej akkor sem volt sok, de nem is érdekelt. Amikor egy-egy Steaua, Dinamo vagy Craiova elleni meccs előtt belépett az öltözőbe a klubelnök és Bóné Tibi bácsi jelenlétében megígérte, hogy amennyiben sikerül győznünk, további kétszáz lejes jutalom üti a markunkat, már-már milliomosoknak éreztük magunkat.

Mi még az a nemzedék voltunk, amely kedvtelésből focizott.

Mindenki emlékszik arra, hogy az itthoni „normánk” négy gól volt. Amikor még kiskatona voltam és többször megfordultam a klub székházában, az öregek, Nagy Miki és társai hét közben nálam érdeklődtek, hogy a vasárnapi meccsre mivel érkeznek a vendégek. Ha saját busszal, akkor két-három góllal megússzák, élcelődtek; ha viszont vonattal zötykölődnek, akkor négyet-ötöt is rúgunk, tették hozzá. Vicc ide, vicc oda, de általában összejött.

– Kereken negyvenöt esztendővel ezelőtt kezdte el az ASA azt csodálatos hároméves menetelését, amelynek során a 2., a 3., majd a 4. helyet foglalta el és az UEFA Kupában is játszott. 1974 őszén, a hetedik forduló után a csapat mindössze a 7. helyet foglalta el, miután kikapott a sereghajtó, későbbi kieső Galactól. A nehézkes kezdés után volt valami előjele a sikersorozatnak?

– Mi azelőtt két évvel is a 4. helyen végeztünk. De 1974 őszére a csapat még inkább összekovácsolódott; a ’72-ben még nagyon fiatalnak számító néhány tehetséges játékos beért, az idősebbek pedig akkor voltak erejük teljében.

Bölönivel időnként ma is elbeszélgetünk erről a korszakról, de a kérdést nem úgy tesszük fel, hogy volt-e valami előjele a dobogós helyezésnek, hanem arra próbálunk választ találni, hogy lehettünk-e volna akár bajnokok is.
Folyamatosan telt ház előtt rendezték az A osztályos mérkőzéseket a ’70-es években Fotó: Constantin Mihu

– És milyen következtetésre jutottak?

– Arra, hogy nem. Egyszerűen nem hittünk abban, hogy akár elsők is lehetünk. Amikor felkerültünk a második, harmadik helyre, úgy éreztük, hogy teljesítményünkkel önmagunkat múltunk fölül. Mindenki elégedett volt, a nézők, a vezetők, az edzők. Senki nem követelt tőlünk ennél többet. Lehet, ha akad valaki, például egy párttitkár, aki az asztalra csap és azt mondja, fiúk, idén meg kell nyerni a bajnokságot, mert meg lehet azt nyerni, akkor talán…

Másrészt azt se feledjük, hogy Bukarestből fékeztek vagy fékezgettek.

– A Steaua irányából?

– Nem. Tudom, erről sokan és sokat beszéltek, de annak fele sem igaz. Minden egyes Steaua-meccs komoly lelki terhet rótt ránk, de főleg katonai vezetőinkre. Minden egyes alkalommal felhívták a figyelmünket,

vigyázzatok, hogyan fociztok a Steaua ellen, ne durváskodjatok, senkit ne rúgjatok le,

mert nemsokára fontos nemzetközi mérkőzése van vagy éppenséggel a Dinamo elleni örökrangadóra készül.

– Soha, de soha nem kötelezték a pontok leadására?

– Egyetlenegyszer. Meccs előtt bejött a Steaua edzője az öltözőnkbe, és azt mondta:

Gyerekek, ma így van megírva, ma így kell történnie. Értsetek meg bennünket, bajban vagyunk, óriási szükségünk van a pontokra.” Ennyi. Megértettük. Mert kénytelenek voltunk megérteni.

– Ez az a hazai 3–2-es vereséggel zárult mérkőzés volt, 1978 tavaszán?

– Azt hiszem. De nem mernék megesküdni, annyira tisztán már nem emlékszem. Azt tudom, hogy a Vásárhelyen eltöltött tizennyolc esztendő alatt ez volt az egyetlen alkalom, amikor a Steaua bundázásra kényszerített.

A többi városi legenda.

– Említette az önbizalomhiányt. De akkor sem hittek az esélyükben, amikor az 1977/78-as bajnokságban őszi bajnokok voltak?

– Abban az idényben örültünk, hogy nem esünk ki. A visszavágók során szinte semmi nem jött össze, pontosan feleannyi pontot gyűjtöttünk, mint ősszel. A 12. helyen végeztünk, egyetlen ponttal előzve meg a 16. helyezett, kieső Konstancát. Pedig a bajnokság felénél kétpontos előnyünk volt a másodikkal szemben, a szokásos szovátai téli felkészítő ugyanolyan jól sikerült, mint az azelőtti években, a visszavágót győzelemmel kezdtük, bizakodók voltunk.

És mégis, valami történt… Semmi nem jött össze.

Csak azt láttuk, hogy fordulóról fordulóra zuhanunk. Még tiszta szerencse, hogy az utolsó játéknapon, Vásárhelyen nem kaptunk ki a Dinamótól. Pedig a félidőben a bukarestiek vezettek, aztán valahogy, nagy nehezen egyenlítettünk.

Ispir és társai 1975-ben ezüstérmet vesznek át Fotó: Constantin Mihu

– Tételezzük fel, hogy egy hosszan tartó hullámvölgy lehetett. De utána már egyetlenegyszer sem kerültek a dobogó közelébe. Szinte ugyanazzal a kerettel évekig a középmezőnyben, a kiesés ellen harcoltak.

– Igen, a keret magja megmaradt, és azok, akik jöttek és bekerültek a kezdőbe, mind jó játékosok voltak. De hiányzott a lelki kötődés, az egymáshoz való ragaszkodás, a családias összetartás, ami az azelőtti csapatot jellemezte. Az edzőkkel sem volt semmi gond, de Bóné Tibi bácsi, a maga pedagógiai érzékével, egyedülálló volt.

– Melyik meccsre vagy meccsekre emlékszik legszívesebben?

– A legkedvesebb emlék a Dinamo ellen a Román Kupában aratott 4–2-es győzelemhez fűz. Szünetben még ők vezettek 2–0-ra, de fantasztikus játékkal sikerült fordítanunk. Aztán volt egy bajnokink a Craiovával. Hajnal Gyuszit már a 10. percben kiállították, de utána Pîslaru mesterhármasával 3–0-ra vertük a fénykorát élő Universitateát. A mérkőzés után kifacsartak voltunk, mint valami citromok, és nem hittük el, hogy emberhátrányban ekkora bravúrra voltunk képesek. Pîslaru nagyot alakított, de a szurkolóink is jelentős szerepet játszottak a sikerben. A vereség után a craiovai vezetőség úgy döntött, másnap reggel nem utaznak haza, még egy napot itt töltenek városnézéssel. Azt mondták, hogy olyan csodálatos ez a város meg az itteni emberek, hogy egy ilyen kudarcot csak egy városnézéssel lehet kiheverni.

Itt egészen más civilizáció van, ti nem is Romániában éltek, ez már Nyugat!” – lelkendeztek Balaci-ék.

– Biztosan van egy olyan mérkőzés is, amelyet rögtön a lefújása után el szeretett volna felejteni...

– Van, méghozzá egy itthoni Steaua elleni meccs, amelyen öngólt fejeltem. Nem emlékszem pontosan, Iordănescu ugrott fel velem együtt, vagy ő ívelte be a labdát? Csak azt tudom, hogy nagyon szégyelltem magam, fájt.

Rengeteg vita meg konspirációs elmélet született ezzel az öngóllal kapcsolatosan. Hogy bukaresti vagyok, hogy a Steauától érkeztem, akartam őket segíteni, meg ehhez hasonlók.

Egy védőnek mindig rosszkor jön az öngól, de nekem akkor a lehető legrosszabbkor jött. A vezetőség azzal vigasztalt, hogy bárkivel előfordulhat, és valószínűleg egy sepregető esetében nem az első és nem is az utolsó öngól. Rövid időn belül a drukkerek is „megbocsátották” a bakimat, igaz, hozzáállásommal, játékommal én is mindent megtettem azért, hogy visszanyerjem a bizalmukat.

Fotó: Constantin Mihu

– Akkor ez az a bizonyos 3–2-es hazai vereség volt!

– Igen.

– Ionel Dănciulescu, valamint a válogatott néhai kapitánya, Costică Ştefănescu után ön játszotta a legtöbb mérkőzést az első osztályban. Nem fordult meg a fejében, hogy ne ragadjon le a 485-nél, érje el a kerek 500-at?

– Dehogynem! Egyéves szünet után 1987-ben tértünk vissza az első osztályba, amikor a klub vezetősége Cornel Dinut szerződtette főedzőnek. A Dinamo és a válogatott egykori játékosa, aki felkért segédjének, elmagyarázta, hogy jobb, ha egyik napról a másikra átadom a helyemet egy fiatalabb csapattársnak.

Az 500-as csúcs rendkívül csábító volt, de megértettem, hogy a javamat szolgálja, ha a közönség úgy emlékszik majd vissza rám, mint aki kilencven percet végigküzdött.

Nem akartam tíz-tizenöt perces beugrásokkal javítani a statisztikán, Dinu meg nem akart kitenni olyan hibáknak, amelyek megbélyegeznének a nézők szemében.

– Egy ideje Marosvásárhelytől mintegy negyven kilométerre, Szőkefalvára költözött. Hogyan látszik onnan a futballvilág?

– Járok be Vásárhelyre, találkozgatok a régi csapattársakkal, néhány éve együtt pótszilveszterezünk, örülünk egymásnak. Csak azt sajnáljuk, hogy nem lehetünk ott a helyi csapat mérkőzésein. Mert azért nem mindegy, hogy a vendéglőben találkozol egy vérbeli focistával, vagy a lelátón.

Soha nem hittem volna, hogy ez a város labdarúgócsapat nélkül marad.

Bár egy C osztályos gárdánk lenne! Mint ahogy azt sem hittem volna, hogy a szomszédos város, Dicsőszentmárton is a Chimica nélkül marad.

– A televíziós közvetítésekkel vigasztalódhat...

– A hazai bajnoki mérkőzésekből egy félidőt bírok megnézni, szünetben átkapcsolok.

Hiányzik a látvány, a színvonal, nincs hangulat, lelkesedés, üresek a lelátók…

Mi mintha valamit másként csináltunk volna, és most nem csak az ASA-ra gondolok, hiszen szinte minden egyes városban telt ház előtt játszották mind az A, mind a B osztályos mérkőzéseket.

Fotó: Szucher Ervin

– Hogy érzi, a jelenlegi mezőny éllovasai megállták volna a helyüket az 1970-es évek bajnokságaiban?

– Jó kérdés! Néha az az érzésem, hogy semmi keresnivalójuk nem lett volna az akkori A divízióban. Ha akkoriban az első fél órában mi nem hozunk össze legalább négy-öt gólhelyzetet, azt hiszem, a szünetben hazamentek volna a nézők. Most számos esetben kapura lövés nélkül telik el a kilencven perc.

– Mi az oka ennek?

– Legfőképpen a minőségi utánpótlás hiánya, a középszerű, hogy ne mondjam, gyenge külföldi játékosok szerződtetése.

A klubok szinte esztelenül vásárolnak a földkerekség minden egyes részéről játékosokat, akiknek semmi közük a romániai labdarúgáshoz;

egyik ilyen, a másik olyan futballiskolát, stílust képvisel, nem is csoda, hogy akkora összevisszaság van a pályán.

– Jó ötletnek tartja az ifi játékos kötelező szerepeltetését?

– Jó dolog, hogy az edzők pályára küldik a fiatalokat, de ezt nem lenne szabad kötelezővé tenni. A klubvezetőknek maguknak kellene ráébredniük az utánpótlásnevelés fontosságára. A mi időnkben elképzelhetetlen volt, hogy valamelyik A osztályos csapatnak ne legyen gyermekközpontja és jó junior csapata.

Fájt a lelkem, amikor az utóbbi években Marosvásárhelyen is azt láttam, hogy a helyi fiatalok helyett szabadon igazolható, kivénült játékosokat szerződtetnek.

Szerintem a nézők is sokkal jobban örültek volna a helyi, illetve környékbeli fiataloknak, arról nem is beszélve, hogy ők is másként küzdöttek volna a város csapatáért. Aki tegnap ott volt, ma itt van, holnap megint máshol lesz, azt aligha érdekli Marosvásárhely hírnevének öregbítése.

– Az utóbbi tíz évben minderről legalább egyszer kikérték a véleményét?

– Nem. De nem csak engem nem kérdeztek, volt csapattársaimat sem. Pedig azért vagyunk jó páran, akik valamit letettünk az asztalra, játékosként és edzőként egyaránt. Fáj, hogy abban a városban, amely hosszú ideig az ASA meg a mi nevünktől volt hangos, soha meg nem kérdezik, hogy mi mit gondolunk erről vagy arról. Bennünket félretettek, levegőnek tekintenek. Hogy miért, ezt tőlük kellene megkérdezni.

Interjúnk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot december 17-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.