Gépek és emberek: nagy lehetőségeket rejt a mesterséges intelligencia térhódítása

Gépek és emberek: nagy lehetőségeket rejt a mesterséges intelligencia térhódítása

Számos olyan terület van, ahol az MI számára már nem ellefél az ember, a kiadványunknak nyilatkozó szakemberek szerint mégsem kell félnünk a gépektől

Fotó: pexels.com

Sakkban már legyőzi az embert, és talán a legjobb professzornál is gyorsabban tudja értelmezni az orvosi eredményeket. Szinte biztos, hogy néhány év múlva az autónkat fogja vezetni, és az sem kizárt, hogy egyszer önmaga programozásával fog elképzelhetetlen sebességgel fejlődni. A mesterséges intelligencia (MI) már Erdélyben, illetve Székelyföldön sem ismeretlen fogalom, sőt egyre szélesebb körben kutatott terület. Szakértőkkel beszélgettünk arról, hol tart ma ez a tudományterület, mire képes, és mire számíthatunk 10–15 éves távlatban.

Simon Virág

2022. március 25., 18:282022. március 25., 18:28

Amikor mesterséges intelligenciáról, az MI-ről beszélünk, sokunknak ember formájú robotok jutnak eszünkbe, amelyek hozzánk hasonlóan kommunikálnak, házimunkát végeznek, harcolnak és egyre okosabbá válnak. De mit is fed tulajdonképpen a kifejezés, mi a céljuk az ezzel kapcsolatos kutatásoknak, és egyáltalán kell-e tartanunk attól, hogy az MI miatt elveszítjük a munkahelyünket?

W. Szabó Péter marosvásárhelyi informatikus meghatározása szerint a mesterséges intelligencia egy olyan számítógépes program, amely valamilyen problémát old meg, illetve olyan döntéseket hoz, amelyekkel az emberi intelligenciát utánozza.

„Mára ez gyűjtőfogalom lett, és az informatikának nagyon fontos kutatási területévé vált. A mesterséges intelligenciának mint kutatási területnek több alterülete van, ezek közül a legnépszerűbb a gépi tanulás, amely azért került reflektorfénybe, mert a számítógépeknek a számítási kapacitása rohamosan megugrott. Ezzel párhuzamosan számos olyan kutatás látott napvilágot, ami a gépi tanulásnak köszönhetően megoldást kínált régi és új problémákra, például az arc- vagy nyelvfelismerés területén, de ennek köszönhetően jelentek meg önvezető járművek is” – magyarázta a szakember.

Hogy működik a gépi tanulás?

A gépi tanulásban két fő irány van. A felügyelt tanulás során a program emberi felügyelettel tanul. W. Szabó Péter példaként elmondta: ha azt akarjuk megtanítani a gépnek, hogy felismerje a macskát, akkor nagyon sok, macskát és nem macskát tartalmazó adathalmazt adunk a mélyneuronális hálónak, amely előbb-utóbb – de inkább előbb – megtanulja, milyen képet kell macskának nyilvánítania.

Idézet
Az MI a legtapasztaltabb professzoroknál is jobban ki tudja értékelni egy CT-vizsgálat eredményét, pont azért, mert a tanulás során sokkal több CT-felvételt látott, mint a szakember. Az MI le tudja győzni a legjobb sakkmestert, mert sokkal több a tapasztalata, és le tud játszani több milliárd sakkmeccset akár önmagával”

– érzékeltette az MI teljesítményét.

A gépi tanulás másik fő irányvonala a felügyelet nélküli tanulás, amelynek esetében az ember nem vesz részt a tanulási folyamatban. Ehelyett egy sok millió soros adathalmazt bocsátanak a gép rendelkezésére, a program pedig ebből tanul – megnézi, hogy melyek a hasonló és eltérő adatok, és hogyan lehet azokat felhasználni. A felhasználóiélmény-kutatás során például, amellyel W. Szabó Péter évek óta foglalkozik, azon dolgoztak, hogy egy adott weboldalt felkereső személy minél egyszerűbben tudjon az oldalon tájékozódni, megtalálja a számára fontos dolgokat és elégedetten távozzon. Egyszóval a gép és az ember közötti interakciót tennék jobbá és zökkenésmentesebbé.

A kutatás során rájöttek, ahhoz, hogy ez minél hatékonyabban megvalósuljon, a látogatóknak egyedi felhasználói élményt kellene biztosítaniuk. Az azonban nem reális elvárás, hogy minden ember mellé dizájnert rendeljenek, aki egyedi igények alapján alakítja a felületet. Az viszont megoldható, hogy mesterségesintelligencia-alapú rendszer segítségével minden felhasználó személyre szabott élményt kapjon. A felügyelet nélküli gépi tanulás révén a program a rendelkezésére bocsátott adatokból megtanulhatja, hogy az adott felhasználó mit szeret, illetve a többi felhasználó adatait is hasznosítva rájönne, hogyan lehet a felhasználói élményt folyamatosan jobbá tenni.

Galéria

Csomagszállító robot munka közben. A koronavírus-járvány alatt az érintkezésmentes bevásárlást tette lehetővé a világ több pontján

Fotó: pexels.com

„Tegyük fel, hogy van egy sportfogadásos weboldalunk. Amikor egy felhasználó első alkalommal megérkezik, nem tudjuk, mire szeretne fogadni. Elkezdi használni a weboldalt, és mi a gépi tanulásnak köszönhetően előbb-utóbb tudni fogjuk, hogy ő focimeccsekre fogad, jellemzően spanyol csapatokra, ezen belül is a Real Madridra. Legközelebb, amikor ellátogat az oldalra, a kezdőlapon a Real Madrid fog megjelenni, látni fogja, hogy mikor lesz a legközelebbi meccs, és milyen bónuszt adunk neki azért, mert Real Madrid-szurkoló. Az MI az emberi felügyelet nélküli tanulás során a rendelkezésére álló adathalmazból nagyon pontosan meg tudja határozni, hogy a felhasználóink mit szeretnének. Ezzel sokkal jobb felhasználói élményt tudunk nyújtani” – példázta a vásárhelyi informatikus.

MI-t programozó MI lehet a jövő

De ha már most is képes erre az MI, mire számíthatunk mondjuk 15 év múlva? W. Szabó Péter hangsúlyozta: az informatika, ezen belül is a mesterségesintelligencia-kutatás rohamosan fejlődik, és nem úgy tűnik, mintha egyhamar lelassulna. „Töretlenül halad előre. Nagy a piaci igény rá, rengetegen kutatják, szinte biztos, hogy ez a fejlődés még jobban felgyorsul a következő pár évben. Lehetetlen megjósolni, hogy mikor, de előbb-utóbb létrejön egy olyan mesterségesintelligencia-alapú megoldás, amely egyedül tud mesterséges intelligenciát írni – olyan szinten, mint egy jó programozó” – magyarázta az informatikus.

W. Szabó Péter szerint ha ezt a pontot elérjük, akkor logikailag könnyen belátható, hogy nem kell többé az emberi teljesítőképesség határaira hagyatkoznunk.

Nem az lesz a kérdés, hogy hány programozónk van és ők hány órát dolgoznak, hanem onnantól csak a hardver szab határt annak, hogy milyen ütemben fejlődik a mesterséges intelligencia.

A szakértő ezen a ponton robbanásszerű növekedést jósol, és akár az is előfordulhat, hogy az MI bizonyos szinten lekörözi az emberi intelligenciát, hiszen nem kell szembesülnie a biológiai test korlátaival.

„Olyan szintre tud eljutni, amit mi, emberek fel sem tudunk fogni” – fogalmazott.

„Az emberiségnek nincs félnivalója”

Ugyanakkor legyen bármilyen okos is, a mesterséges intelligencia csak annyit tud a világról, amennyit mi megmutatunk neki valamilyen módon, hiszen mi teremtjük meg számára a környezetet – hívta fel a figyelmet W. Szabó Péter. A jobb felhasználói élmény biztosítását célzó program, amellyel ők dolgoznak, nem tudja például, hogy micsoda egy felhasználó, egy ember – csak a hatalmas, sokdimenziós mátrixban látja a számokat. Ha az MI el is jut oda, hogy mesterséges intelligenciát programozzon, akkor sem fogja úgy átlátni a világot, mint ahogyan az a filmekben szerepel.

„Nem fenyeget minket az a veszély, hogy az MI tudatára ébred, mert mindig egy virtuális környezetben lesz, akkor is, ha sokkal értelmesebb, mint az ember. Az emberiségnek nincs félnivalója”

– hangsúlyozta a szakember.

Ez a fejlődés ugyanakkor meglátása szerint hihetetlen jólétet és ma elképzelhetetlenül egyszerű életet eredményezhet. Hasonló lesz ez a változás az ipari forradalomhoz, amely gyökeresen megváltoztatta a társadalmat. „Igaz, hogy a gép jobban tud tanulni, mint az ember, de az emberek többsége sokkal kreatívabb, mint a programok. Így a repetitív, unalmas munka helyett kreatív munkával tudnak majd foglalkozni” – vetítette előre a lehetséges jövőt.

Világszinten gyermekcipőben jár a szabályozás

Mindezek mellett W. Szabó Péter szerint mindenképpen szükség van törvényes keretre és etikai értékrendre, melynek alapján az MI fejlesztése történik, hiszen enélkül könnyen előfordulhat, hogy rossz célokra használják fel.
„A felelősség a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakembereké, de az, hogy az ő felelősségük nyilvánvaló legyen, kellenek törvényi szabályozások. Világszinten nagyon gyenge az MI felhasználásának szabályozása, az egyetlen valamire való keret az Európai Unióban működik, amely az adatok irányából közelítette meg a dolgot.

Idézet
Ez a GDPR, aminek pont az lényege, hogy a felhasználónak joga van az adataihoz, bizonyos esetekben joga van kérni az adatai törlését.

Az uniós döntéshozók felismerték, hogy a személyes adatoknak értékük van és ezekkel vissza lehet élni, a digitális adatok hihetetlen piaci értéket jelentenek. Ezeket védi a GDPR, más országokban ez egyáltalán nem így van” – magyarázta.

Mit tud megtanulni egy szoftver?

A digitális adatok értékére világított rá Sándor Csanád fiatal kutató is, aki a Bosch kolozsvári kutatás-fejlesztés részlegén dolgozik, illetve ezzel párhuzamosan a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) doktorandusza, ahol oktatói tevékenységet is folytat. Mint rámutatott: azok a cégek tudnak leghatékonyabban fejleszteni és fejlődni, amelyek nagy adatmennyiséget tudnak kutatóik és az MI rendelkezésére bocsátani. Sándor Csanád jelenleg a számítógépes látás területén kutat, a képekben és videókban található információk kinyerésére „tanítja” meg a számítógépes programokat.

Munkatársaival olyan szoftvert fejlesztenek, amely vezetőasszisztensként felismeri az úton lévő objektumokat, vészfékezés esetén döntéseket hoz meg, felismeri, hogy mettől meddig tart a sáv, ha pedig elhagyja azt, akkor korrigál a menetirányon.

„Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat megtanulja, olyan képekre, videókra van szükségünk, amelyeken be van jelölve, hogy hol van a sáv vagy mondjuk az autók. Ha elég nagy adathalmaz áll rendelkezésünkre, akkor az algoritmus ezeket megtanulja és később feismeri” – magyarázta.

Sándor Csanádtól azt is megtudtuk, hogy nagyon sokan foglalkoznak a gépi tanulással a gyógyszerkutatástól kezdve az informatikáig. Szinte naponta kisebb-nagyobb újítások jelennek meg. Míg az egyetemi kutatócsoportok közzéteszik az eredményeiket, a nagy cégeken belüli kutatócsoportok gazdasági megfontolásból az elért eredményeket maguknak tartják meg. Az más kérdés, hogy az egyetemeken végzett kutatások mennyire segítik a mindennapi életet, mennyire nyújtanak megoldást a hétköznapi problémákra.

Van félnivalónk?

Sándor Csanád szerint nehéz megjósolni, hogy 15 év múlva mire lesz képes az MI. Szakmai körökben meglehetősen éles vita van azzal kapcsolatban, hogy lesz-e általános, emberi szintű mesterséges intelligencia, bekövetkezik-e az, hogy a gép saját döntéseket hozzon, helyzeteket értékeljen. Van, aki szerint ha ez megtörténik, az veszélyt jelenthet az emberekre, mások azt mondják, ettől még fényévekre vagyunk. „Amennyire én belelátok a témába, nem hiszem, hogy a következő 15 évben félni kell a döntéseket hozó MI-től, de tény, hogy nagyon sok területet megváltoztatott, felgyorsította a fejlődést, a kutatást, és ez az elkövetkező években is így lesz” – fejtette ki.

Sándor Csanád biztosnak látja, hogy ez idő alatt eljutunk az önvezető autókig, de szerinte attól nem kell tartani, hogy az emberek elveszítik a munkájukat az MI miatt, hiszen a termelésben elsősorban nem a mesterséges intelligencia, hanem az automatizálás az, ami kiszorítja az emberi munkát a gépivel szemben. „Amitől rövid távon tartani lehet, az az, hogy hol alkalmazzák a mesterséges intelligenciát. Hiszen a hadászatban például visszaélhetnek az arcfelismerő és parancsvégrehajtó képességével” – magyarázta.

Az emberi intelligencia leutánzása

Bodó Zalán, a BBTE Matematika és Informatika Karának docense, aki mesterségesintelligencia-kutatással, azon belül gépi tanulással foglalkozik, úgy jellemezte az MI-t, mint az élővilág intelligens viselkedésének számítógépes modellje. Másképpen fogalmazva „megpróbáljuk leutánozni a nem feltétlenül emberi intelligenciát valamilyen számítógépes környezetben”.

Példaként említette, hogy ilyen lehet egy automatikus fordító megvalósítása, amely képes egy természetes nyelvű szöveget egy másik nyelvre lefordítani, vagy egy webáruházba beépített ajánlórendszer, amely a felhasználó előzetes tevékenysége alapján új árucikkeket javasol megvásárlásra, de gondolhatunk az e-mail-fiókunkban hatékonyan működő spamszűrőre is.

Galéria

Robotporszívó, okosotthon, önvezető autó – a gépi tanulást hasznosító eszközök egyre inkább az életünk részeivé válnak

Fotó: pexels.com

Ami az MI fejlődését illeti, Bodó Zalán példákkal illusztrálta, milyen irányban tart ez a kutatási terület. „Az IBM Watsonja az amerikai Jeopardy! kvízműsorban 2011-ben legyőzte a két korábbi bajnokot, és azóta az egészségügyben és számos más területen alkalmazzák döntéshozó folyamatokban. A Google AlphaGo programja 2016-ban legyőzte a dél-koreai I Szedol világbajnok gojátékost, de említhetném a Microsoft neurálisháló-modelljét, amely 2018-ban a Stanford kérdésmegválaszolási feladatában az emberi válaszadókat előzte meg pontosságban – amit azóta folyamatosan túlszárnyalnak a továbbfejlesztett modellek.”

A szakember rámutatott: az MI, illetve a gépi tanulás az utóbbi 30 évben folyamatosan fejlődik. Mint fontosabb mérföldkő kiemelhető a 2011–12-ben megjelent mélytanulási modell (deep learning), amely alatt sokrétegű neurális hálózatokat értünk, illetve az ezekhez kapcsolódó új technikákat.

Sok információ ingyen elérhető

Azzal kapcsolatban, hogy Erdélyben mi jellemzi az MI-kutatásokat, Bodó Zalán kiemelte: az informatika olyan „kényelmes” tudományterület, ahol nem kell beülnünk a könyvtárba, bemennünk a laborba vagy kimennünk terepre, mindössze egy számítógépre – és esetlegesen internetelérésre – van szükségünk. Minden tudományos publikáció megtalálható online, és a jó hír az, hogy ezek többsége ingyenesen elérhető.

Annak érdekében, hogy minél hamarabb hozzáférhetővé váljanak az új eredmények, sokan még a tényleges publikálás előtt feltöltik cikkeiket bizonyos adatbázisokba – aminek persze hátulütője lehet, hogy ezek az írások még nincsenek tudományosan elbírálva.

Hasonlóképpen, az esetek többségében a programok, alkalmazások tervezéséhez és implementálásához szükséges technológiák, keretrendszerek is szabadon hozzáférhetők, szinte mindenre létezik valamilyen ingyenes alternatíva.

„Az erdélyi egyetemeken, kutatóintézetekben tehát valójában ugyanolyan körülmények között tudunk kutatni, mint a fejlettebb központokban. Ez persze csak részben igaz, a dolgokat némileg korlátozzák a rendelkezésünkre álló hardveres, illetve pénzügyi erőforrások: előbbi a költséges kísérletek kivitelezéséhez, utóbbi pedig a neves konferenciákra való kijutáshoz szükséges. És természetesen – teljesen racionális okok miatt – egy kisebb kutatócsoport nehezen veszi fel a versenyt az akár több száz kutatót foglalkoztató intézetekkel” – tette hozzá a szakember.

„Helyrehozzák, amit mi elrontottunk”

Bodó Zalántól is megkérdeztük, kell-e félnünk attól, hogy az MI átveszi az uralmat az emberek, az emberi társadalom felett. A szakember rámutatott: a számítógépeket algoritmusok vezérlik, amelyek természetesen tanulhatnak is, azonban szerinte még távol állunk attól, hogy emberi szintű mesterséges intelligenciáról beszéljünk, és az is kérdés, hogy a mai számítógépekkel ez vajon megvalósítható-e.

„A manapság használatos eszközök, számítógépek, okostelefonok stb. kiegészítenek, kiterjesztenek minket, nagyban megkönnyítik az életünket, de nem döntenek helyettünk. De tekintve, hogy mennyi kárt teszünk a természetben, hogy mindig az utolsó utáni pillanatban kezdünk el gondolkodni, cselekedni – bár a Holdra is sikerült már eljutnunk –, talán nem is olyan nagy baj, ha valamikor a távoli vagy nem is olyan távoli jövőben a gépek önállóvá válnak és átveszik az uralmat az emberek felett. Talán helyrehozzák azt, amit mi elrontottunk.”

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot március 21-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba