Hatvan évvel ezelőtti emlékek: a brassói Péter házaspár a téli sportokban alkotott maradandót

Dobos László 2020. január 12., 14:38 utolsó módosítás: 2020. január 12., 14:40

Brassóban jártunk, a jégkorongozók mérkőzéseire voltunk kíváncsiak, de kihasználtuk az alkalmat és meglátogattuk a 88 éves Péter Istvánt, a csíkszéki származású sokszoros válogatott jégkorongozót, a Brassói ASA egykori parancsnokhelyettesét.

Péter István 1932-ben született Brassóban, de gyermekkora nagy részét Csíkszeredában töltötte, ahol megtanult korcsolyázni, jég korongozni Fotó: Pinti Attila

Brassó központjában, csendes kis utcácskában él az egykori kiváló jégkorongozó Péter István és felesége, Péterné Botcariu Stefánia, aki az 1956-os téli olimpián, az olaszországi Cortina d'Ampezzóban sífutásban képviselte Romániát.

A két világháború között, a trianoni békediktátumot követően vásároltak telket és építettek házat Brassóban, a régi Szentpéteri út közelében Péter István szülei, akik mindketten Csíkmadarasról származnak. Péter István 1932-ben született Brassóban, de gyermekkora nagy részét Csíkszeredában töltötte nagynénjénél, aki a régi Kossuth utcában lakott, a Száva-féle házban, közel az egykori polgármesteri hivatalhoz és a régi csíkszeredai jégpályához.

Hátramentem a kertbe, átugrottam a kerítésen, és máris ott voltam a jégpályán, amely akkor mindig tele volt korcsolyázó gyerekekkel”

– meséli. Az 1940-es bécsi döntés fontos momentum volt a Péter család életében. Szülei el szerették volna cserélni a brassói házat egy marosvásárhelyivel vagy egy csíkszeredaival, de a politikusok nem tartották be a hat hónapos tárgyalási időt, lezárták a határokat, és ő Tusnádfürdőn maradt nagybátyjánál, később pedig nagynénjénél lakott Csíkszeredában. A háborús időkben a kisfiút Magyarországon, Csíkszeredában hagyták, a szülők pedig Romániában, Brassóban maradtak.

„Apám kiváló szakember volt, pótolhatatlan volt a brassói gyárban, ahol dolgozott, el se vitték katonának. Azt mondta, nem kockáztat átszökni a határon Magyarországra. Háborús idők voltak, és úgy döntöttek, hogy én maradjak Csíkszeredában, ott is jártam iskolába, ott fertőzött meg a hoki, ott tanultam meg korcsolyázni. A háború végén hazajöttem Brassóba, itt fejeztem be a középiskolát a Római Katolikus Gimnáziumban” – emlékszik vissza a ma 88 éves Péter István.

Brassóban korábban, már az 1920-as évek közepén meghonosodott a hoki, így a második világháború után volt alap, újraindulhatott a hokimozgalom. „A Brassói Tractorulnál kezdtem hokizni, a fogorvos Bogdán Gyuszi és Szabó Jenő, aki a Traktorgyárban dolgozott, vásároltak nekem hokibakancsot és korcsolyát, használtat” – mesélte.

Péter István a bukaresti, akkor még szabadtéri műjégpályán. Közel 70 éves felvétel Fotó: Dobos László gyűjteménye

Kolozsvár, majd Bukarest

Péter István nagyon jó barát volt a pár éve elhunyt Czáka Zoltánnal, és mint mesélte, a kiszállások alkalmával mindig egy szobába osztották be kettőjüket. „Az érettségi után Czákával együtt felvételiztünk Kolozsvárra, a Bolyai Egyetemre, én a gépészmérnökire jutottam be, Czáka az orvosira felvételizett, de végül a jogon kezdte meg tanulmányait. 1952-ben Mănescu, a tábornok-miniszter engedélyezte Flamaropolnak, hogy alakítson hokicsapatot a hadsereg keretében. Flamaropol elindult játékosokat toborozni, így jutott el hozzánk, kolozsvári egyetemistákhoz.

Abban az időben úgy volt, hogy az egyetem után még két év katonaságot kell végezni, nekünk meg azt ígérték, hogy áthelyeznek a bukaresti egyetemre, nem kell katonaságot csinálni, sportolhatunk, és fizetést is kapunk, mert hat hónap után tiszti rangunk lesz.

Hat hónap után Czáka és én is hadnagyok lettünk, a harmadik kolozsvári fiút, akivel együtt mentünk Bukarestbe, Nagy Albit pedig – mivel ő nem akart katona lenni – civilként alkalmazta a katonaság. Miért volt jó a hadsereg csapata az 1950-es, 1960-as években? Összekerültek a különböző nemzetiségű játékosok, de ez nem volt probléma. Nemzetiségi kérdés nem volt. Együtt játszott a német Hantzi Dlugosh, a görög Mihai Flamaropol, a román Ionescu és mi, az erdélyi fiúk. Nagyon jó barátok voltunk, segítettük egymást, ez volt annak a csapatnak a nagy titka. Rengeteget dolgoztunk, sokat edzettünk.

Akkor még sehol nem volt műjégpálya Romániában, mi pedig már novembertől fenn voltunk a Bâlea-tónál, ahol jeget készítettünk, hokiztunk.

Két részre oszlott a csapat, az egyik a pályát készítette elő, a másik pedig edzett. Befagyott a tó, sokat havazott, takarítani kellett a pályát. A menedékháztól szánkót, hordót kaptunk, a tóba lyukat fúrtunk, vizet mertünk, ezzel készült a szép friss jég” – emlékszik vissza.

Az első három bajnoki címet 1953-ban, 1955-ben és 1956-ban nyerte a Steaua elődje, a CCA. Ebben a csapatban – többek között – a következők játszottak: Péter István, Lőrincz János, Czáka Zoltán, Váradi István, Holló Kálmán, Nagy Albert, Gánga János, Raduch Jenő, Petre Mâzgăreanu, Almási Géza, Nicolae Zograffi, Hantzi Dlugos, Mihai Flamaropol, Dorin Dron, Ioan Giurcăneanu, Ștefan Ionescu és Incze III. József „Tuka”.

Péter István és neje, Stefánia 2019 decemberében, brassói otthonukban Fotó: Pinti Attila

Parancsnokhelyettes a Brassói ASA-nál

Péter István 1968-ban hagyta abba a hokit. „Duda, Czáka Zoltán már nagyon jó eredményeket ért el edzőként, és nem szerettem volna a klubon belül neki edzőként konkurenciát jelenteni, nem szerettem volna, ha egymás útját keresztezzük, ezért arra kértem a hadsereg vezetőségét, helyezzenek Brassóba. Szüleim is arra kértek, fiam, gyere haza, idős korunkra légy velünk, egyedüli gyermek vagy, itt a ház. Először a hadkiegészítő parancsnokságnál voltam, majd megalakult a Brassói ASA, a hadsereg téli sportokat tömörítő klubja, ahol alpesi sí, sífutás, biatlon, síugrás, szánkó, alpinizmus és más szakosztályok működtek. 1968 és 1988 között parancsnokhelyettese voltam a Brassói ASA-nak.

Mivel magyar vagyok, főnökömmel felpártoltuk a székelyföldi gyerekeket, hozzánk jöttek katonának, ahol kitűnő feltételek mellett sportolhattak.

Így került hozzánk Lestyán Imre, Balázs Zsolt, Kiss Gyula és a többiek. Nagyon jó kapcsolat volt a Brassói ASA és a csíkszeredai sportiskola között” – véli az egykori kiváló sportoló. Balázs Zsolt, aki a középiskolát követően Csíkszeredából a Brassói ASA-hoz került – és az 1984-es téli olimpián indult alpesi síben – szívesen emlékezik vissza arra a pillanatra, amikor a brassói vasútállomáson Péter István várta őt.

Peti bácsi, ahogy az ismerősök szólítják, az 1990-es és a 2000-es években is a téli sportok mellett maradt, mindig lehetett vele találkozni a romániai síversenyeken, ahol síbíróként vállalt aktív szerepet.

Fotó: Pinti Attila

Stefi néni és az erdélyi szellemiség

Beszterce háromnyelvű város volt az 1940-es években, mindenki beszélte a magyart, a román és a németet – emlékezett vissza Ștefania Boticariu. „Mi az iskolában mind a három nyelvet tanultuk, tiszteltük egymást, egymás kultúráját. A Facebookon magyar barátaimnak ma is magyarul írok, sajnos közben elfelejtettem, hová kell tenni a rövid és hosszú ékezeteket, de remélem, ezt megbocsátják nekem.

Besztercén tanultam meg a sífutás ábécéjét, és valószínűleg láttak bennem tehetséget, hiszen értem jött a Brassói Dinamo, így kerültem az 1950-es évek elején a Cenk alatti városba, majd a sífutó-válogatottba, amellyel összejártam a fél világot, Szibériától Nyugat-Európáig.

Brassópojánán voltak az 1950-es években a sífutóversenyek, a pojánán akkor csak egy sportszálló létezett. Én voltam az első besztercei származású sportoló, aki téli olimpián indulhatott. Ma is követem a sportot, a síversenyeket nagy figyelemmel kísérem” – meséli Stefi néni, aki közben a régi vetélytársak neveit említi: a csíkszeredai Kovács Évát, „Durumó” feleségét, a tusnádi Simon Jucit.

Az 1955-ben bajnok Bukaresti CCA. A felső sor, balról jobbra: Péter István, Lőrincz János, Czáka Zoltán, Váradi István, Holló Kálmán, Nagy Alber Fotó: Dobos László gyűjteménye

Az 1956-os olaszországi téli olimpián, Cortina d'Ampezzóban két versenyszámban indult, a 10 km-es egyéni, illetve a 3x5 km-es váltóban, ahol a szinajai Elena Zangor és az alcsíki Simon Julianna voltak csapattársai. A negyedik csapattag a bánsági származású Árvay Margaréta volt, aki csak egyéniben indult. Nem sikerült az élmezőnyben végezniük, de az akkori felkészülési lehetőségek és felszerelés mellett a középmezőnyben zárni is nagy eredménynek számított.

Az egykori sífutóbajnok is túl van már 80. életévén, mondja, hogy itt is fáj, ott is fáj.

Valószínűleg most fizetjük a bért a sok edzés, verseny miatt ”

– jegyzi meg humorosan, közben fiatalokat meghazudtoló fürgeséggel kávéval, süteménnyel kínál. Több mint hatvan éve házasok, Stefi néni 1958-ban ment férjhez Péter Istvánhoz. Sportpályafutása után, mivel kitűnően beszélte a román mellett a németet és a magyart, a Dinamo az útlevélosztályra helyezte, ott dolgozott egy ideig, de aztán nem passzolt a szó a rendszerrel, és fodrászként folytatta. A régi brassóiak szerint ő volt a múlt század második felében az egyik legjobb fodrásznő Brassóban. A politikát nem szereti, de a sportversenyeket ma is nagy izgalommal követi.

Péterné-Botcariu Stefánia volt Beszterce első olimpikonja sífutásban, az 1956-ban Cortina d'Ampezzóban indult sportolót – többek között – Rodica Drăguş (1988, Calgary), Monica Jauca (1992, Albertville), Monica Lăzăruţ (1998, Nagano), Mihaela Purdea (2006, Torino) és Petrică Hogiu (2010, Vacouver) követte.

1953-ban a Bâlea-tónál edzőtáborozott a Bukaresti CCA. Első: Mihai Flamaropol, második Czáka Zoltán, harmadik Péter István, utolsó előtti Incze III. József Tuka, utolsó pedig Puskás Huba Fotó: Dobos László gyűjteménye

Jégkorong a Cenk alatti városban

Brassóban már az 1920-as évek elején megalakult az első hokicsapat, és a Brassói Brașovia volt 1925-ben Románia első hivatalos bajnokcsapata jégkorongban. A bajnok Brașovia csapata: Drahedy – Csiky, Jancsika, Nagy, Gönczi és Schaltter. A két világháború között két hokicsapata volt Brassónak, a Brașovia és a Colțea, ez utóbbit a hegyivadász katonai alakulat működtette. A második világháború utáni években a statisztikák szerint a Șantierul, a SOVROM Tractor és a Steagul Roșu csapatai képviselték Brassót jégkorongban, a sporttörténészek szerint azokban az években a legjobb brassói jégkorongozók Ion Țiriac (a későbbi teniszező), Ștefan Ionescu, a Mazgăreanu testvérek és Péter István voltak. Az első mérkőzéseket a központi parkban, illetve a Cenk alatti jégpályákon játszották, később pedig Brassópojánán. Barcaság újkori hokitörténete 2007-ben kezdődött, amikor megalakult a többségében székelyföldi játékosokból álló Fenestela 68 nevű együttes, amelyet később Coronára kereszteltek. A jelenlegi műjégpálya, a brassói Olimpiai Jégcsarnok 2010-re lett kész. Brassó négyszer nyert román hokibajnokságot: a Brașovia 1925-ben, a Corona pedig 2014-ben, 2017-ben és 2019-ben volt aranyérmes.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport december 24-ei számában látott napvilágot.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.