Idén a járvány a főrendező

Péter Beáta 2020. október 06., 13:45

Tévészínházzal, online adaptációkkal debütálhatnak a székelyföldi színházak az új évadban, amennyiben a járványhelyzet miatt ismét bázárásra kényszerülnek a teátrumok. Több forgatókönyvet is kidolgoztak a 2020/2021-es színházi évad minél gördülékenyebbé tételére, annak tudatában, hogy a járvány bármikor átírhatja a terveket. Miután több hónapos kihagyást követően elkezdődhetett a munka a színházakban, rendhagyó színházi terekben, szabadtéri produkciókkal várták (vissza) a közönségüket. Kíváncsiak voltunk, hogyan készülnek a székelyföldi teátrumok arra, hogy a szigorú előírások betartása mellett is megélhető legyen az a rendkívüli közösségi élmény, amit a színház nyújt.

Újratervezés. Korábban soha nem tapasztalt kétségeket és bizonytalanságokat hozott a színházak számára az elmúlt időszak Fotó: Forrás: Tomcsa Sándor Színház

Az új színházi évad tervezése során gyakran kellett rögtön reagálni az újabb és újabb váratlan helyzetekre, de ilyen körülmények között is igyekeztek, hogy gazdag kínálatot tudjanak nyújtani a nézőknek – mutatott rá Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója.

A legnagyobb gond az, hogy az emberek eltávolodhatnak a színháztól, a kultúrától, és ez hosszú távon nagyon veszélyes lehet. De azt tapasztaltuk, hogy rendkívül gyorsan reagáltak a nézők, amikor elkezdtük játszani az előadásokat, és nagy számban látogatták azokat, mert mindenki igényli, hogy visszatérjen az emberi dolgokhoz.”

Amint a járványügyi rendelkezések engedték, szabadtéren tartottak felolvasószínházi előadásokat, szeptember közepén pedig – szintén szabadtéren – új bemutatóval jelentkeztek: a Szerb Antal VII. Olivér című regénye alapján készült előadást Zakariás Zalán rendezte. A nyár folyamán ugyanakkor Radu Afrim rendezésében létrehozták az Amikor telihold ragyog a turkáló felett című produkciót, ezt október 9-én már a nagyteremben színpadra épített nézőtér előtt mutatják be. Az előző évadban bemutatott előadások közül többet is műsorára tűzött a színház, mivel a vírushelyzet miatt kevés alkalommal tudták játszani azokat.

Nézők maszkban, lázmérés, kézfertőtlenítés. Egy éve még szürreális színházi jelenet is lehetett volna a mai valóság Fotó: Forrás: Figura Stúdió Színház

B tervvel is készülnek

Az igazgató úgy fogalmazott: normális évadot terveznek, már le is egyeztették a meghívott művészekkel az előadásokat, de sok függ a költségvetéstől, amelyet jövő évre kapnak. Novemberben újabb bemutatóra számíthat a közönség, majd szilveszterre egy zenés előadást hoz létre a társulat. Az évad második felében Életigen címmel egy ősbemutató szerepel a tervekben, amelyet Kiliti Krisztián rendez, majd a következő előadás rendezése kapcsán Hegymegi Mátéval folytatnak tárgyalásokat. Albu István rendezi Gorkij Éjjeli menedékhely című darabját, és – a tervek szerint – ifj. Vidnyánszky Attila is rendez majd Sepsiszentgyörgyön.

Arra is van forgatókönyvük, ha a járvány miatt újabb megszorító intézkedések lesznek.

„Megpályáztunk olyan technikai felszereléseket, amelyek lehetővé teszik az előadások felvételét. És ha besötétedik fölöttünk a felhő, és ismét bezárnánk, akkor megpróbálunk online-szerű előadásokat közvetíteni. Nemcsak egyszerűen lefilmezünk egy előadást, hanem néhány nap alatt készítünk egy tévéfilm, tévészínház felé hajló produkciót, amely számunkra is újdonság lenne. De mindenképp közelebb van ahhoz, hogy élvezni lehessen, mint ha csak egyszerűen levetítünk egy előadást” – magyarázta a teátrum igazgatója.

A nyáron a szabadtéri produkcióké volt a főszerep. Az új évad B terveiben az online térbe költözhet a színházi nézőtér Fotó: Pinti Attila

Életben tartják a színházat

A járványhelyzet miatt több turnéja is elmaradt a társulatnak, ugyanakkor fontos fesztiválokra sem tudtak elmenni, például a kisvárdaira és a gyulaira. Hivatalosak voltak a Pécsi Országos Színházi Találkozóra is, ott maga a fesztivál maradt el – ide a későbbiekben a meghívott előadás felvételét kell elküldeni, és ez alapján fogja a zsűri értékelni. „Rendkívül nehéz a helyzet az egész országban, egész Európában, ami a színházak működését illeti, de mindenhol megpróbálják életben tartani.

A színházi struktúrák nehezen épülnek fel, és nagyon könnyen tönkre tudnak menni. Az a feladat, hogy életben tartsuk.

Igyekszünk, hogy amikor visszatérünk a normalitáshoz, közben ne legyen olyan szünet, ami alatt egészen elsorvadhat a teátrum. És nagyon fontos, hogy a nézőkben fenntartsuk az igényt, hogy a kultúra részesei legyenek” – hangsúlyozta Bocsárdi László.

Teljesen újszerű helyzettel találta szembe magát a csíkszeredai teátrum is, ahol az évadtervezés során az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy több forgatókönyvvel kellett készülniük, és a bizonytalanság sok mindent keresztülhúzhat – magyarázta Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója. „Az eddigiekhez képest nem lehetett szokásos módon tervezni, mert mindig ott volt a kérdés, hogyan alakul a járványhelyzet. Most egyelőre azzal gazdálkodunk, amit hagynak. Az évadot tehát megterveztük, leegyeztettük a művészekkel, de mindenkinek jeleztük, a kommunikációba is bekerült, hogy: »amennyiben, ha…«”.

Fotó: Forrás: Figura Stúdió Színház

Többkamerás élő közvetítéssel is jöhet

A járványhelyzetnek több fesztiválmeghívás és vendégszereplés is áldozatául esett, nem tudtak részt venni például a kisvárdai és a tatabányai fesztiválokon, illetve a budapesti József Attila és Thália színházak meghívásának sem tehettek eleget. Amint lehetett, a nyár folyamán a Mikó-vár szabadtéri színpadán tartottak színházi esteket, az időjárásra való tekintettel ezt a sorozatot szeptember 21-én, a magyar dráma napján fejezték be.

Kérdésünkre, hogy ha a járványhelyzet miatt ismét bezárni kényszerülnének a színházak, milyen alternatív megoldást lát az előadások játszására, Kányádi Szilárd úgy fogalmazott: a tervek között szerepel, hogy többkamerás felvételekkel, élőben fogják közvetíteni a produkciókat.

Valamelyik online jegyirodán keresztül lehet majd jegyet váltani az előadásokra, és otthon nézni ezeket. De ez csak tervezet. Már amennyiben nem zárnak be teljesen a színházak ismét, de reméljük, erre többet nem kerül sor.”

Az új évadra hét bemutatót tervez a csíkszeredai színház. Az elsőt, Kárpáti Péter Pájinkás János című darabját október elején tekinthették meg a nézők. A következő bemutató a Mikó-vár udvarán már játszott és az ottani térre adaptált III. Richárd című királydráma beltéri változata lesz. Ezekre az előadásokra lesznek érvényesek a tavalyi bérletek. A bizonytalan helyzet miatt a további produkciókra nem hirdetnek bérletházat, az előadásokat jegyekkel lehet majd látogatni.

Fotó: Barabás Zsolt/ Forrás: Tamási Áron Színház

Elmarad az évadhirdetés – először a színház történetében

„Nagyon érdekes, különleges helyzet van, és az a tapasztalat, hogy hiába tervezünk. Persze tervezni kell, de az utóbbi fél évben a legtöbb esetben az történt, hogy a lehető legtöbb opciót előkészítettük, és egész egyszerűen mintha értelmetlen lett volna, mert úgyis valami olyasmi történt – legyen az rendelkezés, törvény, időjárás –, amire hirtelen kellett reagálni és adaptálni magunkat” – ezt már Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója fogalmazta meg. Ennek függvényében az évad is így alakult: van A, B, C, D tervük, de nem hirdettek évadot, és nagy bánatukra a gyermek- és ifjúsági bérletüket sem tudták meghirdetni. Az évadhirdetés elmaradására nem volt még példa a gyergyói teátrumban.

Mindig csak a következő előadást hirdetjük meg, előadásról előadásra haladunk”

– magyarázta az igazgató.

Mindezek mellett vagy ellenére terveznek, már túl vannak három bemutatón: a S.Ö.R – Shakespeare Összes Rövidítve című előadást Barabás Árpád rendezésében, Gianina Cărbunariu STOP THE TEMPO! darabját, amelyet Faragó Zénó rendezett, valamint az Albu István rendezte Sirály című Csehov-darabot láthatta a közönség. „Improvizálni kell folyamatosan, de ez ad egy jó lélekjelenlétet. Nekünk olyan szempontból tett jót ez a leállás, hogy nagyon sok mindent meg tudtunk valósítani ez idő alatt, például felújításokat, amire máskor nem volt idő” – tudtuk meg.

A nyáron felállítottak két szabadtéri színpadot, ezeken felváltva láthattak előadásokat a nézők. Eddig ez jelentette az alternatív megoldást, hogy szabadtéren játszottak, ha pedig rá lesznek kényszerülve, online játsszák majd az előadásokat. „Ennek csak úgy látom értelmét, ha az profin meg van csinálva, szinte mintha egy filmet néznénk, nem csak egy előadás felvételének a vetítését. Bármilyen előadásnak elég nagy munkába és pénzbe kerül az online adaptálása” – hívta fel a figyelmet Albu István.

Fotó: Barabás Zsolt/ Forrás: Tamási Áron Színház

Nem jönnek a magyarországi vendégművészek

Akárcsak a szomszédos városok társulatai, a gyergyóiaknak is több fesztivál- és vendégszereplésről le kellett mondaniuk az elmúlt időszakban, ezek a szereplések pedig a továbbiakban is kérdésesek, mindez a járványhelyzet alakulásától függ. Az igazgató kifejtette, a tavaly elindított beszédtechnikai workshopsorozatot most online tudják megtartani, de voltak olyan tervezett előadásaik, amelyek megvalósítására magyarországi vendégművészek érkeztek volna, ám halasztaniuk kell, vagy éppen lemondani az együttműködést. Emiatt előadások tolódnak, egészen addig, amíg nem rendeződik a helyzet, de próbálnak alkalmazkodni.

Az igazgató szerint egyébként léteznek eléggé megkérdőjelezhető rendelkezések is, ő sem tud minden egyes szabállyal egyetérteni, mert vagy nem tartja indokoltnak, de ha esetleg jogosak is egyes megszorítások, kifogásolható azok módszertana. Még mindig nem egészen tiszta például a próbák esetében, hogy mikor játszhat a színész maszk nélkül, hiszen a munkaügyi orvosnak az ajánlása kell ehhez.

Tudok olyan megyéről, ahol egy munkaügyi orvos sem akarta ezt aláírni”

– mondta. Albu István emiatt kaotikusnak nevezte az előadóművészet helyzetét, amire még mindig nem találtak ki egy jól átgondolt és megfontolt szabályozást, amelyet mindenki tud adaptálni és követni úgy, hogy az ne menjen a produkciók minőségének a rovására, és amin mindenki el tud igazodni. „Mindannyian vagyunk annyira felelős színházi közösségek, hogy nem szeretnénk bajt okozni, mindenki sokkal jobban odafigyel a fertőtlenítésre, a járványügyi szabályok betartására, de vannak egyedi, speciális helyzetek, ezekre gyakran nem lehet ugyanazt a szabályozást ráhúzni. Reméljük, hogy ez még változni fog” – hangsúlyozta.

Fotó: Barabás Zsolt/ Forrás: Tamási Áron Színház

Kell egy biztos pont

Gazdag programtervvel – nyolc bemutatóval, műsoron tartott előadásokkal, vendégjátékokkal, nevelési programmal – várja nézőit az új évadban a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. „Márciustól júniusig sok bizonytalanság volt, de elhatároztuk, hogy június végére mindenképpen úgy tervezzük az új évadot, mintha mi sem történt volna. Legyen egy biztos pont, amiből el lehet indulni.

Meg is van az évadtervünk, egy erős, tartalmas évadterv, és ha a vírushelyzet keresztülhúzza, akkor alkalmazkodunk. De legalább van egy gerinc előadástervekből, előadásokból, amire fel van építve”

– hangsúlyozta Nagy Pál igazgató. A székelyudvarhelyi társulat már a vészhelyzet alatt dolgozott: májusban és júniusban létrehoztak két produkciót, egy gyerek- és egy stúdióelőadást, és szabadtéren játszottak korábban bemutatott produkciókat.

Fotó: Barabás Zsolt/ Forrás: Tamási Áron Színház

Idén nem lesz DráMA Udvarhelyen

Ami az új évadot illeti: a Tóth Árpád rendezte A zöld macska című évadnyitó kocsmaszínházi előadást már több helyszínen is láthatta a közönség. Ugyancsak a járványhelyzetnek tudható be, hogy idén elmarad a kortárs drámafesztivál és a magyarországi szigorítások miatt az egyik osztálytermi előadása is a színháznak. „Ha visszatér a márciusihoz hasonló helyzet, nem nagyon látok alternatív megoldásokat.

Ezt országos szinten kell kezelni, kitalálni, mert az, hogy online vetítsünk előadásokat, egy darabig kuriózum, de egy idő után kifullad.

Tavasszal is ez volt, amikor előadásokat vetítettünk, nem is akartuk a végletekig kipréselni” – magyarázta Nagy Pál. Az igazgató ugyanakkor nem hiszi, hogy a tavaszi történések megismétlődnek. Az udvarhelyi színház társulata mindenesetre nem túl optimista, de azt sem gondolják, hogy az évadról teljesen le kellene mondaniuk. Vannak ugyanis olyan előadásaik, amelyeket kevesebb néző előtt tudnak játszani, és variálják, hogy gyerek-, felnőtt- vagy éppen kocsmaszínházi előadásokhoz nyúljanak.

A tervek szerint október közepén a magyarországi Lendvai Zoltán érkezik rendezni a társulathoz. Itt a szereposztásnál történt már változás, mert az egyik vendégművész visszamondta az együttműködést, de házon belül megoldják a szereposztást. „Mi teljesen normális évadra készültünk. Március közepén jött a krach, ezért elmaradt néhány felnőtt- és gyerekbérletes előadásunk. A gyerekbérletben a három előadásból kettő maradt el, ezért idén nem is fogunk gyerekbérletet hirdetni, hanem arra koncentrálunk, hogy bepótoljuk azt, amit már tavaly kifizettek és nem sikerült megtartani az előadásokat, mert nem tudott sem a gyergyói színház, sem a Csíki Játékszín jönni. A diákoknál úgy néz ki, hogy sikerül pótolnunk, kevés előadás marad el. A felnőtteknél ami elmaradt, azt a bérletet úgy hirdetjük meg, hogy annyival olcsóbb lesz a bérlet, visszaszámoljuk belőle azt, amivel tartozunk. Mindenképp kitaláljuk a megoldást, hogy kompenzáljuk a nézőinket” – fogalmazott Nagy Pál.

Fotó: Barabás Zsolt/ Forrás: Tamási Áron Színház

Több bemutatójuk volt, mint korábban

Tervekkel és munkával vágott neki az évadnak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is.

Végig dolgoztunk a pandémia alatt, előkészítettünk több előadást, és amint lehetővé vált a benti szereplés, azonnal két bemutatóval tudtunk indulni”

– tudtuk meg Gáspárik Attila igazgatótól. Olt Tamás Abszint című és Méhes György Dupla kanyar című produkcióját már láthatták a nézők, most Boris Vian Piros fű című darabján dolgoznak, amely meglehetősen előrehaladott állapotban van, de mivel a rendező Magyarországról érkezik, kissé kérdéses a befejezés. „Félkész állapotban, mirelitként kész van az előadás” – fogalmazott Gáspárik.

A továbbiakban Radu Afrimot várják, hogy elkezdjenek egy új produkciót. Volt még egy zárt kapus bemutatójuk, Henrik Ibsen Nórája, amit Keresztes Attila rendezett. „Nemhogy kevesebb bemutatónk született, hanem több is, mint normális körülmények között” – hívta fel a figyelmet az igazgató.
Vendégszerepléseket sem mondtak le, ha úgy érezték, hogy a társulat biztonságban, a járványügyi előírásokat betartva el tud utazni. Voltak a váradi és a kisvárdai fesztiválon, van egy aradi meghívásuk és egy szabadkai is. A szebeni színházi fesztiválon online formában vettek részt, és sajnálatukra a nemrég érkezett New York-i fesztiválmeghívásnak is csak így tudnak eleget tenni.

Ha netán a járványhelyzet úgy alakul, hogy az előadásaikkal is csak online térben tudják elérni a nézőket, akkor élőben közvetített produkciókban gondolkodnak. „Ez azt jelentené, hogy hetente, kéthetente egyszer játszanánk, kisebb jegyár ellenében. Mert amit eddig csináltunk, az ingyenes volt. Szeretnénk tökéletesíteni az online vetítést.”

Úgy véli, az, hogy pár kamerával felvesznek egy színházi előadást, még nem online színház, mert ez egy külön műfaj, amit még ki kell találni.

Fotó: Barabás Zsolt/ Forrás: Tamási Áron Színház

„Érezzék az emberek, hogy ők igenis fontosak”

„A legfontosabb most egy vezető számára, hogy a hitet, a bizalmat és az önbecsülést a színészekben és a színházat kiszolgáló személyzetben megtartsa. Mert annál rosszabb nincs, mint amilyen az a néhány hét volt, amikor ott hezitáltunk és a munkatársaim azt érezték, hogy rájuk semmi szükség, hogy rájuk senki nem gondol, senki nem kíváncsi az ő munkájukra.

És ilyenkor nagyon el tud bizonytalanodni az az ember, akinek az egész élete arról szól, hogy másokat elgondolkodtasson, szórakoztasson, kikapcsoljon vagy bekapcsoljon.

Azért volt fontos, hogy még többet dolgozzunk, hogy ezt ne érezzék az emberek, hanem azt érezzék, hogy ők igenis nagyon fontosak. Számomra ma a csoportos identitástudatnak szinte a kizárólagos egyetlen formája a színház. Könyvet közösen nem olvasunk, képzőművészeti kiállításra csoportosan nem megyünk. Az, amikor együtt gondolkodunk és együtt vagyunk, az a színház. A színháznak hihetetlen fontos szerepe volt és van ma is, és nagyon-nagyon komolyan kellene venni” – összegzett Gáspárik Attila.

Fotó: Pinti Attila

A színházlátogatás szabályai

A beltéri színházi előadások megtartásának szabályait a Hivatalos Közlönyben szeptember 1-jén megjelent 2020/3142/1495-ös rendelet tartalmazza. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a színházat látogató közönségnek bizonyos előírásokat be kell tartania. A színházakba nem áll módjukban beengedni azokat, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot, illetve akiknél a betegség egyéb tünetei (köhögés, tüsszentés, orrfolyás) észlelhetők. A bejáratnál kötelező a kézfertőtlenítés, valamint a szájmaszk helyes viselése a beengedéstől kezdődően az előadás teljes időtartamán át, a helyszín elhagyásáig. Ugyanígy kötelező a jelenlévők közötti 1,5 méteres távolság betartása. A nézőtéren is másfél méter kihagyással helyezik el a székeket, illetve két néző között egy széknek üresen kell maradnia. Legtöbb háromtagú csoportok, illetve családtagok ülhetnek egymás mellett. A nézőknek külön útvonal van kijelölve, ahol bemehetnek, illetve amelyen elhagyhatják a nézőteret.

 

Fotó: Pinti Attila

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot október 5-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport