Magyar kézben marad-e a „frontváros” és a teljes Székelyföld?

Magyar kézben marad-e a „frontváros” és a teljes Székelyföld?

Voksvárás. Június 9-én rendezik a helyhatósági választásokat Romániában, egy időben az európai parlamenti megmérettetéssel

Fotó: Veres Nándor

Kisebbségben is jó esélyekkel pályázik újrázásra Maros megye és Vásárhely magyar elöljárója, hiszen román ellenfeleik ezúttal sem fogtak össze a június 9-ei helyhatósági választások előtt. Ugyanakkor Péter Ferenc és Soós Zoltán sem dőlhet hátra. A székelyföldi megyék és megyeszékhelyek jelöltjeit ismertető összeállításunkból továbbá kiderül, Hargita és Kovászna megyében nem (csak) a magyar–magyar verseny miatt aggódnak az RMDSZ-es favoritok.

Páva Adorján

2024. május 27., 10:012024. május 27., 10:01

2024. május 27., 11:212024. május 27., 11:21

Maros megye és székhelye, Vásárhely annak ellenére „virít” ma is zöldben (a politikai pártpalettán hagyományosan az RMDSZ-nek és a magyar vezetőknek tulajdonított színnek megfelelően), hogy kisebbségben a magyarság: a legutóbbi népszámlálási adatok szerint a megye 518 ezer lakosából 252 ezren románok, 165 ezren magyarok és csaknem 45 ezren romák (ők azok, akik nemzetiségüket is bejelölték, a valóságban nagyobbak a számok).

A harmadik megyei tanácselnöki mandátumát megcélzó RMDSZ-es Péter Ferenc jelöltségének iktatásakor úgy fogalmazott: az elmúlt nyolc év munkájának teljes felelősségével száll ismét versenybe, a megye minden lakosának – magyaroknak és románoknak – az érdekeit szolgáló fejlesztésekre hivatkozva, amelyeket „közös akarattal és erővel értek el” ebben az időszakban.

korábban írtuk

Magyarokat és románokat is szolgáló fejlesztéseket, újabb elnöki mandátumot céloz Maros megye élén Péter Ferenc
Magyarokat és románokat is szolgáló fejlesztéseket, újabb elnöki mandátumot céloz Maros megye élén Péter Ferenc

Mintegy 25 ezer támogató aláírás kíséretében iktatta jelöltségét pénteken egy újabb elnöki mandátumra a Maros megyei önkormányzat élén Péter Ferenc, az RMDSZ politikusa, aki nyolc éve vezeti a testületet – tudatta az RMDSZ Maros megyei sajtóirodája.

Marakodó kormánypártiak, gyanús magyar jelölt

Péter Ferenc dolgát megkönnyíti a román szavazók dolgának megnehezítése, hiszen Maros megyében nem jutott egyezségre a két kormánypárt, és külön listákat és jelölteket indít. A Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis nem volt hajlandó a nemzeti liberálisok (PNL) jelöltje, Mara Togănel volt prefektus mögé beállni, inkább Dumitrița Gliga parlamenti képviselőt küldi versenybe.

Galéria

Péter Ferenc harmadik mandátumára készül a Maros Megyei Tanács élén

Fotó: Haáz Vince

Az országos szinten ellenzéki erők közül az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megyei vezetőjét, parlamenti képviselőjét, Adrian Giurgiut jelölte, míg A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) fiatal történész-politológus „titánját”, az RMDSZ-t elszigetelő és diszkrimináló politikával vádoló Răzvan Birót, a párt 29 éves megyei vezetőjét és országos főtitkárhelyettesét veti be.

Ugyanakkor az RMDSZ által nem kívánt „színfolt” egy magyar nevű független induló megjelenése, akit az utolsó napon jelöltek, gyakorlatilag a „semmiből”.

Máthé Zsolt Péterről van szó, akinek neve legutóbb a 2016-os kampányban merült fel, mégpedig a PNL marosludasi polgármesterjelöltjeként. Az RMDSZ félrevezetési kísérletre gyanakodva megtámadta a bíróságon a jelölt indulását a választásosokon, ám nem járt sikerrel Máthéval szemben. Akinek „csendben” sikerült 4500 támogató aláírást összegyűjtenie, ráadásul a hírek szerint nem is nagyrészt Ludason, hanem sok szignót például Nyárádtőn kapott. A hivatalos jelöltek névsorát Axente-Ciprian Degan (PRM) és Dan-Sorin Mașca (POL) egészíti ki.

Galéria

Belépnének. Nyolcan pályáznak a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségre

Fotó: Haáz Vince

„Függetlenek” Marosvásárhelye

Szintén nyolcan szállnak versenybe az immár csak jelképesen „frontvárosnak” nevezett Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, ahol a jelenlegi magyar elöljáró, Soós Zoltán szintén jó esélyekkel indul, azzal együtt, hogy a megyeszékhely 116 ezer lakosából csak valamivel több, mint 40 ezren vallották magukat magyarnak a legutóbbi népszámláláson (amelyen sok lakos nemzetiségét nem regisztrálták).

A magyar pártok, de román lakosok által is támogatott, függetlenként újrázni kívánó Soós erejét a kihívók megosztottsága növeli: bár többen hozzá hasonlóan abban reménykedtek, hogy függetlenként indulva maguk mögé állítanak mindenkit, végül magukra maradtak.

A leginkább talán a PNL bízott az általa támogatott független jelölt felülkerekedésén, hiszen még februárban kész tények elé állította a többi pártot a távozó városi elnöke, Horaţiu Suciu szívsebész professzor nevesítésével. Csakhogy a húzás nem jött be, sőt Rodica Baciu gazdasági szakember, Cosmin Adrian Pop üzletember, illetve Dorin Florea, a Maros-parti város egykori „rettegett” elöljárója, Soós elődje személyében összesen ötre emelkedett a papíron független jelöltek száma.

Mellettük pártszínekben indul Radu Mircea Pescar üzletember az Egyesült Jobboldal Szövetség, Radu Bălaş újságíró a Szabad Emberek Pártja, illetve Cristian Vântu orvos a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség jelöltjeként.

Galéria

Soós Zoltán erejét a kihívók megosztottsága növeli

Fotó: Haáz Vince

Soós Zoltán szerint a június 9-ei helyhatósági választáson a marosvásárhelyieknek arról kell dönteniük, hogy a város tovább menjen a fejlődés útján, vagy megtorpanjon és visszaforduljon. „Két legnagyobb riválisom ebben egyetért: egyik sem akar fejlődést, egyik sem akar tovább menni. Az egyik azt mondja, jöjjön vissza a semmittevés időszaka, a másik meg gyógyítani akar valamit, ami nem beteg, hanem fejlődik” – fogalmazott Soós Zoltán.

Az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), a Magyar Polgári Erő (MPE) és a Roma Párt által is támogatott polgármester elsőként említett kihívója bizonyára Dorin Florea, akit bejelentése szerint ezúttal a Szociáldemokrata Párt is támogat

– mi sem bizonyítja jobban a közeledést, hogy Florea „jobbkeze”, Claudiu Maior vezeti a PSD városi tanácsosi listáját.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Talán Floreánál is nagyobb rivális Horaţiu Suciu, akire fentebbi nyilatkozatában bizonyára másodikként utalt Soós, és akiről korábban azt mondta: nagyra értékeli orvos professzorként végzett munkáját. Sőt azt is elárulta: évekkel ezelőtt megműtötte a polgármester egyik gyermeke szívét, és ezzel megmentette az életét. Ugyanakkor a magyar polgármester esélyeit tovább növeli, hogy a két fő román rivális inkább egymás szapulásával van elfoglalva.

korábban írtuk

Korszerűbb, kényelmesebb, biztonságosabb Marosvásárhelyt ígér az újrázni készülő Soós Zoltán
Korszerűbb, kényelmesebb, biztonságosabb Marosvásárhelyt ígér az újrázni készülő Soós Zoltán

Marosvásárhelyt etnikai hovatartozástól, kortól és foglalkozástól függetlenül mindannyiunk számára jobb hellyé kell tenni – hangoztatta Soós Zoltán polgármester csütörtökön, miután a választási irodában iktatta jelöltségét.

De közben a magyar összefogás is hagy kivetnivalót maga után,

hiszen bár az egyetlen polgármester- és a tanácselnökjelölt támogatása tekintetében megállapodott az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), a közös pártlista ügyében sehogy sem közeledtek az álláspontok, így az EMSZ külön listát indított Vásárhelyen.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Élet Borboly után

A marosvásárhelyi „frontvárostól” keletre fekvő székelyföldi megyékre, megyeszékhelyekre tekintve

az egyik legnagyobb „csata” minden bizonnyal már jóval a június 9-ei helyhatósági választások előtt lezajlott.

Ugyanis bár a Hargita megye élén negyedik mandátumát taposó Borboly Csaba márciusban még azt jelentette be, indul az ötödikért is, április közepén az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa (HET) – hosszas egyeztetési folyamat után – Bíró Barna Botondot, az RMDSZ udvarhelyszéki területi szervezetének elnökét nevezte meg a szövetség megyei tanácselnökjelöltjeként.

Galéria

Felülkerekedett. Bíró Barna Botond (balról) letaszította a trónról Borboly Csabát (jobbról) Hargita megyében (archív felvétel)

Fotó: Erdély Bálint Előd

A hargitai önkormányzat alelnöki tisztségét is betöltő politikus mellett végül egyhangúlag állt ki a csík-, gyergyó- és udvarhelyszéki területi szervezetek képviselőit egyesítő HET, a csíki Borboly Csaba jelenlegi tanácselnök és a gyergyószéki Barti Tihamér alelnök gyakorlatilag visszalépett. Bíró Barna Botond szerint a döntés arra is reményt ad, „hogy Székelyföldön a politikában is súlya van az adott szónak”, hiszen azáltal, hogy támogatta jelöltségét, a Csík területi szervezet betartotta négy évvel korábbi ígéretét, miszerint a következő önkormányzati ciklusban Udvarhelyszék adja a tanácselnökjelöltet.

korábban írtuk

Változást sürget, külső forrásszerzést céloz meg az RMDSZ leendő Hargita megyei tanácselnöke
Változást sürget, külső forrásszerzést céloz meg az RMDSZ leendő Hargita megyei tanácselnöke

A külső forrásszerzést és a folyamatban lévő pályázatok lebonyolítását tekinti fő céljának Bíró Barna Botond, az RMDSZ Hargita megyei tanácselnökjelöltje, aki Borboly Csabát váltja a tisztségben.

Magyar–magyar verseny

Akinek négy ellenféllel kell majd szembenéznie a június 9-ei választásokon. Magyar–magyar verseny is lesz: az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Tőkés Lehelt jelöli, aki huszonöt éve közösségszervezéssel foglalkozik civil szervezetekben, négy éve megyei önkormányzati képviselő. A hivatalosan csaknem 292 ezer lakost, köztük – regisztráltan – 232 ezer magyart számláló Hargita megye tanácselnöki tisztségére a 33 ezer fős románság tagjai közül Ciprian Dan Rugină volt megyei tanácsos a PSD, Costel Cristian Lazăr kulturális államtitkárhelyettes a PNL, Adrian George Ciobanu pedig az ADU részéről pályázik az elnöki tisztségre.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A hargitai megyeszékhelyen, Csíkszeredában újrázásra készül az RMDSZ-es Korodi Attila polgármester, akit a jelöltségi versenyben nála régebbi motorosnak számító, az elöljárói tisztségre harmadszor pályázó Tőke Ervin, az EMSZ városi tanácsosa hív ki magyar–magyar versenyre.

Rajtuk kívül a jelenlegi képviselő-testület egyetlen, román pártszínekben megválasztott tanácsosa, a PNL-es Erős Mária, illetve a csíki PSD-t képviselő Vasian Cioancă méretkezik meg az elöljárói tisztségért Csíkszeredában. Ahol egyébként a legutóbbi népszámláláson a csaknem 35 ezer lakosból 5300-an vallották magukat románnak és kevesebb mint 25 ezren magyarnak (azok közül, akik megadták nemzetiségüket is).

Galéria

Korodi Attila jó eséllyel újrázhat Csíkszeredában

Fotó: Pinti Attila

A közöny és az AUR-veszély

Nem várhatók különösebb izgalmak a Kovászna megye, illetve közigazgatási székhelye, Sepsiszentgyörgy vezetői tisztségéért kiírt versenyben, hiszen mindkét esetben újrázni készül az RMDSZ-es elnök, illetve a polgármester. Ezzel együtt Tamás Sándor a napokban

arra figyelmeztetett: a magyarok választási részvételi szándéka Háromszéken mindössze 50 százalék, miközben az AUR egyre inkább megveti a lábát az egész országban, így Székelyföldön is.

Galéria

Tamás Sándor szerint ébernek kell lenni Háromszéken, ahol az elkényelmesedés nagy veszélyeket rejthet magában

Fotó: Tuchiluș Alex

A tanácselnök hangsúlyozta: mindeddig nem volt példa rá, hogy a megyei önkormányzat élére és a magyar többségű falvak vezetői pozícióiba is indítsanak jelölteket, márpedig idén nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem Gelencén, Kökösön, Bardocon is polgármesteri tisztségére pályázik az AUR, nem beszélve a tanácsosi helyekről.

Tamás Sándor szerint fontos különbséget tenni a többi román párt és a szélsőséges nacionalista AUR között, mert míg az előbbiek világképében a magyarság is szerepel, addig az utóbbiak egy „magyarmentes” Romániát képzelnek el.

korábban írtuk

Óriási veszélyt rejteget a kényelmes helyzet a választásokon Tamás Sándor szerint
Óriási veszélyt rejteget a kényelmes helyzet a választásokon Tamás Sándor szerint

Míg Háromszék városainak többségében versenyhelyzet körvonalazódik, addig Kovászna megye községeinek zömében hátradőlhetnek a választópolgárok és a jelöltek, mivel 19 községben ellenfél nélkül pályázhatnak a polgármesteri címért.

A Románok Egyesüléséért Szövetség egyébként Dumitru Pogorant indítja megyei tanácselnökjelöltként a 200 ezer lakost, köztük 42 ezer románt és 133 ezer magyart számláló Háromszéken. Miközben

a negyedik mandátumát letudó Tamás Sándor hármas magyar pártversenyben is részt vesz:

az EMSZ Fazakas Pétert, a párt második megyei tanácsosi mandátumát kitöltő politikusát jelölte, míg a Magyar Polgári Erő (MPE) Nagy Gábor Leventét állította „csatasorba”. Ebbe a PSD színeit képviselő Mike Gabriella is beleszólna, míg a PNL Stelian Olimpiu Floroiant, az USR pedig Marius-Cătălin Popát látná szívesen Kovászna megye élén.

Galéria

Antal Árpád a hármas magyar versenyt is magabiztosan várhatja Szentgyörgyön

Fotó: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Sepsiszentgyörgyön a szintén ötödik mandátumára készülő Antal Árpád az EMSZ részéről Kolcza István személyében kapott ellenfelet, aki 2016 óta a város önkormányzatának képviselője, míg az MPE Erőss Bulcsút, az alakulat sepsiszentgyörgyi szervezetének elnökét jelölte.

Dulányi-Balogh Szilárd az USR, Gavril Boitiș az AUR és Petru Oltean a PSD színeiben vesz részt a versenyben a megyeszékhelyen. Amelynek lakossága 50 ezer fős, csaknem 9500 román és 35 ezer magyar lakja a népszámláláson nemzetiségüket megadók adatai szerint.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 27., csütörtök

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében

Állatbetegségekkel összefüggő kutatási, oktatási együttműködésről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Temesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetem csütörtökön – tájékoztatta a PTE az MTI-t.

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében
2024. június 27., csütörtök

Látványosan nőtt az Ákovita versenyre benevezett és díjazott jó minőségű pálinkák száma

Rekordszámú, mintegy ezer párlat- és pálinkaminta érkezett be az idei Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre Csíkszeredába, a szakmai zsűri összesen 629 minősítést osztott ki.

Látványosan nőtt az Ákovita versenyre benevezett és díjazott jó minőségű pálinkák száma
2024. június 27., csütörtök

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól

Összesen 980 ezer lejes támogatást szavazott meg az egyházak számára Kolozs megye képviselőtestülete, az össztámogatás közel ötödét, 170 ezer lejt kapják a történelmi magyar egyházak.

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól
2024. június 27., csütörtök

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 19 folyó vízgyűjtő medencéjére és a Duna kisebb mellékfolyóira.

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére
2024. június 27., csütörtök

Az RMDSZ szerint Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere, az EMSZ az ügyészségen keresi az igazát

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke szerint egyértelműen Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere. Ezzel szemben Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke szerint a székelyhídi polgármesteri mandátum szeptember végén nem lesz átvehető.

Az RMDSZ szerint Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere, az EMSZ az ügyészségen keresi az igazát
2024. június 27., csütörtök

Útra tettek a kolozsvári repülőtéren nyolc ázsiai férfit, akik illegális határátlépést kíséreltek meg

Kitoloncoltak Romániából nyolc Srí Lanka-i és bangladesi férfit, akik munkavállalási céllal jöttek az országba, később azonban illegális határátlépést kíséreltek meg, hogy Nyugat-Európába jussanak.

Útra tettek a kolozsvári repülőtéren nyolc ázsiai férfit, akik illegális határátlépést kíséreltek meg
2024. június 27., csütörtök

Győzelmi mámorban ünnepli választási sikerét az RMDSZ miniparlamentje

Győztünk, győztünk, győztünk! – nyomatékosította háromszor is Kelemen Hunor a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) csütörtökön Kolozsváron zajló ülésén elhangzott választási kiértékelőjében.

Győzelmi mámorban ünnepli választási sikerét az RMDSZ miniparlamentje
2024. június 27., csütörtök

Magyar Napot szerveznek a szórványok szórványának számító Abrudbányán

Idén tizenötödik alkalommal szerveznek Magyar Napot a Fehér megyei Abrudbányán, az erdélyi Érchegység szívében fekvő, négyezer fős településen.

Magyar Napot szerveznek a szórványok szórványának számító Abrudbányán
2024. június 26., szerda

Diákokat szállító kisbusz balesetezett egy erdélyi megyében

Tanulókat szállító kisbusz balesetezett szerdán a Szeben megyei Szelistye (Sălişte) közelében, vörös beavatkozási kódot léptettek érvénybe a hatóságok – közölte a Szeben megyei rendőr-főkapitányság.

Diákokat szállító kisbusz balesetezett egy erdélyi megyében
2024. június 26., szerda

Laposföldhívőkhöz hasonlítja Kelemen Hunor az RMDSZ Kárpátokon túli voksai kapcsán csalást kiáltókat

Hülyeségnek, rosszindulatú megállapításnak tartja Kelemen Hunor azokat az inszinuációkat, miszerint az RMDSZ csalás vagy a nagy román pártokkal kötött titkos háttéralku nyomán kapott több ezer voksot Kárpátokon túli megyékben, ahol alig élnek magyarok.

Laposföldhívőkhöz hasonlítja Kelemen Hunor az RMDSZ Kárpátokon túli voksai kapcsán csalást kiáltókat