Torzszülött, de legalább foghíjas román összefogás a magyar jelölt ellen: erdélyi-partiumi választási körkép

Torzszülött, de legalább foghíjas román összefogás a magyar jelölt ellen: erdélyi-partiumi választási körkép

Elöljárók. Pataki Csaba és Kereskényi Gábor is újrázni készül Szatmárban

Fotó: Facebook/Pataki Csaba

Sírjunk vagy nevessünk? – adódik a kérdés azt látván, hová fajult a szatmári politikai helyzet az idei helyhatósági megmérettetés előtt. Június 9-én kiderül, mennyire nehezíti meg az újrázni kívánó magyar megyei tanácselnök dolgát a szélsőséges torzszülött, de legalább foghíjas román összefogás az egyik „frontrégióban”, amelynek központjában a magyar polgármester is újrázásért küzd. Választási összeállításunk második részében a Székelyföldön kívüli erdélyi és partiumi megyék és megyeszékhelyek vezetésére pályázó főbb jelölteket ismertetjük magyar szempontból.

Páva Adorján

2024. május 29., 09:592024. május 29., 09:59

Székelyföldön kívül egyetlen olyan megyét, illetve megyeszékhelyet találunk Románia térképén, melynek jelenleg magyar vezetői vannak. És talán itt, Szatmárban lesz a legnehezebb megismételni a nyolc és négy évvel ezelőtti bravúrt, amikor a kisebbségben élő magyarság jelöltje diadalmaskodott. Kiváltképp a megyei tanácselnöki tisztségért folytatott versenyben.

Ugyanis ez esetben – például a jelképesen szintén „frontrégiónak és -városnak” tekintett Maros megyével és Marosvásárhellyel ellentétben – létrejött egyfajta „mérhető” román összefogás.

Mégpedig az elmúlt években egyre csak erősödő magyarellenes vadnacionalizmusnak, személy szerint Adrian Cozma parlamenti képviselőnek betudhatóan.

korábban írtuk

Magyar kézben marad-e a „frontváros” és a teljes Székelyföld?
Magyar kézben marad-e a „frontváros” és a teljes Székelyföld?

Kisebbségben is jó esélyekkel pályázik újrázásra Maros megye és Vásárhely magyar elöljárója, hiszen román ellenfeleik ezúttal sem fogtak össze a június 9-ei helyhatósági választások előtt. Ugyanakkor egész Székelyföldön van ok aggodalomra.

Magyarellenes zsáknak magyarellenes foltja

A 330 ezer lakosú, a nemzetiségükről nyilatkozók adatai szerint 183 ezer románnak, 93 ezer magyarnak és 13 ezer romának otthont adó Szatmár megyében Pataki Csaba, az RMDSZ nyolc éve megyeelnökként tevékenykedő jelöltje messze a legtöbb, több mint 30 ezer támogató aláírást iktatott. Akkor úgy fogalmazott, eddig is „együtt” tették szebbé, élhetőbbé, fejlettebbé Szatmár megyét, és a megkezdett munkát szeretné tovább vinni. Miközben ő és az RMDSZ folyamatos, sokszor övön aluli támadásoknak van kitéve, amelyek a kampányban csak fokozódnak.

Adrian Cozma a magyar érdekképviselet egykori partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei szervezetének elnöke és parlamenti képviselője, de nacionalista magatartása gyakorlatilag pártokon felül áll.

Magyarellenes kirohanásai oly hangosak voltak, hogy szinte mindenki eltörpült mellette, így hamar az általa generált „szövetség” élére állt. A Szatmár megyei tanácselnöki tisztséget elhódítani akaró harcában először két kisebb párt, köztük a Pro Románia csatlakozott, de másnak nem akaródzott: Mircea Govor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi elnöke kitartott politikai és vélhetően személyes „ellenszenve” mellett, és semmilyen nyomásra nem járult hozzá az országos szinten nagykoalícióban kormányzó két alakulat helyi szövetkezéséhez.

Galéria

Fotó: Facebook/Pataki Csaba

Miközben olyan vádak is megfogalmazódtak, miszerint maga Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök „egyezett ki” abban az RMDSZ-szel, hogy nem lesz közös román jelölt, a PNL helyi megmondóembere végül önmagához méltó támogatást kapott: a szélsőségesen magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) bejelentette, nem indít megyei tanácselnökjelöltet, és Cozmát támogatja.

Az az AUR, amely addig bármiféle együttműködést elképzelhetetlennek tartott kormányzó „ellenségeivel”, és ez fordítva is igaz.

Nem tudja a jobb kéz, mit akar a jobb

A magyarellenesség politikai „torszülöttje” mellett szintén szatmári „színfolt”, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) összefogásával létrejött Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) is foghíjas: utóbbi nem akart előbbi kettővel összebútorozni, olyannyira, hogy külön tanácselnökjelöltet állított Ștefan Csordaș személyében, míg az USR–PMP csonka ADU-ja Liviu Popot küldi versenybe.

De itt még nincs vége a már-már tragikomikus össze-vissza borulásnak: az USR néhány helyi szervezete fellázadt az ellen, hogy a PMP-s közös jelöltet támogassa, és videóüzenetben szólította fel szavazóit: Adrian Cozmára szavazzanak.

Ugyanakkor a magyarellenes „frontnak” van egy másik, ugyanarról a tőről fakadó megosztója is: Diana Șoșoacă S.O.S. Románia pártja is indít jelöltet Vasile Deac személyében.

És hogy kerek legyen a történet: néhány óráig úgy tűnt, két Pataki Csaba szeretne megyeelnök lenni Szatmárban. Ugyanis egy nagykárolyi illetőségű, Magyarországon élő Pataki Csaba éjjel, 10 perccel a jelentkezési határidő lejárta előtt bejelentkezett támogató aláírásokkal a versenybe, ám másnap mégis visszalépett. Az RMDSZ szerint őt is Cozmáéknak „köszönhetik”.

Jóval tisztább a kép Szatmárnémetiben

Közben a megyeszékhelyen, Szatmárnémetiben valamivel csendesebb körülmények között, nyugodtabban készülhet újrázásra Kereskényi Gábor polgármester.

Galéria

Fotó: Facebook/Kereskényi Gábor

Sokatmondó, hogy a PNL, jobban mondva Adrian Cozma itt nem is indít jelöltet, várhatóan az AUR emberét, Ciprian Lucian Tișeát támogatják így vagy úgy, cserébe a megyei „hátszélért”.

A PSD Radu Roca volt prefektussal, a Jobboldal Ereje pedig Adelin Ghiarfaș (volt PNL-es) jelenlegi alpolgármesterrel próbálja megszorítani Kereskényit, míg az USR–PMP előbbi helyi vezetőjét, Radu Panaitot indítja. Vasile Palincaş az S.O.S. Románia, Dan Băbuţ pedig a Hazafiak Pártja nevében próbál szerencsét. A harmadik mandátumára pályázó Kereskényi Gábort valamennyi magyar párt támogatja, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) – Marosvásárhellyel ellentétben – külön listát sem indít Szatmárnémetiben.

korábban írtuk

City break várossá fejlesztené Szatmárnémetit a harmadik mandátumára gyúró Kereskényi Gábor
City break várossá fejlesztené Szatmárnémetit a harmadik mandátumára gyúró Kereskényi Gábor

Iktatta jelöltségét szerdán az illetékes választási bizottságnál Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, aki az RMDSZ színeiben szerezne újabb, harmadik mandátumot.

Magyar–magyar ősellentét

Az RMDSZ és az EMSZ közötti „ősellentét” egyébként ismét Nagyváradon és Bihar megyében csúcsosodik ki, ahol bár jelentős, a szatmárinál is nagyobb magyar közösség él, gyakorlatilag semmi esély a polgármesteri vagy a megyei tanácselnöki tisztség megnyerésére.

Ennek ellenére a kibékíthetetlen felek az erősebb képviselettel kecsegtető szövetkezés valamennyi formáját elutasították, külön jelölteket és listákat állítanak a két önkormányzatban.

korábban írtuk

Kártevő rovarokhoz hasonlítja az EMSZ politikusait az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke (VIDEÓ)
Kártevő rovarokhoz hasonlítja az EMSZ politikusait az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke (VIDEÓ)

Legyekhez, szúnyogokhoz hasonlítja az Erdélyi Magyar Szövetség képviselőit Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Az EMSZ botrányosnak nevezi a kirohanást, és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz fordul.

Az 551 ezer lakosú, köztük hivatalosan 112 ezer magyart számláló megyében az RMDSZ részéről Cseke Attila, az EMSZ-től Habinyák István vállalta a kampányt tanácselnökjelöltként, míg a 183 ezer lelket, köztük papíron 33 ezer magyart számláló Nagyváradon Biró Rozália, illetve Csomortányi István száll versenybe. Amelyet egyébként borítékolhatóan a Nemzeti Liberális Párt elöljárói nyernek meg, csak az a kérdés, hogy a megyében Ilie Bolojan, illetve Váradon Florin Birta (és a PNL-listák) hány százalékot kaszálva újráznak.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Esélytelenek nyugalmával

Kolozsváron és Kolozs megyében is nagy meglepetés lenne, ha a szintén liberális Emil Bocnak és Alin Tișének bármiféle izgulnivalója akadna. A megyében 78 ezer, a kincses városban 33 ezer – regisztrált – főt kitevő magyarságot Csoma Botond parlamenti képviselő, illetve Oláh Emese jelenlegi kolozsvári alpolgármester képviseli az elöljárói tisztségekért vívott „harcban”. Amelynél amúgy persze sokkal fontosabb, mennyi voksot hoznak a pártlisták, sikerül-e megőrizni a városi és a megyei tanácsban a négy-, illetve ötfős frakciót.

Saját jelöltet állít a Szilágyságban is az RMDSZ: a 40 ezer magyar lakosnak is otthont adó megye elnöki tisztségéért Szilágyi Róbert István jelenlegi alelnök is versenybe száll. Akárcsak felettese, Dinu Iancu Sălăjanu (PNL), aki Florin Florian személyében kap kihívót a kormánykoalíciós társ PSD-től, de az USR-PMP és az AUR is ad vetélytársat.

Így járt el az S.O.S. Románia is, mégpedig az AUR helyi elnöki tisztségéből átigazolt „jó hazafit”, Pusok Ferencet indítja, aki minden bizonnyal már csak nevében magyar.

A szilágysági megyeszékhelyen, Zilahon nem a PNL van nyeregben, a szociáldemokrata Ionel Ciunt harmadik mandátumát is megpályázza. Az 52 ezer fős, 6100 magyart számláló városban a liberális Claudiu Bîrsan lesz a legfőbb ellenfele, az RMDSZ Fazakas Miklós alpolgármestert küldi versenybe.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Politikai jelenlét a szórványban is

Erdély további, már szórványvidéknek számító, de számottevő magyar közösség által lakott megyéit tekintve a magyar érdekképviselet saját jelöltet indít Brassó (28 221, magyarként regisztrált lakos), Arad (25 731) és Máramaros megye (23 153) elnöki tisztségéért is Kirsch Gábor Ferenc, Péró Tamás Károly és Pintér Zsolt személyében. A megyeszékhelyeket tekintve Aradon (10 071) Veres Attila Csaba, Nagybányán (8713) Pap Zsolt István jelenlegi alpolgármester neve szerepel majd a polgármester-választás szavazólistáján – utóbbi városban az elítélt, külföldön lekapcsolt, börtönben raboskodó Cătălin Cherecheș székére összesen 16-an pályáznak.

korábban írtuk

„Megoldás egy nem létező problémára” – Nagybánya magyar alpolgármestere falbontásról, Cherecheș örökségéről
„Megoldás egy nem létező problémára” – Nagybánya magyar alpolgármestere falbontásról, Cherecheș örökségéről

Annak a falnak megvolt az oka, hogy ott legyen, és továbbra is meglenne az oka, hogy ott legyen, nem is fal, hanem kerítés – szögezte le a Krónikának Pap Zsolt István, Nagybánya alpolgármestere.

Brassóban (10 942) nincs tulipános jelölt, és korábban „semleges álláspontot” vett fel az RMDSZ az Allen Coliban (USR) jelenlegi, illetve a mindkét kormánypárt által támogatott George Scripcaru volt polgármester által vívott küzdelemben is. Amelyből kiveszi a részét a maga módján a székely-magyar jelképek elleni bírósági hadjáratáról elhíresült AUR-politikus, Dan Tanasă is.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Temes megye (21 285) és Temesvár (8313) különleges magyar szempontból,

hiszen miközben a megyében az RMDSZ a PSD és a PNL közös jelöltjét, a szociáldemokrata Alfred Simonist támogatja a tanácselnöki tisztségért zajló küzdelemben, de saját tanácsosi listát állít a tulipános szövetség, addig Temesváron a kormánypártok legfőbb közös ellenfelét, az USR emberét, Dominic Fritz jelenlegi polgármestert támogatják az Együtt Temesvárért Szövetség tagjaként. Melynek koalíciós pártlistáján befutóhelyet kapott az RMDSZ, azaz legalább egy képviselője biztosan visszajut a temesvári képviselő-testületbe.

A bánsági nagyvárosban kivételes módon nincs külön RMDSZ-lista, viszont ott lesz a tulipán jele a polgármester- és tanácsosjelöltek szavazólapján is – a magyar érdekképviselet a szórványban is arra törekedett, hogy mindenhol voksolni lehessen az érdekképviseletre, ahol magyar közösség él.

korábban írtuk

A PSD–PNL-koalíció Temes megyei tanácselnök-jelöltjét támogatja az RMDSZ
A PSD–PNL-koalíció Temes megyei tanácselnök-jelöltjét támogatja az RMDSZ

A Szociáldemokrata (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét támogatja az RMDSZ a Temes megyei tanácselnöki tisztségért zajló küzdelemben, de saját tanácsosi listát állítanak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 29., szombat

Egyetlen magyar diákot sem kellett kizárni a kisebbségek anyanyelvéből és irodalmából tartott képességvizsgáról

Az oktatási minisztérium szombati tájékoztatása szerint 9193 diák vett részt a nemzeti kisebbségekhez tartozó nyolcadikosok pénteki anyanyelv és irodalom képességvizsgáján.

Egyetlen magyar diákot sem kellett kizárni a kisebbségek anyanyelvéből és irodalmából tartott képességvizsgáról
2024. június 28., péntek

A fiú, aki katonabakancs okozta sebébe halt bele – hangoskönyv született a kolozsvári Tar Koppány Zsolt tragédiájáról

A kolozsvári Tar Koppány Zsolt kötelező sorkatonai szolgálatát teljesítve, katonabakancsa által okozott sebe miatt, feltehetően szándékosan hiányos kezelés következtében, vérmérgezésben halt meg 1982 végén.

A fiú, aki katonabakancs okozta sebébe halt bele – hangoskönyv született a kolozsvári Tar Koppány Zsolt tragédiájáról
2024. június 28., péntek

Nyílik az olló: bezsebelte a magyar voksok 94 százalékát az RMDSZ a helyhatósági megmérettetésen

A Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) négy év után visszahódította vezető szerepét a romániai önkormányzatokban, az RMDSZ pedig a magyar pártokra adott voksok 94 százalékát szerezte meg.

Nyílik az olló: bezsebelte a magyar voksok 94 százalékát az RMDSZ a helyhatósági megmérettetésen
2024. június 28., péntek

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére szeptemberben kezdődik a Lakitelek Népfőiskola szórványkollégiumokat támogató programja – közölte Lezsák Sándor az MTI-vel.

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola
2024. június 28., péntek

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, a máramarosi magyar tévézés, az utolsó, még létező megyei magyaradás önzetlen műsorvezetője – közölte a Máramaros megyei RMDSZ.

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője
2024. június 28., péntek

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok

Tűz ütött ki csütörtökről péntekre virradó éjszaka egy nagybányai szállodában. Tizenkét személyt, köztük egy gyereket evakuáltak.

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok
2024. június 27., csütörtök

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében

Állatbetegségekkel összefüggő kutatási, oktatási együttműködésről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Temesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetem csütörtökön – tájékoztatta a PTE az MTI-t.

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében
2024. június 27., csütörtök

Látványosan nőtt az Ákovita versenyre benevezett és díjazott jó minőségű pálinkák száma

Rekordszámú, mintegy ezer párlat- és pálinkaminta érkezett be az idei Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre Csíkszeredába, a szakmai zsűri összesen 629 minősítést osztott ki.

Látványosan nőtt az Ákovita versenyre benevezett és díjazott jó minőségű pálinkák száma
2024. június 27., csütörtök

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól

Összesen 980 ezer lejes támogatást szavazott meg az egyházak számára Kolozs megye képviselőtestülete, az össztámogatás közel ötödét, 170 ezer lejt kapják a történelmi magyar egyházak.

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól
2024. június 27., csütörtök

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 19 folyó vízgyűjtő medencéjére és a Duna kisebb mellékfolyóira.

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére