„Számomra a mozgás életelem volt” – Beszélgetés Ráduly-Zörgő Éva gerelyhajító olimpikonnal

2020. február 25., 14:04 utolsó módosítás: 2020. február 25., 14:05

Három olimpián vett részt, Európa Kupa- és Universiade-győztes, tizenötszörös román bajnok, háromszoros Balkán-bajnok. Az immár pszichológus Ráduly-Zörgő Éva gerelyhajítóval sportról, olimpiákról, sportpszichológiáról és a román atlétika helyzetéről beszélgettünk.

Ráduly-Zörgő Éva jelenleg fejlesztőpedagógusként tevékenykedik Fotó: Angyalosi Bea/Nőileg

– Mikor adott utoljára interjút?

– Külön interjút talán tavaly. Inkább kérdezgettek, mint például decemberben egy könyvbemutató alkalmával.

Amikor válaszoltam a részvevők sporttal kapcsolatos kérdéseire, akkor döbbentem rá, hogy sok év távlatából nehéz több mindent felidézni.

– A régebbi sportcsillagokat kevésbé tartják számon Romániában, mint máshol?

– Van, akit igen, van, akit nem. Az atlétikai szövetség által rendezett gálaműsorokra néha meghívnak. Helyi szinten, kolozsvári viszonylatban azért számon tartanak, főleg az idősebb nemzedék. Felismernek az utcán, rám köszönnek. Az egyetemi sportklub megalakulásának századik évfordulóján is megemlékeztek rólam. Nyáron két hónapon keresztül a volt Deák Ferenc utcában egy fotókiállítás keretében az én gerelyhajítós képem óriási méretekben volt látható. A kép mellé pedig a fontosabb eredményeim is oda voltak írva.

– Ugorjunk egyet az időben! Milyen sportokat próbált ki gyermekként?

– A volt Báthory-líceumba, az akkori 11-esbe jártam iskolába, ott tornával kezdtem. Hegedűs Sándor tornatanár korán felismerte bennem a mozgáskészséget, és beválogatott a tornacsapatba. Minden szombat délután jártunk tornakörre, ez akkor szertornát jelentett. Nekem nagyon tetszett, mert én voltam a legkisebb, és olyankor a nagyokkal együtt lehettem.

Jól éreztem magam, mert számomra a mozgás életelem volt.

Kisgyerekként is már rengeteget másztam fára, ott olvastam a könyveket.

Gerelyhajítóként három nyári olimpián szerepelt, legjobb helyezése 7. hely a moszkvai ötkarikás játékokon Fotó: Angyalosi Bea/Nőileg

– A csapatsportok során hamar kiderül, kinek van labdaérzéke. De hogyan lesz valakiből gerelyhajító?

– Apukámmal sokat jártunk halászni.

Untam a halászbot mellett ücsörögni, inkább dobtam a köveket át a Szamoson. Egy kompos bácsika nézte, hogyan dobom át a folyón a köveket, nem akart hinni a szemének. Vetette a keresztet, amikor látta, hogy a kő a másik parton koppan.

Később az iskolában triatlon- és tetratlonversenyeket is rendeztek, azokra is beválogattak. Látták, hogy nagyot tudok ugrani, gyorsan szaladok és a métalabdát is kiválóan dobom. Jó dobókészségem miatt nemsokára beválogattak a kézilabdacsapatba is, de a csapatsportot nem igazán szerettem.

– Hol vált igazolt sportolóvá?

– Az iskolák közötti versenyen az akkori sportiskola (ISK, románul CȘS) tanárai észrevették, hogy tehetséges vagyok, és beválogattak a csapatukba, elsőként Florica Gorgoi, aki jelenleg már Izraelben él. Elkezdtem edzeni háromszor egy héten, immár profibb módon, az eredmények pedig egyre javultak.

Métalabdadobásban országos rekorddal kezdtem Segesváron. Óriási eredmény volt, hiszen sokak számára a „semmiből kerültem elő”.

Lassan áttértem a többpróbaversenyekre, a pentatlonra. De azzal párhuzamosan már elkezdtem gerelyt is dobni. Már az első versenyen jó eredményt értem el, látszott, hogy ebben a sportágban fogom folytatni sportolói karrieremet.

– Hogyan lehetett összeegyeztetni a tanulást a sportolással?

– Édesapám egyetemi tanár volt, rendkívül szigorú, számára a tanulás volt az első. Elfogadta, hogy edzésekre járok, de amikor becsúszott egy-egy kilences, igyekezett időlegesen eltiltani a sporttól. Látta azonban, hogy az időmet be tudom osztani és a sportolás mellett a tanulás is jól megy, ezért beleegyezett a folytatásba, később pedig kimondottan támogatta a sportkarrieremet.

Fotó: Angyalosi Bea/Nőileg

– Fiatalon milyen eredményeket ért el?

– Métalabdadobásban országos csúcsot értem el.

Városok közötti atlétikaversenyeken is részt vettem, akkor Kolozsvárt képviseltem. Ez is megtisztelő volt számomra, hiszen ifiként a nagyok csapatát erősítettem.

Ezzel a csapattal már külföldre is eljutottunk. Ekkor már gerelyhajításban ifjúsági 2-es rekordot értem el, és hamarosan a Román Atlétikai Szövetség ifiválogatottjának a tagja lettem. Így kerültem ki a Balkán-bajnokságra, amelyet meg is nyertem. Többszörös ifjúsági Balkán-bajnok voltam gerelydobásban, ötpróbában pedig bronzérmes.

– Az egyik országos bajnokság alkalmával ifiként a legnagyobbat dobta, mégis második lett. Hogyan történt?

– Most már viccesnek tűnik, amikor mesélem, de akkor kemény csapásként éltem meg. Az emberek szinte nem is hiszik, hogy ez így történt. Egy bukaresti hölgy volt a nagy esélyes a felnőtt bajnokságon, én még ifi voltam. Kiváló formában versenyeztem, és azt hiszem, fél méterrel rávertem. A gerelyhajító-versenyeken a bírók jeleket szúrnak a fűbe a dobás helyére. Lemérik a dobást, majd a pálya szélére is kitűzik a dobásnak megfelelő jelet.

A verseny végén, amikor már a karbantartók eltakarították a fűről a jeleket és a pályaszegélyt jelző szalagot, boldogan vártam a díjkiosztásra. Az viszont egyre jobban késett.

Már alkonyodni kezdett, és arra lettünk figyelmesek, hogy a bírók vonulnak vissza a pályára, kotorászni kezdenek a fűben, valahova beszúrnak egy jelet, lemérik, és azt mondják, az én dobásom egy méterrel rövidebb volt, mint amennyit lemértek.

Bocsánat – mondták –, hibáztak és hát a másik hölgy nyeri meg az országos bajnoki címet. Alig hittünk a szemünknek. Csak hüledeztünk, óvást nyújtottunk be, de persze semmi nem változott.

– Mennyire volt csalódott? Hogyan dolgozta fel a csalást?

– Csalódott voltam, mert tudtam, hogy olyan sportágban versenyzem, ahol a pontos, lemért eredmények számítanak, én pedig ennek ellenére sem lehettem első.

De az egész arra sarkallt, hogy mutassam meg mindenkinek: csak azért is én vagyok a legjobb. Motivált a történet, hogy többet és jobban dolgozzam. És hogy a továbbiakban sokkal nagyobb távolsággal verjek rá mindenkire.

– Hogyan érezte később, a vidéki ifjúsági tehetségnek vagy nemzetiségének „szólt” mindez?

– Nem tudom, minek volt tulajdonítható a csalás. Én akkor úgy éreztem, a bukarestieknek nehéz volt elviselniük, hogy az ő felnőtt bajnokukat egy vidékről, a semmiből érkező ifi legyőzi.

Ritkán éreztem úgy, hogy a nemzetiségem miatt szorulok háttérbe.

– Az 1972-es müncheni olimpiára ifiként jutott ki. Mennyire volt nehéz a kvalifikáció?

– Nagyon jó volt az akkori politika abból a szempontból, hogy azokat az ifiket, akik egy bizonyos szintet elértek, elvitték tapasztalatcserére. Az ötkarikás olimpiai szintet elértem, így kerültem Münchenbe. Nem voltak nagy elvárások irányunkban. A cél az volt, hogy szokjuk a hangulatot és versenytapasztalatot szerezzünk. Az már hab volt a tortán, hogy az olimpián egyéni csúcsot értem el, amellyel bekerültem a döntőbe, és tizenkettedik helyen végeztem.

1990-ben a budapesti Mastersrendezvényen Európa-bajnok lett Fotó: Ráduly-Zörgő Éva archívuma

– Mennyire sikerült megfelelni az elvárásoknak négy év múlva Montrealban?

– Az olimpia előtt rengeteg időt töltöttünk edzőtáborban. Kemény időszak volt az számomra, abban az időben már egyetemre is jártam, a tanulással is kellett foglalkoznom. Az elvárások magasak voltak, talán ezért sem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. A döntőbe bekerültem, de az első hatba, ahova vártak, már nem. Tizedik helyen végeztem.

Csalódásként éltem meg, de elhatároztam, keményebben dolgozom tovább, hogy a moszkvai olimpián jobb legyek.

– Németh Miklós aranyérmet nyert gerelyhajításban 1976-ban. Beszélgettek egymással a versenyek ideje alatt?

– Jó viszonyban voltunk végig, személyesen is gratuláltam neki az aranyérem után. A magyarországi atlétákkal jó kapcsolatban álltunk. Vicces volt, mert a srácok – ahogy szokták – egymás között mondogattak egy s mást rólunk, lányokról.

Amikor viszont visszaválaszoltam magyarul, irultak-pirultak, de később jó barátságba kerültünk egymással.

– Az 1980-as moszkvai olimpiáig melyek voltak a legemlékezetesebb versenyei?

– Számomra az 1979-es év volt a legsikeresebb annak ellenére, hogy egy évvel később értem el a legjobb eredményemet. 1979-ben ugyanis az Európa Kupa A-döntőjében első lettem az akkori világcsúcstartó keletnémet Ruth Fuchs előtt. Az eredmény következtében kikerültem a montreali világkupára, ahol Európát képviselhettem, a versenyen második lettem, éppen Ruth Fuchs mögött. Rá három hétre Mexikóvárosban pedig az Universiadét is megnyertem Universiade-csúccsal.

– Moszkvába esélyesként utazott ki. Az ott elért hetedik hely akkor csalódást jelentett. Mi történt?

– Abban az évben többször is megdöntöttem az országos csúcsot, a világ legjobb eredményei között jegyezték a dobásaimat, jogos volt az elvárás, hogy érmet szerezzek az olimpián.

Mindenhonnan azt hallottam, meg kell nyernem a versenyt. Moszkvában viszont túlmotiváltsági állapot lépett fel, a döntő előtti napokban sem enni, sem aludni nem tudtam, szétszórttá váltam, képtelen voltam koncentrálni.

– Több interjúban is elmondta, milyen fontos a sportpszichológus jelenléte. Miben és hogyan tud segíteni a sportolókon?

– Sok mindenben tud segíteni. Egyrészt a felkészülési időszakban, amikor a sportolók például hullámvölgybe kerülnek, és úgy érzik, tovább már nem tudnak edzeni. A pszichológus megpróbálja kiásni a sportolóban rejlő erőforrásokat, és azokat igyekszik annak javára fordítani. De az optimális motivációt is el tudja érni a sportolónál, közvetlenül a verseny előtt.

Vagyis a megmérettetésre nemcsak fizikailag és technikailag kell maximális formába hozni a versenyzőt, hanem lelkileg is.

A világ nagy sportolói mögött mindig áll egy csapat, és ebben a sportpszichológusnak is megvan a maga rendkívül fontos feladata.

Fotó: Ráduly-Zörgő Éva archívuma

– A moszkvai olimpia sikertelensége miatt lett pszichológus?

– Már a moszkvai olimpia előtt elhatároztam, hogy pszichológus leszek. Különben orvosi egyetemre szerettem volna felvételizni, de oda nehéz lett volna bejutnom, ráadásul a sportolás, edzőtáborok mellett elvégezni sem tudtam volna.

Ám mindenféleképpen olyan hivatást akartam választani, amely által segíthetek az embereken. Ráadásul a szakterületem egyre fontosabb a mai világban.

– Lett volna lehetőség az 1984-es Los Angeles-i olimpiára is kijutni?

– Igen. 1981-ben megszületett a fiam, utána folytattam a sportolást. A következő évben a Helsinkiben rendezett világbajnokságon már ötödik helyezést értem el. Biztató jel volt számomra. Később viszont a férjem lett az edző – korábban ő is gerelydobó válogatott atléta volt. Erre azért volt szükség, mert a gyerekre is gondolni kellett. Így a család az edzőtáborok során nem szétszakítottan élt, hanem együtt.

Ezt viszont már a szövetségnél nem nézték jó szemmel, minden úton-módon akadályozni próbáltak a felkészülésben, a külföldről érkezett meghívókat például a fiókok mélyére süllyesztették, a versenyekre ezért nem juthattam ki, az olimpiai szintet sem volt lehetőségem megdobni.

– Ezért döntött úgy, hogy nem folytatja tovább?

– Nem, még sportoltam 1986-ig. Utána fokozatosan hagytam abba, de veteránként több versenyen is részt vettem. Így lettem 1990-ben a budapesti Masters-rendezvényen Európa-bajnok, a következő évben pedig a finnországi Turkuban tartott világbajnokságon bronzérmet szereztem. Közben a másik szakmámban is szerettem volna előrehaladni, továbbképzőkön részt venni, fejleszteni magam, ezért a versenysportot végleg abbahagytam.

Fotó: Ráduly-Zörgő Éva archívuma

– A sport befejezése után mivel foglalkozott a másik vonalon?

– Logopédusként és iskolapszichológusként dolgoztam sok ideig. Annak idején csak egy évet járhattam pszichológiára, mert a Ceaușescu-rendszer a pszichológiát veszélyes szakmának ítélte. Másodévtől ezért átképeztek gyógypedagógusnak.

Ennek különben utólag kimondottan örültem, ugyanis logopédusként megtaláltam önmagam.

Nagyon szeretem a munkámat, és úgy érzem, ezen a területen is olyan sikereim vannak, mint a sport terén. Hiszen 2015-ben megkaptam a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, két évvel később pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerést adományozta nekem a Báthori-emléknapok alkalmával.

Mindkettő nagy megtiszteltetés számomra, mert azt jelzi, hogy a sportolás mellett szakterületemen is felmutattam valamit.

– A nyolcvanas, de még a kilencvenes években is a román atléták számos érmet szereztek a világversenyeken. Miként süllyedt ilyen mélyre ez a sportág?

– Rendkívül összetett a kérdés. Egyrészt a magas vezetői szinteken nem fektetnek akkora hangsúlyt az egyéni sportokra, mint korábban. Jelenleg csupán a csapatsortoknak léteznek támogatói, szponzorai.

Ahhoz pedig, hogy valaki jól felkészüljön, pénzre van szüksége.

Másrészt az iskolai sportbázis is megcsappant, nem rendeznek iskolaközi, városi vagy megyeközi versenyeket. Harmadrészt a gyerekek már a digitális világban nőnek fel, rendkívül nehéz rávenni őket a mozgásra, a sportolásra, a versenysportra – ráadásul atlétikában – még inkább.

– Mi a helyzet Magyarországon? A dobóatlétákon kívül talán Baji Balázs nevét lehet említeni…

– Rajtuk kívül a hétpróbázó lányokat említeném, az egyik gátfutó és távolugró lány is jól mozog. A napi testnevelési órák bevezetése szerintem meghozza a gyümölcsét, de csak hosszú távon. A fejlődéshez járul majd hozzá az is, hogy 2023-ban Magyarország rendezheti a világbajnokságot. Rendkívül megijedtem legutóbb, amikor veszélybe került a vb megrendezése…

– Gondolom, nem hagyja ki a lehetőséget…

– Persze, tervezzük, hogy a helyszínen, Budapesten nézzük majd meg a versenyeket.

– Romániából kire lehet számítani, hogy az idei olimpián sikeres lehet?

– Örvendek, hogy két kolozsvári lány épp a napokban ért el jó eredményt Isztambulban 400 méteren: Miklós Andrea és Gal Camelia.

Úgy érzem, a 4x400-as stafétának jó esélye van arra, hogy kijusson Tokióba és ott jól szerepeljen. A diszkoszvető Alin Firfirică most télen 62 m felett dobott, egy rangos versenyt megnyert, ez is biztató, a távolugró lányok is ügyesek, és a gerelyhajító Alexandru Novac is jól mozog. Ezeknél a sportolóknál látok esélyt arra, hogy az olimpiára kijussanak és ott esetleg az első tízbe bekerüljenek.

Ráduly-Zörgő Éva

Kolozsváron született 1954-ben. A helyi 11. számú Elméleti Líceumban (ma Báthory István) érettségizett, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen lélektan szakos oklevelet (1977) szerzett, ezt követően elvégezte a bukaresti Testnevelési Főiskolát (1982). Több kolozsvári és város környéki iskolában logopédusként, majd iskolapszichológusként dolgozott, 1990 óta a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia Tanszékén tanít. Az Erdélyi Pszichológiai Társaság, valamint az Erdélyi Pszichoterapeuták Társaságának tagja. 

Gerelydobóként Romániát 47 nemzetközi versenyen képviselte. 15-szörös román bajnok, 17 országos csúcsot dobott, háromszoros Balkán-bajnok. Mexikóvárosban 1979-ben Universiade-győztes, Torinóban Európa Kupa-győztes, Montrealban Világkupa-ezüstérmes. Az 1972-es müncheni olimpián 12., az 1976-os montreáli ötkarikás játékokon 10., az 1980-as moszkvai olimpián pedig 7. helyen végzett. Férje Ráduly Károly egykori gerelydobó atléta, testnevelő tanár, aki a Sapientia EMTE Környezettudományi Tanszékén tanít. Egy gyermek édesanyja.

Somogyi Botond

Interjúnk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot február 25-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.