Vissza az ősi hithez - közzétették a csíksomlyói búcsú programját

MTI 2017. május 10., 16:01

A 450 évvel ezelőtti kérés jegyében tartják meg az idei pünkösdi zarándoklatot Csíksomlyón - áll a ferences rend szerdán közzétett tájékoztatójában. A június 3-án tartandó búcsú mottója: „Tarts meg minket őseink szent hitében!”

Fotó: Gecse Noémi

A csíksomlyói hegynyeregben helyi idő szerint 12.30-tól tartandó szentmisét - melyet a Duna tévécsatorna ezúttal is élőben közvetít - Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa mutatja be, a szentbeszédet Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mondja. A szentmisén jelen lesz Michael Anthony Perry, a ferences rend legfőbb elöljárója, Assisi Szent Ferenc 121. utódja a rend élén.
A ferences rend tájékoztatójában arra emlékeztetett, hogy 450 évvel ezelőtt

azért gyűltek össze Csíksomlyón a katolikus hitükhöz hű székelyek, hogy segítséget kérjenek a hitükben való megmaradáshoz, és hálát adjanak Istennek és a Szűzanyának ezért a segítségért.

Az 1567-es segítségkérés a protestánsok és katolikusok közötti erdélyi vallási villongások közepette történt.

Szűz Mária csíksomlyói kultusza azonban jóval régebbi a székelyföldi településen. Ez a kultusz a ferences rend megtelepedésekor, az 1440-es években már létezett. Erről IV. Jenő pápa is említést tett, amikor 1444-ben arra biztatta a híveket, hogy nyújtsanak segítséget az első csíksomlyói templom építéséhez. Ez a Mária-tisztelet gyarapodott az idők folyamán, és ennek volt a megnyilvánulása a 450 évvel ezelőtti első pünkösdi zarándoklat és fogadalomtétel is.
A Csíksomlyóra zarándokló székelyek ekkor „megfogadták, hogy nem valaki vagy valami ellen emelnek szót, hanem Istenbe vetett hitüket erősítik, ennek emlékére minden pünkösd szombatján egységesen elzarándokolnak a Szűzanya tiszteletére Csíksomlyóra” - idézte a zarándoklat történetét Urbán Erik, a csíksomlyói ferences rendház vezetője. A ferences elöljáró szerint

Csíksomlyó mára jelkép lett: elsősorban a székely nép katolikus hitvallásának a fellegvára, a pünkösdszombati búcsú pedig az újratöltekezés alkalma,

nemcsak a székelyeknek, hanem a világon szétszóródott magyarságnak és minden jóakaratú embernek.
„Az idei csíksomlyói pünkösdszombati zarándoklat segítsen hozzá bennünket, hogy megújítsuk és megéljük, amit őseink megfogadtak” - áll Urbán Erik rendházfőnöknek a zarándoklatot meghirdető levelében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat