A hokis, aki mindenhol kapitány volt

Gergely Imre 2020. november 16., 08:31

Szülővárosa csapatában már nagyon fiatalon, aztán gyergyóiként Csíkszeredában, székelyként Galacon és Románia válogatottjában, majd újra Gyergyószentmiklóson: Góga Attila mindenhol kiérdemelte, hogy mezén viselhette a csapatkapitánynak járó C betűt. Kivívta csapattársai, az ellenfelek, és azok szurkolóinak is a tiszteletét. Most újabb kihívások elé néz.

A hokis, aki mindenhol kapitány volt
galéria
Góga Attila szinte minden csapatánál mezén viselte a C betűt Fotó: Gergely Imre

– Az elmúlt harminc évben biztosan te vagy a gyergyószentmiklósi jégkorong legsikeresebb karriert elért személyisége, de talán az egész gyergyói hokitörténelemre igaz ez. Kívülről úgy tűnik, egy szépen ívelő, zökkenőktől mentes pályafutás a tiéd, sorban elért sikerekkel. Te is így éled meg ezt?

– Az tény, hogy sok mindent elértem, de zökkenőmentesnek nem mondanám. Gyergyószentmiklósról indulva, és a HC Csíkszeredához kerülve azt éreztem, a legjobb helyen vagyok. MOL Ligát nyertünk, minden esély megvolt, hogy sokáig sikeresek legyünk. Aztán egy év múlva egyik napról a másikra közölték, hogy vége nincs pénz, megszűnik a csapat.

Ez volt az első nagy törés az életemben.

Innen kényszerből mentem Brassóba, amely még nem az a csapat volt ami ma. Pályájuk sem volt, öregfiúk játszottak, akkor sok korábbi HC-játékos kapott ott lehetőséget. Számomra csak egy évet tartott, rendeződtek a viszonyok Csíkszeredában, és visszatérhettem a Sportklubhoz. Akkor következett öt nagyszerű év, egy remek csapatban MOL Liga-győzelemmel, zsinórban nyertük a bajnokságokat, kupákat.

Minden szép volt de jött az újabb törés. Elfogyott a pénz, megroppant a klub, és akit tudott más csapatot keresett magának.

Akkor távozott Vaclav Novak a Ferencvároshoz, Becze Tihamér Miskolcra, én pedig pár társammal együtt Galacra, ami szintén kényszerhelyzet volt, ugyanúgy, mint korábban Brassóban, de lényegesen jobb körülményekkel. Az az igazság, hogy nagyon jó csapat jött ott össze két bajnoki címet nyertünk egymás után. Előtte Galac sosem volt bajnok.

Fotó: Gergely Imre

– Utána hazatértél Gyergyószentmiklósra. 

– Kerestem a hazatérést, hiszen közben itthon már családom volt, megszülettek a fiaim, akikkel akkor nagyon kevés időt tudtam együtt tölteni. A galaci MOL Ligás szezon után felröppentek a pletykák, hogy Gyergyószentmiklóson új támogatók érkeznek a csapathoz, javulnak a kilátások. Jött a megkeresés: ha el tudom intézni, hogy szezon közben hazaengedjenek, szívesen látnak a Progymnál.

Az a számomra csonka itthoni szezon nem hozott sikert, de utána minden megváltozott.

Az új támogatók nagyobb szerepet vállaltak, létrejött a Gyergyói Hoki Klub, teljesen más lehetőségek nyíltak meg. Erste Ligás csapatunk lett. Érkezett Mikael Tisell edző is, ami kiemelkedően fontos lépés volt, vele olyan teljesítményt tudtunk elérni, ami magasra tette a lécet.

Korábban Csíkszeredában és Galacon ugyan a trófeák szempontjából sikeresebb volt a karrierem, de egyéni teljesítményem tekintetében úgy gondolom, ez az elmúlt két év volt pályafutásom csúcsa. Ezt Tisell mesternek köszönhetem.

Addigi szezonjaim során egyszer értem el 25 pontot a MOL Ligában, most pedig 36 és 28 pont volt a statisztikám.

A Debrecennel vívott negyeddöntő elvesztése nagyon rosszul érintett, talán még mindig nem tudtuk megemészteni. Nagyon kicsin múlt, és egy év múlva ebből tanulva és jobb kapusteljesítménnyel ez a kicsi különbség a mi oldalunkra állt, legyőztük Brassót, az elődöntőbe jutottunk. Kár, hogy a járvány miatt ekkor lezárult a szezon. A liga döntésével megkaptuk a GYHK első Erste Liga érmét. Elértünk ehhez a szezonhoz, ami  rosszul indult a csapat számára és a rossz kezdés után változtatni kellett. Szilassy Zoltán lett az edzőnk és elindult a csapat újjáépítése. Sok munka vár még ránk.

Fotó: Gergely Imre

– Na, meg te másodedző lettél Szilassy mellett, bejelentetted, hogy lezárult a játékos pályafutásod. De még ne szaladjunk ennyire előre. Térjünk vissza a karriered elejére. Miért is távoztál te annak idején Gyergyószentmiklósról?

– Nos, akkoriban a gyergyószentmiklósi körülmények nem voltak jók. Igazból félig, vagy talán nagyobb mértékben amatőr volt a csapat, délelőtt munkába jártak a játékosok, délután edzésre. Így nem lehetett sikereket elérni. Nagy eredmény volt, amikor 2002-ben az elődöntőben le tudtuk győzni a Sportklubot és döntőt játszottunk a Steauával. De ezt nem követték újabb sikerek.

Én úgy éreztem akkor, hogy magasabb szinten is tudok bizonyítani.

Korábban már volt egy fél szezonom, amikor a Sportklubnál játszottam Gál Csabával együtt kölcsönben, és valóban jól is szerepeltem, nagyon közel álltunk a bajnokság megnyeréséhez. Hívtak, hogy maradjak, de akkor még az itthoni folytatás mellett döntöttem.

Amikor azonban HC Csíkszereda ajánlata megérkezett igent mondtam. Csató Imre hívott elsősorban, neki a későbbiekben is sokat köszönhettem, kifizettek értem egy nagyon tisztességes árat a Progymnak. Emiatt is volt, hogy elfogadtam a lehetőséget, mert nem akartam volna, hogy ingyen „ellopjon” egy klub a nevelőegyesületemtől. Persze, a Progym sorsát továbbra is követtem, tartottam a kapcsolatokat, hiszen Csíkszereda közel volt, amikor szabad időm volt itthon voltam, évente többször játszottam Gyergyó ellen. Sajnos ahogy az ezüstérem után nem lett itthon folytonosság, a MOL Liga első szezonja után is volt itt egy nagy törés amikor minden visszaesett.

Ha akkor ez nincs, talán nem most kellene csapatot építenünk, már komoly múlt lenne a gyergyószentmiklósi csapat mögött.

– Még korábbra visszalépve, miként emlékszel junior, ifi korodra?

– Amikor elsősök voltunk jöttek a tanárok akkori szokás szerint toborozni. Nekem akkor már volt egy év előnyöm, mert az apám a jégpályán dolgozott, már óvodásként feltettek a jégre. Kémenes Csaba volt az edző akinél kezdtem, és ő végigkísérte a csapatot junior korunkig. Emlékszem, legalább százan kezdtük, a végére két sorunk maradt, azzal nyertünk junior bajnokságot, ami nagy szó volt. Akkor indult újra a felnőtt csapat, és 16 éves koromtól már Basilides Csaba edző felhívott a felnőttekhez valakit pótolni. Onnan pedig már rendszeresen a felnőtt kerethez tartoztam.

Nem volt könnyű ott helytállni, hiszen hirtelen nőttem meg, és hiányoztak az izmok a csontokról, de volt ambícióm, nagyon sokat dolgoztam, szép lassan elértem amit ilyen szempontból kellett.

Az, hogy már ilyen fiatalon a nagyokkal kellett a ritmust felvennem sokat segített a későbbi pályafutásom során.

Fotó: Gergely Imre

– A karriered során bizonyára voltak olyan emlékezetes meccsek, amiket nem felejtesz sosem.

– Hát a legelső mindenképpen az a sorozat, amikor a Progymmal legyőztük az elődöntőben a Sportklubot és a Steaua elleni döntő hazai meccsei, az telt ház, a hangulat... Az egyik találkozón a legjobb játékosnak járó különdíjat is én kaptam: gólt lőttem Radu Viorelnek.

A következő emlékezetes összecsapás pedig az, amikor az első bajnoki címet nyertük Csíkszeredában. Később még jó pár aranyérmet nyertem, de az első az ami igazán felejthetetlen. Még volt egy döntő mérkőzés, szintén a Sportklubnál, amikor 4–4-nél betaláltam és az én gólommal nyertük meg a trófeát Brassó ellen. Na, és még van egy: 19 éves voltam, amikor behívtak a felnőtt válogatottba, és felkészülési meccset játszottunk itthon, Gyergyószentmiklóson a Progymmal. Az első sorban kaptam helyet Timaru, Cazacu, Nicolescu és Dimache voltak a társaim.

Abban az időben a külföldi hokiról semmit nem tudtunk, számunkra ők voltak a legnagyobb sztárok, akik sorozatban nyerték a bajnokságokat, és akikhez hasonlítani szerettünk volna. Akkor, olyan fiatalon valami hihetetlen volt.
Fotó: Gergely Imre

– Aligha van arra példa a hazai hokiban, hogy egy játékos, ahol csak megfordul mindenhol megkapja a C betűt. Te mindenhol kapitány voltál.

– Igen, ez részben megtiszteltetés, jó érezni, hogy felnéznek rám, de részben komoly felelősség is. Van, ahol a klubvezetés nevezi ki a kapitányt, van, hogy a csapat választ. Nekem mindkettőben volt részem. Itthon is csapatkapitány voltam, később a Sportklubnál szezon közben kaptam meg a kinevezést. Papp Szabolcs viselte addig a C betűt, amikor a vezetőség úgy döntött, hogy egy sikertelenebb időszak után nekem, egy alig egy éve odakerült gyergyóinak adja ezt. Kínos volt Szabival szemben de megbeszéltük, nem volt harag később köztünk.

A következő szezon előtt én kértem, hogy szavazzon a csapat, fontosnak tartottam, hogy érezzem a támogatást, hogy nem csak azért fogadnak el, mert föléjük helyeztek. Őszintén meglepett a szavazás eredménye, ami megmutatta, hogy a csapat is velem volt.

Megerősített abban, hogy jó amit teszek, ahogy viselkedek. Én mindig arra törekedtem, hogy a jégen vívjam ki a tiszteletet a a játékommal,  az odaadásommal. Nem az a típusú csapatkapitány voltam, aki ordít, parancsolgat az öltözőben. Volt olyan, hogy kiborultam, és ennek szót adtam, de ritkán. Az A betűs segédkapitányok segítettek a rendet fenntartani.

Galacon is ugyanígy kivívtam a tiszteletet. Az öltözőben a többség székely volt és légiós, de a vezetők románok és ők így is nekem adták a C betűt. Értékelték, hogy abban a közegben is odatettem magam az edzéseken és a magánéletben sem voltam kicsapongó. Utána ismét itthon is megkaptam a csapatkapitányi tisztséget. Igaz, így mindig jobban megviseltek a kudarcok, de az az öröm, amikor egy nagy siker után a kupát felemelheti az ember az minden problémát elfelejttet.

Fotó: Gergely Imre

– Erős váltás lehetett amikor Gyergyóból Csíkba kerültél, onnan Galacra, és ellenfélként kellett szembenézni a korábban neked szurkolókkal.

– Sohasem éreztem ellenséges hangulatot. Mindig próbáltam úgy játszani, hogy ilyenekre ne adjak okot.

Csak a hokival foglalkoztam, nem ütöttem vágtam, „csákányoltam”, ahogy mondani szokás.

Napjainkban is sok csíkszeredai szurkolóval vagyok nagyon jó, baráti kapcsolatban, és amikor ott játszottam, ugyancsak jó viszonyban voltam a gyergyóiakkal is. Azért is volt könnyű a hazatérés.

– Sokáig meghatározó játékosa voltál a Románia válogatottjának. Mit jelentett számodra ez?

– Nos, az elején rengeteg tapasztalatszerzési lehetőséget, eljuthattam a világ számos tájára, ahová másként nem. Kétszer voltam U18-as világbajnokságon, háromszor U20-ason, majd jöttek a felnőtt vébék. Tom Skinner szövetségi kapitánysága idején fejlődtünk a legtöbbet, de aztán a szövetségnél történt váltás után ő sem maradhatott, és visszaesés következett.

Közben, amint említettem, megszülettek a gyerekeim, és úgy döntöttem, lemondom a válogatottságot, Galacon élve nem hiányzott még évente egy hónap távol a családtól. Később aztán Julius Pénzes hívott vissza.

Az utolsó vébém marad igazán emlékezetes, amikor teljesen esélytelenül indulva feljutottunk a Divizió 1/A-ba. 

A bajnokság kihúzódott, egyszer sem tudtunk itthon együtt edzeni, és úgy mentünk Észtországba. Azelőtt egy évvel még egy osztállyal lennebb játszott a válogatott, semmi nagy elvárás nem lehetett, így teher nélkül játszhattunk.

A nyitónapon nyertünk büntetőkkel a házigazda észtek ellen, majd jött egy olyan sorozat amit senki nem hitt volna. Sorban Japánt, Lengyelországot és Ukrajnát is legyőztük. Ezek ellen korábban többször is játszottam, és ritkán úsztuk meg tíz kapott gól alatt. Végül a hollandokat is felülmúltuk és feljutottunk. Ezért sajnálom, hogy elmaradt az idei vébé, szerettem volna azon a szinten is játszani. Korábban az elit közelében, a Divizió I/A -ban játszó válogatottak ellen szerepeltem még különböző tornákon de világbajnokságon sosem. Ez már kimarad az életemből. Mostmár játékosként ezt nem érem el, nem érzem úgy, hogy jövőre fel tudnék készülni olyan szinten, ahogy az ott szükséges lenne.

Egy újabb feladatkör: elkezdte edzői pályafutását Fotó: Beliczay László

– Innentől már az edzői karrier következik számodra. Most kezdetben Szilassy Zoltán mellett.

– Az tény, hogy már lassan készültem a váltásra, de ebben a formában hirtelen jött. Megsérültem, nem játszhattam, Zoli pedig a karantén miatt nem lehetett a csapattal így engem kértek, hogy ugorjak be helyette. Az volt az egyetlen kérés, hogy mindegy milyen eredménnyel, csak tudjuk le a romániai bajnoki meccseket. Persze nem ilyen mentalitással játszott a csapat, a fiúk jól kezelték a helyzetet, és behúztuk az első négy meccset, majd a Galac ellen is nyertünk, és a második találkozón is megvolt az esélyünk.

Közben folyamatosan konzultáltam Zolival, láthattam, milyen munkát végez úgy is, hogy nem lehet a csapattal, és ő is érzékelte, hogy én mit tudok hozzátenni. Ő kért fel, hogy legyek a segédje.

Nem volt könnyű döntenem, de úgy látom, most ez a legjobb döntés.

Amikor össze kellett csomagolnom a felszerelésemet – nem titkolom – kiesett a könny a szememből. Azonban most ez egy nagy lehetőség számomra. Úgy kezdhetem az edzői pályafutást, hogy egy kiválóan felkészült szakembertől tanulhatok, de úgy érzem, van annyi tapasztalatom, hogy már most is tudok segíteni a csapatnak. Segített a döntésben, hogy rajtam kívül nyolc hátvédünk van, így nem érzi meg hiányomat a csapat. Rengeteget kell tanulnom, egy polcnyi könyv és sok más anyag várja, hogy nekikezdjek.

Többször játszott a magyarok ellen, most bánja, hogy ilyen szintű vb-meccsen nem tud a jégen lenni Fotó: iihf.com

– Mik az első feladatai a Szilassy–Góga edzőpárosnak?

– A napokban csatlakoznak a GYHK-hoz a távozó játékosok helyére érkezők, visszatér hamarosan Fejes Nándor is a sérüléséből, és újra kell építenünk a játékunkat. Erről Zolinak megvannak a pontos elképzelései, amit közösen kell megvalósítsunk. Azt kapásból mindenki tudja, hogy az emberelőnyökön változtatnunk kell. Veszélyesnek kell lennünk az ellenfél kapujára. Van munka bőven, de keményen fogunk dolgozni, hogy eredményesek legyünk.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot november 10-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport