A hoki és a zene bűvkörében: Janovits Endre jégkorongozóként és edzőként is a csúcsra jutott

Dobos László 2021. március 20., 09:03 utolsó módosítás: 2021. március 20., 09:05

Játékosként részt vett az 1964-es innsbrucki téli olimpián, edzőként pedig számos tehetséges jégkorongozót nevelt ki. Megkerestük a csíkszeredai Janovits Endre tanár-edzőt, aki többek között hokizott Ion Țiriac-kal, focizott Dan Spătaruval, és egész életében szívesen hallgatott klasszikus zenét, gyakran zongorázott.

A hoki és a zene bűvkörében: Janovits Endre jégkorongozóként és edzőként is a csúcsra jutott
galéria
Janovits Endre. A hoki mellett emberségre, becsületre nevelte tanítványait Fotó: Dobos László

Bár tapossa a 79. életévét, az 1942-ben született Janovits Endre nem mutatja korát, gyakran lehet látni Csíkszereda utcáin kerékpározni, a világjárvány megjelenéséig pedig besegített barátjának, Györgypál Tamás edzőnek a fiatal hokisok felkészítésében.

– Melyek az első korcsolyás, hokis élményei? Milyen élet volt az 1950-es években Csíkszeredában?

– Hatéves voltam, jól emlékszem 1948 karácsonyára, amikor szüleim megleptek egy pár korcsolyával. Régi módi, csavaros korcsolya volt, de annyira boldog voltam, hogy felcsavaroztam a bakancsomra, és örömömben a karácsonyfa körül a szőnyegen forogtam. Nem volt akkor szakszerű foglalkozás a gyerekkel, mi viszont folyton sportoltunk.

A csíkszeredai katolikus templom mögötti részen minden ősszel kiöntött a patak, kemény telek voltak, befagyott, megvolt a jég, lehetett rajta hokizni. A szerencsésebbeknek volt korcsolyájuk, mások pedig csak bakancsban, házilag készített ütőkkel kergették a korongot.

Az se volt igazi korong, az elején gömbölyű fából vágtunk kis korong alakú lapocskákat, azokat befestettük feketére, vagy szurokkal kentük be. Sosem felejtem el azt, amikor életemben először valódi korongot láthattam, vehettem a kezembe. Az 1950-es évek elején Csíkszeredában, a templom mögötti jégen edzett a Steaua elődje, a CCA. Véletlenül egy korongot belőttek a pálya melletti csűr alá, én azt valahogy onnan kipiszkáltam, kibányásztam, másnap azzal hokiztunk, de sajnos, ha jól emlékszem, Zervesz később kilőtte a patakba… Nagyon boldogok voltunk, amikor egy igazi koronggal játszhattunk. Ilyen hokizó gyermekbandák voltak a város több részén, a Kossuth utcaiak, a ligatiak, a taplocaiak, a zsögödiek, illetve a fenti részen lakók (mostani Tudor lakótelep), amelyet Bunker-tízesnek neveztünk. Ez utóbbiban játszottak a Szabó ikrek, Gyuszi és Géza, akik híres játékosok lettek, két olimpiára is kijutottak. Meccseket rendeztünk egymás ellen.

De nemcsak a templom mögött, hanem a járdákon, az utcán is hokiztunk a mínusz 30 fokos hidegekben, hiszen akkor alig volt forgalom.

A legnagyobb probléma azokban az években a korcsolya beszerzése volt, azok voltak a legboldogabb gyerekek, akik korcsolyára tettek szert. Nem számított, hogy három számmal nagyobb – húztunk két, három pár zoknit, hogy kitömjük. Zajlott a hokiélet Csíkban, a felnőtt csapatok pedig a tehetségesebb gyerekeket összetoborozták, minket, a Kossuth utcaiakat is, a 9. osztályos Ötvös Józsefet, Iszlay Józsefet és Antal Jakabot. Mi négyen bekerültünk a Haladás csapatába, ahol előbb csak hordtuk a botokat, segítettünk. Ebben a csapatban már játszottak fiatalok, a Kozán testvérek, Bíró Antal és Varga Dezső.

Fotó: Janovits Endre magánarchívuma

A Haladás edzőpályája a mai Márton Áron Gimnázium mögött, az úgynevezett Bács Károly-féle telken volt. Kovács Zsigmond volt az edzőnk. Többször voltunk edzőtáborban, a gimnázium bentlakásába elszállásolva, egy szobában laktunk, emeletes ágyakban, a Városiban étkeztünk.

Humoros eset, hogy Zsiga bácsi egyik nap késő estig a Városiban borozgatott, majd amikor hazaért, éjjel 12-kor megszólalt a síp: Harci díszbe! Edzés! A

jeget mi, a fiatalok készítettük elő a nagyok felügyelete mellett, a pálya négy sarkába négy gyertyát tettünk, és zajlott az edzés. Első osztálytól az érettségiig a gimnáziumba jártam, de érdekes, hogy az edzők és az idősebb játékosok folyton ellenőrizték, hogy megy nekünk a tanulás, reggelente pedig felpakoltak dzsemmel tízóraira, mert a csapatot a lekvárgyár támogatta.

– Melyik csapatokban hokizott? Jut eszébe még valamilyen más érdekes eset?

– Itthon a Haladás és a gimnázium csapata, illetve a Lendület (Avântul) színeiben játszottam. Nagy élmény volt például az, amikor mi, kamaszok először beutaztunk a felnőtt csapat tagjaiként Bukarestbe.

Nem voltak akkor még zsákok, amiben a hokis felszerelést hordozták, emiatt elég színesek voltak a csomagjaink, hátizsákok, fabőröndök stb., és mi így megjelentünk Bukarest egyik legelegánsabb szállójában, az Ambasador Hotelben.

Kohn Tibor volt a csapat menedzsere, ő mindent rendezett. Életünkben először láttunk liftet, amikor csak tehettük, lifteztünk. De ugyanabban a szállodában laktak a Budapesti Operettszínház tagjai, akik többek között Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét mutatták be Bukarestben, hiszen akkor is népes magyar közösség élt a román fővárosban. Egész nap lestük őket, láthattuk élőben például Németh Marika primadonnát!

Elegánsan a prágai repülőtéren, a válogatott tagjaként 1962-ben Fotó: Janovits Endre magánarchívuma

– Érettségi után következett a testnevelési főiskola, az egyetem.

– Első próbálkozásra bejutottam a bukaresti egyetemre, ahol a Știința csapatában játszottam, edzőnk pedig a híres Mihai Flamaropol volt. Páran az egyetem csapatából, többek között Ferencz János, Ștefan Ionescu, Ion Țiriac és én bekerültünk a felnőtt válogatottba.

Óriási előnyt jelentett, hogy 1960 és 1964 között a válogatott tagja voltam, 12 hónapból 11-et hokizhattunk, vittek külföldi turnékra. Ez abban az időszakban történt, amikor Romániából külföldre utazni csak álom volt.

Úgy emlékszem, hogy azokban az években Romániából a férfi kézilabdacsapat (amely később világbajnokságot nyert) és a hokicsapat utazott legtöbbet külföldre. Mi nem kaptunk fizetést, mert egyetemisták voltunk, de biztosítva volt a szállás és az étkezés, a tanulásnál viszont nem volt pardon, a vizsgákra tudni kellett, így párszor őszre kellett halasztani vizsgákat.

A Csíkszeredai Lendület (Avântul) tagjaként. Jobbról a harmadik Janovits Endre Fotó: Janovits Endre magánarchívuma

– Említette Ion Țiriacot, a későbbi világhírű teniszezőt és sikeres üzletembert. Legenda, hogy ő beszélt magyarul?

– Csoporttársam volt az egyetemen, csapattársam volt az 1964-es innsbrucki olimpián.

Tudott magyarul, beszélt is, és abban az időben nagyon rendes volt, de később, úgy tűnik, a pénz egy kicsit elvakította. Évekkel később találkoztunk Brassóban, lekezeltünk, de mintha átnézett volna rajtam…

Erős volt, kemény volt, és ezt érvényesítette a jégen. Nem tartotta a volt egyetemi csoporttársaival a kapcsolatot, se velünk, se a bukarestiekkel.

– A jégkorong mellett gyeplabdázott, de leigazolt labdarúgó is volt egy rövid ideig.

– Csíkszeredának egy rövid ideig, az 1950-es években volt gyeplabdacsapata, abban én is játszottam. A futball pedig úgy jött be a képbe, hogy az egyetem után elvittek négy hónapra katonának Olténiába, Mehedinți megyébe, Vânju Mare nevű településre. Katonatársam volt egy temesvári fiú, aki már tagja volt a település labdarúgócsapatának – amely a mai 3. Ligának megfelelő szinten szerepelt –, ő hívott futballozni.

Érdekesség, hogy végig csoporttársam volt a testnevelési főiskolán (IEFS) Dan Spătaru, a későbbi híres könnyűzene-énekes, akit szintén abba az alakulatba hívtak be katonának, így együtt futballozunk.

Emlékszem, teherautókkal utaztunk az idegenbeli mérkőzésekre.

A bukaresti műjégpályán 1959-ben, 17 éves ígéretként Fotó: Janovits Endre magánarchívuma

– Jégkorongozói pályafutása csúcsát az 1964-es téli olimpia jelentette. Hogyan emlékezik a közel 60 évvel ezelőtti eseményre?

– Az olimpia előtt, 1962-ben esélyünk lett volna kiutazni Amerikába, Colorado Springs és Denver volt a házigazdája az elit világbajnokságnak, de a Szovjetunió miatt végül nem utazhattunk el. A Szovjetunió nyomására bojkott alakult ki, a keleti tömb, a szocialista országok válogatottjai nem utaztak el. Erről kevés szó esik, inkább az 1980-as évek orosz–amerikai hidegháborúja miatt csonkára sikeredett moszkvai, illetve Los Angeles-i nyári játékok maradtak meg az emlékezetben.

Emlékszem, kezemben volt a piros színű útlevelem, amelyikben benne volt már az amerikai vízum.

Végül nem vettünk részt az 1962-es coloradói vébén, 1963-ban pedig selejtezőre kényszerült Románia. Stockholmban volt a '63-as torna, ahol Norvégiától egy góllal kaptunk ki, ezen múlott, hogy nem jutottunk fel az elitbe. Érdekesség, hogy a svédországi vébé zárásaként a román nagykövetségen egy fogadást tartottak, ahol én szolgáltattam a zenét, volt egy zongora, és ezen játszottam… Az olimpiát megelőzően évente edzőmeccseket játszottunk a csehszlovák élvonalbeli csapatokkal, amelyeket sokszor megszorongattunk.

Minden sportoló vágya, hogy kijusson az olimpiára, ezért életem egyik felejthetetlen élménye a téli ötkarikás játékok. A romániai csapat többsége erdélyi, székelyföldi volt, és „csak” 7–4 -re kaptunk ki az Egyesült Államok válogatottjától. Lehet elemezni, hol állt akkor a romániai hoki, és hol van most.
Innsbruckban, az olimpiai formaruhában Fotó: Janovits Endre magánarchívuma

– Hol kezdődött a tanári, edzői pályafutása?

– A munkakönyvemben a katonaság után szerepel a Katonai Akadémia, két hónapig a Steauánál voltam alkalmazva, de aztán megérkezett a kihelyezés, Székelyudvarhelyen volt az első katedrám. A Székelytámadt várban működő szakközépiskolában voltam testnevelő tanár. Ott tanítottam, és pár hónap alatt alakítottam két gyermekhokicsapatot, ezeknek tagjai voltak többek között a László testvérek, akik kitűnően futballoztak. Egy év után hazajöttem Csíkszeredába, a Megyei Sporttanácsnál voltam szaktanácsadó, közben játszottam a város csapatában. A sporttanácsot Ferencz János elnök vezette, akivel szobatárs voltam az egyetemi évek alatt a bukaresti Grozăvești diákszállóban.

Négy évet itthon jégkorongoztam, majd tanárként dolgoztam, a somlyói speciális iskolában, az Építészeti Iskolaközpontban, majd az Iskolás Sportklubnál lettem edző, ahol voltam igazgató és aligazgató is. Edzettem a Lyceum csapatát, Szabó Gyuszival, Daradics Andrással és az akkori városgazdálkodási vállalat (IGO) támogatásával pedig megalakítottuk a Haladás jégkorongcsapatot, amelynek edzője is voltam az elején. A Haladás az első ligában szerepelt, Csíkszereda második csapata volt.

Janovits Endre. A Bukaresti Știința 60 évvel ezelőtt számos játékost adott a válogatottnak Fotó: Janovits Endre magánarchívuma

– Számos jégkorongozót nevelt ki…

– Kiváló tanári gárda működött a csíkszeredai sportiskolánál, a kitűnő szakemberek hokisok százait nevelték ki.

Én is több generációt kivittem az óvodás kortól az érettségiig, akikkel kevés kivétellel mindig bajnokok voltunk.

Nehéz minden játékos nevét megemlíteni, mert mind a szívemhez nőttek. A teljesség igénye nélkül, többek között tanítványom volt Keresztes Ottó – aki a német első ligában is megállta a helyét –, Lukács Gerő, aki Székesfehérváron is játszott, Szatmári Zsolt, Györgyicze Levente, aki németországi játékosi pályafutása után nemzetközileg elismert játékvezető lett, majd Elekes Levente, Kósa Endre, Hozó Levente, Adorján József, a Sportklub mai csapatából pedig Bíró Tamás és Fodor Csanád volt a tanítványom.

Több kapust is elindítottam útján, többek között Mezey Zsoltnak és Nagy Attilának, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia menedzserének voltam az edzője. A kezem alatt megfordult játékosok közül az egyik legtehetségesebb hokis Elekes Levente volt, technikailag és játékintelligencia szempontjából is kiváló volt. Többen a tanítványaim közül az edzői pályát választották, Kovács László és Elekes Levente Brassó ificsapatait készítik fel, Hozó Levente pedig a Sportklub edzője.

Fotó: Dobos László

– Érdekes a családneve, amelyet írtak Janovicsnak és Janovitsnak is, illetve az, hogy egész életét végigkísérte a zene.

– Családunk ősei még az Osztrák–Magyar Monarchia idején települtek le Kézdivásárhelyre, onnan jöttek át Csíkszeredába, ahol a régi, a kommunizmus idején lebontott Kossuth utcában laktunk. Magyar katolikus család vagyunk. Voltam többször edző a romániai utánpótlás-válogatottaknál,

eljutottam őseim földjére, Montenegróba is, mert dédnagyapám onnan származik.

Érdekesség, hogy Montenegróban az emberek szinte kivétel nélkül magasak, 180 cm felettiek, a génekből ez például a fiamnál ütött ki. Családi hagyomány a zene, rendszeresen zongorázok és hallgatok klasszikus zenét. Az 1964-es olimpián az innsbrucki olimpiai faluban is volt zongora, ott is zongoráztam a kollégáknak. A zene bátyámnál, Janovits Sándornál volt jobban érezhető, aki amellett, hogy elvégezte az orvosi egyetemet, sízett, síugrással is foglalkozott, egész életében zongorázott és kiválóan orgonált.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot március 16-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport