Régóta lappangó konfliktusok vezettek a TVR kolozsvári magyar adása volt vezetőjének felmondásához

Kiss Judit , Rostás Szabolcs 2019. április 04., 19:04 utolsó módosítás: 2019. április 04., 19:06

A magyar szerkesztőség hátrányos megkülönböztetésével, szándékos leépítésével vádolja a Román Televízió (TVR) központi és területi stúdiójának román vezetőségét a kolozsvári kisebbségi szerkesztőség volt főszerkesztője, a közmédiánál nemrég felmondott Vig Emese. Miközben az újságíró szerint a TVR-nél rossz szemmel nézték az RMDSZ alapítványa felkérésére készített dokumentumfilm-sorozatát, értesüléseink szerint volt munkatársainak többsége az egykori szerkesztőségvezető összeférhetetlenségével magyarázza a távozásban kicsúcsosodó botrányt.

Régóta lappangó konfliktusok vezettek a TVR kolozsvári magyar adása volt vezetőjének felmondásához
galéria
Vig Emese bevallása szerint számított arra, hogy a TVR-nél rossz szemmel nézik majd az RMDSZ alapítványának felkérésére készített dokumentumfilm-sorozatát Fotó: Facebook/RMDSZ

„A román közszolgálati televízió kolozsvári igazgatósága hosszú idő óta szisztematikusan ellehetetleníti a magyar adás működését” – indokolja az intézménytől való távozását Vig Emese, a területi stúdió kisebbségi adásának volt főszerkesztője, aki a múlt héten jelentette be, hogy 22 évnyi munka után távozik a szerkesztőségből. A felmondásához vezető okokat ismertetve az újságíró a Krónikának felidézte, hogy egy évvel ezelőtt elvállalta a Magyarok Romániában című dokumentumfilm-sorozat rendezését, holott tudta: biztosan lesznek ellenreakciók román részről.

„Ezek az ellenreakciók nem is késlekedtek, már a sorozat második részének bemutatója után uszító cikkek jelentek meg a Făclia kolozsvári lapban, és ezeket a cikkeket felhasználva a kolozsvári stúdió igazgatója, Romeo Couți fegyelmi eljárás elindítását kérte ellenem” – fejtette ki Vig Emese az elmúlt száz év történelmi eseményeit felölelő, román és magyar történészeket megszólaltató dokumentumfilm fogadtatásáról. Szerinte a feljelentésben arra hivatkoztak, ami a magyarellenes lapban is szerepelt: hogy a filmsorozat irredenta, és megengedhetetlen, hogy a közszolgálati televízió alkalmazottja ilyen rossz fényt vessen az intézményre.

Féléves fegyelmi eljárás

A TVR működéséről szóló 41-es számú törvény, valamint az intézmény közszolgálati kódexe szigorú korlátokat szab a csatorna alkalmazottai számára. A közmédia dolgozója például nem lehet párttag, nem támogathat nyíltan politikai szervezetet, az oktatói tevékenységen kívül pedig kizárólag az igazgatótanács engedélyével dolgozhat máshol: működhet együtt más sajtóorgánummal, írhat könyvet, adhat interjút vagy mondjuk, tarthat beszédet rendezvényen, konferencián. Vig Emese azonban úgy véli, a dokumentumfilm-forgatás nem jelent másik funkciót, és azzal érvel, hogy őt nem alkalmazta másik intézmény az egyébként ingyenesen, a YouTube videómegosztón is megtekinthető sorozat készítésekor.

Ő különben az RMDSZ Iskola Alapítványának felkérésére vállalta el a film elkészítését, a Román Televízió kolozsvári területi stúdiójának vezetősége pedig szerinte azzal indokolta a fegyelmi eljárást, hogy egy másik médiaorgánumnak dolgozik, holott úgy véli, ez semmiféle ellentmondásban nem állt azzal a funkcióval, amit szerkesztőként betöltött a televíziónál.

„Elkezdődtek a vegzálások: hat hónapon keresztül kérdeztek, kihallgattak, és én már akkor eldöntöttem, hogy fel fogok mondani, mert egyébként is tarthatatlan a helyzet. Azelőtt és ma is számtalan nehézségbe ütközik a magyar szerkesztőség működése, sőt az elődöm, Pákai Enikő is tiltakozásképpen mondott le főszerkesztői funkciójáról, mert nem lehetett együttműködni az igazgatóval. Amikor októberben elindult a fegyelmi kivizsgálás, egyik napról a másikra váltottak le a főszerkesztői tisztségből úgy, hogy még csak nem is értesítettek” – fejtette ki Vig Emese,

aki esetében végül 5 százalékos fizetéslevonást rendeltek el három hónapos időtartamra, ezt azonban már nem várta meg.

Elmondása szerint a tévénél hátrányos helyzetbe kerülnek a magyar nyelvű műsorok, nem kapják meg a pénzkeretet a működésre, közben pedig az igazgató „személyes megalomániás” projektjei előnyt élveznek, ezek megvalósítására ment el a stúdió teljes anyagi kerete. Hozzátette, legutóbb Izraelbe látogatott el a tévé román szerkesztőségének stábja, hogy ott hirdesse a nagy román egyesülés ünnepét, amire 60 ezer eurót költöttek. Viszont ha a magyar szerkesztőségből el akarnak menni Szamosújvárra vagy Mérára riportot készíteni, akkor állandóan az a válasz, hogy nincs stáb, nincs autó, nincs benzinpénz.

Kirakatnak használt magyar műsorok

„Arra hivatkoznak, hogy ezekről nem lehet nyilatkozni, mert akkor sérül a tévé belső szabályzati előírása, így azt a lehetőséget sem adják meg az alkalmazottaknak, hogy erről beszéljenek, mert úgymond bizalmas információkat szolgáltatnának ki. Ezért úgy döntöttem, távozom, hogy beszélhessek ezekről a fonákságokról” – mondja Vig Emese. Hozzátette, reménykedik abban, hogy valamelyest változni fog a helyzet: ha már valaki beszél róla, akkor nem tudják szőnyeg alá söpörni a dolgokat. „Miután eljöttem, már négy állást zároltak a kisebbségi szerkesztőségnél. Annak idején folyamatosan kértem, tölthessük be a helyeket, legyenek munkatársak, hogy ne csak kirakatnak használják a magyar műsorokat. Mert, ugye, van magyar nyelvű műsor, de hogy az milyen nehézségek árán működik, arról nem beszélünk, pedig a kollégák saját autóval, saját költségből próbálnak eljutni eseményekre” – panaszolja a szerkesztő, aki távozása után – az RMDSZ Progress Alapítványa által működtetett – Maszol.ro portálnál helyezkedett el, ahol már korábban is közölt, de egy idő után a TVR nem hagyta jóvá, hogy cikkeket írjon.

Régi konfliktus a területi stúdió igazgatójával

„Az igazgatóság örült, amikor beadtam a felmondásomat, gondolom, pezsgőt bontottak, még csak arra sem tartottak igényt, hogy letöltsem azt a bizonyos háromhetes felmondási időt. Március 25-én, hétfőn beadtam a felmondásom, kedden megjött a jóváhagyás. Ezek a konfliktusok már régiek: felszólaltam Romeo Couți igazgató megalomániás projektjei ellen, például amikor Budapestre mentek, és a Hősök terén lobogtattak több négyzetméteres román zászlót a centenárium örömére. Vagy történt a Kolozsvári Magyar Napokon koncertező Beatrice együttessel kapcsolatos botrány, amikor tendenciózusan tálalták az eseményt, és én akkor is elmondtam a véleményem” – ecsetelte Vig Emese.

Az újságíró szerint az ellene lefolytatott fegyelmi vizsgálat mögött az igazgatón kívül Sebesi Karen Attila, a kolozsvári román szerkesztőség munkatársa, a TVR adminisztratív tanácsának tagja áll, aki az alkalmazottakat képviseli a testületben. Vig felrója Sebesinek, hogy soha nem az alkalmazottak érdekeit képviselte, és hogy a köztévé szociáldemokrata (PSD) kötődésű elnökére, Doina Gradeára szavazott. Azzal is vádolja a tévé adminisztratív tanácsának tagját, hogy a belső szabályzattal ellentétben éveken keresztül betöltötte a Paprika Rádió igazgatói tisztségét, miközben a jóváhagyása egy nyelvművelői állás betöltésére szólt.

Vig Emese volt főszerkesztő ellen hat hónapig folytatott fegyelmi eljárást a TVR vezetősége, és fizetéslevonásban részesítette Fotó: facebook

„Amikor elindult a fegyelmi kivizsgálás, két feljelentés ment Bukarestbe, az egyik az igazgató, a másik a Sebesi részéről ugyanezzel az indoklással: a román tévé érdekeit szem előtt tartva nem lehet ilyen filmeket rendezni, mint amilyen a Magyarok Romániában” – fogalmazott Vig Emese. Aki amúgy azzal magyarázza, hogy engedély hiányában is elvállalta a dokumentumfilm-forgatást, hogy ezt a szabadidejében tette, ő pedig amúgy is „a törvény szellemét akarja tiszteletben tartani, nem pedig a betűjét, amit úgy tágítanak, mintha gumiparagrafusok lennének”.

„Van, akire érvényesek a tiltások, más viszont megengedheti magának, hogy extrakurrikuláris tevékenységet végezzen a tévés munkája mellett. Ezt az a vezetőség dönti el, amely nyilvánvalóan rosszindulattal viszonyul a kisebbségi szerkesztőségekhez” – állítja Vig Emese. Aki felidézte azt is, hogy két évvel ezelőtt a regionális szerkesztőség 90 munkatársa közül ötvenen írták alá azt a beadványt, amelyben a kolozsvári tévéstúdiót 16 éve irányító Romeo Couți menedzseri kompetenciáinak kivizsgálását kérték, és bár akkor leváltották az igazgatót, fél év elteltével „mindenféle okkult háttérfolyamatok révén” visszakerült.

Vig Emese elmondta, remek emberek, nagyszerű szakemberek dolgoznak a kolozsvári stúdióban, akikkel jó volt együttműködni, és akikért szerinte nagy kár, mert a rendszer „bedarálja” őket, és a napi megélhetés jelentette terhek miatt nem mernek kiállni, illetve a tévé szabályzata is tiltja, hogy elmondják, mivel nincsenek megelégedve. „Én csak arra bátoríthatom őket, hogy adjanak hangot elégedetlenségüknek, mert csak akkor lesz igazán célba érő ez a tiltakozás” – nyilatkozta a Krónikának az újságíró.

Összeférhetetlenség, autoriter magatartás?

Miközben Vig Emese azt állítja, hogy kényszerű távozása mögött etnikai diszkrimináció és magyarellenesség lapul, a Krónika információi szerint ennél mélyebb gyökerű nézeteltérések vezettek az ügy elmérgesedéséhez. A kolozsvári stúdió kisebbségi szerkesztősége vezetőjének valóban folyamatos küzdelmet, meggyőző- és lobbimunkát kell folytatnia a román vezetőséggel a magyar adás érdekeinek érvényesítéséért, lapunk azonban úgy tudja, hogy a Vig Emese lemondásában kicsúcsosodó konfliktus forrása jelentős mértékben a magyar szerkesztőségből ered.

Több belső munkatárs lapunknak úgy jellemezte volt felettesét, mint akinek szakmai felkészültségéhez, tudásához pillanatig sem fér kétség, ellenben főszerkesztőként összeférhetetlenné vált. Forrásaink szerint egy idő után autoriter stílust vett át, megalázta a kollégáit, akikkel – többek megfogalmazása szerint –

úgy bánt, mint a kapcával, ezért mások is panaszt emeltek ellene a TVR román vezetőségénél.

Nem nehéz elképzelni, hogy emiatt rendkívül elmérgesedett a hangulat a csatorna Donát úti szerkesztőségében. Mivel a köztévé alkalmazottai vezetőségi engedély nélkül nem nyilatkozhatnak a sajtónak, érdeklődésünkre a magyar adás újságírói-szerkesztői sem válaszolhattak hivatalosan. Belső forrásaink ugyanakkor egybehangzóan állítják: az egykori főszerkesztő sokszor minősíthetetlenül bánt munkatársaival, akik közül egyesek a felmondásukat fontolgatták, mások betegnyugdíjba vonultak, míg olyan is akadt, aki magas beosztásáról mondott le a Vig Emesének
tulajdonított rossz hangulat és konfliktusos szerkesztőségi állapot miatt.

Az egyik legsúlyosabb eset ugyanakkor a Szabó Csaba szerkesztőé. A lapunk birtokába került feljelentésben a Kolozsvári Televíziónál 21 éve dolgozó újságíró feketén-fehéren azt állítja: Vig Emese megzsarolta, hogy adjon át neki havonta egy összeget a fizetéséből. Az idén februári keltezésű panasz szerint az eset tavaly nyáron történt, amikor Vig Emese közölte beosztottjával, hogy az azelőtti hónapokban „vitatható minőségű” anyagokat készített, elégedetlen a munkájával, és „megunta, hogy olyan nagy fizetést kap”.

A jelentés szerint az akkori szerkesztőségvezető azt követelte Szabó Csabától, hogy mondjon le a javára ezer lejről a béréből, amit ő olyannak akar adni, aki jobb munkát végez nála.

Amikor az igényen felháborodó Szabó felhívta a figyelmét, hogy emiatt mindkettejüket megbüntethetik, Vig felvetette, akkor a szerkesztő utalja át az összeget minden hónapban az általa vezetett, többek között fiatal újságíróknak ösztöndíjat biztosító Fehér Holló Médiaklub Egyesülettől az általa megnevezett egyetemi hallgatónak. Szabó szerint Vig ígéretet tett arra, hogy ha ezt megteszi, akkor békén hagyja. A történtek nyomán Szabó – megjegyezve azt is, hogy annak idején kardiológiai kivizsgálásra készült – bejelentette a felmondását Romeo Couți-nak, ám mivel a területi stúdió igazgatója nem fogadta el, hosszú pihenőszabadságra vonult, s csak akkor tért vissza a munkahelyére, amikor októberben Vig Emesét leváltották a főszerkesztői tisztségből.

Vig Emese erre a konkrét ügyre reagálva kérdésünkre úgy válaszolt: amikor valaki kiáll egy rendszer ellen, akkor létjogosultsága fönntartása érdekében a rendszer az illetőt megpróbálja emberi értékeiben, emberi kapcsolataiban tönkretenni, elhitelteleníteni. Érdekesnek nevezte, hogy a Fehér hollók – Corbii albi portál működtetőjeként Szabó Csabának sosem volt szüksége jóváhagyásra sem külső, sem belső munkatársként, holott a tévének készített anyagok nagy része jóváhagyás nélkül premierként az illető oldalon jelent meg. „Ezt sem nehezményezte soha senki. Illetve én próbáltam szóvá tenni” – jelentette ki Vig Emese.

A róla szóló vád, a Szabó Csaba által leírtak kapcsán úgy fogalmazott, hogy az eset a „fikció területére tartozik”, aminek azonban van igazságmagva: főszerkesztőként megrovásban akarta részesíteni a nem megfelelően elvégzett munka miatt. „A lejárató kampány kigondolt, kitalált részeként vetették be ezt, nem is biztos, hogy utolsó horogként. Hiszen a lejáratásnak pontos célja van: ki az, aki azt mondja, hogy ez a rendszer nem jó? Valaki, aki »lop, csal, hazudik, erkölcstelen életet él« stb. Ergo: mondanivalójának nem lehet súlya, ő is egy azok közül, akik nem »feleltek meg«. Én soha nem akartam megfelelni, illetve nem a rendszernek akartam megfelelni, hanem a saját magam és mestereim által támasztott elvárásoknak. És ezennel fölveszem a kesztyűt. A nyilvános térben is, illetve bíróságon is” – válaszolta a Krónikának Vig Emese.

Lapunk megkereste Sebesi Karen Attilát is, a TVR román szerkesztőségének munkatársa azonban a belső szabályzatra hivatkozva egyelőre elhárította a nyilatkozattételt. Számos kérdést továbbítottunk ugyanakkor a TVR bukaresti kommunikációs osztályának, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy iktatták a megkeresésünket, és a közérdekű információkhoz való hozzáférést szabályozó jogszabály előírásainak alapján fognak eljárni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport