Olykor felmagasztalták, de hiteltelenítették is az orvosokat – Claudia Gherman kolozsvári kórházmenedzser a két év járványról

Pap Melinda 2022. január 11., 14:54 utolsó módosítás: 2022. január 11., 15:44

Felkészültebben, több tapasztalattal vág neki a Kolozs megyei klinikai sürgősségi kórház a járvány ötödik hullámának, de Claudia Gherman menedzser, sebész, egyetemi oktató szerint mindennél jobban kell figyelniük a személyzet fizikai és lelkiállapotára.

Olykor felmagasztalták, de hiteltelenítették is az orvosokat – Claudia Gherman kolozsvári kórházmenedzser a két év járványról
galéria
Claudia Gherman kolozsvári kórházmenedzser optimistán készül a járvány újabb hullámára Fotó: Facebook/Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

– Az előrejelzések szerint a járvány ötödik hulláma szintén nehéz lesz. Hogyan készülnek rá a Kolozs megyei klinikai sürgősségi kórházban?

– Valóban, az előrejelzések szerint az ötödik hullám újabb ismeretlen helyzet, újabb kihívás lesz az egészségügyi rendszer számára. Egyrészt új vírustörzsekkel van dolgunk, melyek viselkedését egyelőre nem ismerjük teljesen, és az enyhe tünetek közepesen súlyossá, a közepesen súlyosak pedig könnyen súlyossá válhatnak a beoltott pácienseknél is. Így a szervezésen is változtatni kell az előző négy hullámhoz képest, amikor az egyetlen gondunk az intenzív terápiás ágyak számának a növelése volt.

Most ezzel párhuzamosan elkezdjük a betegek járóbeteg-rendelőkben való ellátását is, az ellátóközpontokban egynapos beutalást is biztosítunk a fertőzöttek számára. Így mindannyiuk számára biztosítjuk az orvosi felügyeletet, megfelelő kezelést, hiszen a gyógyulásnak a kulcsa az időben felállított kezelés, ez akkor hatékony, ha már az első napokban bevezetik.

Eddig a pozitív teszt és a kórházba kerülés között hosszabb időszak is eltelt, egyes betegek súlyos állapotban kerültek kórházba, ami a rendszer túlterheléséhez, kimerüléséhez vezetett. Most, ha a pozitív teszt után a páciensek átesnek a szükséges vizsgálatokon, reméljük, enyhítjük a sürgősségi osztályokra, kórházakra nehezedő nyomást.

– Az ellátóközpont a megyei kórház keretében fog működni?

– Igen, és mindenki számára könnyen megközelíthető lesz. Kormányhatározatban ismertetik majd a helyszínt, órarendet. A páciensek online jelentkezhetnek majd vizsgálatra, hogy elkerüljük a zsúfoltságot és az egymást közötti kontaktust. Hiszen bár mindannyian fertőzöttek a fertőzés könnyű formája túlfertőződés esetén súlyosbodhat. Nálunk amúgy is van online előjegyzés, most kiterjesztjük a koronavírusos betegekre is. Miután időpontot kértek, beléphetnek az udvarra – külön bejáratot hoztunk létre a számukra –, és az ellátóközpont a vizsgálatok mellett a napi beutalást is lehetővé teszi.

Lesz egy megszabott ágyszám, hogy ne széken kelljen megvizsgálni a betegeket.

A szolgáltatáscsomag az orvosi vizsgálat mellett a laboratóriumi vizsgálatokat és röntgenfelvételt is tartalmazza, hogy a beteg teljes képet kapjon az állapotáról, és a kezében a recepttel mehessen haza.

Készültség. A kolozsvári Mikó (Clinicilor) utcai kórházban az ötödik hullámban nappali ellátóközpont is várja a koronavírusos fertőzötteket Fotó: Facebook/Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca


– Mikor kell jelentkezni az ellátóközpontban? Ha valakinek pozitív a teszteredménye?

– Az lenne a legjobb, ha már előtte jönne, és betartaná az ajánlott óvintézkedéseket. Ha már kiderült, hogy pozitívak, fontos, hogy őszintén bevallják, és ne lépjenek kapcsolatba más személyekkel, ha enyhe vagy közepes tüneteik vannak – ugyanis ma már kevesen tünetmentesek. Azért is fontos, hogy jelentkezzenek az ellátóközpontban, mert itt tájékoztatják őket a további teendőkről, ugyanis az idős személyeket továbbra is óvni kell, még ha egy háztartásban élnek is. Ugyanis fennáll a veszély, hogy valakiről kiderül, hogy pozitív, de továbbra is ugyanazt az életet éli, mint előtte, mivel úgy véli, hogy erős, ellenálló a szervezete. Ez a hozzáállás vezet a közösségi terjedéshez, aminek az ünnepek után is tanúja vagyunk. A nagyobb csoportokban való találkozás vezetett az esetszámok növekedéséhez.

– Két év járványhelyzet után felkészültebbek egy újabb hullámra?

– Nem is tudjuk elhinni, hogy eltelt két év. 2020 márciusa egy ismeretlen helyzetet teremtett, azokra az időkre mindig emlékezni fogunk. És ahogy telt az idő, egyre kihívóbb és feszültebb helyzetek következtek, minden hullámnak megvoltak a maga sajátosságai, nem osztályozhatók súlyosság vagy érzelmi érintettség szempontjából. Az emberi természet úgy működik, hogy mindig az utolsó benyomás él bennünk.

A negyedik hullám a „második Olaszország” volt, túlterhelődött az egészségügyi rendszer. De volt már előtte három másik hullám, így érettebben tudtuk kezelni a helyzetet, és túljutottunk rajta. De nem akarunk egy újabb ilyen helyzetet, bár egyesek azt mondják, hogy az ötödik hullám meredekebb lesz.

Én azt mondom, legyünk optimisták, és készüljünk fel, amennyire csak lehet.

Képünk Illusztráció Fotó: Beliczay László


– Bukarest mellett Kolozs megyében volt a legmagasabb az esetszám, de itt is oltatták be magukat a legtöbben. Észleltek-e különbséget az esetszámban, az esetek súlyosságában az oltási kampány beindulása után?

– Ahogy nőtt az oltottak száma, mintegy tükörképként azonnal elkezdett csökkenni a súlyos esetek száma is. Amint a lakosság elkezdi megérteni, miért kell beoltatnia magát, azonnal fellélegezhet kicsit az egészségügyi rendszer is. A kettő között közvetlen összefüggés van. Ha nem is arányosan, de mindenképp csökken a súlyos esetek száma, hiszen az oltottak között jóval kevesebb a súlyos eset. Ezért is remélem, hogy az ötödik hullám – még ha jóval nagyobb esetszámot is hoz – nem hoz ugyanannyi súlyos esetet. De tekintve, hogy nálunk megengedhetetlenül magas az oltatlanok száma, előfordulhat, hogy nem lesz igazam.

– Mit gondol, ha a kormány kötelezővé tette volna a munkahelyen a zöldigazolást, kisebb lett volna a kórházakra nehezedő nyomás?

– Mivel látjuk, hogy vannak országok, ahol a romániai kétszerese az átoltottság, és mégis vannak pozitív eseteik, nehezen jelenthetem ki, hogy ez az intézkedés megvédett volna. Ugyanakkor támogatom, hogy legyen egyfajta fegyelem a magánéletre és társasági életre vonatkozóan, és úgy vélem, segített volna. Hiszen amint bevezették a zöldigazolványt a vendéglátásban, stadionokban, plázákban, nőtt az oltottsági arány, főleg a fiatalok körében. Így valószínűleg segített volna, de azt nem tudom, hogy mennyire.

– Jelenleg még változtatna a helyzeten?

– Erről is folyik a vita, pró és kontra érvek is elhangzanak. Az ötödik hullámot már nem befolyásolja, hiszen az epidemiológiában legkevesebb kéthetes, legtöbb hathetes időeltolódással számolnak.

Már benne vagyunk az ötödik hullámban, így már nem tudunk hatni rá. De az élet nem áll meg az ötödik hullámnál, megy tovább. Nem ez lesz az utolsó, nem lélegezhetünk fel megkönnyebbülten. Így be kellene vezetni valamiféle rendet, mely az összes társadalmi kategóriát kielégíti.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

– Az egészségügyi személyzet két éve szinte folyamatosan túlterhelt. Milyen a fizikai és lelkiállapota most, az ötödik hullám előtt?

– Szakmailag ugyanazok vagyunk, lehet, hogy nagyobb szenvedéllyel és odaadással végezzük a munkánkat, nagyon nagy odaadást, elkötelezettséget tapasztaltunk a személyzet részéről. Hibátlanul reagáltak helyzetekre, és rengeteg beteget tudtak meggyógyítani. De nagyon keveseknek sikerült pihenni az egyes hullámok közötti rövid időszak alatt. Ugyanis olyankor elárasztottak bennünket a krónikus betegek, akik nem tudtak orvoshoz fordulni, amikor a kórházak tele voltak Covid-betegekkel. Ugyanis mikor bővítjük a Covid-betegeknek szánt ágyak számát, csak tologatjuk a határt a covidos és nem covidos részleg között, az ágyak ugyanazok, a számuk nem változik.

A személyzet nem nagyon tudott szabadságra menni, az ünnepek alatt is dolgoztak, hiszen éjjel-nappal biztosítani kellett az ügyeletet. Ezért minden eddiginél jobban kell figyelnünk a személyzet lelki támogatására. És ez nemcsak a vezetőség részéről, a kollégák között kellene történjen, hanem a sajtónak is támogatnia kellene ebben, és mindazoknak, akik egy napon a betegeink lehetnek.

– Mi a jelenlegi helyzet a Covid-osztályon?

– Jelenleg kiegyensúlyozott. Dinamikusan növeljük az ágyszámot, ahogy nő a fertőzöttek száma. Voltak időszakok, amikor az intenzív osztályon 16 ágyat tartottunk fenn a Covid-betegeknek, jelenleg 6-ra van szükség. Csütörtökön reggel négy súlyos beteg volt lélegeztetőgépre kötve. Emellett 43 másik ágy is van a Covid-betegeknek fenntartva, itt is van szabad hely. A hullámok tetőzésekor 110–120 Covid-beteget láttunk el.

– Mennyire jobb a felszereltség az előző hullámokhoz viszonyítva?

– Mindenképp jobb. Ha négy hullám után valaki még siránkozik a felszerelés miatt, annak nincs igaza, volt idő felkészülni. Igaz, hogy több védőfelszerelést kellett beszerezni, és egy Covid-beteg kezelése többe került, mint egy másik betegé, de megvolt a szabályozás erre, és az elszámolás a fogyasztásnak megfelelően történt, így anyagi szempontból is boldogultunk. Történtek beszerzések, biztosított a felszerelés. A gyógyszereket pedig annak megfelelően osztja ki az egészségügyi minisztérium, hogy hány és mennyire súlyos beteg van, ezzel sem volt gond. Ami a személyzetet illeti, ott kellett a legfigyelmesebbnek lenni. Amikor az intézményhez kerültem, volt egy kisebb személyzethiány, de a középkádereket és kisegítőszemélyzetet időközben sikerült pótolni. Ugyanis volt egy felmondáshullám – voltak, akik nem bírták, féltek –, így tavaly nyáron több mint 350 személyt alkalmaztunk, szakorvosokat, asszisztenseket, adminisztratív személyzetet.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

– Mi a helyzet a sürgősségi osztályon, már érződik az újabb hullám?

– Igen, a sürgősség az első, mely érzi az újabb hullámok kezdetét, illetve lecsengését. Az itteni személyzet van a leginkább igénybe véve. A sürgősségi orvoslás amúgy is egyfajta hősies munka, de a járványban nekik szinte sikerült megvalósítani az emberfelettit, hiszen a hordágyak is elfogytak, mégis megoldották. Nekik jelenleg is sok az ellátásra szoruló betegük, az olyan eset, ami intenzív terápiát igényel. Furcsamód nőtt a közúti balesetek súlyossága, egyre több van, így folyamatosan van munka.

– Mit ajánl a lakosságnak, hogy segítheti az orvosok munkáját?

– Védjék magukat és szeretteiket. És bízzanak az orvosi személyzetben.

A járványban volt, amikor felmagasztaltak minket, de olyan időszak is, amikor hiteltelenítették az orvosi tevékenységet, lejáratták az orvosokat. Volt egyfajta bizalmatlanság a lakosság részéről, onnan indult, hogy a karantén idején nem engedhettük be őket a kórházakba. De meg kell érteniük, hogy ez is az ő érdekükben történt.

Akik ezt nem értették meg, azok csúnya dolgokat mondtak az egészségügyi személyzetről. És ez nem használ. Nekünk, a vezetőségnek, orvosoknak is többet kell kommunikálni, de a pácienseknek is meg kell bízniuk bennünk, tájékozódniuk kell, hova kell menniük, milyen iratokra lesz szükségük, ugyanis az elégedetlenség valójában a tájékozatlanságból eredt. Nekünk is nyitottabbnak kell lenni, minél több információt megosztani, hogy jobban meg tudjuk szervezni a munkát, mint az előző hullámokban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport