Szilágycsehi összefogás Lara életéért – A rákban szenvedő ötéves kislány szülei bíznak az emberek jóindulatában

Szucher Ervin 2020. július 19., 17:41 utolsó módosítás: 2020. július 19., 17:42

Másfél millió dollárra lenne szüksége annak az Egyesült Államokban élő ötéves szilágysági kislánynak, akit az amerikai orvosok május végén vér- és csontvelőrákkal diagnosztizáltak. Vass Lara megmentésére a teljes szilágycsehi közösség megmozdult: igaz, a szükséges összegből eddig csak 14 ezer dollárt sikerült gyűjteni, ami a szűk egy százalékot jelenti. Lara szülei azonban derűlátóak, és nem adják fel. A kislány pedig amint családneve is sugallja, egy igazi vaslady – miniatűrben. Kitartóan küzd az életéért, miközben bátorságával és elszántságával számos pillanatban ő tartja szüleiben a lelket.

Szilágycsehi összefogás Lara életéért – A rákban szenvedő ötéves kislány szülei bíznak az emberek jóindulatában
galéria
Lara nagyon szereti a nála két évvel nagyobb Mirát, általában az utolsó szem cukorkát is nekiadja Fotó: családi archívum

Lara kedvenc színe a rózsaszín, mindene az egyszarvú és a kiskutyák. Hisz a tündérekben, a húsvéti nyusziban és a Mikulást sütivel meg tejjel várja. Imádja a kirakóst, festeni és alkotni is nagyon szeret. Jó testvér, nagyon szereti a nála két évvel nagyobb Mirácskát. Annak ellenére, hogy még csak ötesztendős, nagyon érett és okos kislány – néhány hónapja még ezekkel a szavakkal jellemezte a kis Larát édesanyja, Vass Melánia. Ma már sokkal többet tudunk az Amerikai Egyesült Államokban született, szilágycsehi gyökerekkel rendelkező lányról. Például azt, hogy bátor és türelmes, ráadásul igazi harcos. Ezek mind olyan pozitív vonások, melyek jobb lett volna, ha inkább nem derülnek ki. Legalábbis nem most, és főként nem ilyen körülmények között.

A Valricóban élő erdélyi család épp a koronavírus-járvány lecsengése utáni tanévkezdésre készült. Mira, a nagyobb kislány ősszel kezdte volna az első osztályt, a kisebbik, Lara pedig előkészítő osztályba került volna. Mindenki izgalommal várta az iskolakezdést, új kalandok, barátok, játszópajtások reményében.

Az életünk alig három nap alatt megváltozott, és fenekestől felfordult. Amikor azt hiszed, hogy minden a megfelelő kerékvágásban halad, végre fellélegezhetsz, akkor történnie kell valaminek… Számunkra az iskola itthon kezdődik majd”

– fogalmazott az édesanya.

Kegyetlen hírrel köszöntött be a nyár

A Vass család kálváriája a nyár elején kezdődött. Amint a kislány megmentéséért létrehozott internetes oldalán az anyuka meséli, az egész egy ártalmatlannak tűnő hőemelkedéssel indult. Május utolsó napjaiban Larát édesapja elvitte a háziorvoshoz, de az semmi rendellenességet nem talált, vírusra gyanakodott. A hőemelkedés nem akart elmúlni, emellett fáradékonyság és sápadtság is megjelent, így az apuka egy vasárnapi napon ismét a háziorvoshoz rohant. Vérvétel után egyenesen a sürgősségi osztályra küldték, ahol laborvizsgálatot végeztek. Nem volt kérdés, máris beutalták őket a hematológiai osztályra. Másnap sor került a szükséges mintavételekre, valamint a kezelési terv kidolgozására.

A diagnózis: vér- és csontvelőrák, azaz fehérvérűség. Szaknyelven: akut lymphoblastos leukémia vagy rövidítve B-cell ALL.

Ez egy vérképzőrendszerből induló, rosszindulatú megbetegedés. A fehérvérsejtek éretlen, működésképtelen formái elszaporodnak, melyek fokozatosan kiszorítják a normális véralkotó sejteket a csontvelőben. Ennek következtében a vérben jelenlévő egészséges sejtek fokozatosan eltűnnek, és átveszik helyüket a kóros sejtek, melyek kiszabadulva a csontvelőből a vérkeringésbe kerülnek ,és megjelennek a leukémia első tünetei.

A kis Lara bebizonyította: bátor és türelmes, ráadásul igazi harcos Fotó: családi archívum

Lara ekkor nagyon rossz állapotban volt, többszöri vérátömlesztésre és vérplazmára, antibiotikumra volt szüksége, közben folyamatosan kapnia kellett a folyadékot, hogy elkerülje a dehidratációt.

Két nap alatt összevissza szurkálták, de ő egyszer sem sírt, igazi kis hős. A mi hősünk! Egy panasz nem hagyta el a kis száját. Eddig is tudtuk, mennyire kemény és kitartó kislány, de itt szembesültem vele igazán, milyen erős valójában”

– mutatott rá a Vass Melánia. Mint kifejtette, a legnehezebb talán az volt számukra, hogy szétszakadt a család. Ezek voltak életük első külön töltött éjszakái, mivel a Covid–19 miatt csak férje, Tivadar lehetett bent a kislánnyal a kórházban. „Mirával itthon töltöttük azokat a napokat, amik örökkévalóságnak tűntek. Tivadar könnyek között, elcsukló hangon mondta el nekem telefonon, hogy Lara nagyon beteg, vérrákos” – osztotta meg élete legnehezebb pillanatait a fiatal anyuka. Egy szülő számára egy ilyen hír felfoghatatlan és feldolgozhatatlan. A világ megszűnt Melánia körül létezni. Mint mondja, számtalan kérdés kavargott a fejében: hogy miért pont ő, aki soha senkinek nem ártott? Miért kell neki szenvedni, hiszen annyira kicsi még, törékeny és ártatlan. Olyan jószívű, hogy az utolsó szem cukorkát inkább az apjának vagy Mirának adja, és nem eszi meg.

A szülők megpróbálták elmagyarázni kislányuknak a betegség, illetve a kezelés lényegét, mindazt, amin keresztül kell mennie ahhoz, hogy meggyógyuljon.

A kemoterápia mellékhatásairól is beszéltek neki, könyvet olvastak, videókat néztek más hasonló gyerekekről, akik leukémiában szenvedtek. „Tudtuk, hogy a haja hullani kezd majd, és le kell vágni. Sajnos ez a kezeléssel jár, a hajszálak elvékonyodnak és kihullanak. Az ő gyönyörű hosszú haja is, amit imádott fésülgetni, hullani kezdett. Egyik nap ő hívta fel erre a figyelmemet, és megkért, hogy vágjam le” – mesélte az édesanya. A szülők próbálják megértetni kicsinyükkel, hogy a haja idővel visszanő, és sokkal dúsabb, szebb lesz. Olykor eszébe jut a fejdísze, ilyenkor kis kezével megérinti a helyét. A szülők ekkor előveszik az egyszarvú varázskendőt. „Ez a kedvenc kendője, minden kemokezelésre felveszi, hiszen a varázserőjű egyszarvú ott van vele és erősíti. Nem lehet és nem is szabad őt becsapni. Akkor tud igazán küzdeni, ha pontosan tud mindent” – mondta az anyuka.

Fotó: családi archívum

Élet-halál harc kezdődött

Az idegösszeomlás határára került Vass házaspár hamar ráeszmélt arra, hogy lányukat nem a siránkozás mentheti meg: egyetlen esély a harc, a betegség elleni élet-halál küzdelem.

Elkezdődött a harc, Lara harca, a mi harcunk, ami most még véget nem érőnek tűnik. Tudtuk, hogy ami ezután következik, az maga lesz a pokol és emberfeletti megpróbáltatásokon kell keresztülmennünk”

– fogalmazott Vass Melánia. Hozzátette, nincs annál rosszabb, ha egy gyereket szenvedni látsz, főleg, ha a saját gyerekedről van szó. „Nem omolhattunk össze! Hiszen szüksége van ránk jobban, mint bármikor, neki és Mirának is. A legfontosabb cél, hogy minden szükséges kezelést megkapjon és meggyógyuljon. Csak ez lebeghet a szemünk előtt!” – vallja az édesanya.

A folyamatos vérvétel, a kemoterápia, valamint más gyógyszeres kezelések együttes alkalmazási célja az, hogy megszüntessék a vérben, valamint csontvelőben lévő rákos sejteket, és további szaporodásukat meggátolják.

A szteroidos kúrától Lara izmai elsorvadtak, lába, karja teljesen elvékonyult. A kislány már nem bír lábra állni. A szülők ölben viszik a mosdóba, így sétáltatják a házban.

„Lara így sem hagyja el magát, kúszva elmászik a matracról az asztalig, hogy kirakóst játszhasson az apjával vagy velem. Olyankor, ha ez megtörténik, jó napunk van. Szeretem az ilyen napokat!” – osztja meg apró kis örömét Lara anyukája.

A szilágycsehi közösség adománygyűjtése

Már a hír hallatára megmozdult szilágycsehi közösség. Akadt, aki a közösségi oldalakon megadott bankszámlára utalt pénzt, volt, aki a történetet osztotta meg, és segítségre ösztönözte ismerőseit. „Az emberek nagyon empatikusak, s egyre inkább érezni bennük a tenni és segíteni akarást, a támogatást, a biztatást” – mesélte Angi Orsolya, aki néhány hónappal korábban egy másik Facebook-licitcsoporton keresztül ismerkedett meg az e fajta közösségmegmozgató adománygyűjtési módszerrel.

Amint értesült Vassék drámájáról, a szintén kétgyermekes, külföldön élő szilágycsehi anyukának nem volt kérdéses, hogy mielőbb lépni kell. Mint mondta, rengeteg kérdés, vívódás, töprengés előzte meg a közösségi csoport alakulását.

„Tudtam, hogy nem lesz egyszerű ekkora összeget összegyűjteni, napokig tépelődtem az óriási felelősségen. De egy gyermek mellett sem lehet elmenni, ha ráadásul ismerőseid gyermekéről van szó, az még inkább megérint. Minél többet gondolkodtam, annál egyértelműbbé vált számomra, hogy segíteni kell”

– tette hozzá a fiatal nő, aki tisztában volt azzal, hogy egy hétköznapi családnak, éljen az bárhol is a világon, képtelenség másfél millió dollárt előteremteni. Sok kicsi sokra megy alapon azonban belevágtak. Úgy érzi, akármennyi pénz gyűl össze, az mind segítséget jelent. Minden pénzmag közelebb juttatja Larát a kezelésekhez, esélyt kínál a gyógyulásra és a túlélésre.

A helyi közösségnek eddig 14 ezer dollárt sikerült összegyűjtenie, ez a szükséges összeg szűk egy százaléka.

Fotó: családi archívum

Az adománygyűjtésbe és ennek népszerűsítésébe Portik László is bekapcsolódott, aki tíz évvel ezelőtt tudta meg, mit jelent, amikor egy teljes közösség felsorakozik egy humanitárius ügy mögé. Az akkor mindössze 12 esztendős, súlyos szívproblémával küzdő fiát a szilágycsehiek összefogásának köszönhetően műthették meg Németországban. Loránd azóta is jó egészségesnek örvend, és sem ő, sem szülei nem felejtették el, hogy életét az orvostudomány és a helyi közösség mentette meg.

A helyi magyar közösség akkor is megmutatta erejét, most is igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a kis Larát megmentse. A kisgyerekes anyukák által a Facebookon létrehozott Együtt Laráért Új Jótékonysági Licitcsoportnak közel kilencszáz tagja van, akik különböző tárgyakat ajánlanak fel eladásra, a befolyt összeget pedig Lara számlájára utalják”

– magyarázta a család­apa.

Az árverezéseken a gyerekjátékoktól a szilágysági borig, a ruhaneműktől a festményekig sok mindent felajánlottak a résztvevők. Az egyik helyi cukrászda hetente egy finom tortát bocsát árverezésre, amelyre bőkezűen licitálnak a közösségi csoport tagjai. Egy másik szilágycsehi üzlettulajdonos a havi jövedelmének egy töredékét ígérte Lara szüleinek, egy 75 éves néni pedig azért tért be a város régiségboltjába, hogy olyasvalamit vásároljon, amit a közösségi oldalon árverezhet. A licit szabálya pofonegyszerű: a felajánlásnak tartalmaznia kell az induló árverezés időpontját és az aukció végét, esetleges licitlépcsőt. A nyertesnek három nap áll rendelkezésére, hogy igazolja a befizetést, ellenkező esetben a sorban következő legmagasabb licit nyertesét illeti a felajánlás. Az átadás vagy postázás feltétele a banki bizonylat bemutatása.

Kesergés helyett pozitív gondolkodás

„Nem sírtam, Anya! Nem fájt, amikor megszúrta a hátamat a doktor bácsi” – ezekkel a szavakkal szokott mosolyt csalni édesanyja arcára a kezelésről hazatérő Lara. Ilyenkor Melánia is úgy érzi, hogy lányát a Fennvaló elképesztő erővel áldotta meg, olyannal, amellyel felnőtteket megszégyenítő módon tudja viselni a betegségét.

A család most éppen a csont- és gerincvelőminták eredményeire vár. Vassék tudják, hogy ha negatív lesz a csontvelőminta, azaz sikerült teljes mértékben elpusztítani a leukémiás sejteket, akkor egy következő kezelési fázisba lépnek: hároméves kemoterápiás kezelés következne.

Ezt tízesztendős orvosi megfigyelés követné. Mindez abban az esetben, ha a kemoterápiás kezelésekre jól reagál a szervezet. „Mindig próbálunk pozitívan gondolkodni és reménykedni a legjobbakban, de reálisan kell látnunk a dolgokat. Sajnos, ha a rákos sejtek nem szűnnek meg létezni, csak lelassulnak, gerincvelő-transzplantációra lehet szükség. Ez viszont csak megfelelő donor segítségével lehetséges. Más típusú terápiákra is szükség lehet. Sajnos még hosszú és rögös út áll előttünk. Az elkövetkező időszak nemcsak pszichikailag tesz minket próbára, hanem anyagilag is” – vázolta a szomorkás jövőképet Vass Melánia.

A kezelések, kórházi szolgáltatások árát csak részben finanszírozza a biztosító, önerőből képtelenség megfizetni. A különleges terápiákat egyáltalán nem támogatja az amerikai állam. A szülők – akik egyébként restellik a közvetlen segítségkérést – bíznak abban, hogy összefogással sikerül összegyűjteniük Lara kezelésére a szükséges összeget. Hisznek az orvosok és nővérek szakértelmében, a barátok, ismerősök, ismeretlenek önzetlen jóakaratában és segítségében. És nem utolsósorban abban, hogy a Jóisten onnan fentről vigyáz Larára. Jelszavuk: soha, de soha nem feladni!

Három ország három bankjába lehet utalni

Az adományokat három ország három különböző bankjában fogadják. Erdélyből a Román Kereskedelmi Bank (BCR) számlájára lehet utalni, Magyarországról az OTP Bankba, az Egyesült Államokba az USA Suncoast Credit Unionba.
Számlaszámok: Románia: RO04 RNCB 0215 0060 1409 0002 (lej), RO79 RNCB 0215 0060 1409 0010 (euró); beneficiar: Vancza Ioan (bunic), ref.: Donaţie pentru Lara.
Magyarország: 11773061-00470386-00000000 (forint), IBAN-kód: HU39 1177 3061 0047 0386 0000 0000, SWIFT-kód: OTPVHUHB; tulajdonos: Vass Melánia, ref.: Adomány Lara.
Amerikai Egyesült Államok: account: 10050006469346, routing: 263182817; acc. holder: Tivadar Vass, ref.: Donation for Lara.
Ugyanakkor GoFundMe-n és PayPalon keresztül is lehet utalni bárhonnan. PayPal: paypal.me/TivadarVass, GoFundMe: www.gofundme.com/f/please-help-our-little-lara-beat-cancer

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport