Pénz nélkül ellehetetlenül a gyermekvédelem: veszélybe kerültek a szakszolgáltatások

Pénz nélkül ellehetetlenül a gyermekvédelem: veszélybe kerültek a szakszolgáltatások

A kormány rossz döntéseinek következtében került ismét nehéz anyagi helyzetbe a Gyermekvédelmi Igazgatóság

Fotó: Barabás Ákos

Ismét nehéz helyzetbe került a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, ugyanis tizennyolcmillió lej hiányzik az intézmény idei költségvetéséből. Elekes Zoltán igazgató az országos költségvetés-kiegészítésben bízik.

Barabás Hajnal

2018. szeptember 05., 19:092018. szeptember 05., 19:09

Tizennyolcmillió lej hiányzik a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság idei költségvetéséből. Az augusztusi béreket még tudják biztosítani, azonban a következő hónapokra már nincs fedezetük, így szeptembertől közel 800 alkalmazott fizetése vált kérdésessé.

Idézet
A költségvetésünk a jogszabályok szerint úgy áll össze, hogy a szociális szolgáltatásokra a költségnormák szerint 90 százalékot adhat a kormány. Csakhogy ezeket a költségszinteket 2015 óta nem tette naprakésszé a pénzügyminisztérium, és így nem tartalmazza a tavaly törvény által kötelezően bevezetett fizetésemeléseket. A szociális minisztérium így a régi szintekkel számolva küldte el a költségek 90 százalékát, a fennmaradó összeget, amely jelentősen magasabb a korábbi éveknél az emelt bérek miatt, pedig a megyei tanácsnak kellett volna biztosítania”

– fogalmazott Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője. Hozzátette, csakhogy erre a megyei önkormányzatnak nincs kerete.

„Tavaly is ugyanez volt a probléma, és az illetékes minisztérium azóta sem tett semmit azért, hogy ez megoldódjék. Azt a választ kaptuk a szociális minisztériumtól az átiratainkra, hogy dolgoznak az ügyön” – fejezte ki elégedetlenségét az igazgató. Az új költségszinteket egyébként a pénzügyminisztériumnak kellene aktualizálnia, és amennyiben ez megtörténne, akkor megoldódhatna a gyermekvédelmi rendszer költségvetésének hiánya.

Elekes Zoltán szerint idén ráadásul jogszabály kötelezte őket arra, hogy a náluk dolgozó asszisztensek bérét is hasonlóan az egészségügyben dolgozókéhoz megemeljék, illetve idén bevezették a vakációs jegyeket is, ezeket azonban már nem tudták biztosítani az alkalmazottaiknak. Továbbá különböző pótlékokra is jogosulttá váltak egyes dolgozók, ám azokat sem tudják megadni.

Idézet
A kormány emelte a béreket, megszavazták a pótlékokat, de pénzforrást nem biztosítottak hozzá”

– jegyezte meg. Az intézmény működése továbbra is kérdéses, abban bíznak, hogy lesz költségvetés-kiegészítés, amelyből számukra is jut pénz, illetve ahogyan tavaly, idén is valamennyi összeget a megyei tanács biztosít majd. „Amit tehetek, megteszem: kérek és követelek” – részletezte az intézményvezető.

A kiadások csökkentése érdekében átszervezték a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatósághoz tartozó központokat, pontosabban összevontak néhány alintézményt, és elbocsátottak néhány alkalmazottat. Tavaly 812,5 állást jegyeztek az intézményben, idén ezt a számot 791,5-re csökkentették.

„Holott 900 állást hagyott jóvá számunkra a minisztérium, de nincs rá fedezet, sokszor a szociális felügyelőség ellenőrzései során felrója nekünk, hogy kevés alkalmazottal működnek központjaink” – fűzte hozzá Elekes Zoltán.

A gyermekvédelmi igazgatóság többek között a nehéz szociális helyzetben lévő árva, félárva vagy sérült gyermekeknek, illetve a szintén nehéz sorban élő, magatehetetlen, fogyatékkal élő felnőtteknek nyújt intézményesített segítséget. A gyermekvédelmi rendszerben több szolgáltatást is működtetnek, például szükség esetén segítenek az árva, félárva vagy veszélyeztetett gyermekek családi, gyámsági elhelyezésében (ilyen helyzetben 180–200 gyermek van a megyében), továbbá hivatásos nevelőszülői hálózatot működtetnek.

Jelenleg a megyében több mint 200 hivatásos nevelőszülőt tartanak nyilván, akik 425 gyermekről gondoskodnak. Szintén a gyermekvédelmi rendszer része a gyermekotthonok fenntartása, összesen 45 családi típusú elhelyezőközpontot működtetnek, és közel 500 gyermekről gondoskodnak ezekben.

„Általában ezekben az otthonokban 6–12 gyermeket nevelnek, sok közülük tömbházlakásban működik, de van néhány kertes házunk is” – mutatott rá Elekes Zoltán. Ilyen házakat tartanak fenn többek között Csíkszeredában, Csíkszentsimonban, Csíkszentkirályon, Csíkdánfalván, Tusnád községben, Szentegyházán, Keresztúron, Gyergyószent-miklóson és Szépvízen. Ugyanakkor nagy létszámú gyermekotthonaik is vannak Maroshévízen és Székelykeresztúron, ahol súlyosan sérült gyermekekről gondoskodnak. Oklándon és Bélboron is működik ilyen gyermekotthon, ahol speciális iskolába járó gyermekeket helyeztek el. A gyermekvédelmi szolgáltatásaikhoz tartozik még az örökbefogadás, évente körülbelül 20 gyermeket fogadnak örökbe. Sürgősségi központot is működtetnek, amely többek között átmeneti segítséget nyújt a családból kiemelt, veszélyeztetett gyermekeknek.

Gyergyószentmiklóson, Szépvízen és Tölgyesen többségében súlyos fogyatékkal élőket vagy magukról gondoskodni nem tudó személyeket látnak el. Ezek az otthonok 50 férőhelyesek, mindegyik telt házzal működik. Mivel nincs államilag működtetett öregotthon, így a magukról gondoskodni nem tudó idősek is ezekbe a központokba kerülnek, többnyire hajléktalanok is – tudtuk meg.

A felnőttvédelmi szolgáltatásaikat négy védett lakóotthon biztosítja, ilyen működik Szentegyházán, Miklósfalván, ahová a gyermekvédelmi rendszerből kikerült, enyhébben sérült fogyatékkal élőket látnak el. Alsóboldogfalván van a harmadik védett otthon, illetve Székelykeresztúron működik a negyedik, ez utóbbi helyen súlyosan sérült személyeket gondoznak. Ugyanakkor a csíkszentmártoni átmeneti központjuk is a felnőttvédelmi szolgáltatásaikat bővíti.

A megyei gyermekvédelmi vezérigazgatóság 2016-ban 31, 6 millió lejből gazdálkodott, ebből 22,3 millió lejt költöttek személyzeti bérekre.

Tavaly a bérek növekedése miatt már 43,4 millióra emelkedett az intézmény költségvetése, ebből a fizetések 34,8 millió lejt emésztettek fel. Idén 52,1 millió lejt kértek a kiadásaikra, amelyből bérekre 41,7 millió lejt kellene biztosítaniuk, de csak 34,1 milliót hagytak jóvá számukra, ebből a fizetésekre 29,3 millió lej jutott. Érdekességként megtudtuk azt is, hogy az igazgatóságon dolgozók nettó átlagbére 2016 augusztusában 1480 lej volt, 2018 júliusában pedig 2307 lej.

„Egy dolgot tehetünk: várjuk a kormány költségvetés-kiegészítését. Az ok, amiért a gyermekvédelmi igazgatóság idén is nehéz pénzügyi helyzetbe került, az a kormány rossz döntésének köszönhető, mivel a megemelt fizetések mellé a szükséges anyagi forrásokat nem biztosították. Jelenleg a Hargita Megyei Tanács apparátusának fizetésalapja sincs biztosítva egész évre” – mondta el lapcsoportunknak Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke. Hozzátette, a gyermekvédelemnek eddig 30 százalék fölött biztosítottak forrást a törvényben előírt 10 százalékhoz képest.

Tavaly sztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket a gyermekvédelmi hálózatban dolgozók, ezért megkérdeztük az egyik szakszervezeti tisztségviselőtől, hogy milyen lépéseket terveznek idén. „Ha szükséges, akkor idén is sztrájkot szervezünk, ha úgy látjuk, hogy nem egészítik ki a költségvetést” – fogalmazott Kuti Karmella, a Concordia szakszervezet csíkszeredai vezetője.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 24., hétfő

Sokan bujkálnak rokonoknál, ismerősöknél a jogerősen kirótt szabadságvesztés letöltése elől

Sokan próbálnak kibújni a jogerős szabadságvesztés letöltése elől. Van, aki hónapokig bujkál ismerősöknél, mások külföldre menekülnek. Szilágy megyében az elmúlt napokban három elítéltet tartóztattak le.

Sokan bujkálnak rokonoknál, ismerősöknél a jogerősen kirótt szabadságvesztés letöltése elől
2024. június 24., hétfő

Élőben közvetítik a szertartást: öt fiatal diakónust szentelnek pappá Gyulafehérváron

Öt diakónust szentelnek pappá szombaton a Gyulafehérvári Főegyházmegyében – közölte a közösségi oldalon a Gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Római Katolikus Papnevelő Intézet (Seminarium Incarnatæ Sapientiæ).

Élőben közvetítik a szertartást: öt fiatal diakónust szentelnek pappá Gyulafehérváron
2024. június 24., hétfő

Háborúk kora – Az aktuális geopolitikai helyzetről Somkuti Bálinttal a Szent László Napokon

2022. február 24. – beleégett tudatunkba a dátum, ami gyökeresen megváltoztatta az életünket, hiszen azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, már semmi sem olyan, mint régen volt.

Háborúk kora – Az aktuális geopolitikai helyzetről Somkuti Bálinttal a Szent László Napokon
2024. június 24., hétfő

BEC: nem sértett törvényt az RMDSZ urnabiztosa és szóvivője a Tőkés-ügyben

Nem ütközik törvénybe az Országos Választási Iroda szerint, ha egy urnabiztos nyilvánosságra hozza egy választópolgárról, élt-e szavazati jogával. A Krónika a Csoma Botond és Tőkés László között kirobbant vita kapcsán kérte ki a BEC álláspontját.

BEC: nem sértett törvényt az RMDSZ urnabiztosa és szóvivője a Tőkés-ügyben
2024. június 24., hétfő

Jól vetettek, de nem mindig jól aratnak. Az aradi falugazdász szerint a felvásárlóké a haszon

A szokásosnál valamivel korábban kezdődött az aratás Arad megyében. A korai csapadék, majd a nyáriasan meleg tavasz miatt hamarabb értek be a kalászosok, így a repcét, árpát már vágják a kombájnok, de napokon belül a búza betakarításának is nekifognak.

Jól vetettek, de nem mindig jól aratnak. Az aradi falugazdász szerint a felvásárlóké a haszon
2024. június 24., hétfő

Visszatérő történet: Nyugat-Európából lopott kocsit hoztak Romániába, a magyar határon buktak le

Francia hatóságok által körözött személyautót szűrtek ki a forgalomból a magyar rendőrök a Csanádpalota-Nagylak magyar-román határátkelőnél. Idén ez már a sokadik bűneset.

Visszatérő történet: Nyugat-Európából lopott kocsit hoztak Romániába, a magyar határon buktak le
2024. június 24., hétfő

Erdélyben viharra, máshol kánikulára figyelmeztetnek

Hétfőn Erdély legnagyobb részében viharos időjárás, a déli megyékben kánikula várható az előrejelzések szerint.

Erdélyben viharra, máshol kánikulára figyelmeztetnek
2024. június 24., hétfő

Hét szavazattal nyert az egyik jelölt a döntetlen után újból kiírt polgármester-választáson Maros megyében

A szavazatok 50,26 százalékával a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Emil-Florin Mocan nyerte a vasárnap megismételt polgármester-választást a Maros megyei Maroskecén.

Hét szavazattal nyert az egyik jelölt a döntetlen után újból kiírt polgármester-választáson Maros megyében
2024. június 23., vasárnap

Az eső sem szegte a bátor bringások kedvét: Szent Lászlótól Szent Lászlóig kerekeztek

Ugyan hivatalosan csak hétfőn veszi kezdetét a június 24–31. között zajló 12. Szent László Napok – vasárnap két kerékre pattantak a szervezők és a hozzájuk csatlakozó bringázók, hogy Szent Lászlótól Szent Lászlóig tekerjenek.

Az eső sem szegte a bátor bringások kedvét: Szent Lászlótól Szent Lászlóig kerekeztek
2024. június 23., vasárnap

Bármikor újra leszakadhat az ég Erdélyben, a Bánságban, a Partiumban és Máramarosban is

Vörös, narancssárga és sárga riasztásokat adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a kánikula miatt, de sok helyen viharokra, esőre is számítani lehet.

Bármikor újra leszakadhat az ég Erdélyben, a Bánságban, a Partiumban és Máramarosban is