Életében legyen valaki katolikus – Nagyernyében jártunk Kémenes Lóránt atyánál

Életében legyen valaki katolikus – Nagyernyében jártunk Kémenes Lóránt atyánál

Kémenes Lóránt nagyernyei plébános

Fotó: Haáz Vince

Meglátogattuk Nagyernyében Kémenes Lóránt Zoltán plébánost, akit a papi hivatásról, 21 éves pályafutásáról, különböző szolgálati helyeiről kérdeztünk. Voltak helyek, amelyekről lelkesedve mesélt, de keserűségét sem rejtette véka alá. Szerinte most a félelem a legnagyobb ellensége a közösségeknek.

Antal Erika

2021. június 07., 19:352021. június 07., 19:35

Érdeklődésünkre, hogy mi a kedvenc igéje, elmondta, általában papszentelés előtt azon gondolkodnak a pályakezdő lelkészek, hogy mi legyen a Szentírásból az, amit egy életre maguknak választanak.

Már akkor az Énekek énekéből, a Szentírás szerelmes könyvéből választott igerészt: „Tégy engem mint pecsétet a szívedre, mint pecsétet a karodra”. Azóta sem változott ez. Már huszonegyedik éve.

– Hogyan választotta ezt a hivatást?

– Kisgyerekként a konyhában szerettem játszani a 3 lejes mustárospohárral, ami a kehely volt, benne a málnaszörp a bor, és egy alsó lepedővel, amit ideadtak, ami a miseruhát jelképezte. Nem voltak nagy égi jelek, látomások meg hallomások, ez így jött.

– Marosvásárhelyen kezdte a papi szolgálatot, ahol nagyon szerették, közösségépítő tevékenységet végzett. Utána viszont Rómába ment egyházjogot tanulni, és következett Tür.

–  A római továbbtanulásról főegyházmegyei szinten döntöttek, biztosan látott valaki ebben fantáziát, és tudta, hogy nagy szüksége van a főegyházmegyének.

Idézet
Elvégeztem, hazajöttem, de nem úgy tűnik, hogy erre valakinek is szüksége volna.

Tür az a második szerelem volt. Eltöltöttem tizenegy évet egy olyan helyen, amiről addig soha életemben nem hallottam. De hát közös barátunk, a Google mindig segít, rögtön megnéztem, hogy Tür, és német ajtóreklámok jöttek elő, más semmi.

Idézet
Mondom, ez valószínűleg egy asztalosműhely, de hát Jézus is ott kezdte József ácsműhelyében, az asztalossággal.

Jött tizenegy nagyon kemény, nagyon mély és nagyon hitelesnek megélt esztendőm, ott újra éreztem, jó, hogy pap vagyok, de kórházba vivő sofőr és még sok minden más. Lassan a helybéliek kezdtek kigyógyulni abból a nyelvi betegségből, ami szinte a nyelvvesztésig terjedt.

Idézet
És új értelmet adtunk annak, hogy magyar.

Én döbbentem meg a legjobban, amikor beindult a magyar oktatás, hogy nagyon sok román anyanyelvű gyerek is jött. Mert hát a házi feladatokat is megoldottuk, hogy nyújtsunk is cserébe valamit, ha már odaküldték a gyereket. Utána bekapcsolódtak a román gyerekek is a magyar játékokba, kézműveskedésekbe. Nagyon sok programot sikerült odavinni, ami nem mérhető sem pénzben, sem energiában, semmiben, csak szívben. Az, amit szívvel odahelyeztünk, én hiszem, hogy hosszú ideig megmarad, akkor is, ha úgy tűnik, hogy most más világ van megint.

Galéria

1094-ben épült a nagyernyei római katolikus templom

Fotó: Haáz Vince

– Milyen volt Tür után egy nagyvárosba, Kolozsvárra kerülni?

– Második Róma. Egy másik közösségbe készültem, de utolsó pillanatban változott ez. Kellett Kolozsvárra menni. Józan paraszti ésszel egy olyan közösségbe, ami nem volt velem kompatibilis.

Idézet
Én azt gondoltam, hogy akkor lesz jobb, ha hiteles lesz, ha megvizsgáljuk, hogy mi az, ami összetartja az ottani közösséget. De voltak, akik ezt nem tartották járható útnak.

A gyerekekkel, fiatalokkal tartott hittanórák és az igehirdetések azonban mindig nagy élményt jelentettek. Próbáltam ugyanúgy megélni, mintha a legkisebb falusi plébánián lennék. Az ott eltöltött időm javát a Szent Mihály-templom felújításának szenteltem, és igyekeztem a nagyon komoly döntésekben jelen lenni, és úgy dolgozni, hogy a plébániának és a közösségnek a javára legyen minden.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

– Elérkeztünk Nagyernyébe. Mielőtt még ideérkezett volna, mennyire ismerte e közösséget?

– Nem ismertem egyáltalán. Olyan érdekes, hogy négy évig Marosvásárhelyen voltam, de soha nem jártam Nagyernyében. Nem tudtam, nem is hallottam róla semmit igazából. Ez olyan szinten jó, hogy nincsenek előítéletek, hogy jaj, akkor mi lesz, nem erőltetem rá a közösségre a saját elképzelésemet, hanem hagyom, hogy történjenek a dolgok. Persze kezd vízióm lenni arra, hogyan lenne jó itt tevékenykedni, mert Nagyernye mögött még másik hét falu is felsorakozik: Sáromberke, Erdőszengyel, Marossárpatak, Toldalag, Póka, Pókakeresztúr és Balla. Főleg ez utóbbiak olyan települések, ahol mint katolikusok alig vagyunk jelen.

Idézet
De például Erdőszengyelbe is kijárok azért az egy gyerekért hittanórázni. Hiszen a miénk, ha a szülők így döntöttek, akkor miért ne becsülnénk meg.

Attól, hogy kevesebben vagyunk, nem vagyunk kisebbek. És erőt adni csak jelenléttel lehet. Nem fél téglával mellet veregetve, hanem jelenléttel.

– Mekkora a közösség Ernyében?

– Az, hogy papíron hány ember után fizetünk Gyulafehérvárra évi adót, az egy nagy szám ahhoz képest, amit elbír ez a közösség. De én azt szeretném, ha abból a 680–700 lélekből, akik itt, ebben a régióban vannak, minél többen bekapcsolódnának a plébániai életbe. És hogy ne egy szolgáltató hivatal legyünk.

Idézet
Én azt látom, hogy akkor kellünk, de akkor aztán nagyon, amikor valaki meghal. Akkor hirtelen mindenki katolikus lesz, még ha az elhunytnak nem is volt kapcsolata az egyházzal. Ezt a szolgáltató ipart nem kellene promováljuk, mert nem ez a mi dolgunk.

Valamilyen módon életében kellene becsábítani az embert, nem halálában. Halálában tiszteletben kellene tartanunk azt, amit ő életében irányunkban tanúsított.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

– Körvonalazódik, hogy mi az, amit szeretne megvalósítani?

Idézet
– Jelenleg egy hatalmas ellenségem van itt, ennek neve is van, úgy hívják, hogy félelem. Beköltözött az a fajta félelem, hogy közösségbe menjek, hittanra menjek. Aminek részben a járvány az oka.

De ez jó arra, hogy mentsem az irhámat, még ha nem is igyekeztem korábban sem a közösséggel ápolni a kapcsolatot, most ha rákérdez a lelkipásztor, hogy erre az alkalomra jön-e, akkor jön a válasz, hogy jaj, hát tudja... És ezzel kihúzzák a szőnyeget a lábam alól. Nem tagadom a járványt, én is túléltem, jó mélyen voltam benne, de ez nem töltött meg félelemmel.

Idézet
Nem mondom, hogy bezárom a templomot, és akkor a kicsi szobámból online közvetítek. Ez olyan, mintha egy nagyon finom fagyit kapnék egy lezárt befőttesüvegben, és kívülről nyalogatnám az üveget, elképzelve, hogy milyen jó belül.

De az élő szó az élő szó, a szemkontaktus az szemkontaktus marad. Ezért fontos, hogy valamilyen módon legyünk már túl ezen a járványon.  Most nyolcvan-kilencvenen járnak a vasárnapi misékre, és igyekszünk betartani a járványügyi szabályokat is, de azt szeretném már, hogy a gyerekekkel üljünk be a kisbuszba, és menjünk el egy napra vagy egy hétre táborba.

Kémenes Lóránt Zoltán római katolikus lelkipásztor tavaly került Nagyernyébe a Mindenszentek-templom plébánosának. Korábban Kolozsváron szolgált két évet a Szent Mihály-templomban, azt megelőzően pedig tizenegy évig Türben volt. Az 1974-ben Gyergyószentmiklóson született lelkészt szülővárosában szentelték pappá, és 2000-ben Marosvásárhelyen kezdte papi hivatását, ahol nagy népszerűség övezte közösségépítő munkáját. Négy év marosvásárhelyi szolgálat után három évig Rómában tanult egyházi és nemzetközi jogot.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő kiadványában, a Hit-vallás legfrissebb számában látott napvilágot június 7-én.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba