Péter Beáta 2019. szeptember 02., hétfő

Magyarörmények Erdélyben: Jakubinyi György romániai katolikus örmény apostoli kormányzó a kettős nemzetiségtudatról

Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek, romániai katolikus örmény apostoli kormányzó segítségével göngyölítjük fel az erdélyi magyarörmények múltját és jelenét.

Péter Beáta 2019. augusztus 05., hétfő

Mindig van egy keskeny út Istenhez – Fesztiválmisszió a Tusványoson

Ha azt halljuk, hogy fesztivál, talán elsősorban a bulik, koncertek és a szórakozás jut eszünkbe, kevésbé a lelki rezzenések, a hit megélése. A Keskeny út ökumenikus fesztiválmissziós csoport viszont úgy gondolja, hogy mindenhol lehet egy keskeny út, amelyen elindulva közelebb kerülhetünk Istenhez.

Péter Beáta 2019. július 15., hétfő

Megvan még az ábeles furfang? Ahová, akik közé születik, azzá lesz: a székely gyermek

Talpraesett? Furfangos? Huncut? Gyakorlatias és természetközeli? Olyan, mint a szülei, vagy okosabb? Mennyire nyitott a világra? Milyen kihívások elé állítja a felnőtteket? Fontos-e, hogy ismerje saját nyelvjárását? Egyáltalán milyen is a mai, 21. századi székely gyermek? Ezt próbáltuk körüljárni néhány nézőpontot felvillantva.

Péter Beáta 2019. július 08., hétfő

A jelenre is kihat a romák múltja – A cigánymisszió és az erdélyi református egyház lehetőségeiről beszélgettünk

Milyen etnikai, lelki örökséget hordoznak a romák? Hová és kikhez tartoznak? Kitől, mitől várják soruk jobbra fordulását? Beszélhetünk-e integrációról? – ezeket a kérdéseket feszegettük a felsősófalvi református lelkipásztorral.

Péter Beáta 2019. május 13., hétfő

A hét gyermeket felnevelő Dánél házaspár szerint az Istenbe vetett hit a biztos út

A hit mindig is fontos szerepet töltött be a csíkszeredai Dánél család életében, erre alapozzák mindennapjaikat, ez segített túllépni a nehézségeken, de megélni az örömöket is. A Dánél házaspár hét gyermeket nevelt fel – a családanya, Magdolna mesélt nekünk arról, hogyan élik meg az Istenhez közeli életet.

Péter Beáta 2019. április 15., hétfő

Emberek a rácsos ablakok mögött – börtönpasztoráció lelkészszemmel

Az ünnepek felfokozzák a lelki tisztaság iránti vágyat, az ember szabad akarattal rendelkezik, a szabadság Isten ajándéka, a bűn pedig lelki rabság. De jelen van-e Isten és hogyan működik a bűnbánat ott, ahol zárva van az ajtó és vasrácsok vannak az ablakon?

Péter Beáta 2019. április 08., hétfő

„Az álmodás vitt a veszedelmekig” – beszélgetés Ferenczes István Kossuth-díjas költővel

Kossuth-díjat adományozott Ferenczes Istvánnak Magyarország köztársasági elnöke március 15-e alkalmából. A József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas költővel a főműveként emlegetett Veszedelmekről álmodom című riport-dokumentum memoárja kapcsán beszélgettünk.

Péter Beáta 2019. március 18., hétfő

Megérzi, hogy kihez kell odamennie: Csillag Csilla segítő nővér fogja a betegek kezét, vigaszt nyújt a hozzátartozóknak

Reményt, hitet visz a betegeknek, amikor délutánonként bekopog a kórtermek ajtaján, megnyugvást nyújt a haldoklóknak, vigaszt a hozzátartozóknak. Segít közelebb kerülni Istenhez, saját lelkivilágukhoz, átvállal a lelki terhek cipeléséből. Csillag Csilla segítő nővér lelkigondozóként tevékenykedik a Csíkszeredai Megyei Sürgős

Péter Beáta 2019. február 18., hétfő

A testépítő hitéleti erőnléte: nemcsak a test, a lélek egészsége is fontos

Nagy Hunort mindeddig világbajnok sportolóként és fitneszterem-tulajdonosként ismertem, de amikor legutóbb leültünk beszélgetni, kiderült, hogy míg sok éven át testépítőként a minél jobb eredmények elérésében találta meg élete értelmét, manapság leginkább hitét építi.

Péter Beáta 2018. november 19., hétfő

Viccet mesélni is tudni kell – beszélgetés Kozma Attila színművésszel

Volt, aki azt hitte, hogy hülyék, és turkálós, süfütyölős füsstréningben járnak mindig. Vidékenként másként és másért kacagtak a poénjaikon, de kacagtak. Ezúttal színházról kevésbé esett szó, székelyes reklámokról, az Open Stage fogadtatásáról és Arankáról faggattuk Kozma A

Bede Laura , Péter Beáta 2018. május 14., hétfő

Még egy lépés az irodalom felé – Sikeresen zárult a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét és a Csíkszeredai Könyvvásár

Nagy érdeklődés övezte a szervezők összegzése szerint a vasárnap zárult Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, illetve a Csíkszeredai Könyvvásárt. Az immár hagyományosnak számító rendezvényeken nemcsak rengeteg kiadó kínálta portékáját, de összefonódott az irodalom a zenével és a színházzal is.

Antal Erika , Bálint Eszter , Bíró Blanka , Péter Beáta 2017. június 10., szombat

Népszerű a belföldi nyaralás – A külföldi preferenciák változatlanok

A belföldi turizmus fellendülését hozhatja el, ha a közalkalmazottak megkapják a beígért üdülési csekkeket. A külföldi célpontok közül továbbra is Törökország, Görögország és Horvátország a listavezető.