Székely szabadság napja: foghíjas lesz az összefogás március 10-én Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2018. március 08., 17:47 utolsó módosítás: 2018. március 08., 22:17

Míg az SZNT szerint a székely szabadság napjára sikerült széles körű összefogást biztosítani, az RMDSZ Maros megyei vezetői bejelentették, nem vesznek részt a szombati marosvásárhelyi tömegrendezvényen.

Hiányzók. Péter Ferenc éppen külföldön lesz, míg Vass Levente más városba költöztetné a megemlékezést és felvonulást Fotó: Facebook/Péter Ferenc

Senkit nem akarnak lebeszélni a részvételről, de az RMDSZ Maros megyei vezetői nem lesznek ott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által Marosvásárhelyen szervezett március 10-i megemlékezésen, illetve az azt követő utcai tüntetésen. Péter Ferenc, az RMDSZ megyei elnöke csütörtökön a Krónikának elmondta, támogatja a székely szabadság napján szervezett tiltakozó akciót, de higgadtságra és körültekintésre inti a résztvevőket. Az elöljáró azt tanácsolja az utcára vonulóknak, hogy méltóságteljesen emlékezzenek a hősökre, ugyanakkor óvakodjanak bárminemű provokációtól. Személyesen nem lehet jelen a Postaréten, mivel már azelőtt egy nappal külföldre utazik.

Március 15. konkurenciája?!

Nem látogat el a székely vértanúk vesztőhelyére Vass Levente, a szervezet vásárhelyi elnöke sem.

Az első három évben ott voltam, most nem megyek el. Úgy érzem, akárcsak a kalákát, a székely szabadság napját is ideje lenne más-más településen megszervezni. Biztos vagyok abban, hogy a marosvásárhelyiek szívesen elutaznának Székelyföld bármelyik szögletébe”

– fejtette ki Vass. Az RMDSZ helyi elnöke úgy véli, a március 10-ei megemlékezésnek is megvan a létjogosultsága, de az alig öt nap múlva következő nemzeti ünnep afféle konkurenciáját érzékeli benne.

Nagyon nehéz úgy mozgósítani március 15-re, ha azelőtt öt nappal, ugyanazon a helyszínen az emberek már részt vettek egy másik rendezvényen”

– érvelt az RMDSZ parlamenti képviselője.

Florea: lehet tiltakozni, „de ne csináljanak cirkuszt”

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere kijelentette egy csütörtöki sajtótájékoztatón: szabad tiltakozniuk a székely szabadság napja részvevőinek, „de ne csináljanak cirkuszt a városban”. A polgármester hozzátette: meg lesz a jóváhagyás a felvonuláshoz, de kikötésekkel – idézte az Agerpres hírügynökség. Dorin Florea sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kellemes, és már a múltban is kulturálisan emancipált Marosvásárhely ma a politikai elitek harcának a színterévé vált. Úgy vélte: a városnak sem a román sem a magyar lakói nem ezt érdemlik. „Ha az itteni értékeket tekintjük, más városok előtt járunk. De egyesek azt akarják, hogy Marosvásárhely kísérleti tereppé változzék” – fogalmazott Dorin Florea. 

Ezzel szemben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi vezetői nem csak hogy kimennek a Postarétre, de a segédkezésből is kiveszik a részüket. László György megyei elnök természetesnek tartja, hogy ott legyen a vértanúk emlékoszlopánál, mint ahogy azt is kötelezőnek véli, hogy RMDSZ-es kollégái is leróják kegyeletüket.

Az lenne az igazi jó példa, ha mindhárom erdélyi magyar párt helyi, megyei és országos vezetői ott lennének, felszólalnának. Úgy tudom, eddig csak Háromszékről jelentkeztek be az RMDSZ-es és polgári párti (MPP-s) vezetők”

– jegyezte meg László.

Mint hozzátette: többen a helyi néppártból a szervezésben is besegítenek az SZNT-nek. Támogatja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését a Magyar Polgári Párt (MPP) is. Biró Zsoltnak szombaton egy temetésre kell utaznia Székelyudvarhelyre, de, mint hangsúlyozta, a polgári alakulat helyi és megyei vezetői közül mindenki ott lesz a Postaréten.

A székely szabadság napi rendezvény szombaton délután 16 órakor a vértanúk emlékművénél kezdődik. A beszédek után a kormánynak és az államfőnek címzett kiáltványt ismertetik.

A szervezők közlése szerint a Postarét és a prefektúra közötti útvonalon – ha a résztvevők kellő számban lesznek – útlezárás biztosítja a békés felvonulást, erről a csendőrség és a forgalmi rendőrség helyi vezetői biztosították Izsák Balázs elnököt.

A prefektúrán, mint minden évben, az idén is átadják a tiltakozó kiáltványt. A tömegrendezvény 19 órakor zárul.

„Minden körülmény adott arra, hogy a hagyományoknak megfelelően méltósággal, az összefogás erejével élve több tízezren mutassuk fel az autonómia iránti akaratunkat. Idén ismét sikerült széles összefogást biztosítani, a politikai pártok és civil szervezetek támogatásukról biztosítottak. Mindez megköveteli minden résztvevőtől, hogy ezen a napon mindannyian, politikai meggyőződésünktől függetlenül a nemzeti érdeket tartsuk szem előtt, és érvényesítsük a pax siculica, a székely béke elvét. Határozott, erőteljes tiltakozásunk pedig legyen egyben támogatása is a parlament asztalán lévő statútumban megfogalmazott céljainknak” – olvasható a Székely Nemzeti Tanács csütörtökön délutáni közleményében.

A csendőrség vásárhelyi mobil egysége a tömegrendezvények megszervezését szabályozó törvényes előírások betartására szólította fel a székely szabadság napja alkalmából tartandó szombati marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás résztvevőit. A csendőrség – amely a korábbi években több ízben megbírságolta a város utcáin úgymond „engedély nélkül” felvonuló tüntetőket – idén semmi jelét nem adta annak, hogy jogtalannak tekintené és akadályozni próbálná a résztvevők bevonulását a város főterére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat