Ellesik a régiek főzőtudományát: erdélyi ételek készítését sajátítják el a jövő gasztronómiájának mai diákjai

Molnár Melinda 2019. július 10., 13:01 utolsó módosítás: 2019. július 10., 13:03

Betekintettek a székelyföldi fazekakba. Kovászoltak, dagasztottak, kemencét hevítettek, „megverték” a kenyeret, káposztát göngyöltek, felfedezték a falusi kertek fűszerkincseit. Aztán a kürtőskalácssütés örömeit is megízlelték azok a kecskeméti diákok, akik nyaranta a felsősófalvi református egyházközségben táboroznak. A Kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola pincér-, szakács-, cukrász- és idegenvezető-tanoncai Ács Imre tanár vezetésével harminc éve járják vidékünket, hogy eltanulják az erdélyi étkek-ízek titkait.

Hogyan kell szépen átkulcsolni a csörögét? Fotó: Kecskeméti diákok

A jövő szakácsgenerációját eredeti falusi környezetben képezik tovább, és kiemelt céljuk, hogy a régi ételek készítésének tudománya ne menjen feledésbe. Ács Imrétől megtudtuk: a nyári tanulmányi kiránduláson a szakközépiskolások számára érdem a részvétel – támogatás csak a jó tanulóknak jár. Az „öregdiákok” gyermekei is lassan tanoncok lesznek…

A felsősófalviak a vasárnapi istentisztelet után, a templomban köszöntötték a diákcsoportot és Ács Imre tanár urat, aki három évtizede folyamatosan tanítja diákjainak a székelyföldi régi ételeket. 

Helybéli nagymamák segítségével eltanulják a régi asszonyok főzőtudományát, és megtapasztalják a székely vendégszeretetet is.

Az utolsó itt töltött napon a kecskeméti diákok főztek a felsősófalviaknak: alföldi gulyást, és hozzá sárgabarackos-almás, valamint meggyes rétest készítettek.

A kapcsolat töve

A kecskeméti iskola a szülők segítségével Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujának, Csomakőrösnek gyűjtött segélyszállítmányt 1989-ben. Szász Tibor András református lelkipásztor és a gyülekezet kereste a módját, miként tudnák viszonozni. Noha nem ilyen indokkal segítettek,

egy átbeszélgetett este során kisütötték: mi lenne, ha a kilencedik osztályt végzett diákok közül a legérdeklődőbbek, legszorgalmasabbak megtanulnák a ma már alig ismert régi magyar ételeket, amelyek a más földrajzi, mezőgazdasági környezetben, sőt kizárólag Erdélyben honosak? 

Belefogtak a gasztrotáboroztatásba. A maguk által kidolgozott programon folyamatosan csiszolgattak, és minden évben megtartották a gasztrotörténeti jellegű tábort. A Kárpát-medencei, magyarországi szakma is megismerte, szimpatikusnak találták.

Reggel még álmosak voltak, de nem a Haáz Rezső Múzeumban aludtak el, az interaktív kiállításon „ébredtek fel” Fotó: Barabás Ákos

Megkóstolták, elkészítették, megkedvelték

A lelkészcsalád szolgálati helyének változásával Felsősófalván folytatták az „ételkészítési missziót”. A családok is barátságot kötöttek, megszervezték a hátteret – emlékezik Ács Imre.

Több mint 600 diák töltött egy-egy hetet Erdélyben, ami a három évtized alatt 350 napot jelent. Többen közülük külföldön sem jártak korábban. Nagyon jól érezték magukat.

Sokuknak nem adatott meg, hogy nagymama kályhája-kemencéje mellett gyakoroljanak. Anna, Marika és több másik helyi néni biztosította számukra az élményt és a régi konyhai ismereteket. Az alföldi gyermekeknek érdekes a „fatekenyőben” dagasztás, a kemence szakszerű hevítése, a megkelt tészta bevetése. Más íze van a közösen elkészített kenyérnek. A hagyományos, pityókás mindennapi sütésének folyamatát szinte kizárólag csak Székelyföldön tanulhatják el.

Másik felfedezésük a konyhakertekben majd’ mindenütt fellelhető zöld fűszerek jelenléte, amelyek jellegzetessé teszik a székely konyhát: a csombor, azaz a borsikafű, a kakukkfű, bazsalikom, kapor, lestyán, tárkony. Elmaradhatatlan a kürtőskalácssütés, amelynek kizárólag karamellizált cukros változatát készítik. A helyi tokányféléket is megkedvelték, amelyeket füstölt szalonnával, csíkokra vágott hússal, gombával, savanykás habarással készítenek és zsíros kanállal formázott puliszkával tálalnak a falubéliek.

Húszasával járnak a diákok Magyarországról, később saját szakmájukat megélve készítik vendéglőikben az itt megtanult ételeket, az Erdélyben megismert ízektől nem idegenkednek – felkerültek az étlapokra a tárkonyos ételek, a töltött káposzták.

Ács Imre azt is elmondta: a történelmi Magyarországon ezek korábban széles körben ismertek voltak, megmentésre érdemesek. Hiszen ma már nem készítenek kelt kalácsot, perecet – a felsősófalvi nénikkel elkészítették. Hasonlóképpen a kelt linzer tésztájú csörögefánkot, forgácsfánkot – liszt, tojás, zsiradék, sütőpor, tejföl hozzáadásával.

Jól kisütötték: főztek is! Fotó: Kecskeméti diákok

Gasztronómiai hitvallás

A népművészet, a népzene, néptánc, az építészet mellett a gasztronómiai emlékek egyenrangú részei az egyetemes magyar kultúrának – vallja Ács Imre. Szakma- és Erdély-szeretete átragad diákjaira. Mondták is rá: azt teszi a népi táplálkozás emlékeivel, amit Kodály és Bartók a népzenével.

Fontosnak érzi megismertetni a jövő vendéglátós szakembereivel a népi táplálkozást, hogy ne a divatirányzatok töltsék ki a gasztronómiát. Amelynek, ha szélesen értelmezzük, része a fehér asztal melletti beszélgetés, sztorizás, és az italozás is hozzá tartozik.

A diákok évről évre mások. A képzés szakmaközpontú. Az ételek és a fűszerek megismerése sem a tananyaghoz kötött. A gasztronómiai szakembernek az 1800-as évektől kezdődően több mint 650 szakácskönyve van. Rákeres bennük a legkevésbé ismert ételekre, amelyeknek receptúráját fontos lenne átadni. Kiemelte, a zöld fűszereket a kiskertekben ismerik meg a tanoncok. Itt nem szárítmányként, tasakban látják – például a réten szedték a köménymagot. A leveseket, köztük a zöldséges csorbákat a nénikkel közösen készítették el. A tanulók kétkezi munkát végeznek, főznek, amiből vagy ebéd, vagy vacsora lesz mindannyiuknak.

Étel és irodalom – Ács Imre tanár irodalmi nagyjaink szülőhelyét, kedvenc éttermeit is megmutatja diákjainak Fotó: Barabás Ákos

Amit főztek, egyék meg!

Az étkek kiválasztásánál a hangsúly az elkészíthetőségen, egyediségen van. Kezdetben a nyersanyagokat Kecskemétről hozták. Az évek folyamán javult a helyzet, kisebb utánajárással, de megfelelő minőségben tudják beszerezni Székelyföldön is. A gyermekek elkészítik, de hogy fogják-e szeretni? Így a puliszkát, amely az erdőn, mezőn dolgozó székelyeknek, a pásztoroknak fontos eledelük volt. Egyik részük szerette, a másik nem – mondta mosolyogva a tanár. Edd meg, amit főztél, hangzott el, valahányszor elkészült egy-egy helyi különlegesség.

Míg elsajátították a dagasztás fortélyait, a csöröge átkulcsolásának mozzanatait, az eszközökkel is megismerkedtek, és

szókincsük is gyarapodott: milyen ízű a tárkonyos pityókaleves; az üstben főzött puliszkából rétegelt „karimás kása”?

Helyben tapasztalták meg, mit jelent, amikor a tészta „fellélegzik”. A nyolcvan feletti nénik a tanúi, hogy a munkaigényes étkek – holott pontosan ezek „hajlamosak kimenni a divatból”, ami manuális igényű, szeret kikopni a köztudatból – finomabbak. Igaz, az erdélyi hagyományos készítmények időigényesek, és nem lehet gyorsan, tömegtételben asztalra tenni. Itt a szorgalmasság és a hagyomány révén megőrződtek.

Élmény a faszén parazsán sütött kürtőskalács munkafolyamatának megismerése és páratlan íze! Fotó: Kecskeméti diákok

Láthatták a Magyarországon kevésbé ismert, Székelyföldön gyakori vargabéles sütésének praktikáit. Alapja a rétestészta és a tojáshab. A sütőbe vizet tesznek, hogy ne pörzsölődjön barnára. A tanár úr hangsúlyozza:

a felgyorsult világ sodor. Gasztronómiai igényességünket, táplálkozásunkat is elhanyagoljuk (műanyag tányért használunk; az utcán, a szemetes járdaszegleten falunk).

Az embernek elemi igénye a táplálkozás, amely befolyásolja étkezési igényét is. Az étel az egyetlen olyan élvezet, amely a bölcsőtől a koporsóig elkísér – életvitelünkben, egészségünkben is befolyásol. Teremtsünk időt arra, hogy annak rendje s módja szerint elköltsük, amit készítettünk! Legyen közös az asztalunk másokkal, ezek erősítik a barátságot. A tűz, a bogrács körülülésre ösztönzi az embereket.

A tanár úr harmincéves erdélyi, vendéglátás-fejlődési tapasztalatairól is elismerőn szólt. Túl a miccsen és flekkenen igyekeznek a hagyományos fogásoknak étlapot tartani. Igényes az éttermek külleme, a konyhától a mellékhelyiségekig. Segesvártól Kecskemétig egyre kisebb a különbség. Az étlapok saját kútfőből merítenek.

Nagy lökést adtak az erdélyi gasztronómiának a Kárpát-medence-szerte sugárzott főzőműsorok, amelyek nagy Magyarországban gondolkodva becsempészik a régiók jellegzetes ételeit, így az erdélyieket is.

Gasztronómiai versengések, fesztiválok születnek, múlnak el és születnek újak. Jó együtt lenni, barátságokat kötni és belenézni, -kóstolni egymás fazekába.

Beszédesek a tányérok. Készítési helyükről is vallanak a szakembernek Fotó: Barabás Ákos

Nem szabad veszni hagyni!

Kettős cél vezérli eme tábort: egyrészt a falubéliek segítségével régi recepteket gyűjtöttek, megtanulták a kiveszőben lévő finom magyar étkeket, megkedvelték a hagyománytisztelő gasztronómiai kincseskamrát, ugyanakkor megismerték Erdély főbb látnivalóit a diákok. A csillagtúraszerű kirándulásokon megnézték az útba eső emblematikus földrajzi és történelmi helyeket, és bekapcsolódtak a helyi egyházközség tevékenységeibe is. A vendéglátók elismeréssel és nagyrabecsüléssel tartják számon azt, hogy a sok turisztikai, vendéglátóipari jellegű kerekasztal-beszélgetés, ismertető előadás révén Ács Imre tanár úr és társai nagyban hozzájárultak a helyi minőségi turizmus és vendéglátás alakulásához, kiépüléséhez.

Ajándék receptek

Alföldi gulyás
Apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst. Jól megpároljuk, fűszerpaprikával, apróra vágott zöldpaprikával, paradicsommal, köménnyel és fokhagymával ízesítjük. Ha a hús félig megpuhult, fél karikákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret adunk hozzá, és vízzel felöntjük. A teljes puhulás előtt kockákra vágott burgonyát főzünk bele, hogy az alapanyagok egyszerre puhuljanak meg. Tartalmas, laktató egytálétel, bográcsban is szokták készíteni.
Sárgabarackos-almás rétes
Az érett, meghámozott barackot szeletekre vágjuk, és a kinyomkodott reszelt almához keverjük. Őrölt fahéjjal, kevés cukorral, csipetnyi sóval és édes morzsával összekeverjük, majd a tejfölös olajjal megkent réteslapba töltjük. Tetejét is ezzel kenjük meg. Zsírral kikent tepsiben 180 fokon sütjük. Pihentetés után ferdén szeleteljük, mellé barackpálinkában áztatott sárgabarackszeleteket teszünk, és a rétest enyhén porcukrozzuk.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot július 10-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.