Nehezen látja meg a medve az árnyékát határidő előtt a dél-erdélyi sztráda hiányzó szakaszán

Nehezen látja meg a medve az árnyékát határidő előtt a dél-erdélyi sztráda hiányzó szakaszán

Útvesztő. Bő évtizede tart a Marzsina és Holgya közötti sztrádaszakasz „vesszőfutása”

Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Miközben civil szakemberek szerint biztossá vált, hogy a dél-erdélyi sztráda még hiányzó, a „medvealagutakról” elhíresült szakasza lesz az első romániai autópályarész, amely kicsúszik az országos helyreállítási tervben kötelezőként kitűzött 2026-os határidőből, Sorin Grindeanu közlekedési miniszter cáfol és tovább ígérget.

Páva Adorján

2024. április 09., 20:102024. április 09., 20:10

„A1 Marzsina–Holgya, az első lekésett PNRR-autópálya” – adta bejegyzése címének a Pro Infrastruktúra Egyesület (API) Facebook-oldalán. Az infrastrukturális nagyberuházásokat figyelő, civil szakembereket tömörítő szervezet az A1-es jelzésű, a nagylaki sztráda-határátkelőtől Nagyszebenig húzódó dél-erdélyi sztráda egyetlen még hiányzó, összesen 13 kilométeres szakaszára utalt, melynek hányattatott sorsa évek óta meg-megbotránkoztatja a közvéleményt.

Az API emlékeztetett: a Temes megyei Marzsina és a Hunyad megyei Holgya közé tervezett aszfaltcsíkról már 2022 júniusában megjósolták, hogy nem lesz kész az európai uniós alapokat felhasználó országos helyreállítási tervben (PNRR) vállalt 2026-os határidőig. Bár akkor még élt a halvány remény, hogy mégiscsak megvalósítják bő négy év alatt,

most már teljes meggyőződéssel jelentették ki, hogy ez leghamarabb 2027-re várható,

ugyanis még a hírhedt alagutak terveivel sem végeztek, ezért a közeljövőben azon a részen nem kezdődhetnek el a munkálatok, amelyek legalább 34 hónapot vesznek igénybe.

A civilek szerint a több mint 10 éve tartó „vesszőfutás” remélhetőleg utolsó fejezete 2022 októberében kezdődött, amikor aláírták az áfa nélkül 1,83 milliárd lejes szerződést az UMB román útépítővel. A kivitelező 2022 decemberében kapta meg az építkezési engedélyt – 11 hónap tervezési és 34 hónap építési időszakkal – a marzsinai lehajtótól húzódó 4 kilométer befejezésére, illetve további 9,13 km megvalósítására, benne a 2,13 km hosszú „medvealagutakkal”.

Az ütemterv szerint 2023 novemberére meg kellett volna lenniük a tervekkel, de ez nem történt meg, így nincs engedély a munka megkezdésére a 9,13 km-es részen, ez leghamarabb néhány hónap múlva lehet meg. A Pro Infrastruktúra példaként említi, hogy az A1-es Szebentől Havasalföld, Pitești felé vezető új szakaszán, Curtea de Argeșnél építendő, csupán 1,35 km hosszú alagútnak már tavaly októberben nekifogtak, és itt abban reménykednek, hogy 2026 decemberéig, tehát több mint három év alatt végeznek.

Idézet
A következtetés egyszerű és szomorú: műszaki terv, építési engedély hiányában, 2,13 kilométer hosszú, a szerződés szerint 34 hónapon belül megépítendő alagutakkal jócskán 2027-be lépünk az átadással.

Ne kérdezzék, mi történik a PNRR-vonat lekésése nyomán, főleg, hogy az A1-es Lugos–Déva-sztráda ezen 365 millió eurós csonkjára két uniós forrást is lehívtak (POS-T, POIM). Újabbat meg nem lehet a jelenlegi szállítási programon keresztül, ezért vették be a PNRR-be 2021-ben” – összegzett a Pro Infrastruktúra Egyesület.

Nem így látja azonban a közlekedési miniszter, akinek lelkesedése töretlen.

Sorin Grindeanu a Digi24 hírtelevízió egyik hétfői műsorában úgy reagált a civilek lesújtó végkövetkeztetésére, hogy ismét tárgyalt Dorinel Umbrărescu UMB-vezérrel, utóbbi pedig azt mondta neki, hogy a jövő héten kivonulnak a munkagépek az alagutakat is magában foglaló szakaszra is (ahol történetük során először fúrnak alagutat, egy bosnyák vállalkozással társulva). Az eddigi késlekedések a környezetvédelmi engedélyek „nehézkes beszerzésének” tudhatók be.

„Az UMB határidő előtt végez majd, ahogy megszokhattuk tőle. Még nem zajlik a kivitelezés, de behozzák a lemaradást. Jövő héten kivonulnak az építőtelepre” – nyilatkozta Grindeanu, aki azt sugallta, hogy az UMB erejéhez képest 2 kilométernyi alagút „nem a világ”. Arra a kérdésre, hogy nem kerül-e veszélybe a finanszírozás a 2026-os határidő elszalasztásával, a miniszter leszögezte: nem lesznek késések. „Egyértelműen, biztosan. Ne menjenek ezek után az urak után a Pro Infrastruktúrától, ők mondták azt is, hogy nem lesznek időben aláírva a szerződések az A7-es (moldvai) autópálya kapcsán sem. Száz százalékos biztonsággal mondom, hogy minden pénzt felhasználunk a PNRR-ből” – jelentette ki a szociáldemokrata politikus.

Galéria

Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Akinek szava azért szintén megkérdőjelezhető, hiszen csak a hiányzó dél-erdélyi sztrádaszakasz kapcsán már több, meg nem valósult ígéretet tett.

Amint az Economedia.ro portál összeállításából is kiderül, tavaly januárban kijelentette, az UMB májusban vagy júniusban nekifog a munkálatoknak, hogy aztán júliusban két hétre becsülje az időt, amíg ez megtörténik az alagutakat is magában foglaló szakaszon. Aztán augusztusban arról adott hírt, hogy a kivitelező „kicsit rendezkedett” az építőtelepen (ezt nem sokkal ezt megelőzően úgy adták a nyilvánosság tudtára, hogy az építő nagy erőkkel nekifogott a munkálatoknak).

Tavaly szeptemberben a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) arról tájékoztatott, hogy az UMB gyakorlatilag novemberben kezdi el a munkálatokat, miután benyújtja a műszaki tervet, illetve 18 hektárnyi erdőt kivonnak az erdőalap tulajdonából. Októberben Grindeanu is azt nyilatkozta, hogy egy hónapon belül meglesznek a tervvel, és akkor munkába állhatnak, amint – téli időszak lévén – megengedi az időjárás.

Mint ismeretes, az A1-es autópálya dél-erdélyi sztrádának is nevezett része kelet felől jelenleg a Nagyszebentől 22 kilométerre délkeletre, az Olt jobb partján fekvő Bojcától 188 kilométeren át folyamatos utazást biztosít (Szeben, Szászsebes, Szászváros és Déva „kikerülésével”) egészen a Hunyad és Temes megye határán fekvő Holgyáig. Itt egy kacskaringós, rendszerint zsúfolt hegyi országútra terelik a forgalmat, hogy mintegy 15 kilométer megtétele után, a Temes megyei Marzsinánál ismét autópályára térhessenek a sofőrök, akiknek onnan még 158 kilométert kell vezetniük a Nagylak II sztráda-határátkelőig, ha Magyarország, a Nyugat felé tartanak.

A hiányzó szakasz bár nem túl hosszú, mégis jelentős időveszteséget jelent, a terelőút szerpentinjein rendszeresen kialakuló dugók, az araszolás sok bosszúságot okoz a sztrádakörülmények után.

Pedig a dél-erdélyi sztráda Hunyad és Temes megyei szakaszainak már 2016-ra el kellett volna készülniük; miközben a többi késéssel, 2017 és 2019 között, de elkészült, a Holgya és Marzsina közötti rész jócskán „kitartott”. Ennek legfőbb oka, hogy a tervezés kezdeti szakaszában nem voltak tekintettel arra az európai uniós követelményre, miszerint a hegyes, erdős szakaszon biztosítani kell az átjárást a vadállatok számára a pálya két oldala között.

Környezetvédelmi szervezetek már 2010-ben panaszt tettek az Európai Bizottságnál amiatt, hogy nincs biztosítva a nagyvadak átjárása élőhelyük igen fontos részén, a Ruszka-havas környékén, mely az Erdélyi-szigethegységet a Bánsági-hegyvidékkel köti össze.

A panaszáradat miatt az útépítést hosszú ideig a környezetvédelmi engedély hiánya késleltette. Közben a román állam felbontotta a szerződést az olasz építővel, amely 2013-ban elnyerte a munkát, majd újabb hosszadalmas tervezési, engedélyeztetési, közbeszerzési folyamatok kezdődtek. Végül 2022 októberében a közlekedési tárca, a CNAIR és a kivitelező UMB – Euro Asfalt cégtársulás aláírta a szakasz megtervezéséről és megépítéséről szóló szerződést.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt
2024. május 10., péntek

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban

Lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontját indítják el május közepétől az Arad megyei sürgősségi kórházban.

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban
2024. május 10., péntek

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem

Kibővíti és középiskolai szintre is kiterjeszti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem (ÓE) – jelentette be Kovács Levente rektor pénteken Temesváron, a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK) megnyitóján.

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem
2024. május 10., péntek

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma

Augusztusra elkészülhet a Bihar megyei gazdaságokat és a helyi mezőgazdasági termékeket megjelenítő térkép. A termelői vásárok új Bihar megyei helyszíneken is megjelennek, és bővülhet a nagyváradi helyszínek köre is.

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma
2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe