A választott ösvényen a tüskebokrok közt is végig kell menni – Beszélgetés Márton Árpád festőművésszel

2019. november 18., 14:53 utolsó módosítás: 2019. november 18., 14:56

„Ott születtem, ahol az ég félgömb alakban borul a hegyekre. A hőmérő higanyszála itt süllyed mínusz alá legtöbbször. Gyergyóalfalu zord éghajlata határozza meg az emberek lelkületét és munkához való viszonyát. Munkáim alaphangvételét itt kell keresni. Amit eddig sikerült megfogalmaznom, annak minden kis részlete – szálanként – ide kötődik.”

A választott ösvényen a tüskebokrok közt is végig kell menni – Beszélgetés Márton Árpád festőművésszel
galéria
Fotó: Veres Nándor

– Milyen volt a fenti önvallomásában is megidézett gyerekkor? Mikor mutatkozott meg először a tehetsége? Hogyan került Marosvásárhelyre?

– Vissza kell mennem egészen messzire, 1949-et írunk, amikor édesapám, akit a második világháború sokakhoz hasonlóan elszakított a családjától, négy év és nyolc hónap hadifogság után hazakerült. Ő különben amatőr módjára asztalosságot tanult egy nagyon jó mestertől, aki sok mindenre felhívta a figyelmét. Ennek hatására kezdett el festegetni is, képeslapokat másolt, melyek jobban sikerültek, mint az eredetiek, közülük egyébként az alfalui családi házban még mindig megtalálható két-három darab.

Jól lehet rajzolni a verseskönyvbe

– Nagyjából a rajzolás nekem is onnan jött: 1944-ben a házunkkal szemben egy nagy udvar volt, és a németek, ahogy vonultak vissza, egy nagy teherautónyi könyvet – nem tudtuk pontosan, honnan hozhatták – leürítettek oda a zuhogó esőben. Volt ott minden, de én főleg azokat a könyveket kerestem, amelyeknek a margója jó széles volt – például, amelyekben versek voltak – és lehetett bele rajzolni.

A későbbi gondolkodásmódom is innen jön, talán.

Hazatérvén édesapám meglátta ezt, és rákérdezett, mégis milyen karikatúrákkal foglalkozom. „Adok én neked festéket és kartont, tessék, itt egy képeslap, másoljad!” – mondta. A szülői házban egy akkori festményem még most is megvan.

A lényeg az, hogy a munka és a tanulás mellett végigdolgoztam ezeken a munkákon, és az olajjal való festés egészen jól ment. Mivel követendő példaként felmerült egy Ambrus Imre nevezetű kolléga, majd utána következett Sövér Elek, akik mindketten a vásárhelyi iskola tehetségei voltak, a szüleim gondolkodtak, hogy nekem is oda kellene mennem. A vásárhelyi tanárok minden évben kijártak vidékre és faluról gyűjtötték a tehetséges gyerekeket az egyébként alacsony létszámú, nagyon megrostált osztályaikba. Amikor nálunk jártak, épp fáért voltunk, csak másnap tudtam meg, és nagyon elszomorodtam.

Egy mappába összeszedett munkáimat viszont átadtuk a helyi iskolaigazgatónak, hogy küldje Vásárhelyre. Róla később kiderült, hogy átlagos tanulónak tartván és a falu hírnevét féltve tőlem, nem volt segítőkész. Édesapám megvédett, hát milyen legyek, az egész napi munka után este a petróleumlámpa fényénél tanultam. Végül csak felmentem Vásárhelyre, és szerencsére sikerült is bejutnom, egy olyan osztályba, ahol kilencen voltunk összesen.

Ott már olyan útravalót kaptam, hogy mind a mai napig azzal ébredek.
Forrás – 1972, olaj, tempera, 129×109 cm
Rajztanár és képzőművész

– Majd következett Kolozsvár. Végül az egyetem végén miképp döntött – mint kiderült, egy életre szólóan – Csíkszereda mellett?

– A vásárhelyi középiskola után Kolozsvárra mentem, ott akadémiai, klasszikus oktatás folyt, hisz csak azelőtt néhány évvel indult az iskola, a tanáraink megköveteltek mindent. Nagyon jó tanárokat fogtam ki, a legendás Miklóssy Gábor osztályában végeztem. Negyedéven a mester megkérdezte tőlünk, mihez kezdünk, mi lesz velünk, el akarunk-e kerülni a világ végére „rajztanárnak”. Majd azt javasolta,

bárhová is kerülnénk, ott néhány munkával mutatkozzunk be, hogy megmutassuk, képzőművészek is vagyunk, nem csupán rajztanárok.

Ezt elraktároztam magamnak, és az egyetemi elvárások mellett folyamatosan, a háttérben is dolgoztam. Mit adott az Isten, telt-múlt az idő, hatodéven mindenki elment valamerre kiállítani. Mi inkább Marosvásárhely fele húztunk, ahol összetalálkoztam Gaál Andrással, akivel egyébként nagyon erős szakmai és alkotói testvériség alakult ki később. Ő ott azt mondta: „Volna Csíkszeredában egy üres katedra, nincs kedved odajönni?”Amikor elvégeztem a hatodévet, az eredményeim alapján maradhattam volna tanársegédnek Kolozsváron is, de a dékán – aki a Márton után csak Marcikának szólított, ahogy ez később a családban is meghonosodott – megfenyegetett, hogy hátsófélen rúg, ha ott találok maradni szolgának.

Megnyugtattam, hogy megyek Csíkszeredába.

Együtt – 1975, olaj, tempera, 100×120 cm

Ott sem sokan értették, hogy miért döntöttem így a kolozsvári lehetőség helyett, noha, lényegében a Miklóssy által is emlegetettek miatt, Csíkszeredában folyamatosan pörgött a kiállítások sorozata, megérkezésem után másfél hónappal be is mutatkozhattam hetven munkával, és a kollégáim előtt a kezdetektől fogva nem csak rajztanár voltam, hanem képzőművész is. Nagy Imre bácsi a szárnyai alá vett, termékeny időszak volt. Egyszer éppen a tömbházi pici lakásban látogatott meg Kányádival, aki véletlenül rálépett egy akvarellre, mire rászólt:

Mit képzelnél, ha én is a verseiden kezdenék járkálni?”

Talán ennek hatására, vagy ki tudja, amikor egy adott pillanatban Fazakas János a pártbizottságból Csíkszeredába érkezett és bejelentkezett Imre bácsihoz, megkérdezte, hogy szüksége van-e valamire. Ő rám és Gaál Andrásra mutatott, hogy műterem kellene nekünk, mert nincs hol alkotnunk. Ez meg is valósult, és ezek a műtermek folyamatosan, azóta is léteznek.

Kitekintés – 1982, olaj, tempera, 62×46 cm

– Sokszor mesélt az akkoriban nagyon erős csíkszeredai művészeti életről és alkotóközösségről, valamint arról, hogy a gyerekekkel való foglalkozás, a képzőművészeti egyetemekre való felkészítés mennyire hálás feladat volt. Ez mindmáig megmaradt?

– A középiskola hangulatától mára távol kerültem, miután befejeztem a tanítást. De az egész művészeti oktatásnak a gyökere onnan indult, hogy akkoriban voltak szakkörök, pionírház, pezsgett minden. A gimnáziumban a régi rajztermek jól fel voltak szerelve, még a világháborúk előttről. Még óvónőket is tanítottunk, hogy majd ők hogyan tanítsák a kisgyerekeknek a rajzot.

Húsz évet óvodáztam, szenzációs volt, kiderült, hogy minden gyerek, ha felszabadítod, ösztönösen csinálja a maga dolgát.

Később olyan középiskolás évfolyamom is volt, hogy a tizenhatból tizenhárom diákom jutott be a legjobb képzőművészeti egyetemekre. Nőtt valahogyan ez az egész dolog, örömmel emlékszem vissza erre az időszakra.

Világtalan – 2014, pasztell, 70×50 cm

Egy olyan utat kell keresni, ami igaz

– Mi inspirálja? Az ember, a munka és a kenyér több nyilatkozatában, vallomásában fő motívumként szerepel, ahogyan az is, hogy a kemény munkában hisz. A munka mellett az ihletettség, a gondolatait irányító hatások, az alkotást segítő légkör miképp idézhetők elő?

– Ahogy végiggondolom az életet, elsősorban ahonnan jöttem, nagyon keményen már kisgyerekkortól megkaptam a feladatomat, hogy mit kell elvégezni, hogyan kell megcsinálni valamit.

Ez az életemnek egy fogaskereke, bennem van, úgy indítottak utamra, hogy két kincsem van, az agyam és a két kezem, otthonról segíteni nem fognak tudni.

Egyszerű volt, tanuljak úgy, hogy ösztöndíjam legyen. A másik, amit nem felejtettem el, hogy mikor hazamentem nyaranta, be kellett állnom ugyanúgy dolgozni, mint mindenkinek, és beleláttam azokba a hétköznapokba is, melyekbe egyébként Kolozsváron sokan nem. Aztán ez a többség szép fehér ingben ábrázolta a parasztokat, ami nevetséges volt.

Valahol egy olyan utat kell keresni, ami igaz. Például igaz a falum, az emberek, az, hogy milyen egyszerű, tömör világot élnek.

A közmondásokkal kapcsolatban például azon kezdtem gondolkodni, hogy máshol kötetnyi filozófiákat írtak, míg nálunk néhány sorban, tömören összefoglaltak mindent, ami fontos.

Valahol ilyen gondolkodást kell követni, és ezt viszem végig. Ha már kiválasztottam egy ösvényt, menjek végig rajta, ha tüskebokrok közt visz, akkor is.

A föld fiai – 1982, olaj, tempera, 100x120 cm

– Mi a kedvenc technikája?

– Amíg nem lett allergiás problémám a kezemmel, addig olajjal festettem, talán az is váltotta ki a gondokat, hogy erős anyagokkal, terpentinnel dolgoztam. Sokáig hiába jártam mindenfelé orvosokhoz. Aztán a gimnázium egyik korábbi végzőse által került megoldás: ki kellett iktatnom az olajfestéket, és napok alatt helyrejöttem. Ezért áttértem az olajos temperára, de rengeteget akvarelleztem is, majd az utóbbi időben jött a pasztell. A temperát fogom folytatni nemsokára, vannak is elképzeléseim, ötleteim.

– Min dolgozik, mikor állít ki legközelebb, mik a tervei?

– Nemrégiben voltam Kovásznán, előtte Szentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Budapesten, Egerben kiállítani a régebbi dolgaimból, de az újakból is, mert állandó jelleggel valami készül.

Sokat rajzolok, vázlatolok, már megvannak az elkövetkezendő bűnöknek az előzményei.

Van egy ötletbankom, egy cipősdobozban a lejegyzett ötletek, melyeket elővéve rögtön beugrik minden. De voltam Bálványoson is a közelmúltban egy táborban, és a Borospataki Művésztelepen. Folyton történik valami.

Márton Árpád Gyergyóalfaluban született 1940-ben. Művészeti tanulmányait Marosvásárhelyen a Zene- és Képzőművészeti Középiskolában, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem festészeti szakán végezte, ahol Kádár Tibor és Miklóssy Gábor tanítványaként szerzett diplomát 1964-ben. Művei megtalálhatók számos erdélyi múzeumban és külföldi köz- és magángyűjteményben. A Kárpát-medencén kívül New York, Barcelona, Krakkó, Nürnberg, Washington stb. művészetkedvelő közönsége is találkozhatott már műveivel, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson köztéri alkotásai is vannak.

A Romániai Képzőművészek Országos Szövetségének, valamint a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társaságának tagja. A Gyergyószárhegyi Művésztelep egyik létrehozója, aki tanárként több generációnyi képzőművész kibontakozását segítette. 1964-től rajztanárként dolgozott a csíkszeredai matematika-fizika líceumban és az óvónőképzőben. Alapítója volt a Művészeti Általános Iskolának, majd 1990- ben a Nagy István Zene- és Képzőművészeti Líceumnak, ahol 2001-ig, nyugdíjba vonulásáig tanított. 1997-ben Gyergyóalfalu díszpolgára lett, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, 2017-ben Magyar Örökség díjat kapott. Jelenleg Csíkszeredában él és alkot.

Péter Beáta, Bálint Tamás

Interjúnk eredetileg a Krónika és a Székelyhon napilap Előretolt Helyőrség című irodalmi-kulturális mellékletének legfrissebb számában látott napvilágot november 18-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport