Bezzeg a mi időnkben? „A mai fiatalokról”, túl a sztereotípiákon

Péter Beáta 2020. március 28., 15:01

Egész nap a telefonjukat bámulják, nincsenek terveik, jövőképük, nem akarnak dolgozni, nem érdekli őket semmi: rá lehet húzni ezeket a kijelentéseket egy egész generációra? Lehet-e egyáltalán közeledni a mai fiatalokhoz? És ha igen, hogyan? Az ifjú generáció tagjaival foglalkozó szakemberekkel arra kerestünk válaszokat, hogyan viszonyuljunk ahhoz a – felnőttek által – sokat hangoztatott kijelentéshez, miszerint a mai fiatalokat nem érdekli semmi.

Bezzeg a mi időnkben? „A mai fiatalokról”, túl a sztereotípiákon
galéria
Nem igaz, hogy érdektelenek minden iránt. A titok nyitja abban rejlik, hogy megfelelő módon szólítsuk meg a fiatalokat Fotó: Haáz Vince

A generációk közötti különbségek megléte természetes bármilyen társadalomban, és vannak olyan sajátosságok, amelyek mindig is jellemzők voltak az ifjúságra. Ugyanakkor

van néhány olyan jellemvonás, amely társadalmi, gazdasági, fejlődési és technikai szempontból is újnak számít, és ezeket a mostani fiatal generáció tagjainál látjuk legerősebben megnyilvánulni

– magyarázza Gergely Orsolya szociológus, a Sapientia EMTE csíkszeredai Társadalomtudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa, aki egyetemi oktatóként többnyire 19–25 évesekkel kerül napi kapcsolatba.

Az oktató sokkal inkább a pozitívumokat látja a diákokban. „Biztos, hogy vannak negatívumok is, amelyeket ilyen-olyan helyzetekben tapasztalnak a felnőttek a fiatalokkal kapcsolatban, de mindig óvatosnak kell lenni, hogy ne egy egész generációra húzzuk rá azt, amit egy-két személynél tapasztalunk. Nagy különbség van abban is, hogy az adott fiatal hol él, milyen ingerek érik, mert nehéz összehasonlítani egy bukaresti vagy kolozsvári nagyvárosi tizenévest egy kisvárosi, falusi térségben élővel. Ilyen szempontból is lehetnek másféle tapasztalataik az embereknek, attól függően, hogy épp kire látnak rá” – hívta fel a figyelmet Gergely Orsolya.

Milyenek a mai fiatalok?

A kutatások eredményei arra mutatnak rá, hogy a mai fiatalokat alapvetően kevésbé érdekli a politika, viszont ha megfelelő módon szólítják meg őket, akkor ez a téma is foglalkoztatja őket. Ugyanakkor ami igazán felkelti az érdeklődésüket, az például az önkéntesség, sokan tevékenykednek civil szervezeteknél, szeretik kipróbálni magukat különböző területeken. Erős kalandvágy él bennük, de ez végső soron minden fiatal generációra jellemző.

Ne felejtsük el, hogy őket a mostani felnőttek nevelték, és éppen az aktuális társadalom részéről kapják azt az üzenetet, hogy »amíg fiatal vagy, addig kell sok mindent megcsinálni«. És még csodálkozunk, hogy ők mindent gyorsan akarnak”

– hangsúlyozta a szakember.

A szociológus arra is kitért, hogy a fiatalokat különösen foglalkoztatja a párválasztás – mint ahogy ez régen is volt. Az idősebbek talán azon csodálkoznak, hogy manapság interneten ismerkednek a fiatalok – egy ideje valóban megváltoztak a párkeresési, pártalálási mechanizmusok, gyakorlatok. „Ez most az aktuális platform, kommunikációs csatorna. Eközben a kisebb, lokális társadalmak is sokat színesedtek, mozaikszerűvé alakultak. Régebben egy településen mindenki ismert mindenkit, most jóval elszigeteltebben élnek az emberek, nem mindannyian egy közös helyre járnak, ezek az új platformok pedig kissé megkönnyítették az ismerkedést. Valószínű, hogy kicsit nehezebb is számukra a párkeresés, mert erre nincs mintájuk – ők az előfutárok, akik megmutatják, hogy így lehet ismerkedni” – magyarázta Gergely Orsolya.

„Ne várjuk el, hogy odaálljanak és tapsoljanak”

A fiatalok érdeklődési köréhez egyre inkább hozzátartozik a nonprofit szféra is, illetve ők már könnyebben érzékenyíthetők a társadalmi problémák és egyenlőtlenségek iránt. „Érdeklik őket a más kultúrák – ebben is van egyfajta kalandvágy.” Erőteljesen jelen van az elfoglaltságaik között a sport és az egészségtudatosság is. Gergely Orsolya úgy látja, a fiatalok könnyen tudnak azonosulni élettörténetekkel, emberi sorsokkal, ha megfelelő módon szólítják meg őket.

A szolgalelkűség nem jellemző rájuk. De nem is azt akarjuk, hogy itt egy szolgalelkű társadalom legyen. Akkor ne várjuk el azt, hogy csak azért, mert a hatvan- és ötvenévesek így tartanák helyesnek, a tizenévesek is szépen odaálljanak és tapsoljanak, amikor kell”

– magyarázta az egyetemi oktató.

Gergely Orsolya úgy látja, ahhoz, hogy érdekeltté, érzékennyé tegyük ennek a generációnak a tagjait, úgy kell megfogalmazni az üzeneteket, hogy azt érezzék, ők nem csupán díszletnek vannak ott, hanem fontosak a vezetőknek, a politikusoknak, lényeges, hogy például fiatalok is legyenek egy adott rendezvényen.

„Az elvárásokat kell egy kicsit alakítanunk, hogy ez a magától értetődő, alázatos cselekvés ne legyen elvárás. Senkitől sem helyes ezt elvárni. Gondolkodó, értelmes, érdeklődő embereket szeretnénk, akiknek van cél a fejükben, és azért dolgoznak. Én nagyon sok ilyen fiatalt látok, akit megszólítottak, és tevékennyé, aktívvá vált. Nem helyes elvárni, hogy feltétlenül ugyanúgy csináljanak mindent, ahogy a szülők, nagyszülők elvárják. Gondoljuk el: mi mindig úgy viselkedtünk, ahogy a szülők elképzelték? És az is jusson eszünkbe, mekkora teher volt az, amikor nem tudtunk megfelelni” – hívta fel a figyelmet.

Az egyetemi oktató hangsúlyozta, a mai fiatalok is nagyon sokfélék, nem lehet egyértelmű állításokat megfogalmazni velük kapcsolatban.

A nyitottság és a bizalom a kulcs.

Nem lehet egy generációt berakni egy fiókba, hogy ők ilyenek és kész. Főként mivel ők nagymértékben a felnőtt társadalom lenyomatai, mi neveltük, mi tanítottuk.”

A sokat kritizált digitális világot a mostani felnőttek teremtették meg a mai fiatalok számára Fotó: Pixabay.com

Mik lesznek, ha nagyok lesznek?

A fiatalabb, középiskolás generáció tagjairól valamivel árnyaltabb képet kapunk Zsigmond Zsuzsannától, a múlt év végén Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában megtartott Karrier Napok szervezőjétől. A Centrum Studiórum Egyesület és a Székelyföldi Diákigazolvány projekt működtetői által szervezett rendezvénysorozaton a diákok közvetlen kapcsolatba kerülnek a szakmájukban sikeresen elhelyezkedett szakemberekkel. A két megyeszékhelyen összesen 714, 11. és 12. osztályos diák vett részt a különböző területekről érkezett szakemberek előadásain és a beszélgetéseken. A fiatalok a jövőképükkel kapcsolatos, továbbtanulási szándékaikra vonatkozó kérdőíveket is kitöltöttek, ezeket nemrég értékelték ki.

„Nem tudom, mennyire vették komolyan, esetenként az volt az érzésem, hogy magasról tettek rá. Volt olyan, aki beírta a politológiát, az építészetet és a csillagászatot, három teljesen eltérő szakirányt. Olyan is van, aki fejleszteni szeretné magát, de nem tudja, milyen irányba, de a fontos az, hogy pénzt hozzon. A kérdőívek alapján sokaknál az derült ki, hogy a tizenkettedik osztály első félévének végén tudja, hogy tovább szeretne tanulni, de azt nem, hogy milyen irányba indulna” – mutatott rá Zsigmond Zsuzsanna.

A kérdőívet kitöltő diákok 45,8 százaléka határozottan tudja, hogy orvos, jogász, bölcsész vagy gyógypedagógus akar lenni, és több mint 50 százalékuk egyelőre tapogatózik, tudja, hogy fejleszteni szeretné magát, de azt nem, hogy hol.

Például azt tudja, hogy Kolozsvárra szeretne menni, mert ott csuda jó a diákélet, de nem tudja, hogy milyen egyetemen, milyen szakon szeretne tanulni”

– magyarázta Zsigmond Zsuzsanna. Körülbelül 16 százalékuk tanulna tovább itthon – Csíkban, Szentgyörgyön –, és kicsivel több mint harminc százalékuk akar külföldön tanulni, a többiek Marosvásárhelyt, Kolozsvárt részesítik előnyben. Ha például a grafika szakról van szó, akkor Nagyváradot választják, ha az orvosi vagy a színművészeti kerül szóba, akkor Marosvásárhelyt. A külföldi továbbtanuláson gondolkodók közül Csíkszeredában három, Sepsiszentgyörgyön egy diák nevezte meg pontosan az egyetemet és a szakot.

„Az az érzésem, hogy nem jutunk el ezekkel a rendezvényekkel azokhoz a diákokhoz, akik pontosan tudják, mit akarnak. A csíkszeredai Karrier Napok után picit erősebben éreztem azt, hogy a keresőknek lehetőséget adtunk, válaszokat kaptak. Igaz, a három nap alatt olyan előadásokat is meghallgattak, amelyek nem igazán érdekelték őket, de ez is segít a döntésben, hogy esetleg azt a szakot ne válassza. Visszajelzések érkeztek arra vonatkozóan is, hogy a szakemberek olyan alapinformációkkal látták el őket, amelyekkel határozottabban mennek neki a jövőnek” – osztotta meg a rendezvényszervező.

Érdekességként megemlítette: míg tavaly legtöbben azt hangsúlyozták, hogy magyar nyelven szeretnének továbbtanulni, ezúttal a magyar mellett megjelölték az angolt és a románt is.

„Többen is jelezték, hogy a belügyben dolgoznának: rendőrség, tűzoltóság, katonaság. De azt is hozzátették: azért választanák ezt, mert tudják, hogy korán nyugdíjba mennek, nem kis juttatással. Én nagyon remélem, hogy ez csak egy része a diákoknak, akiket mi elértünk. Mert ha megnézzük, sok fiatal tevékenykedik különböző egyesületekben, sok fiatal vállalkozó van, nem igaz, hogy a fiatalokat nem érdekli semmi” – fogalmazott Zsigmond Zsuzsanna. Most egyébként azt fontolgatják, hogy a 11–12. osztályosok helyett a 9–10. osztályosokat szólítanák meg hasonló rendezvényekkel, hogy a diákok már ifjabb korban láthassák a lehetőségeket, hallhassák szakemberek véleményét.

„Na és a felnőttek?”

„Miért, a felnőtteket mi érdekli? Az anyagiakon és a gagyi tévéműsoraikon kívül?” – kérdezett vissza Asztalos Lehel szociálpedagógus, pszichológus, amikor a témáról érdeklődtünk. A székelyudvarhelyi szakember úgy véli, határozottan téves feltételezés, hogy a mai fiatalokat nem érdekli semmi. „Én szakközépiskolában dolgozom, nem elit válogatott, de van néptánccsoportunk, ahová 25–30 gyerek jár, van kórusunk, vannak diákjaink, akik az Üvegfigurák színjátszókörbe járnak, van kosárlabdacsapatunk, kézilabdacsapatunk, női és férfi focicsapatunk. Mindez minimum száz diákot vonz be.

Sok minden érdekli őket. Esetleg nem az érdekli, amit mi elvárnánk felnőttként”

– szögezte le Asztalos Lehel. A pedagógus azt is elmondta, néha az az érzése, hogy az iskolában, a tananyaggal, a tantárgyakkal szemben van egyfajta érdektelenség a diákokban, és ez talán nem véletlen. „Egyrészt olyasmit akarunk megtanítani, aminek nagy részét soha nem fogják használni, és az nem elég egy tizenéves fiatalnak motivációként, hogy »tanulj, fiam, mert ez kell az érettségire«.” Szerinte ugyanakkor

az információátadás legunalmasabb, legbanálisabb módja az iskolában történik.

„Bemegyek tanárként, állok a katedránál, mondok, mondok, mondok, és elvárom, hogy figyeljenek és érdekelje őket valami olyan, amiről ők is tudják, hogy annak az információhalmaznak a nyolcvan százalékát soha nem fogják használni.”

Rámutatott, az adott információt a diákok máshol, másként keresik meg, számukra közérthetőbb, hozzáférhetőbb, elfogadhatóbb módon. Asztalos Lehel úgy véli, a titok nyitja abban rejlik, hogy megfelelő módon szólítsuk meg a fiatalokat, és a felnőttek próbáljanak közelíteni hozzájuk, mert a gyerekek, a fiatalok nyitottak a világra, ugyanúgy, mint minden ifjú generáció.

„Eleve ha az életkori adottságokat, a tizenéves kor sajátosságait nézem – az érdeklődés, a nyitottság, az új megismerésére való törekvés –, butaság kijelenteni, hogy a fiatalokat nem érdekli semmi. Nagyon is kíváncsiak, csak más jellegű dolgok érdeklik őket, mint a felnőtteket.

Ők már tapasztalják azt, hogy nem feltétlenül az a fajta tárgyi tudás szükséges az érvényesüléshez, mint ami esetleg 40–50 évvel ezelőtt, nem feltétlenül az iskolai végzettségen múlik a sikeresség, és itt nem az anyagiakra gondolok, hanem arra, hogy jól érezze magát a bőrében felnőttként.

Visszagondolva a mi diákkorunkra, közöttünk is csak néhányan voltak, akiket sok minden érdekelt egy generáción belül. Úgy, ahogy a felnőtt társadalomban is egy szűk réteg az, amely nagyon érdeklődő, nyitott, befogadó a másra, aki kíváncsi, aki kultúremberként jön-megy a hétköznapokban” – fejtette ki a székelyudvarhelyi pedagógus.

Az önkéntesség nagyon sok fiatalt érdekel. Szeretik kipróbálni magukat különböző területeken Fotó: Barabás Ákos

Nincs új a nap alatt?

Ferencz-Salamon Alpár, a csíkszeredai József Attila Általános Iskola igazgatója is azon a véleményen van, hogy a klasszikus pedagógiai eszközökkel ma már szinte lehetetlen megragadni a fiatalok érdeklődését, és ilyen helyzetben talán nem is elképzelhető konfliktusmentes diák-tanár – vagy tanár-szülő – kapcsolat. „Minden bizonnyal az ilyen vagy hasonló helyzetekre az első reakció a felnőtt részéről, hogy »a mai fiatalokat nem érdekli semmi«” – mutatott rá. A pedagógus ugyanakkor úgy véli, ilyesmi nem először és nem is utoljára fordul elő, hiszen minden generációnál, illetve generációváltásnál felvetődő probléma ez, minden generáció a nála fiatalabbat úgy értékeli, hogy őket nem érdekli semmi.

„Azt mondják egyes kutatók, hogy felnőtté válásunk útján – némelyek már fiatalként, akár a húszas éveik végén, mások kicsivel később – elveszítjük fejlődő gondolkodásmódunkat, vagyis azt a képességünket, hogy a világ és a körülöttünk lévők változásaira, így a fiatalabb generációk számunkra különleges vagy érthetetlen szokásaira nyitottak, alkalmazkodóbbak legyünk” – fejtette ki. Ennek nyomán

észrevétlenül merev gondolkodásúvá válunk.

„Pedagógusként ezt magamon is tapasztalom, sőt nagyon sokat foglalkozom azzal, hogy a folyamatot lassítsam vagy ellensúlyozzam. Nagyon sok és intenzív erőfeszítésre, odafigyelésre, önértékelési képességre van szükségem, hogy ezt valamilyen szinten visszafordítsam. A mi szakmánkban ez óriási kihívás, hisz valahol a mi feladatunk mindezt megcáfolni, ez ellen aktív és kreatív módon tenni” – fogalmazott Ferencz-Salamon Alpár.

Felfedezni újra a gyermeket

Azt ő sem tagadja, hogy a ma iskolába járó gyermekek és fiatalok figyelmét lekötni, ingerküszöbét elérni és huzamosabb ideig a tanóra és a tanulás érdekébe csatornázni nagyon nehéz. „Hogy hol van a megoldás? Az előbb említettek teljes ellentétében. A pedagógus-felnőtt azon tudatos igyekezetében, hogy valamilyen szinten, a tőle telhető legalaposabb módon fejlődő gondolkodásmódú egyén maradjon, aki nyitott az újdonság felé, aki újra felfedezi a benne rejlő fiatalt, gyermeket, a játékos kedvet, a jó ízlésű humort, a szórakoztató együtt töltött idő fantasztikus élményforrását, s mindezekben a közös tanulási-tanítási út kalandokban és tapasztalatokban gazdag lehetőségét” – javasolja a csíkszeredai pedagógus.

Az általa említett felnőtt „számos korszerű tematikájú képzésre jár, kezdeményező, önmagát kész képezni nemcsak formális, de informális vagy nonformális környezetben is, hisz kialakult véleménye fejlődő gondolkodású, miszerint a fiatalokat minden érdekli, amennyiben a lencsét, amin keresztül ez látható, nem mi, pedagógusok adjuk, hanem ők maguk, a tanítványaink.” Ferencz-Salamon Alpárnak meggyőződése, hogy a digitális világot leszámítva – „amelyet mi teremtettünk számukra, és amelyet okosan felhasználva visszajuthatunk hozzájuk” – a mai fiatalság valójában semmi alapvetőben nem különbözik az idősebb generációktól, talán abban, hogy sokkal több inger éri, mint másokat. „Feladatunk, hogy ehhez mi, felnőttek felnőjünk, és velük együttműködve tanuljunk” – vallja.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő nyolcoldalas közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot március 23-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport