Uniós hátszéllel válhat élhetőbbé Kolozsvár – Fugel Edina tanácsos a klímasemlegességi projekt megvalósításáról

Simó Helga 2022. május 07., 18:45

Nemrég Kolozsvárt is beválasztották azon száz európai város közé, amelyek részt vesznek a települések klímasemlegessé és intelligenssé tételét célzó uniós kísérleti programban. A kiválasztottaknak terveket kell kidolgozniuk és ezekhez kapcsolódó megállapodásokat kell kötniük, a program céljait 2030-ig kell megvalósítani. A kolozsvári pályázatról, célokról, megvalósítási lehetőségekről Fugel Edina RMDSZ-es városi tanácsost faggattuk.

Uniós hátszéllel válhat élhetőbbé Kolozsvár – Fugel Edina tanácsos a klímasemlegességi projekt megvalósításáról
galéria
Fugel Edina: a fő cél a mindenki számára élhető város kialakítása Fotó: Facebook/Fugel Edina

– Európából több mint 360, Romániából 11 város szeretett volna részt venni az Európai Unió kísérleti programjában, mely a városok klímasemlegessé és intelligenssé tételét szolgálja. Kolozsvárnak sikerült bejutnia a 100 „nyerő” település közé, az országból még Suceava és Bukarest társaságában. Minek köszönhető a kincses város beválasztása?

– Az elmúlt években Kolozsvár hatalmas lépéseket tett annak irányába, hogy egyrészt okosváros, másrészt pedig minél zöldebb legyen. Ennek a hozadéka az, hogy most már nagyobb arányban közlekednek elektromos autóbuszok városunkban, a közintézmények pedig egyre több megújuló energiát termelnek és használnak. Erre a legjobb példa a Dónát negyedi, magyar tagozattal is rendelkező Onisifor Ghibu-iskola, amelynek tetejét napelemekkel látták el. Az utcák felújításakor elsődleges szemponttá vált a busz- és biciklisáv kialakítása, ezzel is arra sarkallva a városlakókat, hogy a tömegközlekedést, illetve a kerékpárt válasszák.

Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a polgármesteri hivatal egyre több parkot újít fel, néhányukat a teljes pusztulásból „hozva vissza” – ilyen a kolozsvári Vasutas park, amelynek felújítását az RMDSZ kezdeményezte.

A 2020-as választási programunk kidolgozásakor is a zöld és okosváros tematikáját vettük alapul – a kampányunk fő motívuma a biciklizés volt –, az ott megfogalmazott célokat pedig napirenden tartjuk. Úgy gondolom, hogy ezek azok a kezdeményezések, amelyek segítettek Kolozsvárnak, hogy megkapja ezt a kitüntetést, és tagja legyen azon európai települések csoportjának, amelyek 2030-ra klímasemlegesek lesznek.

– Mit jelent konkrétan a klímasemlegesség és okosvárossá válás?

– Európában és Kolozsváron is egyre gyakoribbá válnak az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint az aszály, a heves esőzések, hőhullámok, erős széllökések és jégesők. Az EU célul tűzte ki, hogy 2050-re klímasemleges lesz, ehhez pedig konkrét irányt és ehhez hozzárendelt célokat határozott meg. A cél az, hogy a kibocsátott és az elnyelt szén-dioxid egyenlő arányba kerüljön, vagy esetleg ez a felállás megforduljon utóbbi javára. Ennek jegyében Kolozsváron 2030-ig több mint százezer fát szeretnénk ültetni, illetve további célunk, hogy 2030-ig klímasemlegesek legyünk, azaz még jobban csökkentsük a város szén-dioxid-kibocsátását. Kolozsvár minden egyes negyedében tervezzük a közterületek javítását, valamint beruházásokat szeretnénk a szennyvízelvezetés és a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán is.

– Kolozsvárnak gyakorlatilag milyen célokat kell teljesítenie, és hogyan tervezi ezt megvalósítani például a tömegközlekedés és autós forgalom, esetleg az energiahatékonyság, a hulladékgazdálkodás vagy a zöldövezetek kialakítása terén?

– Kolozsvár számára meghatározott cél, hogy 2030-ig klímasemleges legyen. Ehhez 190 hektár régi és új zöldövezetet kell a városnak felújítania, kialakítania. 2026-ig a teljes tömegközlekedési gépparkot elektromosra kell cserélnie, és minden területen el kell indítania, működtetnie kell a digitális ügyintézést. Esetünkben ez azt jelenti, hogy a közintézményekre napelemeket szerelnek, így azok részben vagy teljesen önellátóak tudnak lenni energetikailag. Az autós forgalom egyre jobban háttérbe szorul, hogy az embereknek inkább a tömegközlekedésre vagy a biciklire essen a választásuk. A felsoroltak miatt láthatunk egyre több bicikliutat és buszsávot, illetve ezért indult el az RMDSZ kezdeményezésére a Zöld péntek nevű akció: minden pénteken ingyenes a tömegközlekedés, az elektromos és hibrid autók számára a parkolás is. A park ride típusú parkolókra egyre nagyobb az igény, emiatt indult el és bővül folyamatosan a magyarul is tudó, Antónia nevű online asszisztenst működtető program.

– Milyen és mekkora anyagi ráfordítást igényel az EU programjában való részvétel? Körülbelül mennyi pénz várható az Uniótól, és mennyit ad hozzá az önkormányzat?

– A programot az Európai Unió 360 millió euróval támogatja, emellett pedig szakemberek és kutatók nyújtanak segítséget a városok specialistáinak. Kolozsvár esetében nehéz most megmondani az erre fordított összeget, azaz hogy mennyibe is kerül az említett programba való belépés. Nem nulláról indulunk, és ez jó. Nyilvánvalóan kisebb anyagi vonzata lesz számunkra, mint egy olyan városnak, amelynek, példának okáért, most kell beszereznie az első elektromos autóbuszát, vagy még nem épített ki biciklisávokat.

– A programba a kutatási szervezeteket és a magánszektort is be kell vonni. Kikre számít e tekintetben a város és milyen formában?

– Kolozsvár e téren is előnnyel rendelkezik, hiszen egyetemi városról van szó. Ez azt jelenti, hogy a kutatókért nem kell messze mennünk, mivel kiváló szakembereink és kiváló diákjaink vannak, akiknek megvan a kellő tudásuk ahhoz, hogy érdemben segítsék ezt a projektet. Emellett az IT-szektor és az itt működő vállalkozások segítségére is számítunk, hiszen a digitalizációban és az okosmegoldások kidolgozásában mindenképp szükség lesz rájuk.

A lakosokon múlik a tömegközlekedés, a kerékpár választása Fotó: Jakab Mónika

– A lakosoknak is ki kell venniük a részüket az uniós kísérleti projekt megvalósításából. Mire számítson e tekintetben egy kolozsvári polgár?

–Természetesen a lakosoknak is ki kell venniük a részüket, sőt nekik jut az egyik legnagyobb szerep. Szeretnénk, ha a kolozsváriak is megértenék a klímasemlegesség fontosságát, és ebben partnerként működnének együtt az önkormányzattal.

Például péntekenként már most éljenek a Zöld péntek adta lehetőséggel, hagyják otthon autóikat és használják a tömegközlekedést, illetve a kerékpárt.

– Ön és az RMDSZ szerint érdemes volt ebbe belevágni? Kivitelezhetőnek tartja a programot, valóban elérhetők a célok?

– Határozottan jó dolognak tartom, hogy városunk bekerült a programba. Már az úgynevezett Városprogramunkat is a zöld, élhető város irányába vittük, abban pedig konkrét célokat fogalmaztunk meg a zöldövezetek, tömegközlekedés és az autósforgalom átalakítására. Mindezt annak érdekében tettük, hogy Kolozsvár mindenki számára élhető város legyen. Ugyanekkor találtuk ki a Kisváros a nagyvárosban programot, amelynek a célja az volt, hogy minden lakónegyednek saját parkja, saját iskolája és óvodája, valamint saját bevásárlóközpontja legyen. Mindezt azért tartjuk fontosnak, hogy mindent a közelben lehessen megoldani, ne kelljen autóba ülni és elhajtani a városból, ha példának okáért a természetben, zöldövezetben szeretnénk tölteni a szabadidőnket.

– Rengeteg a panasz Kolozsváron az egyre több ember és autó, az egyre hihetetlenebb árak miatt. Ön szerint ez a program valóban segíthet élhetőbbé tenni a kincses várost?

– A program enyhíteni fog ezeken a problémákon, de semmiképp nem oldja meg azokat. Ahhoz, hogy ezek megoldódjanak, a polgármesteri hivatalnak nagyobb vállalásokat kell tennie. Ezalatt gondolok arra, hogy az újonnan épülő negyedek rendelkezzenek saját infrastruktúrával, bölcsődékkel, óvodákkal és iskolákkal, egészségügyi szolgáltatásokkal, valamint bevásárlóközpontokkal, annak érdekében, hogy a kolozsváriaknak minél kisebb távolságot kelljen megtenniük mindezek elérése érdekében. Továbbá parkolókat nem a városközpontban, hanem a város összes negyedében kell létesíteni. Ugyanakkor szervezni közlekedésről szóló, oktató programokat a gyerekeknek, hogy a felnövő generáció nagyobb arányban válasszon alternatív tömegközlekedési módokat. Városprogramunkban a legtöbb problémára megadtuk a lehetséges választ.

Célegyenesben a távhőrendszer felújítási stratégiája
A klímasemlegességi célokat megfogalmazó uniós kísérleti projekt új feladatokat ad, de új forráslehívási lehetőségeket is felkínál Kolozsvárnak – írta a Cluj24.ro portál annak kapcsán, hogy közvitára bocsátották, és hamarosan elfogadják a város távhőrendszerének felújítási stratégiáját. A tervek szerint a megaprojekt mintegy 200 millió eurós beruházást igényel. A polgármesteri hivatal felszámolná a városnegyedekben található, kevés lakost kiszolgáló helyi hőközpontokat, a megmaradó, a rendszerre csatlakozott valamennyi lakást kiszolgáló egységeket pedig hőszivattyúkkal és kapcsolt energiatermelésre (hő és elektromos áram párhuzamos előállítására) alkalmas, napenergiát felhasználó berendezésekkel szerelné fel. Közben mintegy 140 kilométernyi távhővezetéket is kicserélnének. A megvalósíthatósági tanulmányok költségeit mintegy 3 millió lejre taksálják. Jelenleg 23 ezer lakást lát el fűtéssel a régi távhőrendszer, de a felújítástól azt várják, hogy megtöbbszöröződik az arra csatlakozó háztartások száma. A stratégia gyakorlatba ültetése 55 százalékkal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, a szükséges energiát legkevesebb harmadrészben megújuló források felhasználásával teremtik elő. A távhőrendszer jelenleg kizárólag földgáz felhasználásával működik. A tervek szerint az új rendszer beüzemelése – a környezetkímélés mellett – már az első évben mintegy 2 millió eurós költségcsökkentéssel jár, kilenc év alatt több mint 15 millió euróval „könnyítene” a város költségvetésén.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport