A viszontlátás örömére várva: óvatosan, de már javában zajlik az idei erdélyi fesztiválok szervezése

Simon Virág 2021. május 23., 20:12

Nemcsak a potenciális látogatók, hanem a rendezvény- és fesztiválszervezők is türelmetlenül várják már, hogy ismét lehetségessé váljon a nagyobb, több ezer résztvevőt vonzó események lebonyolítása. Mindenki vágyik már a találkozásra, a közösségi élményekre: hogy a Tusványoson lángosozzon, két napfelkeltét lásson a Double Rise-on, rég nem látott barátokkal találkozzon a Kolozsvári Magyar Napokon vagy a Vásárhelyi Forgatagon. 

A viszontlátás örömére várva: óvatosan, de már javában zajlik az idei erdélyi fesztiválok szervezése
galéria
Egyetlen dolog biztos: sem a közönség, sem a rendezvényszervezők nem akarnak még egy nyarat kihagyni Fotó: Pinti Attila

Noha biztosat még mindig nem tudunk arról, hogyan alakul az idei nyár a tömegrendezvények szempontjából, az erdélyi magyar közösség számára fontos éves események szervezői folyamatosan terveznek, egyeztetnek és bizakodnak. Velük beszélgettünk arról, mire számítanak idén nyáron és milyen terveket dédelgetnek.

Egyetlen dolog biztos: hogy minden bizonytalan”

– ezzel a félig vicces, félig komoly kijelentéssel reagált Gazdag Balázs, a torockói Double Rise fesztivál főszervezője arra a kérdésünkre, hogy miként készülnek a rendezvény idei kiadására. A Double Rise, amelyet 2016 óta rendeznek meg a Székelykő lábánál, ahol kétszer kel fel a nap, tavaly ünnepelte volna 5. születésnapját – csakhogy a márciusban az ajtót páros lábbal ránk rúgó koronavírus-járvány és a terjedése megfékezésére hozott intézkedések miatt az 5. kiadás elmaradt. Az összművészeti fesztivál egyébként gyorsan belopta magát az emberek szívébe: volt, aki a színházi előadásokért, más a népművészeti programokért, megint mások pedig a színes koncertekért látogatták és várják a festői környezetben helyet kapó rendezvénysorozatot.

Gazdag Balázstól megtudtuk: idén ismét nagy reményekkel és várakozással szervezik a fesztivált, amelyet augusztus 12–14-re hirdettek meg. „Mi nagyon szeretnénk fesztivált tartani. Azért is, mert tavaly lett volna a Double Rise 5. születésnapja, és ezt el kellett halasztanunk. Az elmúlt napok nyilatkozatai kicsit optimistábbá tettek bennünket, mert elhangzott, hogy lehet majd rendezvényeket tartani.

De nem tudunk még részleteket a feltételekről: lehet-e tömegrendezvény teszteléssel vagy oltási igazolással, maszkkal vagy anélkül. Kicsit a sötétben tapogatózunk”

– magyarázta a főszervező. A több ezer résztvevőt megmozgató rendezvények körüli számos kérdőjel ellenére ők már jó ideje készülnek, Gazdag Balázs elmondása szerint hetek, hónapok óta zajlik az infrastruktúra előkészítése, az egyeztetés a zenekarokkal. A hagyományosan június végén, július elején sorra kerülő Double Rise-ot azért is tolták el most augusztusra, mert bíznak benne, hogy addig egyrészt tisztázódnak a szervezési részletek, másrészt a lakosság átoltottsági aránya is magasabb lesz.

A tavalyi az átgondolás éve volt

Ami az egyéves kihagyást illeti, Gazdag Balázs szerint ez egyszerre volt áldás és átok. „A tavalyi év nagyon pesszimista volt, de egyúttal egy olyan év is, amikor lehetőség volt újragondolni az egész brandet, koncepciót, kicsit kívülről szemlélni, hogy mit is jelent a Double Rise az erdélyi közönségnek, melyek azok a pontok, ahol erősítenünk kell, és mit kell elhagynunk.

Áldás az, hogy idén a kisebb fesztiválnak is örvend a közönség, nincs az a kényszer, hogy egyre nagyobb legyen a fesztivál, egyre nagyobb előadókat hívjunk.

Két évet viszont nem biztos, hogy át tudnánk így vészelni, ezért mindenki számára nagyon fontos, hogy idén meg tudjuk tartani a rendezvényt” – hangsúlyozta. A főszervező úgy véli, a piac hamar magára fog találni, rendeződni fog az egyéves kihagyás után, de nem tartanak attól, hogy ez hátrányosan érinti őket. A Double Rise-nak ugyanis saját közönsége van, akik nemcsak a fesztiválhangulat kedvéért váltanak jegyet, hanem konkrétan ezen a fesztiválon akarnak részt venni.

Ami régen természetes volt, az ma számottevő akadályt jelenthet. A tavalyi kihagyás után idén komoly kompromisszumok árán is megszerveznék a tömegrendezvények egy részét  Fotó: Tamás Attila

A helyieknek is hiányzik a fesztivál

A Double Rise főszervezője azt is elmondta: az előző két kiadás során kiköltöztették a rendezvényt a település szélére, hogy ne zavarják a helybélieket, de a visszajelzések alapján sokan hiányolták az „igazi Double Rise-hangulatot”, aminek éppen az volt a lényege, hogy a fesztiválozók a falusi udvarokban éltek, mulattak, a helyiek közvetlen szomszédságában laktak. Ezt a hangulatot pedig nemcsak a „napfelkelők” hiányolják, hanem maguk a torockóiak is nosztalgikusan emlékeznek vissza az első két évre, amikor nagy élet volt a faluban. Holott amikor a Double Rise a falu központjában kapott helyet, a helybéliek nem igazán rajongtak a felfordulásért – jegyezte meg mosolyogva Gazdag Balázs.

De az idő megszépítette ezeket az emlékeket, és a nosztalgiához hozzájárult az elmúlt pandémiás év is.

A szervezők idén sok olyan programmal készülnek, amelyek a faluban kapnak helyet, így csak a kemping és a nagyszínpad, az éjszakai buli marad a falun kívül a már megszokott fesztiválhelyszínen. Bár az idei programról egyelőre nem akart részleteket megosztani Gazdag Balázs, azt elmondta, hogy idén hangsúlyos lesz az erdélyi zenekarok jelenléte, de Magyarországról is érkeznek majd együttesek – az arány körülbelül 70–30 százalék lesz. Előszerződések már vannak a zenekarokkal, de amíg nem tudnak biztosat, addig nem szeretne neveket elárulni.

Oltási igazolás a belépőjegy mellé

A Double Rise főszervezője jó megoldásnak tartja, hogy a tömegrendezvényeken való részvételt negatív teszteredményhez vagy az oltás felvételéhez kössék, hiszen így elkerülhető, hogy egy-egy fesztiválon fertőzési góc alakuljon ki. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a szakhatóságok minél előbb dolgozzák ki a konkrét intézkedéscsomagot, hogy a szervezők időben tudjanak felkészülni, alkalmazkodni. Abban reménykednek, hogy legkésőbb június elején már lesznek konkrét elvárások, feltételek, és el tudják kezdeni a népszerűsítési kampányt.

Közösséget építeni

A Vásárhelyi Forgatagot – amely az erdélyi magyarság kulturális seregszemléje kíván lenni – szervező Marosvásárhelyért Egyesület képviselői

abban már biztosak, hogy a marosvásárhelyi rendezvény idén teljesen más lesz, mint az előző években.

Szente Katalin, az egyesület munkatársa úgy látja, a vírus nem fog eltűnni, így azt kell kitalálni, hogyan lehet biztonságos körülmények között tömegrendezvényeket tartani, hiszen az a cél, hogy elkerüljék azokat a helyzeteket, amelyeket a járvány csúcspontján tapasztaltunk.

A Vásárhelyi Forgatagot szintén kénytelenek voltak tavaly elhalasztani, így a nyolcadik kiadást idén tartják meg – és bíznak benne, hogy a terveket sikerül is végrehajtani, és ismét egy olyan rendezvényt tudnak szervezni, amely összekapcsolja a vásárhelyieket, hazacsalogatja az elszármazottakat és közösséget épít.

„Mindenki dolgozik, tervez. A fesztiválszervezők készülnek, és alkalmazkodnak az új helyzethez. Ahogy az iskolák alkalmazkodtak az online oktatáshoz, úgy nekünk is ezt kell tennünk. Vannak elképzelések, volt egy főpróba is: a Marosvásárhelyen megrendezett húsvéti vásár. Ott találkoztunk élesben azzal, hogy a dolgok az utolsó percben is változhatnak, ezzel pedig az embereknek, a résztvevőknek is tisztában kell lenniük. Mi eleve három forgatókönyvvel készülünk: a zöld, a sárga és a piros forgatókönyv mellé más-más programok vannak rendelve” – magyarázta Szente Katalin.

Amikor még minden más volt: maszk, távolságtartás és egyéb járványügyi szabályok nélküli világ. A fesztiválok idén még nem lesznek olyanok, mint régen Fotó: Tamás Attila

Szükség van a lelki eledelre

Az egyesület képviselője úgy véli, ebben az évben mind a szervezők, mind a vásárhelyiek részéről elengedhetetlen a rugalmasság. Az idei Forgatag keretében a jól bevált és megszokott programot igyekeznek követni, hogy színes legyen a paletta, minél többen érezzék jól magukat a rendezvényen. A potenciális előadókkal már zajlanak az megbeszélések, de a jelenlegi körülmények között nehéz a magyarországi előadókkal egyeztetni, hiszen folyamatosan változnak, változhatnak a két ország közötti megállapodások a be- és kiutazással kapcsolatban.

Minderre azonban nem akadályként tekintenek a Vásárhelyi Forgatag szervezői, hanem elfogadják, hogy a kialakult új világunk így néz ki, ehhez pedig alkalmazkodni kell. „A tavalyi év mindenről szólt, csak a kultúráról, a kulturális programokról nem. Holott ez lelki eledel, és nélkülözhetetlen.

Szükség van arra, hogy idén felderüljenek az emberek, ne csak a hétköznapi gondokra, a járványra összpontosítsanak. Ez a küldetése a Forgatagnak, és valamilyen formában ezt mindenképp szeretnénk megvalósítani.

Próbálunk minél közelebbit nyújtani, ami volt régebben, amit szerettek és megszoktak az emberek” – hangsúlyozta Szente Katalin.

Az már most biztos, hogy az online regisztráció fontos eleme lesz a rendezvénynek. Arra is lesz lehetőség, hogy szabadon látogassanak ki az emberek a vásárra, de ami a koncerteket, a tömegrendezvényeket illeti, azok esetében szükség lesz valamilyen formájú regisztrációra. Ezzel a biztonságot kívánják garantálni.

Vannak fenntartásaik, de bizakodnak

Az erdélyi és Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléjeként ismert Kolozsvári Magyar Napok azon kevés rendezvények közé tartozik, amelyek 2020-ban nem maradtak el. Igaz, a résztvevők visszafogottan és a megszokott 9–10 helyett mindössze 3 napig ünnepelhettek. Gergely Balázs főszervező megkeresésünkre arról beszélt, hogy egyelőre majdnem a tavalyihoz hasonló a bizonytalanság, de mind a szervezőcsapat, mind a közönség bízik abban, hogy idén nagyobb lesz az ünnep, mint 2020-ban.

„Tavaly takaréklángon, egy háromnapos rendezvény formájában, betartva az egészségügyi és más feltételeket, megtartottuk a Kolozsvári Magyar Napokat.

Idén is alapvetően erre készülünk augusztus 18–20. között, azzal a kitétellel, hogy ha minden jól megy és lazul a helyzet, akkor a szombat-vasárnap is ott lesz tartaléknapnak. Egyelőre kivárunk, szervezzük a minimumot, kulturális seregszemleként”

– részletezte Gergely Balázs. Ennek megfelelően elsősorban a tavalyihoz hasonló programpontokban gondolkodnak: tárlatokkal, komolyzenei koncertekkel készülnek. „Úgy gondoljuk, hogy a vállalt minimumot idén is teljesíteni tudjuk. Ami ezen kívül összejön, az ajándék lesz, nekünk is szervezőkként és a közönségnek is” – fogalmazott a főszervező.

Fotó: Tamás Attila

Biztos pont a bizonytalanságban

Gergely Balázs szerint míg a nagy fesztiválok, koncertek esetében meg lehet határozni részvételi feltételként az oltási igazolást, a Kolozsvári Magyar Napok célközönsége a családok és a gyermekek, ezért igazságtalanság lenne ilyen feltételeket szabni. Remélik, hogy minden negatív megkülönböztetés nélkül megoldást találnak a gyermekek helyzetére a törvényhozók, és hamarosan olyan jogszabályok születnek, amelyek megengedik, hogy az oltásban nem részesülhető gyermekek is eljuthassanak a rendezvényekre.

„Tél végén igazságtalannak tartottam volna, hogy oltási igazoláshoz kössenek bármit, hiszen akkor nem mindenkinek volt elérhető a vakcina. Mára világos, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy aki oltást akar, az, ha nem is aznap, de két napon belül megkaphatja.

Ilyen felállásban igazságos és méltányos az, ha ilyen okmányokhoz kötik például a tömegrendezvényeken való részvételt. Aki nem vállalja az oltást, az azt is vállalja, hogy idén kimarad”

– szögezte le Gergely Balázs. Hozzátette, az a tény, hogy tavaly példás módon sikerült megrendezniük a – tizenegyedik – Kolozsvári Magyar Napokat, erősítette a felépített brandet, hiszen a seregszemle a nehéz időkben, a bizonytalanságban sem maradt el, és biztos pont volt a kolozsváriak – de nem csak – életében. „Bízom benne, hogy eljön az az idő, ha nem is idén, de jövőre, amikor nem visszafogottan, hanem újra teljes pompájában meg lehet majd rendezni a napokat” – fogalmazta meg sokak vágyát a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

Az idei tervekkel kapcsolatban Sándor Krisztinát, a Tusványos főszervezőjét is megkerestük, aki azt nyilatkozta: egyelőre nem született végleges döntés arról, hogy mi lesz a rendezvény 2021-es kiadásának sorsa, de ígérete szerint napokon belül bejelentést fognak tenni erre vonatkozóan. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort – ismert nevén a Tusványost – tavaly 31. alkalommal tartották volna meg, a rendezvény azonban elmaradt.

Butikfesztiválból nomádfesztivál

A Maros megyei Gernyeszegen lévő Teleki-kastély udvarán otthonra talált Awake fesztiválnak is elmaradt a tavalyi kiadása, a szervezők pedig már tavaly áprilisban arról beszéltek, hogy annál nagyobb lelkesedéssel készülnek a 2021-es kiadásra. A butikfesztiválként meghatározott, alternatív programokat kínáló rendezvénysorozat főszervezője, Laura Coroianu idén januárban jelentette be, hogy

ebben az évben nomád fesztivállá alakul az Awake. Ez azt jelenti, hogy különböző hétvégeken öt helyszínen rendeznek koncerteket, többek között Kolozsváron és a gernyeszegi Teleki-birtokon. Azt még nem tudni, hogy kik lesznek a meghívottak.

Laura Coroianu szerint az éppen érvényes egészségügyi intézkedéseket és esetleges korlátozásokat betartva fogják megszervezni a koncerteket, amelyekre átlagosan 1000–3000 embert várnak. A tavalyra megváltott jegyek is érvényesek lesznek ezekre a koncertekre, amelyeknek egyelőre az időpontjuk sem nyilvános. „Vándorolni fogunk városról városra, megőrizve a művészetek, az újítás és a jó zene iránti elkötelezettségünket, és meglepetésekkel szolgálva a közönségünknek. Azt tapasztaltuk, hogy az Awake-re érkezők mindig felelősségteljesen viselkedtek, bízunk benne, hogy idén is így lesz” – fogalmazott a főszervező.

Tesztkoncert Kolozsváron

Mindeközben nálunk is tervezik már úgynevezett tesztkoncertek megszervezését, amit többek között Barcelonában és Liverpoolban is tartottak az elmúlt hetekben. Ezek célja, hogy szakemberek viszonylag szabályozott körülmények között felmérhessék, milyen hatással van a közösségekre a tömegrendezvényeken való részvétel, és mennyire befolyásolja ez a vírus terjedését.

Az ilyen – beltéri – rendezvényekre több száz résztvevőt beengednek, azonban mindegyikük be kell legyen oltva, a részvétel másik feltétele pedig a negatív koronavírusteszt. Május 15-én Kolozsváron is sor került egy ilyen rendezvényre: a román operában 800 személy részvételével zajlott komolyzenei koncert. A résztvevőket 14 napon keresztül megfigyelik, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e a vírussal. Hasonló rendezvényeket az ország más nagyvárosaiban is terveznek.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot május 17-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport