Sokszor az autóstop az egyetlen megoldás – Nehéz eljutni a vidéki településekről a közeli városba, de még a községközpontba is

Krónika 2019. augusztus 05., 09:20 utolsó módosítás: 2019. augusztus 05., 09:24

Nehéz dolga van Erdélyben és a Partiumban is azoknak, akiknek nincs autójuk, vagy kiskorúak, így nem vezethetnek, rendkívül rossz­nak mondható ugyanis a vidéki települések menterend szerint működő tömegközlekedési eszközökkel való megközelítése. A jövő sem túl kecsegtető.

Elszigetelve. Rendkívül kevés járat indul a vidéki településekre Fotó: Haáz Vince

Erdélyben és a Partiumban sem jobb a helyzet, mint Caracalban, ahol egy autóstoppolni kényszerülő lányt gyilkoltak meg másfél hete – vonhattuk le a szomorú következtetést, miután három megyében – Bihar, Kovászna és Maros – górcső alá vettük, hogyan tudnak bejutni a legközelebbi városba azok, akiknek nincs saját autójuk, vagy még nem töltötték be a 18. életévüket, így nem lehet gépjárművezetői jogosítványuk. Mint kiderült, sok esetben még ahhoz is a falustárs segítségére szorulnak, ha a községközpontba szeretnének bejutni, ha pedig senki sem jár arra, marad a stoppolás. A jogszabályi környezet megváltozása miatt pedig jövőre még rosszabb lehet a helyzet – kongatták meg a vészharangot a Krónikának nyilatkozó illetékesek.

Maros: még a kötelezőből is spórolnak

Maros megyében jelenleg 167 útvonalat tartanak számon a megyén belüli tömegközlekedési program keretében. Ezekből hétben nincs szolgáltató:

olyan útvonal is van, amelyre soha egyetlen cég sem jelentkezett, és van, ahol volt szolgáltató, de felbontotta a szerződést, mert a járat működtetése nem bizonyult kifizetődőnek.

Így nemcsak a legközelebbi városba nem lehet eljutni tömegközlekedési eszközön számos Maros megyei kisebb településről, de még a községközpontba sem. Az idős személyek a városon élő gyermekeikre vagy unokáikra, legfeljebb a szomszédra számíthatnak, ha orvoshoz kell menniük. Az iskolások valamivel jobb helyzetben vannak – igaz, csak a tanév idején –, őket az önkormányzat által üzemeltetett sárga iskolabusz viszi és hozza a közeli iskolába.

A Makfalvához tartozó Abódra, Szolokmára és Cséjébe évtizedek óta nem jár ki busz, legalábbis Vass Imre polgármester nem emlékszik arra, hogy ’89 után valaha is működött volna járat a Küküllő menti községközpont és félreeső falvai között. Az önkormányzat nem egészen törvényes, de mindenképpen emberséges megoldást talált a kérdésre.

Mivel a 17 személyes iskolabuszunk nem telik meg gyerekekkel, a sofőr felveszi azt a három-négy felnőttet is, aki reggel be szeretne jönni Makfalvára, délben meg ugyanúgy hazaviszi”

– mondta el Vass Imre. A Székelyvéckéhez tartozó Magyarzsákod és Románzsákod lakói csak a Minibus Tour sofőrjének aznapi hangulatában bízhatnak. Bár a szerződés egyértelműen leszögezi, hogy a járatnak végig kell mennie a völgyön, időnként előfordul, hogy a busz Véckén megfordul. Amint Fekete Pál, a község elöljárója mesélte, több ízben is vitába keveredett a szolgáltatóval, amelynek gépkocsivezetője ódzkodik a köves-poros útszakasz megtételétől. Ha az összes utas leszáll Székelyvéckén, nem megy fel a két Zsákodra, pedig lehet, hogy az ottani buszmegállókban akadnak várakozók, akik le szeretnének jönni a községközpontba, esetleg Gyulakutára.

Még rosszabb a helyzet a kis bekecsalji falvakban. A Székelyberéhez tartozó Berekeresztúr, Kendő, Mája, Márkod, Nyárádszentimre és Seprőd közül csak az utóbbi fekszik aránylag közel a főúthoz. Tanév közben nincs nagy gond, a maxitaxi Kendőn kívül az összes többi faluba feljár. „Kendőre iskolaidőben sem megy ki a kisbusz, mert a sofőr azt mondja, azért a két-három gyerekért neki nem éri meg akkorát kerülni” – állítja Benedekfi Csaba polgármester. Ilyenkor, vakációban azonban

mindenkinek magának kell megoldania a községközpontba vagy a Nyárádszeredába való utazást.

A községgazda a kis falvak közti utak leaszfaltozásától várja az áttörést a tömegközlekedést végző cégek hozzáállását illetően. Addig, mint mondja, maradnak a szomszédok vagy a Nyárádszeredából érkező taxik. A kisvárosig pedig egyes falvaktól három, másoktól tíz kilométer is megvan a távolság.
Nemcsak a „világvégi” falvak nincsenek összekötve a legközelebbi városokkal,

Marosvásárhely metropoliszövezetében is van néhány település, ahonnan csak saját autóval vagy taxival lehet bejutni a megyeszékhelyre.

Egyikük a Koronkához tartozó vácmányi villanegyed. Nem különb a helyzet a vidrátszegi nemzetközi repülőteret illetően sem; míg a kommunizmus évei alatt a főtérről busz vitt ki a bukaresti járathoz, most mindenkinek magának kell gondoskodnia arról, miként teszi meg a 15 kilométert a légikikötőhöz.

Rossz a „kapcsolat” Nagyvárad és az Érmellék között is

Bihar megyében sem fényesebb a helyezt. Mint érmelléki tapasztalatai kapcsán Szilá­gyi Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem gazdaságtudományi tanszékének dékánja, az érmelléki viszonyok szakértője a Krónika megkeresésére elmondta, ugyan a vasút menti települések a járatgyakoriságra nem panaszkodhatnak, a minőségre és az utazóközönségre annál inkább, a buszjáratok pedig a Románia más részeiben tapasztaltakhoz hasonlóan működnek. „Középiskolás lányomnak nem is engedem, hogy ezeken a vonatokon utazzon” – szögezte le Szilágyi, rámutatva, hogy a „a fizető utasok egy fél vagonba zsúfolódnak”.

„Sokkal rosszabb a helyzet a Székelyhíd–Margitta–Sarmaság-szárnyvonalon, amit rövid időre be is zártak, majd újranyitottak. Ezen naponta három-négy egy-két vagonos szerelvény közlekedik. Ez nem elegendő járatsűrűség egy 21. századi tömegközlekedéshez” – értékelt a szakember.
Az érmelléki települések másik része saját autón kívül busszal érhető el, amelyek Szilágyi elmondása szerint tisztábbak és biztonságosabbak a vonatnál, ám a nagyobb érmelléki települések többségét napi egy-négy járat érinti, „ami kétséges, hogy elengedő-e”.

Nagy hiányosság a magyarországi helyzettel szemben, hogy nincsenek regionális szolgáltatók, az egyes járatokat kis magáncégek üzemeltetik. Emiatt a járatok nem kapcsolódnak, nincs egységes utastájékoztatás. A helyiek esetleg ismerik a járatok időpontját, indulási-érkezési helyét, de például egy nyelvet nem beszélő idegennek/turistának esélye sincs tájékozódni a „rendszer” működéséről”

– értékelte az érmelléki települések és a Nagyvárad közötti összeköttetést Szilágyi.

Kérdésünkre rámutatott egyúttal, hogy ha két vidéki település között szeretne valaki utazni, vagy az észak-bihari szolgáltatóközpontba, Margittára szeretne eljutni, és nincs saját autója, esélye nincs másképpen, mint autóstoppal. „Mivel a járatsűrűség sehol nem egyenletes és elegendő, emiatt még Nagyvárad irányában is opció az alkalmival történő utazás” – tette hozzá.

„Nagy a kontraszt a szomszédos Magyarországgal, ahol a regionális társaságok ezt sokkal jobban biztosítják. Például Debrecen és az 5000 lakosú Nyírábrány között napi 10 Volánbusz közlekedik, miközben szinte ugyanannyi vonat is jár a két település között. Ha ezekből a járatokból csak napi 3 a határt is átlephetné Érmihályfalvára, az sokat javítana az Érmellék közlekedési állapotain, igaz, hogy nem Nagyváradra, hanem Debrecen csomópontjaira hordaná az utasokat. Hasonlót el tudnék képzelni például Székelyhíd és Létavértes esetében is” – fogalmazta meg egy lehetséges megoldási javaslatként Szilágyi Ferenc.

Tovább romlik a helyzet

„Jövő évtől zavarosabb lesz a helyzet, a cégekre már nem lehet „rátukmálni”, hogy olyan kis falvakba is indítsanak járatokat, ahol az nem jövedelmező” – kongatta meg ugyanakkor a vészharangot a Krónika megkeresésére Pásztor Sándor, a Bihar megyei közgyűlés elnöke. Rámutatott,

június végén jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2019/51-es sürgősségi kormányrendelet, amely gyakorlatilag teljesen kiveszi a vidéki autóbuszjáratokat a megyei önkormányzatok hatásköréből, és lehetővé teszi a piaci alapú szerveződést.

A jogszabály alkalmazási módszertana még nem jelent meg, de aggodalomra ad okot, hogy amint a jelenlegi engedélyek lejárnak, a kisebb falvak, ahol még biztosított a tömegszállítás, kimaradnak ebből a szolgáltatásból.

Pásztor Sándor elmondta, eddig sem volt egyszerű az útvonalak lefedése, ám az engedélyek kiadásakor úgy írták ki a tenderfüzeteket, hogy a jól jövedelmező vonalak mellé csatoltak két-három olyan települést, ahol kevesen vették igénybe a szolgáltatást. Tehát ha a szolgáltató meg akarta kapni az engedélyt azokon a távokon, ahol sokan utaznak, kénytelen volt bevállalni olyan falvakat is, melyek nagyobb távolságra estek, és kevesebben utaztak oda.

Pásztor Sándor ugyanakkor hozzátette, már most érződik a rendelkezés negatív hatása. Bihar megyében az országban elsőként alakították ki a biztonsági rendszert, a buszokra GPS-t szereltek, telefonos applikációval láthatták az utasok, mikor érkezik a járat, de visszajelzéseket is küldhettek. „Amióta megjelent a kormányrendelet, elkezdték leszerelni a rendszereket arra hivatkozva, hogy az önkormányzat már nem ellenőrizhet. Ez elszomorító, hiszen amióta működött, pontosabbak, sőt tisztábbak voltak a buszjáratok” – mondta a bihari önkormányzat elnöke. Szerinte a törvénynek lehetővé kellene tennie, hogy az érintett önkormányzatok anyagilag is támogassák a járatokat, ha azok üzleti szempontból veszteségesek.

Kovászna megye: keresik a megoldást

Kovászna megyében is hasonlóképpen jártak el, próbálták a lakosság igényeihez igazítani a járatokat, a kis falvakat az elektronikus liciten „hozzácsapták” a jövedelmezőbb útvonalakhoz. Kovács Ödön megyemenedzser lapunknak elmondta, a vidéki önkormányzatok is próbálják biztosítani a szállítást saját járművekkel, vagy iskolabuszokkal, a gyárak pedig rendszeres járatokat indítanak az ingázóknak. „Egyeztetni kellett a szállítást végző vállalatokkal, hiszen ha egy kis falu távol esett a főúttól, az út is rossz volt, kevesen utaztak, akkor nem szívesen vállalták a járat indítását” – részletezte a megyemenedzser. Ilyen helyzetben van a Torja községhez tartozó Futásfalva, ám Daragus Attila polgármester szerint a település attól még nem elszigetelt, megoldják, hogy bejussanak a községközpontba, és onnan már rendszeres járatokkal tudnak továbbutazni. „Az iskolabusz rendszeresen jár Futásfalvára, nem telik meg gyerekekkel, így másokat is elvisz. A kis falvakban ugyanakkor összetartók az emberek, mindenki ismer mindenkit, és megszervezik, hogy eljussanak oda, ahova akarnak” – mondta a polgármester.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.