Népszavazást javasolnak a Székelyföld autonómiájáról az önrendelkezéspárti politikusok

Népszavazást javasolnak a Székelyföld autonómiájáról az önrendelkezéspárti politikusok

A Székely Szabadság Napja Marosvásárhelyen. A résztvevők hitet tettek az autonómia mellett

Fotó: Haáz Vince

A Székely Szabadság Napjára szervezett marosvásárhelyi rendezvény és felvonulás szervezői spanyolországi vendégeikkel közösen ismertették kolozsvári sajtóértekezletükön a székelyföldi autonómiatörekvésekkel kapcsolatos álláspontjukat. A résztvők szerint népszavazást kellene kiírni Székelyföld autonómiájáról.

Makkay József

2024. március 11., 13:572024. március 11., 13:57

2024. március 11., 14:372024. március 11., 14:37

A Marosvásárhelyen március 10-én, a Székely Szabadság Napja alkalmából megszervezett rendezvény másnapján immár hagyományos módon Kolozsváron tartottak sajtóértekezletet a szervezők nemzetközi meghívottak részvételével. Hétfő délelőtt a kolozsvári Vallásszabadság Házában Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Luke Uribe Etxebarría, Spanyolország Szenátusának képviselője az EAJ/PNV (Baszk Nemzeti Párt) részéről, valamint Carles Fité Gabarro, a Katalán Nemzetgyűlés elnevezésű civil szervezet (ANC) Országos Titkárságának tagja értékelte az eseményeket az újságíróknak.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője elöljáróban arról beszélt, hogy

az Európai Parlament keretében is létrejött egy szakemberekből álló munkacsoport, amely az Európai Unió tagországaiban elfogadásra váró autonómiatörekvéseket vizsgálja.

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az Unió jogalapja elégséges a különböző autonómiaformák bevezetéséhez és működtetéséhez. Az Európai Bizottság tehát nem képviselhet semleges álláspontot, hanem közvetítenie kell a többségi állam és az autonómiát megvalósítani akaró kisebbségi népcsoportok között.

A román politika „kriminalizálja” az autonómiát

Tőkés László, az EMNT elnöke, volt EP-képviselő tömören összefoglalta az erdélyi autonómiatörekvések történetét, jelezve, hogy a szászok és a székelyek már a középkorban önrendelkezést élveztek, és később a románok is ezért harcoltak. „Mi is azt az autonómiát követeljük, amit az erdélyi románok követeltek az Osztrák-Magyar Monarchiában a 19. század végén” – nyomatékosította Tőkés László. Úgy fogalmazott, hogy az erdélyi magyarságnak autonómia nélkül nincs túlélési esélye. Negatív példaként említette az erdélyi magyarság, illetve a többi nemzeti kisebbség nagyarányú fogyását a Trianon óta eltelt 105 évben.

A volt királyhágómelléki református püspök szerint elképesztő az az elutasítottság – mint fogalmazott: az autonómia ,,kriminalizálása” –, ahogyan a román hatalom viszonyul az erdélyi magyarság önrendelkezési jogához.

Idézet
A román politikusok hazudnak, amikor azt állítják, hogy az autonómia Európa-ellenes gyakorlat.

Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban, Belgiumban és más államokban is virágzó európai autonómiamodelleknek vagyunk tanúi, amit Románia továbbra is elutasít és tagad” – érvelt az újságírók előtt az EMNT elnöke. Tőkés szerint a Moldovai Köztársaság is rég túllépett a romániaihoz hasonló ellenálláson: a kilencvenes évek elején Chișinăuban még azt hangoztatták, hogy márpedig Gagauzia nem létezik, azóta viszont törvénybe foglalták a gagauzok önrendelkezési jogát.

Tőkés reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ „leporolja” az autonómia ügyét, és visszatér ahhoz a 2018-as hárompárti megállapodáshoz, amely összefogást mond ki az önrendelkezési küzdelem mentén.

Galéria

Szilágyi Zsolt, Izsák Balázs, Tőkés László, Carles Fité Gabarro és Luke Uribe Etxebarría a kolozsvári Vallásszabadság Házában tartott sajtótájékoztatón

Fotó: Makkay József

Újszerű törvényhozói gyakorlat, a sürgősségi elutasítás

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint a székelyföldi autonómiaküzdelem erőssége a folytonosság. Az, hogy évről évre megszervezik a Székely Szabadság Napját, és időről időre benyújtják a román törvényhozás elé Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet, amit tavaly decemberben Kulcsár-Terza József és Zakariás Zoltán terjesztett elő Bukarestben.

Az autonómiatervezetek tavalyi parlamenti elutasításával kapcsolatban Izsák úgy fogalmazott, számára újszerűen hat, hogy egy törvénytervezetet sürgősséggel utasítottak el. ,,Arról tudok, hogy egy törvénytervezetet sürgősségi eljárásban fogadnak el, de az abszolút román újdonság, hogy egy jogszabálytervezetet ugyanilyen eljárással elutasítanak. Ha a román politika azt gondolja, hogy ezzel lefejezték az autonómiamozgalmunkat, akkor tévednek” – mutatott rá a marosvásárhelyi autonómiatüntetés főszervezője.

Izsák Balázs hangsúlyozta, hogy a hazai teendők mellett hatékony külföldi támogatásra is szükség van. Az európai régiók ügyében az SZNT európai polgári kezdeményezéséről szólva Izsák elmondta, hogy

a sikeres aláírásgyűjtésen még 2022-ben túljutott kezdeményezést nem terjeszték az Európai Bizottság elé, mert a Bizottság jelenlegi vezetőségének hozzáállását ellenségesnek tartják, ezért megvárják az új testület felállítását a júniusi EP-választásokat követően.

Katalán és baszk biztatás

Luke Uribe Etxebarría, a madridi parlamentnek a Baszk Nemzeti Párt színeiben megválasztott szenátora arról beszélt, hogy a különböző népcsoportok számára nem járható út az egyes nemzetállamok által gyakorolt központosító politika. „Az autonómia biztosítja a saját ügyek helyi intézését, és a kultúra megőrzését. Az autonómia közelséget jelent az intézmények és az állampolgárok között, egy igen hatékony adminisztratív irányítást. Minden ország más, de tapasztalataink azt igazolják, hogy az autonómia megfelelő képlet az emberek boldogulásához” – fogalmazott a baszkföldi szenátor.

Carles Fité Gabarro, a Katalán Nemzetgyűlés országos titkárságának tagja arról beszélt, hogy minél fejlettebb egy ország, annál inkább tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek jogait és önrendelkezési törekvéseit. ,,Azt gondolom,

Idézet
Románia fejlődésének jót tenne, ha elfogadná a népek közötti különbözőséget, a kulturális sokszínűséget. Egy ország igazából akkor lehet hatékony, ha a közösségek kezelik saját erőforrásaikat.

Példa rá Svájc, Németország, az Egyesült Államok vagy Spanyolország, ahol szövetségi rendszerben épül fel minden” – mutatott rá Carles Fité Gabarro.

A katalán vendég arra figyelmeztetett, hogy amennyiben egy ország nem hajlandó a nemzeti közösségek önrendelkezéséről tárgyalni, az előbb-utóbb konfliktusokhoz vezet, ami a társadalom számára nem jó forgatókönyv.

A Krónika kérdésére, hogy az SZNT miként kommentálja a vasárnapi rendezvényt övező közömbösséget, hiszen mindössze pár száz résztvevő ment ki a Postarétre, Izsák Balázs úgy fogalmazott, ők is keresik az okát az évről évre változó résztvevői hullámzásnak. Ennek ellenére nem a résztvevők számát tartják fontosnak, hanem a folytonosság biztosítását. Magát a rendezvény megszervezését, amikor évről évre kiáltványt fogadnak el a résztvevők, és a világ tudomására hozzák, hogy az autonómiaküzdelem élő valóság a Székelyföldön.

Szilágyi Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy

az igazi megoldás egy referendum megszervezése volna, amiben a Székelyföld lakóit kérdeznék meg az autonómiával kapcsolatban. Ebből lehetne kideríteni, mekkora az autonómiaküzdelem valós tábora, ezt a referendumot azonban a román állam nem vállalja.

A katalán vendég Svájc példáját hozta fel, ahol számtalan ügyben szerveznek népszavazást, amitől semmivel sem csorbul az ország demokratikus berendezkedése. Arra biztatta a román kormányt, hogy a Székelyföld lakóit népszavazáson kérdezzék meg, mi a véleményük a helyi önrendelkezésről, ez ugyanis jelentősen előbbre vinné az autonómia ügyét.

korábban írtuk

A Székelyföld területi autonómiáját követelő petíciót fogadtak el a székely szabadság napján
A Székelyföld területi autonómiáját követelő petíciót fogadtak el a székely szabadság napján

A Székelyföld területi autonómiáját követelő petíciót fogadott el vasárnap Marosvásárhelyen, az 1852-es Habsburg-ellenes székely szervezkedés vértanúinak obeliszkjénél a székely szabadság napja alkalmából összegyűlt több száz tüntető.

korábban írtuk

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 20., szombat

Viharos idők: felhőszakadásokra, erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok, jégeső is lehet

Esőre és viharokra figyelmeztető narancssárga és sárga, vagyis másod- és elsőfokú riasztásokat adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) összesen 21 megyére.

Viharos idők: felhőszakadásokra, erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok, jégeső is lehet
2024. július 19., péntek

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon

Az elmúlt öt nap során négy személy meghalt Arad megyében a kánikula miatt – közölték pénteken a megyei sürgősségi kórház képviselői.

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon
2024. július 19., péntek

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között

A kánikulára való tekintettel a Clubulcopiilor.ro portál górcső alá vette Románia 15 legjobb strandját, fürdőhelyét, amely a legtöbb értékelést kapta a látogatók részéről.

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között
2024. július 19., péntek

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt

A jobb közúti összeköttetés biztosítása érdekében új utat fog építeni Nagyvárad agglomerációjában a Bihar megyei önkormányzat és a megyeszékhely polgármesteri hivatala – tájékoztatott pénteken a megyei közgyűlés sajtóosztálya.

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt
2024. július 19., péntek

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték

Lopások sorozatára irányítja rá a figyelmet az Arad, Temes, Krassó-Szörány, Hunyad és részben Fehér megyében a főutakat és autópályákat kezelő Temesvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP).

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték
2024. július 19., péntek

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett

Újabb kánikulára figyelmeztető riasztásokat adtak ki pénteken a meteorológusok a Bánság, Erdély, Moldva, Dobrudzsa, a Partium, Olténia és Munténia különböző térségeire.

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett
2024. július 19., péntek

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében

Áramütés miatt meghalt csütörtök este egy távközlési vállalat egy alkalmazottja, aki az Arad megyei Aradkövi településen egy villanyoszlopon dolgozott.

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében
2024. július 18., csütörtök

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált

Ideiglenes helyszínen, a Sepsi Arénában tartják augusztus 29. és 31. között a Sepsi Tabakó Fesztivált az erdélyi Sepsiszentgyörgyön.

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált
2024. július 18., csütörtök

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal

Csütörtök este sikerült eloltani a Brassó megyei az Alsóucsa (Ucea de Jos) község területén kitört erdőtüzet.

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal
2024. július 18., csütörtök

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak

A Bákó megyei településeken zajló magyar oktatási programba bekapcsolódó óvónőket és tanítónőket keres a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSSZ).

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak